Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 02:59 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent László-év - Erdő Péter: Szent László ma is érvényes példa számunkra
A szentmisét, amelyen mintegy kétezer-ötszázan vettek részt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői közösen mutatták be.

A misén és az azt követő belvárosi körmeneten részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa.

Veres András, az MKPK elnöke, győri megyés püspök az ünnepi mise elején hangsúlyozta, hogy Szent László olyan szent, akinek példáját a hívő és nem hívő emberek is követni tudják, mert tulajdonságai közé tartozott a hűség, a hazáért való szeretet és a hősiesség.

Erdő Péter bíboros, prímás homíliájában hangsúlyozta, Szent Lászlóval terve volt Istennek, azt a szerepet szánta neki, hogy megvédje a magyarságot és az országban élő többi népet a nomád betörésektől. Előtte azonban ő is átélte a rivalizálást, mert harcolnia kellett az ország függetlenségéért, amelyet azzal mutatott meg, amikor 1077-ben trónra lépését nem a német-római császárnak, hanem VII. Gergely pápának jelentette be.

Szent László sokat tett azért, hogy az ország állandó hazája és "szeretett otthona" legyen a magyar népnek - mondta az esztergom-budapesti érsek.

Kifejtette: Szent László a külső ellenségtől hadvezérként védte meg az országot, a belső biztonság "megrontóitól pedig mint a magyarok igaz bírája szabadította meg hazánkat". A keresztény élet megszilárdításáért két új püspökséget hozott létre, Nagyváradot és Zágrábot.

Erdő Péter kitért arra, Szent László felismerte, hogy korában a nyelv is erős, közösséget alkotó tényező volt, amelyet felhasznált a keresztény hit és közösségépítésére. Kortársai és az utókor is szentnek tartották, azt az embert tisztelték benne, aki "szívvel-lélekkel építette és védte egyházát és hazáját", aki István királyt, Imre herceget és Gellért püspököt szentté avattatta. Ezzel saját példaképet adott a magyar népnek - hangoztatta.

A bíboros a király erényeit sorolva hozzátette, Szent László mindig kész volt arra, hogy személyesen is kockára tegye életét mindenért és mindenkiért, akiben "Isten ügyét és a magyar ügyet látta meg".

Szent László európai szemlélete, amely egyben az ország stabilitásának és megszilárdulóban lévő keresztény kultúrájának védelmét is jelentette, kirajzolta egy régió körvonalait, amely Horvátországtól a magyar, cseh, lengyel területeken át egészen a keleti keresztényég határig terjedt, de nem egyetlen birodalomként, hanem a szövetségesek összetartása és emberi közelsége révén - mondta Erdő Péter.

A szentmise elején a Káptalandombi Szent László Látogatóközpontból ünnepélyes keretek között levitték a Szent László-hermát - amely Magyarország harmadik legértékesebb ereklyéje a Szent Korona és a Szent Jobb után - a Dunakapu térre, amelyet a szertartás végén a hagyományos Szent László-napi körmenetben vittek végig a győri belvároson.

A Szent László-évet a nemzetpolitikai államtitkárság hirdette meg 2017-re, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 27. kedd, 13:42
Címkék: Szent László-év, Erdő Péter, Szent László, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Áder János, Herczegh Anita,
Kommentek
Mohácsra és Komlóra érkezett a missziós kereszt
képessé váljunk a Szent Istennel való egyesülésre. A kereszt csak akkor nyeri el igazi, keresztény értelmét, ha meglátjuk benne azt az utat, mely a feltámadásban végződik. Űzzük el tehát lelkünkből annak a haragvó Istennek a képét, akit Krisztus áldozatának kellene lecsillapítania - biztatott a szónok. Homíliája végén pedig arra bátorította a mohácsi híveket, hogy tegyék ki otthonainkba a keresztet, jelezvén és emlékeztetvén ezzel magukat Krisztus szeretetére.
A szentmisét követően Bacsmai László plébános, kerületi esperes kísérésével a hívek hódolatukat fejezték ki a missziós kereszt előtt.
A teljes mohácsi beszámoló itt olvasható
*
- Augusztus 31-én, szombaton Kovács József komlói káplán mutatta be az előesti szentmisét. Homíliájában az alázatról
maroka, 2019. szeptember 03. kedd, 22:48
Novák: minden eddiginél többen nyaralhattak idén az Erzsébet-táborokban
Novák Katalin hangsúlyozta: idén mintegy 130 ezren vehetnek részt az Erzsébet-táborok programjain, ebből a nyári zánkai ottalvós táborokban csaknem 30 ezren kapcsolódhattak ki a szünidőben.

Az ez évtől biztosított ingyenes vasúti utazás lehetőségét a táborozók közül több mint 12 ezren vették igénybe - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: ez az Erzsébet-táborok nyolcadik évadja. Vasárnaptól péntekig ottalvós táboroknak adott otthont a zánkai Erzsébet-tábor, hétvégére pedig családi Erzsébet-táborokat szerveztek, amelyekben a tavalyihoz képest kétszer annyi, kétezer család üdülhetett tíz turnusban Zánkán. Emellett idén diabéteszes gyerekek számára is kínáltak üdülési lehetőséget, ügyelve biztonságos nyaralásukra.

Kormányzati forrásokból huszonhat milliárd forintot fordítanak az Erzsébet-táborok megújítására, további fejlesztési források igénybevételével pedig összességében csaknem harmincmilliárd forintból válnak modernebbé az Erzsébet-táborok - közölte. Hozzátette: idén nyáron a
velemenyezd, 2019. augusztus 29. csütörtök, 15:12
Második lakalommal rendeznek filmnapokat Győrben
Fekete Dávid (FIDESZ-KDNP) alpolgármester elmondta, hogy a közönségfilmektől kezdve az animációs és underground filmeken át a klasszikusokig minden megtalálható lesz a kínálatban. Az előző évhez hasonlóan ezúttal is a Széchenyi tér, a Rómer Ház és a Szent László Látogatóközpont ad otthont az eseménynek.

Kiemelte, hogy péntek este a Széchenyi téren mutatják be Magyarországon először az 1934-ben készült Meseautó digitálisan felújított változatát, a budapesti bemutató másnap lesz. Az est zárásaként a Happy Dixieland Band zenél.

Szombaton mutatják be A tanú című film eredeti, 1969-ben készült, cenzúrázatlan változatát, Reisz Gábor Rossz versek című drámáját és a Ruben Brandt, a gyűjtő című thrillert. Közben közönségtalálkozót tartanak, ahol Reisz Gáborral és Csorba Lóránttal, a Lóci játszik zenekar frontemberével lehet beszélgetni.

Augusztus 8-án, vasárnap délután az 1983-ban készült Vízipók, csodapók és az 1986-ban készült Macskafogó című film felújított változatát vetítik, este pedig Dobó
velemenyezd, 2019. augusztus 27. kedd, 12:21
Az Árpád-ház családfája - I. István király élete
Wikipédia

I. István király uralkodása (997-1038)

I. (Szent) István, születési nevén: Vajk; latinul: Sanctus Stephanus (975 körül - 1038. augusztus 15.) az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király. Géza fejedelem és Sarolt fejedelemasszony fia. A keresztény magyar állam megteremtője, az egyik első magyar katolikus szent, a magyar történelem kiemelkedő alakja és Magyarország fő védőszentje.
969 és 980 között született, keresztelésére 985 és 989 között kerülhetett sor.[4] Liudolf Gizellát, II. Henrik bajor herceg leányát 995 körül vette feleségül. Már apja, Géza 997-es halálától magyar fejedelem, majd 1001. január 1-én (az akkor érvényes Julián naptár alapján 1000 karácsonyán) történt megkoronázása által ,,Isten kegyelméből" Magyarország királya. A magyarok országát, a magyar törzsek
maroka, 2019. augusztus 20. kedd, 23:39
Szent István király, Magyarország fő védőszentje
király érdemeinek közbenjárására, a mi Urunk Jézus Krisztus dicsőségére és magasztalására, aki áldott legyen örökkön örökké, Ámen." (István király halálának leírás a Képes krónikában)
István a nép szívében mindinkább legendás hőssé, népe apostolává, védelmezőjévé és Magyarország eszményévé magasztosodott. Benne és vele a korona, királyság és nemzet szinte misztikus egységgé olvadt össze. Sírja sokat látogatott nemzeti búcsújáró hellyé vált; számos imameghallgatás és csoda történt ott.
Szent László király 1083. augusztus 20-án pápai engedéllyel, a magyar püspökök, apátok és előkelők jelenlétében oltárra emeltette Istvánt, Imrével és annak nevelőjével, Gellérttel együtt. Ez akkor egyenértékű volt a szentté avatással.
.............
István tisztelete nemsokára elterjedt az ország határain túl is. XI. Ince pápa 1686 novemberében - Buda visszafoglalása alkalmából - az egész egyházra
maroka, 2019. augusztus 20. kedd, 20:18
Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte Borsos József pálos
hétköznap délelőtt is megtelt, mutatva, hogy Borsos József milyen fontossá vált azok számára, akik megismerték őt.
...................
Szentbeszédében Csóka János pálos tartományfőnök személyes emlékei felidézésével köszöntötte Borsos Józsefet, valamint másik rendtársát, Temesvári Benedek atyát, aki augusztus 28-án ünnepelte szerzetesi örökfogadalmának ötvenedik évfordulóját. A szentmisét követően többek között Kiss László márianosztrai polgármester, a márianosztrai plébánia közössége, valamint az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának képviselői köszöntötték lelkipásztorukat.

- Az ünnepelt Borsos János néven Polgáron született 1937. szeptember 21-én. Polgár buzgó katolikus lelkületű falu volt, így nem csoda, hogy kisgyermek korától kezdve nagyon szeretett templomba járni, és már ötéves korában ministrált. ,,Gyermekként is szerettem imádkozni, jól éreztem magam a templomban, és már akkor úgy éreztem,
maroka, 2019. augusztus 18. vasárnap, 22:33
Felújították a Szent Lőrinc vértanúnak ajánlott templomot...
Felújították a Szent Lőrinc vértanúnak ajánlott templomot Zalaszentlőrincen
Püspökségi anyagi támogatással és a helybéliek munkájával két év alatt újult meg a település római katolikus temploma. A felújítás utáni újraszentelés vasárnap ünnepi szentmise kíséretében történt.
Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és zalaszentlőrinci hívek plébánosa Kiss L. Gábor celebrálta az újraszentelési ceremóniát, előtte pedig Csiszár László, a Zalaegerszeg közeli település polgármestere számolt be a templom történetéről és a felújítási munkálatokról.
.............
Ilyen kis községben, mint Zalaszentlőrinc, nagy jelentősége van minden mozzanatnak, amely a település arculatát szebbé, rendezettebbé teszi, hogy lakóink komfortos környezetben élhessenek - mondta a 250 lakosú község első embere.
A 15 évvel ezelőtti beavatkozás során a tetőszerkezetet tették rendbe, de az épület vizesedett, így
maroka, 2019. augusztus 16. péntek, 20:02
Székely János püspök is a húrok közé csapott
Székely János püspök a szerdai énekes foglalkozásra érkezett, természetesen a gitárját sem hagyta Szombathelyen, s személyesen tanított meg két éneket az ifjúságnak.
.............
Június utolsó hetében rendezték meg a XI. egyházzenei tábort a Zala megyei Salomváron, ahová ellátogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök is.
A zalaegerszegi általános iskolákból érkező csaknem hatvan gyermek között szinte minden korosztály képviseltette magát az elsőstől a nyolcadikosig.
Az idei év tematikáját a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az Oltáriszentségről szóló népi ­énekek, gregorián dallamok, gitáros dalok adták. A délelőtti foglalkozásokon az úrnapi körmenet egy-egy állomását járták végig a gyermekek, amihez a sátrakat is maguk készítették. Játékos formában ismerkedtek meg négy jelentős pápa: Szent Péter, Nagy Szent Gergely, Szent X. Piusz és Szent II. János Pál életútjával. Az ,,utazó
maroka, 2019. július 15. hétfő, 20:10
Képek, videók
1965 tele a Szent László
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 21:05
Teraszok a Szent László t
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
Szent László templom 2017
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
szent_laszlo_templom.j pg
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
szent lászló király0627.j
maroka
2018. június 27. szerda, 11:15
Szent László füve 01.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:13
Szent László füve 02.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:12
Szent László füve 03.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:12
Szent László füve 04.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:12
Szent László füve 05.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:11
Szent László füve 06.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:11
Szent László füve 07.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:10
erdő péter0916.jpg
maroka
2019. szeptember 16. hétfő, 21:52
erdő péter bíboros0911.jp
maroka
2019. szeptember 11. szerda, 11:13
erdő péter_veszprém0902.j
maroka
2019. szeptember 02. hétfő, 12:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.