Belépés
2020. január 28. kedd | 5. hét | 28. nap | 03:17 | Károly, Karola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Önkormányzat 2019 - NVI: a zöld borítékba csak zöld szavazólapot tegyenek a nemzetiségi választók!
Pálffy Ilona a sajtótájékoztatóján elmondta: ha a helyi önkormányzati választás fehér szavazólapjai a zöld borítékba kerülnek, nem lehet figyelembe venni őket az eredménymegállapításnál. A nemzetiségi választópolgárnak a zöld, nemzetiségi szavazatot tartalmazó borítékot le kell ragasztania, különben a szavazat érvénytelen - jelezte. A zöld borítékba tett fehér szavazólapokat nem lehet figyelembe venni az eredménymegállapításnál - tette hozzá.

Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke közölte: az NVB szerdán fogadott el iránymutatást a kérdésben; eszerint az esetleges eredmény elleni jogorvoslatok során a Kúria fogja megítélni, hogyan kell a zöld borítékba kerülő fehér szavazólapokat kezelni.

Vasárnap 2651 településen lesz nemzetiségi választás, és idén - az öt évvel ezelőttitől eltérően - nem külön szavazókörben voksolnak a nemzetiségi választópolgárok, hanem ott, ahol a polgármesterre és a helyi képviselőkre is szavaznak.

Pálffy Ilona elmondta: felhívták a választási irodák figyelmét arra, hogy sok nemzetiségi szavazó esetén ne egyszerre adják oda a választóknak a zöld és fehér szavazólapokat, így el lehet kerülni a szavazólapok esetleges összekeveredését. Javasolták külön jegyzőkönyvvezető beállítását is, valamint plusz szavazófülékkel is segítik a szavazás zökkenőmentes lebonyolítását.

Elhangzott, hogy a felhívás ellenére lesznek olyan szavazókörök, ahol a választópolgár egyszerre kapja meg a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának fehér színű szavazólapjait és borítékját. Az NVI elnöke ismét elmondta, hogy a fehér szavazólapokat a fehér borítékba kell tenni. A nemzetiségi választás zöld szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le kell zárni, különben a szavazat érvénytelen lesz. Hangsúlyozta azt is, hogy zöld borítékba tett fehér szavazólapokat nem lehet figyelembe venni a polgármester- és képviselőválasztásnál.

Rádi Péter reményét fejezte ki:az iránymutatás és az NVI elnökének utasítása nyomán elkerülhető, hogy nagy számban kerüljenek zöld borítékba a fehér szavazólapok.

Az iránymutatást ismertetve elmondta: minden választási bizottság csak annak a választásnak a szavazólapjairól döntheti el, hogy érvényesek vagy érvénytelenek, amelyeknek a szavazatait számlája. Így tehát a zöld borítékba került fehér szavazólapok érvényességéről a nemzetiségi szavazatot számláló választási bizottság nem dönthet.

A zöld borítékban talált fehér szavazólapok nem a nemzetiségi választás hivatalos szavazólapjai, így azokat külön kell kötegelni és rendkívüli jegyzőkönyvet kell felvenni róla. Az iránymutatás nem zárja ki, hogy bíróság másként minősítse ezeket a szavazólapokat -jegyezte Rádi Péter. Az esetleges eredmény elleni jogorvoslatok során a legfőbb bírói fórum, a Kúria fogja megítélni, hogyan kell a zöld borítékba került fehér szavazólapok kérdését kezelni - mondta. Megjegyezte, hogy végső soron az Országgyűlésnek kell rendeznie a kérdést.

Rádi Péter kiemelte: az iránymutatás szerint elfogadhatatlan a zöld borítékba került fehér szavazólapok "küldözgetése" a választási bizottságok között.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 11:41
Címkék: Pálffy Ilona, Rádi Péter, Nemzeti Választási Bizottság, zöld borítékba, nemzetiségi választók, helyi önkormányzati,
Kommentek
Az Otthonunk Szentmiklós Egyesület jelöltjét választották önkormányzati képviselőnek Törökszentmiklóson
Monoki Bernadett elmondta: a képviselői helyért két jelölt indult, Mészáros Zoltánné (Otthonunk Szentmiklós Egyesület) 318, Pataky Tibor (Fidesz-KDNP) 240 szavazatot kapott.

Az aljegyző elmondta, hogy reggel 6 óra és este 7 óra között összesen két szavazókörben a 2071 választásra jogosult közül 562-en jelentek meg, 561 szavazólapot adtak le, amelyből három szavazólap érvénytelen volt.

A választás kiírására azért volt szükség, mert a 2019. október 13-i önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki Törökszentmiklós 1-es számú egyéni választókerületében.

Monoki Bernadett jelezte: az eredmény fellebbezés hiányában január 22-én, szerdán emelkedik jogerőre.
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 21:11
Önkormányzat 2019 - Az első szavazó jelenlétében zárják le az urnát
tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.

A bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üresek-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a műanyag urnát plombával lezárja, a papír urnán a nemzeti színű urnazáró szalagot feszesre húzza, szorosan megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez és aláír. A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából - annak szétszedése nélkül - ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.

Tekintettel arra, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák a szavazás folyamán végig a bizottság látóterében vannak, nem kell ellenőrző lapot elhelyezni bennük. Mozgóurnás szavazás során azonban az urna lezárása után kitöltik az ellenőrző lapot, amelyet a bizottság valamennyi tagja, valamint az elsőként szavazó választópolgár is aláír, majd a mozgóurnába dobják.

A négy héttel ezelőtti voksolás után tíz
velemenyezd, 2019. november 10. vasárnap, 07:04
Önkormányzat 2019 - Zalában két településen új választást tartanak, egynél még vitatott az eredmény
A Zala megyei Lakhegyen - az idei önkormányzati választáson egyetlen településként - október 13-án jelöltek hiánya miatt sem polgármestert, sem képviselőket nem tudott választani a mintegy 400 szavazópolgár. Ürmösiné Kőmíves Eleonóra, az Egervárral közös önkormányzati hivatal jegyzője, egyben a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a zalai településen január 12-re írták ki az időközi választást.

A tervek szerint szintén január 12-én tartják az időközi polgármester-választást Esztergályhorvátiban - erről csütörtökön dönt majd a helyi választási bizottság -, miután október 13-án szavazategyenlőség alakult ki két jelölt között - mondta el Kovács Katalin, a Zalaapátihoz tartozó közös önkormányzati hivatal jegyzője az MTI-nek.

Itt a település 362 választásra jogosult lakója közül 237 szavazott a négy független polgármesterjelölt valamelyikére, érvénytelen voksot nem találtak, a két legjobban szereplő jelölt azonban egyaránt 87-87 szavazatot gyűjtött be.

Kisbucsán
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 10:11
Önkormányzat 2019 - Kisbucsán az azonos szavazatok miatt jogorvoslatot kérnek
Szita Gabriella, a Nagypálival közös önkormányzati hivatal jegyzője az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondta: egy vitatott érvényességű szavazólap miatt fordult jogorvoslati kérelemmel a területi választási bizottsághoz az egyik jelölt. Amíg ebben nincs döntés vagy további fellebbezés, addig nem lehet kitűzni az időközi választás időpontját.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Kisbucsán a 385 választópolgár közül 283-an voksoltak vasárnap, az urnában egy érvénytelen szavazólapot találtak. A jelenlegi polgármesterre, a független Takács Ferencre, illetve szintén független kihívójára, Zabb Annamáriára 141-141 szavazatot adtak le.
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 13:11
Önkormányzat 2019 - NVI-elnök: Alsószentmártonban még legalább két órán át tart a szavazás
Azt mondta, nem tudják, mi a csúszás oka.

Hozzátette: az, hogy az alsószentmártoni voksolás nem fejeződött be este 7 órakor, nem jelenti, hogy a többi településről, fővárosi kerületekből ne tehetnék közzé az eredményeket.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint Alsószentmártonban 823-an szerepelnek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékében, és 570-en a roma nemzetiség választói névjegyzékében. A 18.30 órai adatok szerint a településen 550-en jelentek meg szavazni, ami a választásra jogosultak 66,83 százaléka.

Pálffy Ilona elmondta: napközben alapvetően zavartalanul folyt a választás, volt néhány kisebb rosszullét, áramkimaradás. Két jelzés érkezett az NVI-hez delegáltakkal kapcsolatban: az egyik esetben a főváros II. kerületében az egyik delegáltat összeférhetetlen viselkedése miatt kizárta a munkából a szavazatszámláló bizottság. Debrecenben pedig a delegált - bár volt megbízólevele -, "kölcsönös tévedések miatt" nem
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 20:01
Önkormányzat 2019 - Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása
Bizottság a héten kiadott iránymutatásában úgy foglalt állást, hogy amennyiben a zöld borítékba véletlenül belekerülnek a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjai, úgy azokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor.

A szavazatszámláló bizottság tagjai csak a fehér borítékokat bonthatják fel, ezekből kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják a polgármesteri (Budapesten főpolgármesteri), képviselő-testületi és - a megyei jogú városok kivételével - a megyei közgyűlési szavazólapot.

A bizottság választástípusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli őket, és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát.

Külön
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 19:12
Önkormányzat 2019 - Szavazás Braille-szavazósablonnal
Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár október 4-én 16 óráig igényelte. A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint 176-an igényeltek ilyen sablont az önkormányzati és 52-en a nemzetiségi szavazásra.

A Braille-szavazósablon olyan kartontasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, ki van vágva.

A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, oly módon, hogy a sablon kivágásai sorban illeszkedjenek a szavazólapon feltüntetett, a szavazat elhelyezésére szolgáló körökhöz.

Emellett a bizottság átadja a választópolgárnak a jelöltek és listák felsorolását tartalmazó, szintén Braille-írással készült tájékoztatót is.

A látássérült választópolgár a fülkében kitapogatja a sablon szövegét, sorszámát és - az általa választott jelölt illetve lista neve melletti kivágáson keresztül - a szavazólapon berajzolja az X-et.

Ezután a szavazólapokat kiveszi a
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 10:41
Önkormányzat 2019 - Tilos lefényképezni a szavazólapot, de szelfi készíthető a fülkében
A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezéséről és közzétételéről. A bíróság akkor kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak.

A szavazólap célja az, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik - közölte a Kúria.

Jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról.
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 09:21
Képek, videók
szavazólap kitöltése.jpg
agica2004
2012. április 29. vasárnap, 19:27
EP.szavazólap...5
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 12:02
EP.szavazólap...4
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 12:02
EP.szavazólap...3
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 12:01
EP.szavazólap...2
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 12:00
EP.szavazólap...1
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 12:00
szavazólap
csigamalac
2009. október 24. szombat, 13:53
szavazólap.jpg
agica2004
2006. június 18. vasárnap, 23:26
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Újpesti Önkormányzat épül
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Önkormanyzat.JPG
csokegyorgy
2008. augusztus 20. szerda, 10:55
dalmandi önkormányzat
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:32
Szlovák önkormányzat
jbal
2007. augusztus 07. kedd, 16:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.