Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 23:14 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Negyedszer is hazatért Dél-Afrikából a jeladós szalakóta
Eleven az egyetlen olyan szalakóta, amely a négy éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó LIFE projekt szakembereit. 2016-ban azért ez a madár kapott jeladót, mert az előzetes terepi megfigyelések szerint az első szalakóták között érkezett vissza és kezdett költésbe - olvasható a közleményben.

Mint írják, a tavaly szeptemberben útnak induló madárról a jeladónak köszönhetően tudjuk, hogy nem tért le a megszokott vonulási útvonaláról. Európát Görögországnál hagyja el, majd Líbián átrepülve Csádban rendszerint hetekre megpihen. Innen a Közép-afrikai Köztársaságon, a Kongói Demokratikus Köztársaságon halad tovább, majd Angolát és Zambiát érintve érkezik meg botswanai telelőhelyére decemberben.

A jeladó szerint Eleven március 15-e körül kezdte meg idei hazaútját. Afrikát többek között Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Kenya, Etiópia és Eritrea érintésével hagyta el április utolsó napjaiban. Május elsején már Szíria déli térségében járt, tehát kevesebb, mint két nap alatt repülte át az Arab-félszigetet. Innen Törökország, Bulgária és Románia érintésével ért haza Apajra május 15-én.

A kutatók munkája ezzel azonban nem ért véget, sőt a szalakóták hazaérkeztével és a költési időszak indulásával most kezdődik és nyár végéig tart a terepszezon. Bővebb információk a www.rollerproject.eu weboldalon - zárul az összegzés.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 13:51
Címkék: Európát Görögországnál, Közép-afrikai Köztársaságon, Kongói Demokratikus Köztársaságon, Innen Törökország, jeladós szalakóta, egyetlen olyan,
Kommentek
Koronavírus - Olaszország-szakértő: meghívót jelentene a migránsoknak a bevándorlók letelepedésének felgyorsítá
A szakértő azt mondta: az olasz mezőgazdaság problémáit így nem lehet megoldani, de részben a helyi maffiaerők, részben a valóban munkaerőre éhes munkáltatók és az Afrikából migránsokat útnak indítók között újfajta szövetség alakulna ki.

Szomráky Béla szerint a probléma az, hogy a befogadótáborokban levő migránsok, bár menekülnének onnan, de nem a földekre "répát szedni", hanem Németországba, vagy Svédországba. Egy "komoly" megoldásért pedig, amellyel az olaszok is "értelmét látnák a munkának", nagy pénzösszegeket kellene megmozgatni, így az olasz mezőgazdasági termékek ára jelentősen megemelkedne.

Hangsúlyozta: az olasz kormány mindennapjait folyamatos belső krízis határozza meg. Hol ide kapnak, hol oda, és azt is kiemelte, hogy a dél-olaszországi mezőgazdaság helyzete hosszú távon megoldatlannak látszik.
velemenyezd, 2020. május 09. szombat, 20:33
Koronavírus/Migráció - Egy második karanténhajóra is szükség van Szicíliában az érkező migránsok elkülönítésére
migránsok többsége már nem Líbiából, hanem Tunézia és Algéria irányából kel át a tengeren: az embercsempészek - már jól ismert gyakorlatuk szerint - gyakran az olasz partok közelében hagyják az emberekkel teli csónakot. Az olasz hatóságok közleményei szerint az észak-afrikai embercsempészek - a járványhelyzettel visszaélve - felújították a régi migrációs útvonalat, vagyis a messzebbi Líbia helyett az olaszországi partokhoz közelebbi tunéziai, algériai partokról indítják el a csoportokat, akik Közép-Afrikából, akár Líbián keresztül jutottak el a kiindulópontokig.

A szicíliai Agrigentóhoz közeli partszakaszon kikötött csónak mintegy negyven utasából nyolc marokkói férfit az olasz hatóságok őrizetbe vettek, miután azonosításuk során kiderült, hogy közülük négyet már korábban kiutasítottak Olaszországból, további négyet pedig kábítószer-kereskedelemért el is ítéltek Olaszországban.

Nagyon aggasztónak nevezte a balkáni migrációs útvonalon érkező migránsok miatt kialakult helyzetet Trieszt térségében
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 22:23
Koronavírus - PM: a pénzügyi tudatosságra nevelésben is segít az Okosan a pénzzel! honlap
Az államtitkár kiemelte, hogy a www.okosanapenzzel.hu oldalon található oktatóanyagok kipróbált módszertan alapján készültek.

Azt mondta: a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben is nagy segítséget jelenthet a honlap, ott ugyanis minden információ megtalálható azokról az intézkedésekről, amelyekkel a kormány a vállalkozásoknak és a háztartásoknak kíván segítséget nyújtani. Emellett gyakorlati tanácsokkal szolgál minden élethelyzetre, és segítséget nyújt a családi költségvetés készítésében is - tette hozzá.

Kitért arra is: a lakosság 40 százaléka nem élt a hiteltörlesztési moratóriummal. Ez szerinte tudatos pénzügyi döntés, mert segítséget akkor érdemes igénybe venni, ha igazán szükség van rá. Ha valaki a veszélyhelyzet ideje alatt később mégis nehéz helyzetbe kerül, bármikor élhet a lehetőséggel - mondta.

Balogh László beszélt arról is, hogy az egy éve működő honlapra nemcsak Magyarországról, hanem a világ más tájairól - például Ausztráliából, Dél-Afrikából és az Egyesült
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 09:41
Emberelődök három faja is élt egy időben egymás mellett
- mondta el a BBC-nek Stephanie Baker, a Jonannesburgi Egyetem munkatársa.

A Drimolen-barlangok az évek során sokféle ősi kövületet adtak, köztük az emberelődökét. Néhány éve azonban két új koponyatető került elő, egyik a viszonylag primitív Paranthropus robustusok közé tartozott, a modernebbnek tűnőt viszont Homo erectusként azonosították, a leletet DHN 134-nek nevezték el.

A Homo erectus az ember egyik közvetlen elődje, talán ez volt az első a korai emberelődök közül, amely kivándorolt Afrikából. Nemcsak a legkorábbi kövületét, de az egyelten dél-afrikai maradványát azonosították a leletben.

"Eddig úgy véltük, Kelet-Afrikából származik a faj, de most úgy tűnik, inkább a kontinens déli részéről. Ez azt jelenti, hogy innen először északra, Kelet-Afrikába vándoroltak, innen Észak-Afrikán át szerte a nagyvilágba" - magyarázta Baker.

Valaha úgy vélte a tudomány, hogy az emberi evolúció lineáris fejlődés, amelynek végén kiemelkedik a mai ember. Most egyre inkább úgy tűnik, a kép valójában
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 12:11
Koronavírus - Koronavírus - Már 79 halott van Olaszországban
tájékoztatásán elmondta, hogy a megerősített fertőzöttek száma elérte a 2263-t, ezek 88 százaléka Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban vannak. Ezren otthoni karanténban tartózkodnak. A kórházban kezeltek között 229-en vannak intenzív osztályon, a legtöbben Lombardiában.

A halottakszáma 79-re emelkedett, hétfőhöz képest huszonhét újabb beteg veszítette életét. Borrelli elmondta, hogy eddig Olaszországban több mint 25 ezer koronavírus-tesztet végeztek. Jelentős számú szájmaszkot rendeltek Dél-Afrikából - jelentette be Borrelli. Hozzátette, hogy az olasz kórházaknál és börtönöknél is több mint sátorkórházat állítottak eddig fel a fertőzöttek kiszűrésére.

Angelo Borrelli kifejtette, senki sem lát a jövőbe, az egészségügyi hatóságok a koronavírus-fertőzésalakulása szerint intézkednek, amíg afertőzöttek emelkedésének üteme nem csökken a szigorú óvintézkedések érvényben maradnak.

Lombardiában kedd estig 1520 személy bizonyult potizívnak: 698-an vannak kórházban, ebből 167-en intenzív
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 19:01
Amerikai előválasztás - A kaliforniai milliárdos Tom Steyer a rabszolgák leszármazottainak kárpótlását javasolj
Steyer a dél-karolinai Myrtle Beach üdülővárosban tartott kampányrendezvényen úgy fogalmazott: "ki kell mondani az igazságot arról, ami történt, és jóvá kell tenni, annak érdekében, hogy előre tudjunk lépni". Szavait a híradások szerint kitörő taps fogadta.

Dél-Karolinában a lakosság mintegy 60 százaléka afroamerikai. A 400 évvel ezelőtt Afrikából behurcolt rabszolgák 40 százaléka éppen a második legnagyobb dél-karolinai városba, Charlestonba érkezett meg.

A rabszolgák ma élő, távoli leszármazottainak adandó kárpótlást az Egyesült Államokban egyre többen követelik, bár a választási kampányban eddig nem került hangsúlyosan szóba. Egyedül a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemből már kiszállt Kamala Harris, kaliforniai szenátor beszélt erről a kampánya során, de felvetése visszhang nélkül maradt. Igaz, a kárpótlás megoldásának konkrétumait ő sem fejtette ki.

Ugyanakkor néhány kezdeményezés azért történt. Tavaly áprilisban például a washingtoni Georgetown Egyetem diákjai
velemenyezd, 2020. február 28. péntek, 20:02
Frézia
FRÉZIA

Természetes erejű virág, Dél-Afrikából, Fokföldről származik, nevét felfedezője, egy német fizikus után kapta. Az illatos virág láthatóan tele van természetes energiával, nagyon ritkán bántják betegségek, vagy kórokozók.
Napjainkban ismét népszerű, divat a szín és az illat, szívesen kötjük csokorba!

Virágnyelven jelentése:gyengédség, bizalom, mindig megbízhatsz bennem.
koszegimarika, 2020. január 29. szerda, 16:50
Képek, videók
Részlet Dél-Afrikából az
vargaspace
2012. november 05. hétfő, 21:36
görögország.png
chillik
2017. augusztus 21. hétfő, 15:29
Görögország
sanci81
2016. október 28. péntek, 17:29
fogadalom-gorogorszag- and
menusgabor
2016. szeptember 29. csütörtök, 12:35
Görögországi emlék
anna4459
2016. június 04. szombat, 10:12
Santorini-Görögország. jpg
pacsakute
2016. május 19. csütörtök, 21:14
Kefalónia....Görögorsz ág.
bbbarbara
2016. május 18. szerda, 08:27
SV9RGI Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:52
SV3FUO Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:51
SV2RJO Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:51
Görögország 9.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
Görögország 8.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
Görögország 7.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.