Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 01:13 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az álmot és nyugalmat hozó álombogyó
Az álmot és nyugalmat hozó álombogyó

Az álombogyó (Withania somnifera) onnan kapta az elnevezését, hogy alvást elősegítő és relaxáló hatásokkal bír. A növény megtalálható Indiában, ahol a száraz területeken fordul elő leggyakrabban, de találkozhatunk vele Dél-Európában, Nyugat Afrikában és a Közel-Kelet nyugati területein is. Az álombogyó egyéb elnevezései: ájurvédikus ginszeng, farkascseresznye vagy indiai ginszeng.

Ez a burgonyafélék családjába tartozó trópusi bokor akár a 2 méteres magasságot is elérheti. A növény ágait szürkés szőr borítja, a levelei pedig tojásdad alakúak, virágai zöldes-sárga színekben pompáznak, termései pedig aprók, vörösek és fényesek. Indiában az álombogyó leveleit a kisebb rovarok elriasztására használják.

Indiában már ősidők óta alkalmazza az ájurvédikus gyógyászatot az álombogyót. Használják afrodiziákumként, de antibiotikus hatását is elismerik. A gyógynövényben lévő hatóanyagok - alkaloidok, cisztein, kálium-nitrát, keményítő, rutin, szacharóz, sztearinsav és kolin - miatt alkalmazzák még magas vérnyomásra, vizelethajtásra, idegrendszer nyugtatásra, étvágyjavításra és anyagcsere-fokozásra is.

A gyógyászatban a bokor leveleit és gyökereit lehet felhasználni. A gyógynövény valóban nyugtató és altató hatással rendelkezik, de idős, lábadozó betegeknek is javasolható a fogyasztása, mivel segít a felépülésben és a szervezet megerősödésében.

Az álombogyó az immunrendszert is megerősíti és fokozza a szervezet ellenálló képességét. Mivel rengeteg vasat is tartalmaz, ezért vérszegénység kezelésére is alkalmas.

Az álombogyóval kapcsolatban kutatásokat is végeztek. A vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy az álombogyó csökkenteni képes a szervezetben kialakuló gyulladásokat, de a rákos sejtek további növekedését is meggátolja. Az álombogyót lehet használni reumás panaszok enyhítésére is.

Az álombogyót patikákban lehet kapni kapszula és tea formájában. A teakészítés menete: tegyen egy-két teáskanálnyi gyógynövényt egy csészébe, majd forrázza le két deciliternyi vízzel. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le és fogyassza egészséggel. Naponta két csészével igyon meg belőle, ha állandó fáradtság és reumatikus panaszok gyötrik. Ezekre a panaszokra a gyógynövényből készült tinktúra is beválhat. Keverje el egy pohár vízben a tájékoztatón leírt mennyiséget, majd igya meg a pohár tartalmát.

Áldott állapotban lévő hölgyeknek és szoptatós kismamáknak nem javasolt a fogyasztása, illetve azoknak sem, akik valamilyen szorongásoldót vagy altatószert használnak, mivel befolyásolhatja, felerősítheti e szerek hatását.
Link
vorosrozsa66, 2018. szeptember 21. péntek, 23:50
Címkék: Nyugat Afrikában, növény megtalálható, száraz területeken, álombogyó egyéb, burgonyafélék családjába, növény ágait,
Kommentek
Koronavírus - Szijjártó: a V4-ek támogatják a járvány elleni küzdelmet Líbiában
A tárcavezető a Külügyek Tanácsának ülését követően nyilatkozott, amelyet videokonferencia keretében tartottak meg.

Közölte: természetesen a koronavírus-járvány szerepelt legfontosabb kérdésként napirenden. Konszenzus van abban, hogy Európa mindaddig nem lehet biztonságban, amíg a szomszédos térségekben továbbra is súlyos a járványhelyzet - magyarázta. Hozzátette: ezért tárgyaltak az Afrikában és a Nyugat-Balkánon kialakult helyzetről.

Kiemelte: a visegrádi csoport már korábban megállapodott abban, hogy 35 millió euróval támogatja Líbiát, elsősorban a határvédelmét. Most azonban megegyeztek, hogy ennek az összegnek egy részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemre használják fel Líbiában. Ennek az az oka, hogy a járvány újabb lendületet adhat az illegális migrációs hullámoknak. Azokban az instabil térségekben ugyanis, ahol emberek százezrei, milliói foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy Európa felé indulnak, újabb inspirációt jelenthet a járvány okozta bizonytalan helyzet -
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 18:18
Koronavírus - KNBSZ-főigazgató: a bioterrorizmus megjelenésére is vannak jelzések
a védőfelszerelések elosztása is szervezett bűnöző csoportok kezébe került. Németország is úgy járt a közelmúltban, hogy a Nigériából megrendelt védőeszközei eltűntek.

Béres János kitért arra is, hogy a járvánnyal összefüggésben - például álhírek terjesztésével - a kiberbűnözői aktivitás is fokozódott.

Elmondta: jelenleg egyik fő feladatuk a Covid-19-helyzet figyelemmel kísérése. Nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy feltárják a jövőbeli gócpontokat. Most úgy látják a következő gócpont Afrikában lehet, ahol már 43 országban jelent meg a vírus. Emellett Afganisztánban is lehet gócpont.

Vizsgálják a koronavírus hatását a nemzetközi biztonsági környezetre. Azt látni, hogy a vírus megjelenése óta jelentősen csökkent a harcok intenzitása az egyes válságövezetekben: Irakban, Szíriában és Afganisztánban is. Ennek kapcsán viszont hozzátette: értékelésük szerint, amint a járvány alábbhagy, kiújulhatnak a fegyveres összecsapások a válságövezetekben, köztük Irakban és Szíriában is.

Emellett arra
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 13:01
A zöldenergia-projektek növekvő veszélyt jelentenek a természetvédelmi területekre egy új kutatás szerint
térségekben létesítettek. 169 projekt olyan szigorúan védett területen valósult meg, ahol egyáltalán nem lenne szabad fejlesztési tevékenységet folytatni.

Az energiatermelő létesítmények és az azokat övező infrastruktúra, mint amilyenek az odavezető közutak vagy a megnövekedett emberi tevékenység, hihetetlen károkat okozhatnak a természeti környezetben - hívja fel a figyelmet Jose Rehbein, az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint a vízerőművek Afrikában és Ázsiában a táj jelentős megváltozását okozhatják, az ilyen fejlesztési projektek nem összeegyeztethetők a biológiai sokféleség megőrzésére tett erőfeszítésekkel. Az olyan energiaprojektekhez, mint a napelemtelepek, gyakran új utakra van szükség, és a létesítményeket kiszolgáló személyzet olykor a létesítmények közvetlen közelében telepszik le.

A természetre gyakorolt káros hatást tekintve jelenleg nyugat-európai országok okozzák a legtöbb kárt, Németországban például 258 zölderőmű működik
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 13:52
A Kilimandzsaro hava 1952
Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 117 perc, 1952 (12)
Videó

A Kilimandzsáró 19710 láb magas, hóval borította hegy. Afrika legmagasabb pontja. Közel a nyugati csúcshoz egy leopárd megfagyott tetemére bukkantak. Senki sem tudta megmagyarázni, mit keresett a leopárd ilyen magasan...? Egy híres író és vadász sebesülten fekszik Afrikában. A vízilovak tömeges úszó vonulását akarta közelebbről lefényképezni, amikor megtörtént a tragikus baleset. Addig, amíg a betegszállító repülőgépre vár, emlékezetében leperegnek életének legfontosabb eseményei. A halál közelségében megérinti és megérti a leopárd rejtélyét, miért is fekszik több ezer méter magasban, megfagyva a Kilimandzsáró tetején. Az Éghez oly közel.
Az Irodalmi Nobel-díjas Ernest Hemingway egyik legismertebb, szerelemről, halálról, tisztességről szóló különös hangulatú novellájának felhasználásával készült film olyan kivételes tehetségű színészek játékának ad teret, mint az Oscar-díjas
maroka, 2020. március 08. vasárnap, 19:11
Azbej Tristan: a kormány stratégiai partnerként tekint az egyházakra
hitvallást.

Az államtitkár úgy fogalmazott: "mi nem felejtjük el" ezeket a mártírokat, de "nemcsak emlékezünk rájuk, hanem hitet is teszünk amellett, hogy nem fogunk csöndben maradni" és hallgatni a keresztényüldözésről.

Magyarország 2016-ban ezért emelte elsőként a világon kormányzati szintre az üldözött keresztények megsegítését - tette hozzá Azbej Tristan.

Anthony Muheria nyeri érsek előadásában hangsúlyozta: "Afrika a remény kontinense", hiszen a vallásukat gyakorló keresztények többsége Afrikában, illetve Dél-Amerikában él. Ebben rejlik Afrika ereje, ugyanakkor ez az Achilles-sarka is. Az afrikaiak lelkéért és életéért ugyanis egymással versengő érdekcsoportok harcolnak.

Elmondta: a törzsi viszálykodás és a határokon, illetve generációkon átívelő gyűlölet még mindig megmérgezi a társadalmat, és sokszor a keresztények is részt vesznek a törzsi viszálykodásban.

A szegénység és a munkanélküliség szintén komoly kihívás, ráadásul az iszlám közösségek - különösen a partvidéken -
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 21:02
Péntektől megtekinthetik a látogatók a mhorr gazella gidákat a budapesti állatkertben
Budapesten.

Az egyik gida november 1-én, a másik 3-án látta meg a napvilágot. Jelenleg mindkét jövevény a Szavannaház egy-egy elkülönített istállójában, "szülőszobájában" tartózkodik az anyjával együtt. A tervek szerint a jövő héten összeengedik a kicsinyeket a csapat többi tagjával. Addig is az egyik "szülőszobát" és lakóit üvegablakon át már megtekinthetik a látogatók. A közlés szerint a hím és a nőstény gida eddig még nem kapott nevet.

A mhorr gazellákat eredeti élőhelyükön, Északnyugat-Afrikában, az 1960-as, 1970-es években figyelték meg, ám azóta egyet sem láttak, eltekintve azoktól az állatkerti születésű egyedektől, amelyeket az elmúlt öt évben engedtek szabadon Nyugat-Szaharában egy visszatelepítési program részeként. Mindez azt is jelenti, hogy az állatkertek nélkül a mhorr gazella már teljesen kipusztult volna.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot tart fenn a mhorr gazella természetvédelmi célú, összehangolt állatkerti szaporítása érdekében.
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 13:41
Nagy jövőt lát még a BMW a belsőégésű motorok előtt
Ellentétben a Tesla és a Volkswagen gyakorlatával, a teljesen elektromos járműplatformok helyett a BMW belsőégésű és elektromos motorokat egyaránt befogadni képes flexibilis járműplatformok kifejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

A flexibilis járműplatform 80-100-120 kilométeres hatótávot biztosít majd a BMW plug-in hibrid (benzin-elektromos) autóinak tisztán elektromos üzemmódban - mondta. Hozzátette: a teljesen elektromos járművek még hosszú ideig túl drágák lesznek, elsősorban az akkumulátorgyártáshoz szükséges nyersanyagok magas ára miatt. Az alapanyagárak a kereslet növekedése miatt később sem fognak csökkenni.

Az elektromos autózás elterjedésének a magas ár mellett az újratöltés technikai kihívásai jelentik a legnagyobb akadályt. A gyorstöltés ugyanis jelentősen lecsökkenti az akkumulátorok élettartamát. "Annak pedig egyetlen autós sem fog örülni, ha két-három évente cseréltetnie kell a rendkívül drága akkumulátort" - mondta. Gyorstöltést ideális esetben legfeljebb minden huszadik
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 12:31
Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara, az év hüllője pedig a keresztes vipera
tavaly három fajra szavazhatott: az erdei fülesbagoly mellett a füleskuvikra és az uráli bagolyra - közölte az MME hétfőn az MTI-vel.

A szavazáson győztes erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. Közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják.

Hatalmas elterjedési területű madár, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ. A világállomány mintegy 28 százaléka él Európában. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6,5-12 ezer pár közé becsülhető.

Ragadozó életmódot folytató faj, fő táplálékát kisrágcsálók képezik, de helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár zsákmányolása is. A hazai köpetvizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog. Őszönként hatalmas, települési szinten akár több százas csapatokban jelenik meg a
velemenyezd, 2020. január 06. hétfő, 10:21
Képek, videók
elefántok Afrikában.gif
agica2004
2017. május 31. szerda, 20:07
Magyarok Afrikában
sacimama
2013. június 04. kedd, 23:43
Afrikában
agica2004
2012. március 04. vasárnap, 12:26
valahol afrikában.jpg
sarkoziferencne
2011. december 09. péntek, 11:29
sicc afrikában
lacipecsenye
2011. július 01. péntek, 21:02
afrikában pitbull helyett
agica2004
2010. szeptember 02. csütörtök, 14:30
Afrikában.jpg
sarkadykati
2010. május 11. kedd, 09:23
napfelkelte Afrikában.jpg
biharijudit
2009. május 25. hétfő, 10:19
Piedone.Afrikaban.1978 .PA
ungoliant
2009. május 08. péntek, 21:28
A Három Testőr Afrikában.
rambobby
2007. szeptember 06. csütörtök, 07:10
Tengerpart Afrikában.jpg
solanum
2007. július 07. szombat, 20:28
Diófa és a növények.jpg
pacsakute
2020. május 23. szombat, 23:25
Növényi olajok .jpg
pacsakute
2020. május 09. szombat, 22:24
Gyógyító növények-fűszere
pacsakute
2020. április 15. szerda, 20:32
Fáradtság elleni növények
pacsakute
2020. április 02. csütörtök, 21:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.