Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 10:30 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Most hétvégén ideális idő lesz a szörfözők részére
A szörfözés az anya természettel szoros kapcsolatban álló sportág. Az időjárás ezen a hétvégén ideális szélviszonyokat biztosít hazánkban a sport szerelmeseinek.
Sajnos hazánk vízi sportok szempontjából nem olyan szerencsés, mint az óceán partja. A téli időszak egyértelműen kizárja a szörfözés lehetőségét. A szörfözés szezonjának azt az időszakot nevezhetjük, amikor a körülmények - beleértve az időjárást is - a legideálisabbak. Ez főleg zivatar és zápor mentes, de mégis szeles időt takar. A szélsebességet és a szélirányt mindenképpen figyelembe kell venni, mikor szörfözni indulunk. Az egyéni igények és a szörftudás két másik fontos tényező az ideális időszak meghatározásához. Amikor a fürdőzők sietve csomagolni kezdenek vagy inkább otthon maradnak, akkor kezdhetnek készülődni a szörfösök.

Most nézzük az ideális hazai helyszíneket:
Van egy óriási adottságunk: nálunk található Közép-Európa legnagyobb méretű tava, a Balaton. Balatonon sokkal többször van jó szél, mint a Velencei-tavon.
A Fertő-tó pedig még jobb, mert közel az Alpokalja, ezért gyakran fúj a hegy felől szél.
A Fertő-tavon durván háromszor annyi szeles nap van egy évben, mint a Velencei-tavon. Ráadásul egyenletesebb és erősebb is a szél.
A sebességi szörfözéshez nem alkalmas hazánkban egyik helyszín sem, mert nagyon hullámzik.
Azoknak azonban, akik nem csak itthon szeretnének hullám lovagolni, nézzük, hogy a különböző szörfözési stílusokhoz és kategóriákhoz milyen ideális időjárási viszonyokat szükségesek. Nézzünk néhány példát:
Freeride / Bump and jump: Ez az egyik legközismertebb típus. Ideális esetben tizennyolc harminchat csomót keresnek, és nem specifikusak, bármi jó nekik. Bármilyen hullám, amin ugrálhatnak és bármilyen sima vízfelület a carving manővereknek.
Hullámszörf: A szörfözés spektrumának szélsőségese ez. A hullámlovaglás az, amikor a szörfösök a hullámokat kaszkádként használják magas ugrásokra és trükkökre, például előre- vagy hátraszaltókra. Ideális esetben huszonhárom csomós szél (plusz) hullámméret, ami négy méter magas vagy nagyobb!
Freestyle: A szörfözés világának gördeszkája. A sikló és forgó manőverekhez legjobb a sima víz. Körülbelül tizennyolc csomó, vagy nagyobb szél szükséges. A freestylehoz általában a legjobb, ha vízparton van egy alacsony fekvő fal, homokpad vagy földdarab, ami állandó, egyforma erősségű szelet biztosít.
Verseny: Ezen belül még sok kategóriát említhetnénk, ami felöleli az összes előforduló szélerősséget. Azonban az általános formula, amivel számolni lehet, az a nyolc csomós szél.
A szélerősségeket egy tipikus szörfös esetére értendő, ezért biztos lesznek kivételek. A tapasztalt szörfösök képesek lesznek a kissé eltérő feltételek mellett is ugyanúgy hullámlovagolni. A szörfözésre vonatkozó előrejelzés olyan, mint egy könyv, amit, ha megnyitsz, a tartalom ugyanaz, mégis végtelen számú különböző befejezés lehetséges. Attól függően, hogy merre jársz a szörfözés során a világban, ellenőrizd az előrejelzést, és vond le a saját következtetéseidet, mivel biztos lehetsz benne, hogy a közeledben lévő másik szörfös egy kicsit más célból érkezik!

És végül lássuk milyen szélviszonyokra számíthatunk a hétvégén:
SZOMBAT
Gomolyfelhős, napos idő várható, helyenként alakulhat ki zápor. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

VASÁRNAP
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett délelőtt több, délután kevesebb napsütés valószínű, helyenként eső, zápor is lehet. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.
maroka, 2018. június 22. péntek, 11:07
Címkék: szörfözők részére, anya természettel, időjárás ezen, hétvégén ideális, sport szerelmeseinek, óceán partja,
Kommentek
Tóth Juli versei
avarpaplan,
ébredezik a világ,
Fényesebb a napsugár is,
Kinyílt az első hóvirág.


Hív a természet, vár a táj

Tavasz lett végre,
erősebb a napsugár,
boldogan csivitel
egy kedves kismadár.
Hív a természet, vár a táj,
erdőn, mezőn a tavasz jár.
Nem kell már talán a meleg ruha,
felengedett végre a Föld fagya.
Ébred az erdő, száll a madárdal,
nagyokat sétálok én is
a kutyámmal,
megélénkül lelkünk
a természettel együtt,
a telet és a havat végleg elfeledjük.
Hív a természet, vár a táj,
rád süt az áldott napsugár.


Isten tenyerén

... és fényesség támad,
zúgó tenger árad.

Szívedet mégis, béke járja át,
s látni véled, lenn a porban
Isten lábnyomát.

Hegyek mozdulnak.
Gyökerek szakadnak.
Akkor majd, fények-árnyak,
Téged megtagadnak.

De nem vagy egyedül!
Szeretet
menusgabor, 2020. március 18. szerda, 21:30
Bánki Éva tollából
Lord Byron úgy gondolta, jár neki.
Mindig, mindenki. Fiú, lány, még ez a cigányasszony is,
aki oly puha, oly lágyan sebezhető, és mégis elérhetetlen.
Talán mint valami túlérett barack, megsemmisült a viharban,
vagy meghalt a pestisjárványban Giorgione-val, a festővel,
és nem nevelhette fel közös gyermeküket. Öröklétre ítéltetett, néhány festékfoltra, vészterhes időre, örökviharra, örökszerelemre. De talán elszökött a végzet elől
egy félórácskára, hogy a kitartó rajongásért,
a sok áradozásért, szerelmi vallomásért
köszönetet mondjon az ,,őrült angolnak".

No de mi fér bele egy félórácskába?
Néhány festékfoltba? Egy megfestett viharba?

Millió utánzó
tán,
aki úgy gondolja, jár neki.
Mindig, mindenki. Fiú, lány, gyerek.
Hála, hatalom, kitüntetés. És dícséret.
Mert még ezt a szegény
liliana01, 2019. december 10. kedd, 21:58
Ezer év történeti fegyverei és vadászati eszközei a Nemzeti Múzeumban
Az Acél és Szív című kiállítás anyaga három magyar magángyűjtemény több mint 450 műremekét mutatja be. A honfoglalástól a 19. századig vonultatja fel a különböző korszakok hadászati és vadászati eszközeit.

A tárlat az egyik beharangozó rendezvénye a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Kovács Zoltán kiemelte: az Acél és Szív című tárlat iparművészeti remekműveken keresztül mutatja meg egy-egy kor kultúrájának lenyomatát.

A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás az 1971-es nagysikerű Országos Vadászati Kiállítás hagyományának folytatása. Az eseménysorozat központi, budapesti kiállítása egy ezeréves séta lesz a magyar vadászati kultúrában - mondta el Kovács Zoltán.

A Nemzeti Múzeum története szorosan összekapcsolódik a magángyűjteményekkel. A Nemzeti Múzeum, szemben sok nagy európai múzeummal, nem királyi gyűjteményből, hanem magánemberek adományaiból jött létre - hangsúlyozta az eseményen Varga
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 13:01
„A szegények kenyerét pazaroljuk el”
Ferenc pápa üzenete az élelmezési világnapon
..............
Ferenc pápa október 16-án, az élelmezési világnapon üzenetet intézett Csü Tung-jühöz (Qu Dongyu), az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO főigazgatójához. A Szentatya hangsúlyozza: vissza kell térnünk egy egyszerűbb életmódhoz, egészséges kapcsolatot fenntartva saját magunkkal, testvéreinkkel és a természettel.
Kegyetlen és igazságtalan, hogy manapság, amikor minden ember számára lenne elegendő élelem, mégsem jut hozzá mindenki. A világ egyes részein kidobják az ételt, túlzott mértékben fogyasztják, vagy más, nem élelmezési célokra használják fel. Az idei világnap témájának megfelelően a cél a Zéró Éhínség megvalósítása, vagyis az, hogy mindenki egészséges táplálékhoz juthasson.
Az élelmezési világnap minden évben annyi testvérünk kiáltását visszhangozza, amennyien továbbra is az éhínségtől és a rosszul tápláltságtól szenvednek. Az elmúlt
maroka, 2019. október 17. csütörtök, 23:13
A becenevem Anya, a teljes nevem Anya, Anya, Anya, Anyaaa!
nekem; az orvosi rendelőben például az Óz a nagy varázslót. És az is te voltál, aki a hátán vitt haza edzés után a jégcsarnokból, mert olyan fáradt voltam, és itthon vízben masszíroztad a lábamat.« Egymásra néztünk, és elnevettük magunkat."
,,Ami emlék azonnal eszembe jut, az az első gyermekem születése. Egyedül voltam a kórházi szobában, az orvosom nem tudott időben megjelenni. A férjeket akkor még nem engedték be, csak a nővér nézett rám néha-néha. Magamra voltam utalva a természettel és a babámmal. Az orvos csak a szülés végére érkezett meg. A mosdatás után a nővér a mellkasomra fektette az újszülött fiamat. Ez akkor ritka dolog volt. Emlékszem, ahogy feküdt rajtam, elernyedve a többórás küzdelemtől, csak a fél szeme volt nyitva, azzal nézett engem."
,,Számomra az anyaság legmeghittebb pillanatait az esti mesék jelentették. A szülői ágyon kucorodtunk össze, és mind a négy gyereknek külön-külön, általa választott mesét olvastam. Az ülhetett az ölembe, aki éppen soron
maroka, 2019. május 01. szerda, 13:34
Rudolf Steiner: Szellemi hierarchiák
Rudolf Steiner: Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban (2. részlet)

(Elhangzott 1909. április 12-én, Düsseldorfban)

,,Nézzünk egy egyszerű leckét az ősi emberi bölcsességből. A múlt tanítója így szólt: Figyelj meg egy égő tárgyat, amint a tűz elemészti. Két dolgot látsz ezen az égő tárgyon. Az egyiket a régi időkben ,,füst"-nek nevezték, és még ma is így hívhatjuk, a másikat ,,fény"-nek. Mert ez a két természeti jelenség lép fel, ha egy tárgyat megemészt a tűz: egyrészt fény, másrészt füst. A szellemi látó a tüzet a füst és a fény között állónak látta, és azt mondta, hogy mindkettő a lángból születik.

Tisztában kell lennünk egy igen egyszerű, de nagyon fontos ténnyel a tűzből született fénnyel kapcsolatban. A legtöbb ember, ha megkérdezzük, látja-e a fényt, azt feleli, természetesen látja. Pedig ez a válasz abszolút téves, mert a fizikai szem valójában nem látja a fényt. A fény révén látjuk a szilárd, cseppfolyós, gáznemű tárgyakat,
eposz, 2019. január 17. csütörtök, 14:32
Rudolf Steiner - Eleven kölcsönhatás élők és holtak között
antropozófiai életet ápoljuk, szíves örömest csatlakoznak ehhez az üdvözléshez. Nagyon szép volt az utazás a barátságos és fenséges hegyeken keresztül, és azt hiszem, hogy barátaink az itt töltött napok alatt, ebben a régi Hansa-városban jól fogják magukat érezni. Nem csupán az emberi csoda-műről, a vasútról, amellyel ide utaztunk, kaphat az ember éppen ezen a vidéken olyan benyomást, amely Európa más vidékein kevésbé észlelhető, hogy közvetlenül összekapcsolódik az emberi energia alkotó ereje az ősi természettel, hanem ha az ember látja, hogy a kövek, amelyeket szét kellett törni, - hogy létrejöjjön az, amit az emberi szellem ma létre tud hozni - közvetlenül azok mellett a kövek mellett fekszenek, amelyeket a természet tornyosított magasra, akkor olyan benyomásokat kapunk, amelyek ennek az országnak a meglátogatását a legnagyszerűbb vállalkozássá tehetik. Ebben a régi városban éppen a magasztos háttér szépíti majd az itt töltött napokat barátaink számára és ezért különösen megőrzik emléküket. Ezek az
eposz, 2019. január 17. csütörtök, 14:31
Assisi Szent Ferenc ünnepe október 04.
őket, hogy vetkőztessék le, és fektessék le a puszta földre; azt akarta, hogy a végső szegénység legyen a halotti ruhája. Énekelve adta vissza lelkét az Úrnak.
Az Egyház és a világ együtt térdelt a ravatala mellett. 1228. július 16-án Hugó bíboros, aki közben IX. Gergely néven pápa lett, szentté avatta nagy barátját. Ünnepét azonnal felvették a római naptárba, október 4-i dátummal
Legendája:
Mint egy ártatlan gyermek, teljesen közvetlen és bizalmas kapcsolatban állt a természettel, és nem engedte, hogy a teremtményeket, ,,Isten gyermekeit" bárki is bántalmazza. Betegsége idején egyik barátjától kapott egy fácánt, és a ,,fácán testvért" nem volt szabad levágni. Máskor egy kis kakas menekült hozzá, és Ferenc úgy gondozta, mint anya a gyermekét. Ismét máskor egy hálóba került halat szabadított meg és bocsátott útjára

Istenünk, Ki Szent Ferencnek megadtad, hogy a szegénységben és az alázatosságban hasonlóvá váljék Krisztushoz, engedd, kérünk, hogy
maroka, 2018. október 16. kedd, 18:43
Képek, videók
Csinos szörföző.gif
pacsakute
2013. július 23. kedd, 10:33
szörföző kutyák.jpg
jpiros
2012. július 08. vasárnap, 15:01
Szörföző kutyus - Maroka.
sarkadykati
2010. július 17. szombat, 03:38
44 - Surfer - szörfözö em
vlado
2010. március 16. kedd, 22:21
Szörföző felhő.jpg
mezixy
2009. december 09. szerda, 19:19
Egy kis természettel
csalogany13
2013. május 03. péntek, 09:34
Ébredjen a természettel!.
cristin
2008. augusztus 30. szombat, 15:45
Időjárás jósló
eva6
2019. október 15. kedd, 12:39
idojaras-borus-ido-ket fel
menusgabor
2019. január 30. szerda, 19:54
Idöjárásos
csalogany13
2018. február 04. vasárnap, 00:04
Szél és az idöjárás
csalogany13
2017. március 27. hétfő, 00:41
sarkvidéki időjárás a Bal
irmus
2017. január 12. csütörtök, 16:26
időjárás tábla.jpg
foltoskata
2016. november 05. szombat, 21:37
idojaras-1.jpg
lilagondolatok
2016. november 03. csütörtök, 18:21
ani időjárás.jpg
sz719eszter
2016. szeptember 21. szerda, 15:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.