Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 01:27 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Káposzta savanyítás


Savanyú káposzta készítése nagymamáink módszerével- a házi vitaminbomba

Savanyú káposztát már évszázadok óta készítünk! Nem csoda, hisz egyrészt fantasztikusan finom, másrészt a savanyú káposzta kiváló vitamin és tápanyagforrás, így nagymértékben hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez, főleg a téli hónapokban. Káposztát tradicionálisan fahordóban savanyítunk, és lábbal, gumicsizmában taposunk. (Sajnos a boltban kapható savanyú káposzták jó része már nem így készül, itt is jellemző a gyorsérlelés, citromsavval és édesítőszerekkel.) De lássuk is mit kell tudni a káposztasavanyításról, melyek a legtipikusabb receptjei és milyen vitaminokat tartalmaz.

Savanyú káposzta hordóban

Ha hagyományos vecsési savanyú káposztára vágyunk két lehetőségünk van: Vagy keresünk egy jó házi termelőt, vagy magunk savanyítunk. Ha inkább megvásárolnád, nézd meg a savanyúság kínálatunkat, he pedig inkább megpróbálkozol a készítéssel, az alábbiak szerint járj el:

Hozzávalók egy kb. 15 literes hordónyi savanyú káposztához

• 13 kg tisztított fejes káposzta

• kb. 0.5 kg durva konyhasó (fontos, hogy ne legyen jódozott, vagy mással kevert)

• 4-5 g egész feketebors

• 2-3 g babérlevél

• 4-5 g egész köménymag

1 db nyári alma (azért nyári, mert az nem annyira savas, de más fajta alma is megfelelő)

•2 db piros kápia paprika

Savanyú káposzta elkészítése

A káposzták külső sérült leveleit távolítsuk el. A torzsát kivághatjuk, de benne is maradhat. Mi azt javasoljuk, hogy ha nem nagyon fás akkor maradjon benne, mert édes és cukortartalma segít az erjedésben. (Nagymamám is mindig lereszelte az egész káposztát, inkább előtte próbált zsengébbeket válogatni.) A káposztát ezután káposztagyalun reszeljük le. Ha nincs káposztagyalunk, akkor más, nagylyukú reszelő is megfelelő.

A Hordó alját mindig béleljük ki nagy káposztalevelekkel, illetve majd a tetejét is burkoljuk levelekkel.

Utána rakjunk rá némi sót, néhány babérlevelet és pár szem borsot, majd jöhet a gyalult káposzta. Ezután újra hintsük meg sóval, babérlevéllel és borrsal és újabb réteg káposzta jöjjön, egészen addig amig meg nem telik a hordó.

Az apróra vágott kápia paprikát is keverjük folyamatosan a káposzta közé.

Ami nagyon fontos, hogy minden réteg káposztát alaposan döngöljük le. Régen ezt tradicionálisan döngölőfával vagy taposással értéke el. Ha nincs döngölőfánk, akkor a kezünk is megfelelő. Nyomkodjuk le erősen kézzel a gyalult káposztát. Ez egyébként azért fontos, hogy a káposzta levelek roncsolódjanak, és kiadják a levüket.

A nyári almát a hordó tetejére rakjuk, és egy kicsit nyomjuk a káposztába. Legvégül még néhány nagy káposztalevél és már kész is! Ezután már csak valamilyen nehezékre van szükségünk amit a káposztára helyezünk. Ez lehet nagyobb kő, vízzel teli befőttes üvegek stb. A hordót ezután zárjuk le a fedelével. Fontos, hogy annyira nyomjuk le a káposztát, hogy folyamatosan ellepje a saját leve! Ha jól nyomkodtuk a káposztát, akkor elég sok levet ereszt azonnal, szóval biztosan el fogja lepni a saját leve.

Füstölt csülök savanyú káposztával

Egy igazán finom étel: füstölt csülök párolt káposztával, akár savanyú káposztával is. A receptet itt olvashatod.
.
Na de hogyan lesz savanyú káposztánk?

Hogyan erjed meg a káposztánk? Szoba-hőmérsékletű helyiségbe kell tenni a hordót, pár nap után megindul az erjedés. A káposztának kb. 4-6 hétre van szüksége ahhoz, hogy teljesen megerjedjen. Az időintervallum változik attól, hogy milyen a hőmérséklet, mennyire fiatal a káposzta stb.

Ami fontos, hogy 2-3 naponta forgassuk át a káposztát, majd ugyanúgy ,,lesúlyozva" zárjuk vissza a hordóba. Régen nagyszüleink is így készítették. Minden egyéb, a neten keringő egyéb megoldással nem érdemes kísérletezni.

Honnan tudjuk, hogy kész-e a savanyú káposztánk? A Legősibb módszerrel: kóstolással. Az íze alapján tudjuk majd, hogy készen van-e. Amikor kész van a káposztánk, akkor az erjedés során a káposzta tetején lévő hab is elkezd eltűnni.

Néha némileg bebarnul a teteje, de ne aggódjunk, attól még jó. Amit viszont jó tudni, hogy az erjedés gázképződéssel jár. Amikor kinyitjuk a hordót, vagy ha zárt térben van, vigyázzunk. Kinyitás után ne hajoljunk azonnal fölé. Nagy bajunk ugyan nem lenne- kivéve, ha egy zárt helyen tömegével állnak a hordók-, de nem túl kellemes érzés belélegezni.

Hogyan tároljuk a savanyú káposztát az elkészülte után?

Ha kész a savanyúságunk, akkor tegyük át hűvös helyre. Maximum 7-8 fokban kell tárolnunk, mert egyébként tovább fog folytatódni az erjedés. Ezt persze nehéz otthoni körülmények között biztosítani. De sebaj! Szedjük kisebb csomagokra, és hűtőszekrényben vagy lefagyasztva fagyasztóban is tárolhatjuk. Sokáig eltartható, és a benne lévő vitaminok és egyéb hasznos összetevői is megmaradnak.

A Savanyú káposzta hatásai szervezetünkre

Savanyú káposztából remek ételeket lehet készíteni, de emellett valóságos multivitamin a savanyított káposzta. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma nagyon magas (20 mg/100 gr), amit nem veszít el a savanyítás során sem, ezért kitűnően alkalmas az erek támogatására, és az immunrendszer erősítésére is.

A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100, karotint (0,02 mg/100 g), foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és nátriumot is tartalmaz. Víztartalma is nagyon magas, 90%-on felüli.

Energiatartalma nagyon csekély, és rosttartalma is nagyon magas, így kiváló a bélrendszer karbantartására.

A fejes káposzta tejsavtartalma miatt, segíti a vastagbél működését, illetve antibiotikum-kúrák után segít a bélműködés helyreállításában.
nanoka72, 2018. április 14. szombat, 11:23
Címkék: házi vitaminbomba, savanyú káposzta, téli hónapokban, boltban kapható, legtipikusabb receptjei, savanyúság kínálatunkat,
Kommentek
FruitVeB: a káposztafélék vetésterülete nőtt, áruk csökkent
kellett öntözni. Mindennek ellenére az országos termésátlag a tavalyival azonos szinten vagy némileg az alatt lesz - mondta a FruitVeB elnöke.

A káposztafélék ára ebben az évben 10-15 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly, mivel az import lenyomja az árakat. A francia, az olasz és a lengyel termelők szállítanak nagyobb mennyiséget karfiolból és fejes káposztából a magyar piacra. Változnak a magyar fogyasztók szokásai is, lényegesen kevesebb savanyú káposztát esznek az emberek, mint korábban, ezért a savanyításra alkalmas fejes káposztából lényegesen kevesebbet termelnek a gazdálkodók is.

A termelők, kereskedők dolgát az áruk elektronikus nyomon követése, az ekáer is megnehezítette. A káposztafélék tömegtermékként jelennek meg a piacon, ezért a hosszú távú szállítási költségeket nem mindig lehet érvényesíteni az árban.

A mezőgazdasági idénymunkák elvégzéséhez főként a betakarítás idején nehéz munkaerőt találni. Ez a káposztafélék betakarításánál is gondolt jelent. Ezen a területen a mezőgazdaság
velemenyezd, 2016. október 17. hétfő, 14:22
Káposzta
és hatásai

Számos magyar étel készül belőle, legismertebb talán a székely és a töltött káposzta vagy a főként Szabolcsban elterjedt káposztás bableves, de rétesbe tölteléknek is kitűnő. Fontos összetevője a csalamádénak és töltenek vele paprikát is. Élettani hatásai miatt nyersen is ajánlott fogyasztani, nemcsak magát a savanyú káposztát, hanem a levét is. Igazi vitaminbomba. Található benne többek között B1-, B2-, C-, E- és K-vitamin, de rost- és ásványianyag-tartalma is magas. Mivel a savanyítás nem ecettel történik, hanem a növény leveleiben lévő cukor alakul át tejsavvá, a tejsavas erjedés jótékonyan hat az emésztésre. A gyomorra és a bélműködésre gyakorolt hatásainál nem elhanyagolandó tényezők az ízesítésre használt fűszerek, zöldségek sem. A hagyományos vecsési ízesítéshez sót, borsot, hegyes, csípős, (csöves) egész pirospaprikát és babérlevelet használnak, de egyes helyeken tesznek bele köménymagot, tormát, sárgarépát vagy birsalmát is.

A savanyú káposzta rák- és fekélymegelőző,
klarika47, 2016. április 02. szombat, 08:06
A magyar gyomor étke - csodaszerek a tányéron
gyomorhoz illendőbb étket nem tartának a régi időben." A szükségletet valahonnan fedezni kellett: a Nyírség, a Rétköz, a Hajdúság és a Mátyusföld is káposztáskertjeiről volt nevezetes egykor. Utóbbi vidékről ősszel hajókkal szállítottak Vác és Pest piacaira, savanyított változatát pedig Pozsony, Bécs, Brünn és Prága lakosai is vásárolták. (E zöldség termesztése olyannyira összeforrt a mátyusföldiek életével, hogy még az 1947. évi kitelepítés után is folytatták, immár Békés megyében.)

A savanyítás

Mint láthattuk, a savanyú káposzta véd a téli legyengülés ellen. A természet tökéletességét mutatja, hogy éppen ilyenkor van szezonja: a salátaként használt vagy szendvics mellé járó paradicsom, paprika, uborka hiányát éppen ezzel a növénnyel pótolhatjuk ilyenkor. A felsorolt zöldségekhez hasonlóan nyersen a legjobb enni, hiszen a benne található C-vitamin hőérzékeny - erre oda kell figyelni a C-vitaminban szintén gazdag csipkebogyó és a bogyós gyümölcsök esetén is, ezért teát ne
radvanszki_jozsef, 2015. november 29. vasárnap, 15:32
Megjelent Borbás Marcsi A sűrűje című kötetének folytatása
táplálkozás szerint is azok az egészséges ételek egy népcsoport számára, amelyek az ő élőhelyén megteremnek. Nekünk megannyi egészséges fűszernövényünk, hidegen sajtolt olajunk, zöldségünk és gyümölcsünk van és olyan egészséges húsaink, mint a galamb, a bárány, a jó minőségű marhahús. Nekünk ezt kellene preferálni" - véli a szerző.

Borbás Marcsi szerint az ősök nemcsak változatosan, hanem egészségesen is étkeztek, ezért a kötetben számos olyan régi praktika is szerepel, mint a cibere elkészítése, a savanyítás eljárása.

"Régen teljesen természetes volt, hogy ciberével savanyítják az ételt, ami tulajdonképpen egy erjesztett dara. Ez a beleket, az emésztőrendszert is rendben tartotta" - tette hozzá.

A szerző feleleveníti az elfeledett ételeket mellett az elfeledett vagy ma kevésbé népszerű alapanyagokat, bemutatja a belsőségek elkészítésének folyamatát, de olcsó és ízletes vacsorák készítéséhez is ad tippeket.

A tavaly napvilágot látott első rész a megjelenést követően azonnal az eladási
velemenyezd, 2015. november 02. hétfő, 11:41
Mióta eszünk savanyú káposztát?
hordókba rakott káposzta összenyomódott, összerázódott - és erjedésnek indult, így született az ínyencfalat.

Az eset híre Rómába is eljutott. Az újfajta étel ott is ízlett. Mivel az áll a receptben, hogy a káposzta csak zötykölődve válik jóízűvé, a káposztáshordókat szekerekre rakatták a patríciusok, és addig fuvaroztatták az antik Róma macskakövein, míg megerjedt - kínjában. A szegényebb polgárok káposztás puttonyt akasztottak a rabszolgák hátára, azzal kellett a ház körül futkosniuk - savanyítás céljából. A káposztasétáltató "eleven szerszámok", a római rabszolgák jöttek rá arra, hogy a káposztát csak erősen le kell a hordóban nyomkodni, erjed az sétáltatás nélkül is.

A cikk forrása:
sanci81, 2015. október 31. szombat, 16:38
Őszi táplálkozás
vitaminraktárainkat feltöltsük. Télen kevesebb a boltban kapható zöldség és gyümölcs vitamin és ásványianyag tartalma, így érdemes az őszi hónapokban minél változatosabban fogyasztani ezekből a hazai csemegékből. Így biztosíthatjuk azt, hogy szervezetünk kellő mennyiségű vízben oldódó vitaminhoz jusson, amelyek közül a C-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a nátha és a megfázás megelőzésben. Az őszi hónapok végén, ha elfogynak az idénygyümölcsök, ne feledkezzünk meg a citrusfélékről, és a savanyúságokról sem. A savanyítás több értékes vitamin mellett megőrzi például a káposzta magas C-vitamin tartalmát. A vitaminhiányos táplálkozás a szervezet immunrendszerében sejtszintű károsodást okoz, így megnő az ilyenkor amúgy is gyakoribb megfázásos betegségek kialakulásának az esélye. Emellett az ilyenkor szüretelt gyümölcsöknek, zöldségeknek magas az antioxidáns tartalmuk is; hasonlóan a flavonid tartalmukhoz, amelyek bizonyítottan hatásos rákmegelőző anyagok.

Télen a mozgás hiánya, a kevesebb napsütés, a
eva6, 2015. október 27. kedd, 11:15
A békebeli idők ezernyi jósága
faluhelyen elvermelik, és időközönként onnan vesznek belőle a konyhára. Eltárolható még szellős éléskamrákban, vagy pincében raktározva is. Ha a burgonya csírásodni kezd, vagyis kihajt, a száracskákat letördeljük. Így még tovább eltartható.
A káposztaféléket, fejes káposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, fagymentes, szellős helyen egymás mellé sorba rakjuk. Tanácsos a fejeket szalmával, vékony homokréteggel vagy zsákokkal beborítani, hogy a fagy kárt ne tegyen bennük.

Savanyítás

A savanyított fejes káposzta az egyik legegészségesebb népi eledelünk. A savanyításra a legalkalmasabb a téli, sűrű belsejű káposzta, amit késő ősszel szüretelünk, és pincébe tárolunk. A savanyításhoz nem kell csupán só, ízesítéshez pedig tetszés szerint egy kis köménymag, bors, babérlevél. A savanyítás úgy történik, hogy az egészséges fejeket a káposztagyalun legyaluljuk, a savanyításra alkalmas hordóban lenyomkodjuk (megsózzuk, fűszerezzük), majd valami nehéz tárgyal, kővel
lenke1964, 2015. október 16. péntek, 16:11
Képek, videók
Savanyítás- csalamádé
borcsamama
2016. február 09. kedd, 20:08
erőspaprika savanyitás
soosistvan
2012. november 05. hétfő, 21:37
gomba savanyítás2
mariatovis
2011. november 13. vasárnap, 18:31
gomba savanyítás
mariatovis
2011. november 13. vasárnap, 18:29
304vitaminbomba.gif
zsokanita
2014. május 05. hétfő, 17:41
0360vitaminbomba.gif
zsokanita
2014. május 05. hétfő, 16:25
Vitaminbombák.jpg
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:32
Vitaminbomba.jpg
gosztmagdi
2012. február 04. szombat, 08:19
vitaminbomba.jpg
marcsip49
2012. február 02. csütörtök, 10:37
VitaminBomba6.jpg
hegyesne
2011. április 20. szerda, 15:55
vitaminbomba.jpg
klara50
2010. november 12. péntek, 20:55
Vitaminbomba Marokától.jp
sarkadykati
2010. október 25. hétfő, 06:55
kis vitaminbomba neked.jp
manocska20
2010. május 11. kedd, 04:13
Vitaminbomba.jpg
szalai0913
2010. január 25. hétfő, 13:41
Vitaminbomba.jpg
1vargaildyko
2010. január 04. hétfő, 12:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.