Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 14:09 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Testnevelési Egyetemen újra felállították a Sportcsillagok Falát
Mocsai Lajos, a TE rektora köszöntő beszédében kiemelte: a 2015 októberi tragédia magában hordozta, hogy pótolni kell a dicsőségfalat, amely az intézményen belül méltó helyre kerül.

"Egy kézlenyomat szimbolikus jelentőségű, hiszen a szemeken kívül leginkább ez a testrész tükrözi egy ember sorsát, múltját, munkabíró képességét, személyiségét és a törekvéseit. Óriási megtiszteltetés a TE-nek, hogy a kiemelkedő eredményeket elért magyar sportolók öröksége továbbra is az intézményben talál otthonra, és így tovább viheti ezt a hagyományt" - mondta.

Hozzátette: egy ilyen emlékfalnak köszönhetően különböző generációk találkoznak egymással, ami azért fontos, mert így van lehetőség egymás tiszteletére és eredményeinek elismerésére.

Kiemelte: a 160 eredeti lenyomat sem veszett el teljesen, azokból egy mozaikszerű összeállítást hoznak létre, melyet névsorral kiegészítve emlékoszlopon helyeznek el.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: csaknem 30 év alatt olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmes magyar sportolók egész sora helyezte el a kézlenyomatát az eredeti Sportcsillagok Falán, melynek sérülésével felbecsülhetetlen eszmei kár érte az intézményt és a magyar sportot.

"Akinek fontos a sport, fontos sportolóinak a megbecsülése, eredményeinek ápolása is. Nagy öröm, hogy ma ismét elkezdhetjük azt a munkát, amelynek köszönhetően ezt a szimbolikus falat újra átadjuk. Ezek az örök eredmények, sikerek így a mindennapokban is velünk élnek, bármikor meríthetünk erőt belőle" - mondta.

"A tehetségek nemzete vagyunk, de a sikerekért nagyon sokat kell dolgozni. Meg kell mutatnunk a jövő generációinak az utat, a követendő példát, hogy elérhető célként ők is tovább tudják majd azt adni, nekik is legyen örökösük" - hangsúlyozta.

Hozzátette: az új Sportcsillagok Falával ismét útjára indul az az üzenet, amit ez a jelkép magában hordoz, és ami a sportkönyvekben már régóta ott van.

A lenyomatok a Képzőművészeti Egyetem restaurátori tanszékének segítségével készültek el. A keddi ünnepségen többek között megjelent Gergely Gábor, Kőbán Rita, Strocz Botond, Varga János, Martinek János, Szabó Bence, Kovács Ágnes, Balogh Gábor, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Viski Erzsébet, Kásás Zoltán, Kovács István, Haller Ákos, Szekeres Pál, Gedó György, Jónyer István, Radulovics Bojana, Sákovicsné Dömölky Lída, Marosi Paula.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 10. kedd, 14:12
Címkék: Testnevelési Egyetemen, Sportcsillagok Falát, Mocsai Lajos, Szabó Tünde, Sportcsillagok Falán, Sportcsillagok Falával,
Kommentek
Sportfotó kiállítás a Testnevelési Egyetemen
Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora arról beszélt, hogy már második alkalommal rendezik meg a Németh Ferenc fotókiállítást, amellyel az MTI, a Nemzeti Sport és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) egykori, 2013-ban elhunyt kitűnő fotósának állítanak emléket. Elmondta, hogy Németh Ferenccel sok kézilabda-mérkőzés élménye, emléke köti össze, baráti kapcsolatban voltak egymással.

"Örülök annak, hogy Németh Ferenc hagyatékából kiállíthatunk néhányat, és szeretném, ha a TF a jövőben is otthont adna a sportpillanatokat megörökítő alkotásoknak, ezzel is jelezve, hogy a sport a kultúra része" - fogalmazott Mocsai Lajos.

"Úgy érzem, apu hazatért, hiszen ide jártunk vele focizni. Köszönöm, hogy a kiállítás létrejött, és remélem, sok embernek szerez majd örömet" - mondta Németh Péter, az egykori fotós fia.

Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezető igazgatója felidézte, hogy Németh Ferenc nemcsak futballmeccseken, hanem számtalan rangos sporteseményen, nyári és téli olimpián
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 15:11
Menczer: már kétszáz sportdiplomáciai projektet menedzselt a külügyi tárca
Menczer Tamás a Testnevelési Egyetem (TF) harmadik Sport és innováció elnevezésű nemzetközi konferenciájának szerdai megnyitóján azt mondta: megfelelő alapok nélkül nem lehet fejlesztésekről beszélni.

"Balliberális barátaink sem a sportot, sem semmilyen olyan területet nem támogattak eléggé 2010 előtt, amely a közösséget erősíti és a nemzeti büszkeségre okot adhat" - mondta Menczer Tamás, hozzátéve, hogy az Orbán-kormány 2010 óta lerakta az alapokat a mindennapos testnevelés bevezetésével, tornatermek, tanuszodák és világszínvonalú sportlétesítmények felépítésével, így már lehet a második lépésről, az innovációról beszélni a magyar sportban - emelte ki.

"Azért kell az innovációra odafigyelni, hogy ebből a csodálatos ajándékból, amit a sport jelent, a legtöbbet tudjuk kihozni" - fogalmazott Menczer Tamás.

"Mi a külügyminisztériumban végrehajtottuk a magunk innovációját a sportdiplomáciai főosztály tavalyi megalapításával" - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, az elmúlt több mint
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 13:51
Kettesfogathajtó-vb - Hölle: célba érkezéskor azt se tudtam, hol vagyok
a 2017-es, vagy az idei vb-diadala volt-e a nehezebb.

Hölle arról is beszélt, hosszú távon van ambíciója a sportág elitkategóriájára váltani. Ahogy fogalmazott, nagyon "csalogató", hogy 2021-ben Budapesten lesz a négyesfogatok Európa-bajnoksága. A jövő évi terve viszont egyértelműen a windsori viadal, ahol Erzsébet királynő adja át a díjakat, s kétszeres egyéni világbajnokként ott nyerni szeretne. Addig is tanulmányaira koncentrál, a Corvinus Egyetemen már csak a diplomamunkája hiányzik, a Testnevelési Egyetemen pedig elkezdi a lovas szakképzést.

"Különösen nagy dolog a csapat sikere a generációváltás fényében. Azt hiszem, volt ijedtség, hogy megszűnnek a sikerek, ha a Lázár fivérek abbahagyják, de két éve a lipicai vb-győzelem már jelezte, van remény. Most először nélkülük, három egyaránt harminc év alatti hajtóból álló csapattal nyertünk" - utalt arra Hölle, hogy harminc év után se a 11-szeres világbajnok Lázár Vilmos, se a 9-szeres világbajnok öccse, Lázár Zoltán nem állt rajthoz. "Elájulni nem
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 10:11
Egy hónapig a Testnevelési Egyetemen látható az Aranycsapat-kiállítás
a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete a magyar labdarúgás legkeserűbb, legszomorúbb napjának nevezte 1954. július 4-ét, amikor a válogatott Bernben 3-2-re elveszítette a világbajnokság döntőjét Németországgal szemben, de hozzátette: az azóta eltelt 65 év során kiderült, hogy az volt egyben a magyar futball legnagyobb sikerének napja is.

Szöllősi a tárlat helyszínének apropóján emlékeztetett, hogy az Aranycsapat több tagja, illetve annak a labdarúgó-generációnak több képviselője is a Testnevelési Főiskolára járt. A kiállítást szervező Puskás Intézet munkájáról megjegyezte, a bemutatott tárgyak egy részét Spanyolországból hozták haza, pedig már esély sem mutatkozott rá, hogy ez sikerül.

Mocsai Lajos, a házigazda Testnevelési Egyetem (TF) rektora kifejtette, nagy öröm számára, hogy a TF nyitóhetén veszi kezdetét az Aranycsapatról szóló kiállítás, hiszen a legendás válogatott által képviselt értékek segítségével az egész tanévnek megadhatják az alaphangulatot.

Hozzátette, a tárlat
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 16:01
Ötven nap az öttusa-vb rajtjáig, bemutatkozott az NSÜ
"Több mint 130 sporteseményt támogatunk 2019-ben és a sor folytatódik. A világeseményekhez világszintű rendezés szükséges és hogy a szövetségekről levegyük a rendezés terhét, 2018-ban létrehoztuk az NSÜ-t" - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Testnevelési Egyetemen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az ügynökség már sikeresen rendezte meg az asztalitenisz-világbajnokságot és a női vízilabda világliga fináléját.

Nagy Zsigmond, az NSÜ ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a magyar sport új szereplőjeként látványos események megvalósításával szeretnék igazolni létüket. Az öttusa-vb-t is úgy tervezik lebonyolítani, hogy a nézők és versenyzők is elégedetten távozzanak Budapestről.

"A magyar sport aranykorát éli, korábban nem tapasztalt állami támogatásban részesül. Küldetésünk a magyar sport szolgálata, a hazai világversenyek lehető legprecízebb szakmai, pénzügyi és jogi tervezése, előkészítése és megvalósítása" - hangsúlyozta Nagy Zsigmond.

Bretz Gyula, a
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 13:12
Maccabi Európa Játékok - Pénteken sporttörténeti konferencia a Testnevelési Egyetemen
A házigazdák közlése szerint a rendezvény a július 29. és augusztus 7. között Budapesten sorra kerülő 15. Maccabi Európa Játékokhoz kapcsolódva három téma köré szerveződik: egyesületi sporttörténet, labdarúgás, illetve a hazai sporttörténet híres zsidó alakjai. Szó lesz a Maccabi mozgalom, a Maccabi VAC, illetve az MTK történetéről, a legismertebb zsidó sportemberekről, továbbá sportdiplomatákról, mecénásokról, a futball pedig kerekasztal-beszélgetés keretében kerül terítékre.

A konferencia kísérőprogramjaként bemutatják a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum "Akikért a harang szólt..." című kiállítását, amely április 15-ig lesz látható a TE épületének aulájában.

A 15. Maccabi Európa Játékokra közel 40 ország mintegy 3000, a zsidó közösséghez kötődő versenyzőjét várják Budapestre. Az ép sportolók 27, a parasportolók két sportágban versengenek majd.
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 14:31
Együttműködési megállapodást kötött a külügyminisztérium és a TE
neve a világ minden pontján ismerősen cseng, ezt a tőkét pedig a külügyminisztériumnak is ki kell használnia.

"Sportnemzet a magyar, amit jól mutat, hogy az elmúlt két évben 225 jelentős nemzetközi sportesemény volt Magyarországon, idén pedig négy olimpiai sportág világbajnokságát rendezzük meg" - jelentette ki Szijjártó Péter.

"A magyarok világraszóló sporteredményeiben nagy szerepe van a világszínvonalú tudományos háttérnek, az oktatási és képzési rendszernek, amelyet Magyarország a Testnevelési Egyetemnek köszönhet" - mondta.

Elhangzott, a külképviseletek aktívabban népszerűsítik majd a TE oktatási és tudományos tevékenységét, illetve a Testnevelési Egyetem egyre több ösztöndíjas külföldi hallgatót szeretne felvenni.

Mocsai Lajos, a TE rektora kiemelte, a cél az, hogy elméletben és gyakorlatban is támogassák egymást a nemzetközi diplomáciában.

"Történelmi lehetőséget kaptunk a sorstól, hogy a miniszter úrral együtt tudtunk aláírni egy ilyen megállapodást" - mondta a TE
velemenyezd, 2019. január 29. kedd, 15:52
Képek, videók
testnevelés.gif
aranyosmagdika
2011. április 27. szerda, 21:21
sportcsillagok fala.jpg
menusgabor
2018. március 17. szombat, 19:49
A barátságod felállított
barbara111
2011. február 09. szerda, 18:41
1935-ben felállított orsz
csalogany13
2009. december 06. vasárnap, 22:50
októberi erdő0920.jpg
maroka
2019. szeptember 24. kedd, 19:22
Októberi táj.jpg
chillik
2017. április 27. csütörtök, 06:46
Októberi ájtatosság 01.jp
chillik
2017. február 18. szombat, 06:31
Októberi ájtatosság 02.jp
chillik
2017. február 18. szombat, 06:28
Októberi ájtatosság 03.jp
chillik
2017. február 18. szombat, 06:28
Októberi ájtatosság 04.jp
chillik
2017. február 18. szombat, 06:28
Öreg ember az októberi na
chillik
2016. november 10. csütörtök, 04:07
Októberi éj.jpg
chillik
2016. március 31. csütörtök, 05:28
Ildyko oktoberi kivansaga
charlotteani
2016. március 10. csütörtök, 17:32
Az októberi forradalomhoz
chillik
2016. február 01. hétfő, 06:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.