Belépés
2020. február 27. csütörtök | 9. hét | 58. nap | 14:20 | Ákos, Bátor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent László-év - Erdő Péter: Szent László ma is érvényes példa számunkra
A szentmisét, amelyen mintegy kétezer-ötszázan vettek részt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői közösen mutatták be.

A misén és az azt követő belvárosi körmeneten részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa.

Veres András, az MKPK elnöke, győri megyés püspök az ünnepi mise elején hangsúlyozta, hogy Szent László olyan szent, akinek példáját a hívő és nem hívő emberek is követni tudják, mert tulajdonságai közé tartozott a hűség, a hazáért való szeretet és a hősiesség.

Erdő Péter bíboros, prímás homíliájában hangsúlyozta, Szent Lászlóval terve volt Istennek, azt a szerepet szánta neki, hogy megvédje a magyarságot és az országban élő többi népet a nomád betörésektől. Előtte azonban ő is átélte a rivalizálást, mert harcolnia kellett az ország függetlenségéért, amelyet azzal mutatott meg, amikor 1077-ben trónra lépését nem a német-római császárnak, hanem VII. Gergely pápának jelentette be.

Szent László sokat tett azért, hogy az ország állandó hazája és "szeretett otthona" legyen a magyar népnek - mondta az esztergom-budapesti érsek.

Kifejtette: Szent László a külső ellenségtől hadvezérként védte meg az országot, a belső biztonság "megrontóitól pedig mint a magyarok igaz bírája szabadította meg hazánkat". A keresztény élet megszilárdításáért két új püspökséget hozott létre, Nagyváradot és Zágrábot.

Erdő Péter kitért arra, Szent László felismerte, hogy korában a nyelv is erős, közösséget alkotó tényező volt, amelyet felhasznált a keresztény hit és közösségépítésére. Kortársai és az utókor is szentnek tartották, azt az embert tisztelték benne, aki "szívvel-lélekkel építette és védte egyházát és hazáját", aki István királyt, Imre herceget és Gellért püspököt szentté avattatta. Ezzel saját példaképet adott a magyar népnek - hangoztatta.

A bíboros a király erényeit sorolva hozzátette, Szent László mindig kész volt arra, hogy személyesen is kockára tegye életét mindenért és mindenkiért, akiben "Isten ügyét és a magyar ügyet látta meg".

Szent László európai szemlélete, amely egyben az ország stabilitásának és megszilárdulóban lévő keresztény kultúrájának védelmét is jelentette, kirajzolta egy régió körvonalait, amely Horvátországtól a magyar, cseh, lengyel területeken át egészen a keleti keresztényég határig terjedt, de nem egyetlen birodalomként, hanem a szövetségesek összetartása és emberi közelsége révén - mondta Erdő Péter.

A szentmise elején a Káptalandombi Szent László Látogatóközpontból ünnepélyes keretek között levitték a Szent László-hermát - amely Magyarország harmadik legértékesebb ereklyéje a Szent Korona és a Szent Jobb után - a Dunakapu térre, amelyet a szertartás végén a hagyományos Szent László-napi körmenetben vittek végig a győri belvároson.

A Szent László-évet a nemzetpolitikai államtitkárság hirdette meg 2017-re, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 27. kedd, 13:42
Címkék: Szent László-év, Erdő Péter, Szent László, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Áder János, Herczegh Anita,
Kommentek
Árpád-ház Program - 5,5 milliárdból újul meg és bővül ki a székesfehérvári múzeum főépülete
eredeti formáját.

A városvezető megemlítette, hogy a felújítás mellett történt már egy másik fontos múzeumi fejlesztés is, hiszen Székesfehérvár állami forrásból vásárolt egy raktárépületet, amelybe az eddig méltatlan körülmények között tárolt régészeti leletanyag elhelyezhető.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy az intézmény életének eddigi legnagyobb felújítási munkája után bármilyen kiállítás megrendezését el tudják majd vállalni.

Erdei László, a tervezőcsapat vezetője felidézte, hogy a műemléki védettség alatt álló, egykori rendház épületét 1756-ban építették, sokáig ennek megfelelően is használták és csak 1980-ban kapta meg a múzeum a barokk stílusú épületet. A csaknem háromezer négyzetméteres épület a jelenlegi gazdasági udvar részbeni beépítésével bővül mintegy 620 négyzetméterrel, ebben az új szárnyban alakítják ki a fogadóteret és a kiszolgáló helyiségeket, míg az eredeti épületrészekben - a felújítást követően - a kiállítóterek
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 12:51
A magyar kultúra napja - Már a hétvégén elkezdődnek a programok Békés megyében
lesz. Szombaton helyi amatőr költők mutatkoznak be a Lencsési Könyvtárban, hétfőn pedig a Radnóti és Kosztolányi vonzásában című elődással zárul az ünnepi hét Békéscsabán.

Gyulán a magyar kultúra napját megelőzően, de ahhoz kapcsolódóan január 17-én tart nyílt napot a Székely Aladár Fotóklub.Január 22-én Évfordulók viharában címmel ad koncertet a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara a Vigadóban, amelyet ingyen lehet megtekinteni.

Orosházán január 22-én a Pannon Várszínház előadásában Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című musicaljét adják elő. Most pénteken lesz Kölcsey Ferenc-versmondó és népdaléneklési verseny diákoknak, szerdán kiállítás nyílik a XX. szentesi aktfotóbiennálé fotóiból, csütörtökön Bán Mór íróval találkozhat a közönség, pénteken a Nagy Gyula Területi Múzeumban Thék Endre tiszteletére emléksarkot avatnak.

A szarvasi Cervinus Teátrum január 18-án musicalgálával emlékezik meg az évfordulóra; a városi könyvtár pedig 24-én nyílt napot szervez az
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 13:01
Szent II. János Pál pápa élete
kihallgatásokon több mint 17 millió ember vett részt pápasága alatt. A 2000-ben tartott nagy jubileumi évben több mint 8 millió zarándok érkezett Rómába.
Pápasága alatt 14 enciklikát adott ki, emellett számos apostoli levelet, apostoli buzdítást és apostoli konstitúciót írt.
A lengyel pápa több száz boldoggá és szentté avatást ünnepelt, Lisieux-i Szent Terézt az Egyház doktorává avatta. A boldogok közé emelte többek között Teréz anyát, a magyarok közül pedig Apor Vilmost és Batthyány-Strattmann Lászlót, illetve az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. Szentjeink közül ő kanonizálta Kingát és Hedviget.
A fiatalok iránti szeretete vezette, amikor meghirdette az ifjúsági világnapot. Pápasága során ennek kapcsán 19 alkalommal találkozott fiatalok millióival.
II. János Pál pápaságának meghatározó momentuma volt a más vallásokkal való párbeszéd. A pápák közül elsőként ő lépett be zsinagógába 1986-ban. Hívására a világvallások vezetői több alkalommal találkoztak Assisiben, hogy együtt imádkozzanak
maroka, 2020. január 05. vasárnap, 21:22
Hírmorzsák - Január
Linkre
Hirkereső
Ma van a béke világnapjaA sz@rházi Vágó Pista most Jézust gyalázza
Szentesi Zöldi László írásaÚjévi láz: Fegyőr Momentum-kormánnyal
menusgabor, 2020. január 01. szerda, 22:00
Karácsonyi idézetek
dalolja...


"Karácsonyestnek fénye hogyha följön,
Elolvad minden, minden bűn a földön
S a tisztaság szül hófehér virágot,
A csillag szór rá biztató világot,
S kik tegnap féltek, dideregtek, fáztak,
Kiket még tegnap százan megaláztak,
Ma elfelejtik tegnapuk vetését,
A fájdalomnak rajtuk nevetését
S szelíden néznek végig a kalácson,
És boldogok, mert megjött szent karácsony."

Móra László - Karácsonyest


"Karácsony az évnek varázslatos időszaka. Végignézem,
ahogy az összes pénzem egy varázslattal eltűnik."

Fiatalos
menusgabor, 2019. december 26. csütörtök, 17:30
Lomnici Zoltán: öt tematikus év során mutatják be Szent István életművét
Lomnici Zoltán elmondta: 2020-ban Szent István államszervező tevékenységét mutatják be, a későbbi évek témái között szerepel majd az uralkodó egyházszervező tevékenysége, külpolitikája, a nemzetiségekkel való kapcsolata és a Szent Korona is.

Hozzátette: a programok megtervezésére létrehozott testület tagja Bajkai István országgyűlési képviselő, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektora, a Professzorok Batthyány Köre elnöke, valamint az alapító szervezetek elnökei.

Hangsúlyozta: Szent István alakja összeköti a Kárpát-medence népeit, hiszen közös királya volt több itt élő népnek.

Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, az MPEE elnöke hangsúlyozta: Szent István alakja és életműve a magyarság legátfogóbb "nemzetegyesítő szimbóluma", és "feladatunk teljes szellemi életművének újrafelfedezése".

Meglátása szerint a Szent Istvánhoz köthető olyan értékek, mint az "intézményi és
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 18:42
Kövér: mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává
Kövér László kiemelte: Magyarországon a politikai rendszerváltoztatást követően csaknem tíz esztendőre volt szükség, hogy megvalósuljon a kegyeleti rendszerváltoztatás intézményi alapja a Nemzeti Kegyeleti Bizottság megalakulásával.

A kommunizmus időszakában a nemzet áldozatainak és hőseinek emlékével szemben kialakult az elhallgatás, a hamisítás, a felejtés, a hálátlanság és a közömbösség kegyeleti kultúrája, amit "le kellett váltani a nemzeti emlékezet, a hála és a tisztelet kegyeleti kultúrájára" - fogalmazott a házelnök.

Kövér László a bizottság első elnökét, Jókai Anna író-költőt idézte, aki szerint "az a nemzet, amely úgy érzi, hogy múltjának nem tartozik semmivel, az semmit nem követelhet a jövőtől".

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: a rendszerváltoztatás nemzedéke a múlttal szemben nemcsak szerencsésnek, hanem adósnak is érezi magát, mert az utánuk érkező nemzedékek számára bíznak egy élhető jövőben, és ezért a jövőért cselekedni is igyekeznek.

Kitért arra: az elmúlt harminc
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 13:01
A kassai vértanúkra emlékeztek Budapesten
Videó

.............

A szónok hangsúlyozta - a szent kassai vértanúk azért tudták a halált választani, mert életükben, a mindennapokban is hűségesek voltak Istenhez, aki a megpróbáltatásban is erőt adott nekik.
Látszólag vesztettek - A kassai vértanúkra emlékeztek Budapesten
Magyar kurír 2019. november 13.,
Ünnepi szentmisén emlékezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye november 13-án, a Magyar Szentek templomában a 400 évvel ezelőtt vértanúságot szenvedett kassai vértanúkra. A fő celebráns Erdő Péter bíboros, prímás volt, koncelebrált Veres András, az MKPK elnöke, Michael August Blume pápai nuncius, a püspöki konferencia tagjai és a főegyházmegye papjai.
.........................
A
maroka, 2019. november 15. péntek, 08:17
Képek, videók
1965 tele a Szent László
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 21:05
Teraszok a Szent László t
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
Szent László templom 2017
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
szent_laszlo_templom.j pg
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
szent lászló király0627.j
maroka
2018. június 27. szerda, 11:15
Szent László füve 01.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:13
Szent László füve 02.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:12
Szent László füve 03.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:12
Szent László füve 04.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:12
Szent László füve 05.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:11
Szent László füve 06.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:11
Szent László füve 07.jpg
chillik
2018. május 29. kedd, 03:10
erdő péter kézrátétele022
maroka
2020. február 23. vasárnap, 14:56
erdő péter0206.jpg
maroka
2020. február 06. csütörtök, 16:38
erdő péter0106.jpg
maroka
2020. január 06. hétfő, 22:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.