Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 00:01 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Most hétvégén ideális idő lesz a szörfözők részére
A szörfözés az anya természettel szoros kapcsolatban álló sportág. Az időjárás ezen a hétvégén ideális szélviszonyokat biztosít hazánkban a sport szerelmeseinek.
Sajnos hazánk vízi sportok szempontjából nem olyan szerencsés, mint az óceán partja. A téli időszak egyértelműen kizárja a szörfözés lehetőségét. A szörfözés szezonjának azt az időszakot nevezhetjük, amikor a körülmények - beleértve az időjárást is - a legideálisabbak. Ez főleg zivatar és zápor mentes, de mégis szeles időt takar. A szélsebességet és a szélirányt mindenképpen figyelembe kell venni, mikor szörfözni indulunk. Az egyéni igények és a szörftudás két másik fontos tényező az ideális időszak meghatározásához. Amikor a fürdőzők sietve csomagolni kezdenek vagy inkább otthon maradnak, akkor kezdhetnek készülődni a szörfösök.

Most nézzük az ideális hazai helyszíneket:
Van egy óriási adottságunk: nálunk található Közép-Európa legnagyobb méretű tava, a Balaton. Balatonon sokkal többször van jó szél, mint a Velencei-tavon.
A Fertő-tó pedig még jobb, mert közel az Alpokalja, ezért gyakran fúj a hegy felől szél.
A Fertő-tavon durván háromszor annyi szeles nap van egy évben, mint a Velencei-tavon. Ráadásul egyenletesebb és erősebb is a szél.
A sebességi szörfözéshez nem alkalmas hazánkban egyik helyszín sem, mert nagyon hullámzik.
Azoknak azonban, akik nem csak itthon szeretnének hullám lovagolni, nézzük, hogy a különböző szörfözési stílusokhoz és kategóriákhoz milyen ideális időjárási viszonyokat szükségesek. Nézzünk néhány példát:
Freeride / Bump and jump: Ez az egyik legközismertebb típus. Ideális esetben tizennyolc harminchat csomót keresnek, és nem specifikusak, bármi jó nekik. Bármilyen hullám, amin ugrálhatnak és bármilyen sima vízfelület a carving manővereknek.
Hullámszörf: A szörfözés spektrumának szélsőségese ez. A hullámlovaglás az, amikor a szörfösök a hullámokat kaszkádként használják magas ugrásokra és trükkökre, például előre- vagy hátraszaltókra. Ideális esetben huszonhárom csomós szél (plusz) hullámméret, ami négy méter magas vagy nagyobb!
Freestyle: A szörfözés világának gördeszkája. A sikló és forgó manőverekhez legjobb a sima víz. Körülbelül tizennyolc csomó, vagy nagyobb szél szükséges. A freestylehoz általában a legjobb, ha vízparton van egy alacsony fekvő fal, homokpad vagy földdarab, ami állandó, egyforma erősségű szelet biztosít.
Verseny: Ezen belül még sok kategóriát említhetnénk, ami felöleli az összes előforduló szélerősséget. Azonban az általános formula, amivel számolni lehet, az a nyolc csomós szél.
A szélerősségeket egy tipikus szörfös esetére értendő, ezért biztos lesznek kivételek. A tapasztalt szörfösök képesek lesznek a kissé eltérő feltételek mellett is ugyanúgy hullámlovagolni. A szörfözésre vonatkozó előrejelzés olyan, mint egy könyv, amit, ha megnyitsz, a tartalom ugyanaz, mégis végtelen számú különböző befejezés lehetséges. Attól függően, hogy merre jársz a szörfözés során a világban, ellenőrizd az előrejelzést, és vond le a saját következtetéseidet, mivel biztos lehetsz benne, hogy a közeledben lévő másik szörfös egy kicsit más célból érkezik!

És végül lássuk milyen szélviszonyokra számíthatunk a hétvégén:
SZOMBAT
Gomolyfelhős, napos idő várható, helyenként alakulhat ki zápor. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

VASÁRNAP
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett délelőtt több, délután kevesebb napsütés valószínű, helyenként eső, zápor is lehet. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.
maroka, 2018. június 22. péntek, 11:07
Címkék: szörfözők részére, anya természettel, időjárás ezen, hétvégén ideális, sport szerelmeseinek, óceán partja,
Kommentek
Ezer év történeti fegyverei és vadászati eszközei a Nemzeti Múzeumban
Az Acél és Szív című kiállítás anyaga három magyar magángyűjtemény több mint 450 műremekét mutatja be. A honfoglalástól a 19. századig vonultatja fel a különböző korszakok hadászati és vadászati eszközeit.

A tárlat az egyik beharangozó rendezvénye a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Kovács Zoltán kiemelte: az Acél és Szív című tárlat iparművészeti remekműveken keresztül mutatja meg egy-egy kor kultúrájának lenyomatát.

A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás az 1971-es nagysikerű Országos Vadászati Kiállítás hagyományának folytatása. Az eseménysorozat központi, budapesti kiállítása egy ezeréves séta lesz a magyar vadászati kultúrában - mondta el Kovács Zoltán.

A Nemzeti Múzeum története szorosan összekapcsolódik a magángyűjteményekkel. A Nemzeti Múzeum, szemben sok nagy európai múzeummal, nem királyi gyűjteményből, hanem magánemberek adományaiból jött létre - hangsúlyozta az eseményen Varga
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 13:01
„A szegények kenyerét pazaroljuk el”
Ferenc pápa üzenete az élelmezési világnapon
..............
Ferenc pápa október 16-án, az élelmezési világnapon üzenetet intézett Csü Tung-jühöz (Qu Dongyu), az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO főigazgatójához. A Szentatya hangsúlyozza: vissza kell térnünk egy egyszerűbb életmódhoz, egészséges kapcsolatot fenntartva saját magunkkal, testvéreinkkel és a természettel.
Kegyetlen és igazságtalan, hogy manapság, amikor minden ember számára lenne elegendő élelem, mégsem jut hozzá mindenki. A világ egyes részein kidobják az ételt, túlzott mértékben fogyasztják, vagy más, nem élelmezési célokra használják fel. Az idei világnap témájának megfelelően a cél a Zéró Éhínség megvalósítása, vagyis az, hogy mindenki egészséges táplálékhoz juthasson.
Az élelmezési világnap minden évben annyi testvérünk kiáltását visszhangozza, amennyien továbbra is az éhínségtől és a rosszul tápláltságtól szenvednek. Az elmúlt
maroka, 2019. október 17. csütörtök, 23:13
A becenevem Anya, a teljes nevem Anya, Anya, Anya, Anyaaa!
nekem; az orvosi rendelőben például az Óz a nagy varázslót. És az is te voltál, aki a hátán vitt haza edzés után a jégcsarnokból, mert olyan fáradt voltam, és itthon vízben masszíroztad a lábamat.« Egymásra néztünk, és elnevettük magunkat."
,,Ami emlék azonnal eszembe jut, az az első gyermekem születése. Egyedül voltam a kórházi szobában, az orvosom nem tudott időben megjelenni. A férjeket akkor még nem engedték be, csak a nővér nézett rám néha-néha. Magamra voltam utalva a természettel és a babámmal. Az orvos csak a szülés végére érkezett meg. A mosdatás után a nővér a mellkasomra fektette az újszülött fiamat. Ez akkor ritka dolog volt. Emlékszem, ahogy feküdt rajtam, elernyedve a többórás küzdelemtől, csak a fél szeme volt nyitva, azzal nézett engem."
,,Számomra az anyaság legmeghittebb pillanatait az esti mesék jelentették. A szülői ágyon kucorodtunk össze, és mind a négy gyereknek külön-külön, általa választott mesét olvastam. Az ülhetett az ölembe, aki éppen soron
maroka, 2019. május 01. szerda, 13:34
Rudolf Steiner: Szellemi hierarchiák
Rudolf Steiner: Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban (2. részlet)

(Elhangzott 1909. április 12-én, Düsseldorfban)

,,Nézzünk egy egyszerű leckét az ősi emberi bölcsességből. A múlt tanítója így szólt: Figyelj meg egy égő tárgyat, amint a tűz elemészti. Két dolgot látsz ezen az égő tárgyon. Az egyiket a régi időkben ,,füst"-nek nevezték, és még ma is így hívhatjuk, a másikat ,,fény"-nek. Mert ez a két természeti jelenség lép fel, ha egy tárgyat megemészt a tűz: egyrészt fény, másrészt füst. A szellemi látó a tüzet a füst és a fény között állónak látta, és azt mondta, hogy mindkettő a lángból születik.

Tisztában kell lennünk egy igen egyszerű, de nagyon fontos ténnyel a tűzből született fénnyel kapcsolatban. A legtöbb ember, ha megkérdezzük, látja-e a fényt, azt feleli, természetesen látja. Pedig ez a válasz abszolút téves, mert a fizikai szem valójában nem látja a fényt. A fény révén látjuk a szilárd, cseppfolyós, gáznemű tárgyakat,
eposz, 2019. január 17. csütörtök, 14:32
Rudolf Steiner - Eleven kölcsönhatás élők és holtak között
antropozófiai életet ápoljuk, szíves örömest csatlakoznak ehhez az üdvözléshez. Nagyon szép volt az utazás a barátságos és fenséges hegyeken keresztül, és azt hiszem, hogy barátaink az itt töltött napok alatt, ebben a régi Hansa-városban jól fogják magukat érezni. Nem csupán az emberi csoda-műről, a vasútról, amellyel ide utaztunk, kaphat az ember éppen ezen a vidéken olyan benyomást, amely Európa más vidékein kevésbé észlelhető, hogy közvetlenül összekapcsolódik az emberi energia alkotó ereje az ősi természettel, hanem ha az ember látja, hogy a kövek, amelyeket szét kellett törni, - hogy létrejöjjön az, amit az emberi szellem ma létre tud hozni - közvetlenül azok mellett a kövek mellett fekszenek, amelyeket a természet tornyosított magasra, akkor olyan benyomásokat kapunk, amelyek ennek az országnak a meglátogatását a legnagyszerűbb vállalkozássá tehetik. Ebben a régi városban éppen a magasztos háttér szépíti majd az itt töltött napokat barátaink számára és ezért különösen megőrzik emléküket. Ezek az
eposz, 2019. január 17. csütörtök, 14:31
Assisi Szent Ferenc ünnepe október 04.
őket, hogy vetkőztessék le, és fektessék le a puszta földre; azt akarta, hogy a végső szegénység legyen a halotti ruhája. Énekelve adta vissza lelkét az Úrnak.
Az Egyház és a világ együtt térdelt a ravatala mellett. 1228. július 16-án Hugó bíboros, aki közben IX. Gergely néven pápa lett, szentté avatta nagy barátját. Ünnepét azonnal felvették a római naptárba, október 4-i dátummal
Legendája:
Mint egy ártatlan gyermek, teljesen közvetlen és bizalmas kapcsolatban állt a természettel, és nem engedte, hogy a teremtményeket, ,,Isten gyermekeit" bárki is bántalmazza. Betegsége idején egyik barátjától kapott egy fácánt, és a ,,fácán testvért" nem volt szabad levágni. Máskor egy kis kakas menekült hozzá, és Ferenc úgy gondozta, mint anya a gyermekét. Ismét máskor egy hálóba került halat szabadított meg és bocsátott útjára

Istenünk, Ki Szent Ferencnek megadtad, hogy a szegénységben és az alázatosságban hasonlóvá váljék Krisztushoz, engedd, kérünk, hogy
maroka, 2018. október 16. kedd, 18:43
Összefoglaló anyagot adott ki Jean-Michel Jarre, aki új lemezt is készít
kérdése, és mindezeknek az emberiségre gyakorolt hatása. Az album két változatú borítóját Filip Hodas készítette, és a grafika erőteljesen rezonál a negyven évvel ezelőtt megismert képi motívumokra.

"Szerettem volna ráirányítani a figyelmet arra, milyen forgatókönyvekkel kell szembenéznünk az innováció és a technikai fejlődés előrehaladásával, amitől sok esetben erőteljesen függünk. Az Equinoxe Infinity két ellentétes világ filmzenéjét festi meg: az egyiken az emberiség békében és harmóniában él a természettel és a technológiával, a másik félelmetes és torz jövőképet jelenít meg, ahol a gépek uralják a világot" - mondta a borító és a zene kapcsán Jarre.

Az elektronikus zene francia atyja eddigi lemezei közül az említett Equinoxe mellett kiemelkedik az Oxygene (1976), a Magnetic Fields (1981) vagy az állatkertek hangjait megidéző Zoolook (1984). Tehetségét apjától örökölte: Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

Albumaiból eddig több, mint 80 milliót adtak el, az európai
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 15:16
Képek, videók
Csinos szörföző.gif
pacsakute
2013. július 23. kedd, 10:33
szörföző kutyák.jpg
jpiros
2012. július 08. vasárnap, 15:01
Szörföző kutyus - Maroka.
sarkadykati
2010. július 17. szombat, 03:38
44 - Surfer - szörfözö em
vlado
2010. március 16. kedd, 22:21
Szörföző felhő.jpg
mezixy
2009. december 09. szerda, 19:19
Egy kis természettel
csalogany13
2013. május 03. péntek, 09:34
Ébredjen a természettel!.
cristin
2008. augusztus 30. szombat, 15:45
Időjárás jósló
eva6
2019. október 15. kedd, 12:39
idojaras-borus-ido-ket fel
menusgabor
2019. január 30. szerda, 19:54
Idöjárásos
csalogany13
2018. február 04. vasárnap, 00:04
Szél és az idöjárás
csalogany13
2017. március 27. hétfő, 00:41
sarkvidéki időjárás a Bal
irmus
2017. január 12. csütörtök, 16:26
időjárás tábla.jpg
foltoskata
2016. november 05. szombat, 21:37
idojaras-1.jpg
lilagondolatok
2016. november 03. csütörtök, 18:21
ani időjárás.jpg
sz719eszter
2016. szeptember 21. szerda, 15:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.