Belépés
2020. február 16. vasárnap | 7. hét | 47. nap | 21:23 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kortárs kiállítás nyílt a kismartoni Esterházy-kastélyban
A független művészeti díjat 2009 óta kétévente adják át. A kitüntetés célja a kortárs művészet támogatása és a nemzetközi párbeszéd elősegítése.

A Festészet a szabad térben című kiállításon Tibor Zsolt Bécsben élő művész munkái, Horváth Dániel többek között utazóbőröndökből összeállított installációja és képei, Makai Mira Dalma kerámiái, Kaszás Tamás zöld növényekből és használt bútorokból feltornyozott installációja, Borsos Lőrinc zászlókat felvonultató képsorozata, Szabó Ábel kortárs városképek valósághű ábrázolását bemutató alkotásai és Király András szürreális jegyeket hordozó munkái láthatók.

A kiállítást szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kiválasztott művek a festészet műfajára koncentrálnak ugyan, de az alkotások nagy része átlépve az eddigi határokat "kilép" a térbe, és ezáltal izgalmas köztes terek keletkeznek.

A kastéllyal szemben található Vinotékában koncepcionális művészek ifjabb generációjának horse/home stories című kiállítása nyílik meg. A tárlaton az Esterházy Művészeti Díj 2013-as győzteseinek, Csató Józsefnek, Kovács Olíviának és Kaliczka Patrícziának valamint Esterházy Marcellnek munkái láthatók. A művészek kifejezetten az egykori udvari istálló helyiségeibe szánva alkották meg képeiket.

Legutóbb novemberben Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban ünnepelték az Estherházy Művészeti Díj kitüntetettjeit. Az összesen 15 ezer euró értékű jutalmat független szakmai zsűri, valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Ottrubay István és a díj főszponzora, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója, Othmar Michl értékelése alapján ítélték oda a művészeknek.

A kitüntetést novemberben Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás és Tibor Zsolt fiatal képzőművész érdemelte ki. A második fordulóba beválasztott huszonegy művész munkáiból Magyar kortárs festészet címmel volt látható kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. március 18. péntek, 16:43
Címkék: Tibor Zsolt Bécsben, Horváth Dániel, Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás, Borsos Lőrinc, Szabó Ábel,
Kommentek
Húsvétvasárnapi programok a fertődi Esterházy-kastélyban
A közlemény szerint április 21-én délután kettő órakor kezdődik a nyuszicsoki-keresés a kastély kamarakertjében, majd fél háromtól gyermekfoglalkozásokat tartanak.

A résztvevők több helyszínen ismerkedhetnek meg a húsvéti szokásokkal. Készíthetnek hímes tojást, üdvözlőkártyát, ajtódíszt, virágkosarat, lesz arcfestés és ügyességi verseny.

A látogatók barokk ruhákba is beöltözhetnek, amit fotóval örökítenek meg.

A kastély parkjában különleges látványosság fogadja az érkezőket, hungarocellből készítettek egy majdnem két és fél méter magas nyulat, amelyet mohával vontak be.
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 09:21
A március 15-i hétvégén kezdődik a turisztikai szezon Fraknóban és Kismartonban
zongoraművész, zeneszerző.

A szentmargitbányai (Sankt Margarethen im Burgenland)) kőfejtőben Mozart A varázsfuvola című operáját mutatják be, a premier július 10-én lesz. A darabot Cornelius Obonya és Carolin Pienkos rendezi, Papageno szerepét Max Simonischek, Pamina szerepét pedig két Mozart-specialista szoprán, Ana Maria Labin és Kateryna Kasper játssza. A Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát Karsten Januschke vezényli.

Ősszel folytatódik a Herbstgold nevű fesztivál a kismartoni Esterházy-kastélyban szeptember 11. és 22. között, a rendezvény az idén "a határokon át" mottót kapta, mert idén harminc éve, hogy 1989. szeptember 11-én hivatalosan is megnyitották Ausztria és Magyarország között a határt. A zenei fesztivált a Haydn Filharmónia koncertje nyitja.

Az idei évben ismét átadják - hatodik alkalommal - az Esterházy Art Award független művészeti díjat, amelyet 2009 óta kétévente adnak át. A Short-List című kiállítás a díjra jelölt művészek műveiből 2019. december 13-tól 2020. február
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:47
A magyar kultúra napja - Változatos programok Győr-Moson-Sopron megyében
kiállítás.

Elsősorban selymek címmel látható Csurák Erzsébet festőművész önálló tárlata január 24-től a Magyar Ispitában, a kiállítás nyitónapján a Rómer-házban Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres és Lantos Zoltán hegedűművész ad koncertet.

Január 25-én a Generációk Házában játszóházat tartanak, a Napóleon-házban a Rómer Múzeum által életre hívott Alkotó Rajztanárok Társaságának téli tárlata nyílik meg, a József Attila Művelődési Házban Rábaközi táncház várja az érdeklődőket, a Bezerédj-kastélyban Tálos Péter fotóművész képeiből nyílik kiállítás, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban Rékasi Károly ad önálló estet Wass Albert emlékére, a Vaskakas Bábszínházban pedig Makrancos Kata Junior címmel kamaszoknak és felnőtteknek adnak elő egy komédiát.

Január 26-án az Újvárosi esték keretében Dalok a Kispipából címmel Seress Rezső-emlékestet tartanak az Újvárosi Művelődési Házban, a Rómer-házban pedig a Cloud9+ ad koncertet.

Január 27-én a Magyar kultúra hetének zárásaként a
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 17:12
A 7 legszebb magyar kastély
nyári szezonban.

4. De La Motte-Kastély, Noszvaj
A Bükk-hegység vonulatai között találjuk a 18. században, barokk stílusban épült De La Motte-kastélyt Noszvajon. 1798-ban egy unikornist is helyeztek a hatalmas, növényritkaságokkal teli angolparkba. Díszterme, szalonjai, madaras szobája, téli kertje mind különlegesek, mindenképpen érdemes eltölteni egy délelőttöt a kastélyban, aztán a 10 km-re fekvő Eger városában csobbanni Magyarország egyik legszebb fürdőhelyén, az Egri Termálfürdőben.

5. Esterházy-kastély, Fertőd
Fertőd városában épült a 18. században a gyönyörű Esterházy-kastély francia parkjával, impozáns épületegyüttesével kötelező magyar látnivaló, és a város fő nevezetessége, máig az Esterházy-család birtokában van. Évente több százezer
anna4459, 2018. június 17. vasárnap, 21:08
Rózsaünnepet tartanak szombaton a fertődi Esterházy-kastélyban
A 2015-ben megújult Cziráky Margit Rózsakertben májustól szeptemberig virágzik a rózsa, de júniusban a legszínpompásabb.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nyári belföldi kampányának keretében szombaton 11 és 17 óra között furulyakoncerttel egybekötött szakmai vezetést tartanak, ahol a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola két növendéke késő reneszánsz és barokk szerzők műveiből ad rövid koncertet a rózsakert pavilonja alatt. A programon előzetes regisztráció ellenében ingyenesen lehet részt venni.

Délután három órától a gyermekek múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt, ahol különféle anyagokból rózsákat, ajtódíszeket készíthetnek, négy órától pedig a Maszk Bábszínház A furfangos csudadoktorok című műsorát tekinthetik meg.

Cziráky Margit grófnő - IV. Esterházy Miklós herceg felesége - 1908-ban álmodta meg és építtette az eredeti rózsakertet, amit felújítása után 2015 júniusban nyitották meg a látogatók előtt. Az eredeti kertből az egykori 220 méter hosszú, kereszt alakú lugasrendszer és a
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 07:20
Megkezdődött a tatai Esterházy-kastély felújítása
20 kastély és 19 vár - újul meg a következő években, a felújítások keretösszege jelenleg 57,5 milliárd forint - tette hozzá.

Bencsik János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta:a kastélyt történeti jelentősége, a diplomácia történetében játszott szerepe és természeti környezete emeli ki a magyar kastélyok közül. A beruházásnak köszönhetően a várral és az angolparkkal együtt egy egyedi, Tata arculatát meghatározó kulturális együttes jön létre a tó partján.

A tatai Esterházy-kastélyban a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, ez nem tett jóvátehetetlen károkat az épületben. Az 1990-es évek elején a kórház kiköltözött az épületből, a műemlékegyüttes 2002-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe került.

A tatai Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült Esterházy Miklós, a magyar testőrség kapitányának rezidenciájaként. A kastély több helyiségében eredeti állapotban maradtak meg a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók.

A kastély jelentős
velemenyezd, 2018. március 29. csütörtök, 22:04
Hazánk szép kastélyai
kastélya. A kastély megléte Grassalkovich Antalnak és Mária Teráziának köszönhető. A kastély építése 1740-ben kezdődött, később azonban, 1867-ben a magyar állam megvásárolta és királyi pihenő rezidenciává alakította.3. Esterházy-kastély, Csákvár

A csákvári Esterházy-kastély Fellner Jakab tervei szerint épült, klasszicista stílusban. A körülbelül 365 helyiséges kastélyban volt könyvtár, képtár, színházterem, kápolna vadászterem. Az épület 1954 óta TBC-kórház, majd a Fejér Megyei Szt. György Kórház Csákvári Intézeteként működik.4. Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés
gabfe, 2018. január 15. hétfő, 14:41
Több mint tizenhatezer néző a szegedi bábszínház előadásain
Kövér László igazgató a teátrum hetvenedik évadát záró szerdai társulati ülésén elmondta, a korábbiaknál több, tizennégy saját produkciót tartottak műsoron, emellett 29 vendégelőadást fogadtak be, annak érdekében, hogy a közönségnek minél változatosabb programot tudjanak nyújtani.

A bábszínház 214 előadását - melyből 170 saját darab, 15 koprodukció - 16 486 néző látta - közölte a direktor.

A színház kamaratermében idén nagy sikerrel mentek a legkisebbeknek szóló előadások, a következő évadban ezekből többet terveznek - tette hozzá.

Nyolcadik alkalommal szervezte meg az intézmény május közepén a gyermekszínházi fesztiválját, amely arra is alkalmas volt, hogy újabb családokat nyerjen meg a műfajnak.

Bár az évad befejeződött, a bábszínészek még nem pihennek, már zajlanak a Tücsök és a hangya című előadás próbái. Június 22-én és augusztus 22-én nyílt napot rendeznek a színházban, ekkor a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a gyerekek bepillanthatnak a darab kulisszái mögé, és közelről
velemenyezd, 2017. június 14. szerda, 15:44
Képek, videók
Kastélyban
anna4459
2016. június 12. vasárnap, 09:48
karácsony a kastélyban.pn
astropapa58
2014. december 19. péntek, 11:10
a királyi kastélyban
orban47
2014. július 29. kedd, 14:50
Karácsony a kastélyban.jp
pacsakute
2013. december 24. kedd, 08:56
Karácsonyfa a kastélyban.
pacsakute
2012. december 16. vasárnap, 15:59
freskó a Zichy kastélyban
dnemethk
2011. november 01. kedd, 17:45
Betléri kastélyban
orban47
2011. július 26. kedd, 10:29
Folyosó a kastélyban.png
farkas1945
2010. november 14. vasárnap, 18:23
Szinház a kastélyban
csalogany13
2009. november 04. szerda, 20:26
Kastélyban a templom
csalogany13
2009. november 04. szerda, 20:06
Herend a kastélyban
sarkadykati
2009. október 30. péntek, 10:34
lovas bevásárlás Bécsben.
agica2004
2017. május 13. szombat, 19:57
Kokettálás Bécsben2.jpg
0c0ln0rb
2017. február 12. vasárnap, 23:09
Kokettálás Bécsben.jpg
0c0ln0rb
2017. február 12. vasárnap, 23:09
B&G Bécsben.jpg
0c0ln0rb
2017. február 12. vasárnap, 23:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.