Belépés
2019. július 21. vasárnap | 29. hét | 202. nap | 19:50 | Dániel, Daniella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csíksomlyóról indult az erdélyi Szent Antal-tisztelet
Ma is gyönyörű kereszténynek lenni, annak ellenére, hogy a világ teljesen mást diktál. Van miből gazdálkodnunk: felnézhetünk szentjeinkre, akik üzennek nekünk, közbenjárnak értünk.
,,Azt tegyétek, amit belül hallotok" - Csíksomlyóról indult az erdélyi Szent Antal-tisztelet
.............


A Szent Antal-nagykilenced végén, június 13-án idén is megtartották a Szent Antal közbenjárásáért bemutatott búcsúmisét Csíksomlyón, a Szent Antal-kápolnánál.
Minden év június 13-án Páduai Szent Antalra figyelünk jobban szentjeink között. Talán nincs is olyan katolikus, aki ne ismerné a hagyományos Szent Antal-szoborábrázolást: amint a ferences szerzetes karján a kis Jézussal tekint a hívek vagy a Mennyei Atya felé.
A Szent Antal közbenjárásáért bemutatott búcsúmisét idén is megtartották Csíksomlyón, a Szent Antal-kápolnánál - itt sohasem maradhat el az ima a szegények védőszentjének közbenjárásáért, hiszen Somlyóról indult az erdélyi Szent Antal-tisztelet hagyománya már több mint 270 éve.
Amikor már úgy érezzük, hogy semminek sincs értelme, lapozzuk át azoknak az életrajzát, akik nagy lélekké váltak, mert a szellemet tették uralkodóvá; a test csupán alázatos szolgája mindennek. A szentek életpéldájából erőt meríthetünk. Életük egyszerű, ugyanakkor rendkívüli; mondhatnánk, semmi különlegeset nem tettek, csupán próbálták életüket a lehető legtökéletesebben Istennek szentelni.

Bővebben Link

- Szent Antal- Hogyan győzte le Szent Antal az ördögöt?
.................


Egyedül élt a sivatagban, mégsem volt egyedül. Hogyan győzte le Szent Antal az ördögöt? - teszi fel a kérdést Philip Kosloski az Aleteia nemzetközi katolikus portálon.
Remete Szent Antal az evangélium hatására eladta minden vagyonát, és elvonult a sivatagba, azonban reményei ellenére a csendes kis remetelakban sem tudott megszabadulni legkitartóbb ellenségétől.
Az ördög, aki tisztában volt vele, hogy Antal szent ember, és közel áll Istenhez, mindent bevetett ellene. Ha már nem tudta őt eltántorítani Istentől az e világi gazdagság csábításával, megtámadta őt fizikai és spirituális eszközökkel egyaránt. Szent Atanáz, Antal jóbarátja írta le Szent Antal élete című művében a gonosz néhány próbálkozását.
Miután hiába próbálta a vagyonnal kísértésbe ejteni Antalt, az ördög támadásba lendült a fiatalember ellen, nem hagyta nyugodni éjjel, és zaklatta nappal, mindenki látta, milyen küzdelem zajlik kettejük között. A remete azonban minden kísértés után megerősítette testét hittel, imádsággal és böjttel.
A többszörösen kudarcot valló ördög gyermek képében ment oda Antalhoz, és beszélgetést kezdeményezett vele. Antal így válaszolt: ,,Milyen hitvány vagy, rosszmájú, és gyenge, mint egy gyermek. Tehát nem is kell tartanom tőled, »mert az Úr az én segítőm, letekintek ellenségeimre«".
A gonosz egy időre magára hagyta Antalt, majd visszatért hozzá, hogy ismét próbára tegye őt, s ez alkalommal démonok hadát hozta magával. Az ördög ütötte-verte Antalt, azt remélve, visszatér korábbi életéhez, félelemből. Ő azonban szilárd maradt a hitben, s odakiáltotta a gonosznak: ,,Itt vagyok, én, Antal, nem menekülök el a korbácsod ütései elől, mert ha még több fájdalmat okozol is, semmi nem választhat el Krisztus szeretetétől... ha egy egész sereget állítasz ellenem, akkor sem fél a szívem."
Antal minden egyes találkozás után még jobban megerősödött hitében, és Isten a segítségére sietett. Tanítványait arra is oktatta, hogyan tudják legyőzni a démonokat: ,,Jelöljétek meg magatokat a kereszt jelével, és bátran távozzatok, hagyjátok, hadd játszadozzanak magukban." Máskor pedig: ,,De nekünk nem kell félnünk attól, amit sugalmaznak, mert az ima, a böjt és az Úrban való hit hatására minden támadásuk elbukik."
Bármilyen kísértést szenvedjünk is, Remete Szent Antal arra tanít, a hit, az ima, a böjt és a kereszt jele segít, hogy elkerüljük a gonosz csapdáit. Bár hatalmasnak tűnik az ördög, a szentek újra és újra bizonyítják, hogy nem az, és nem ér fel azokkal, akik Istenbe vetik bizalmukat.

Forrás: Aleteia.org
Fotó: Wikipédia
Magyar Kurír
maroka, 2019. június 18. kedd, 08:26
Címkék: Szent Antal-tisztelet, Szent Antal-nagykilenced, Szent Antal, Szent Antal-kápolnánál, Páduai Szent Antalra, Szent Antal-szoborábrázolást,
Kommentek
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képek
győri vár elfoglalása és a magyar sereg elpáholása alkalmából. Milyen érdekes, hogy egy ilyen dicstelen esemény emlékét is ennyire hűen - szinte büszkén? - őrizzük.
Szívesen sétálnánk még, de nemsokára beszélgetés kezdődik Böjte Csabával, ezért visszasietünk a kertbe: Várkonyi Borbála, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának munkatársa (az egyik volt kolléganőm) és Kálmán Imre, a győri Brenner János főiskola prefektusa kérdezi az atyát. Az első kérdés a gyermek Jézus tiszteletére vonatkozik, abból adódóan, hogy Csaba magával hozott egy általa csináltatott, Jézust gyermekként, mégis királyként ábrázoló szobrot, amelyet most Veres Andrásnak ajándékoz. Ugyanilyet fog kapni a pápa körülbelül egy hét múlva Csíksomlyón. ,,Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?" - kérdezgették a gyerekek Csaba testvért, és ez ráébresztette, hogy nem szabadna az ünnepeinknek csak felnőtteknek-felnőttekről szólniuk. Hiszen Jézus is kergetődző-bújócskázó gyerek volt egy
maroka, 2019. május 26. vasárnap, 22:30
Képes beszámoló a Pátyi Szent II. János Pál pápa-templom .
Képes beszámoló a pátyi Szent II. János Pál pápa-templom felszenteléséről.
Ne féljetek!
2019. április 29., hétfő | 18:36
Szent II. János Pál pápa tiszteletére szentelte fel Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a Pest megyei Páty újonnan épült katolikus templomát április 28-án, vasárnap.
A 2006-ban kezdődő építkezés tizenhárom évig tartott. A templom egyházmegyei és állami forrásokból, pályázatokon elnyert támogatásokból, a hívek adományaiból, valamint önkormányzati és alapítványi forrásokból épült. A tervpályázatot követően Gutowski Robert lengyel származású, Pátyon élő építész terve kapott támogatást a megvalósításra. 2007-től az idős Zsolnay Béla apátplébános szolgálatát Harkai Gábor plébános vette át; ő irányította az építkezést egészen a befejezésig.
Az ünnepi szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatta be. A főpásztor homíliájában kiemelte, egy templom sok mindent hirdet, egy kor felfogását Istenről, a világról és az emberről, a tervező szépérzékét, a
maroka, 2019. április 29. hétfő, 21:59
Új templomot szentelnek Pátyon
2019. február 25. hétfő, 10:37
Szent II. János Pál pápa tiszteletére szenteli fel a Pest megyei Páty új római katolikus templomát Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök április 28-án, az isteni irgalmasság vasárnapján délelőtt 10 órakor.
Bővebben
maroka, 2019. február 25. hétfő, 11:15
Szép napot mindenkinek!
legyőzését, a rablók megtérítését, vad kutyák megszelídítését sikerrel végezte. Elég sok és különböző ügyben fordultak hozzá a hívek.Segítségére számítottak a gyermekbetegségekben szenvedők is.Védőszentként tisztelték a koldusok, a katonák a ló- és lúdtartók, valamint a szőlőművelők, a hordókészítő kádárok, továbbá egész Franciaország védőszentje volt. Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt.

Szent Márton kultusza Pannónia földjén
már a honfoglalás előtt is virágzott. Tiszteletét Szent István is felkarolta, zászlóira Szent Márton képét festette. A Pannonhalmi Apátság, melyet szentmártonhegyi apátságnak is neveztek, Márton tiszteletére épült azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Márton született. A kutatások tisztázták, hogy Márton szülőhelye Savaria (Szombathely) volt. Ezt II. Ferdinánd is elfogadta, fel is mentette a várost az adózás alól, de előírta, hogy Márton napon a város köteles szegényeiről gondoskodni.

Mivel a középkorban hazánkban Szűz Mária
kirscha, 2018. november 10. szombat, 09:07
Vác hét kápolna kegytemplom
tette - ezzel jelezte, hogy az uralkodás joga őt illeti meg. Géza fogadalmat tett: ha győz, templomot építtet a Boldogságos Szűznek. A győztes csata után a felépítendő templom helyét keresték, ami- kor egy szarvas jelent meg nekik, agancsain égő gyertyákkal. Ezt a jelenetet Kálti Márk Képes krónikába is megörökíti, s innen származott a kegyhely középkori neve: Maria de Cervo = Szarvasról elnevezett Boldogasszony. Megépült a Mária-templom, az angyaljelenés helyén pedig egy kápolna Szent Péter apostol tiszteletére.
A török hódoltság idején azonban mindkét szent hely elpusztult, s feledésbe merült a kegytemplom pontos fekvése is. Esterházy Pál 1696-ban megjelent, már többször idézett könyve ,,valahol Magyar Országban" helyezi el a Szarvasról elnevezett Boldogasszony kegyhelyét. A Szent Péter-kápolnára is csupán egy közeli forrás emlékeztetett.
Egy váci asztalosmester és családja súlyos betegségből felépülve, s fogadalmát beváltva a Pozsonyhoz közeli Máriavölgy kegyszobrának képmását
maroka, 2018. november 07. szerda, 09:53
Potápi: a magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet fog jelenteni a minőségi oktatással
A Munkácsi Szent István Líceum magyar kormánytámogatással épült új kollégiumának ünnepélyes átadásán mondott köszöntőjében Potápi Árpád János - a Mindennek rendelt ideje van bibliai igét idézve - hangsúlyozta: "amikor a kárpátaljai magyarság legalapvetőbb jogai kérdőjeleződnek meg, akkor nem a hallgatásnak, hanem a szólásnak van az ideje (...) elvárjuk az ukrán hatóságoktól az itt élő magyarok biztonságának garantálását". Kiemelte: elvárják a magyar közösség jogainak tiszteletben tartását, amelyek garantálják az anyanyelven való oktatás lehetőségét a bölcsődétől a felsőoktatásig.

Az államtitkár kifejtette: a kormány kiemelten támogatja mindazoknak a beruházásoknak a megvalósítását, amelyekkel a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megmaradni, épülni és erősödni tud. "Nem csupán a szükséges feltételeket biztosítjuk a közösség számára, hanem a legkorszerűbb eszközökkel, a rendelkezésünkre álló legmodernebb felszerelésékkel segítjük azt, hogy a magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet jelentsen a
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 19:23
Nekem mindennap '56
emlékei szerint később a rákospalotai temetőben találtak Laci holttestére, hiszen az áldozatokat összegyűjtötték, ahol ideiglenesen helyet kaptak, ott helyezték el a holttesteket. Ezért mindig késve történt, napok, hetek elteltével a temetés. A helyiek visszaemlékezései szerint Lacit egy helybéli katonatársa hozta haza teherautóval, a tüzéregyenruháját is vele hozták. Ebben a katonai egyenruhában ravatalozták fel a házukban, az üvegesműhely melletti szobában. Sokan eljöttek a házi ravatalhoz, hogy tiszteletüket tegyék. Az iparosok, családtagjaik, az osztálytársak és a barátok mind elmentek megnézni a nyitott koporsóban, katonaruhában kiterített fiatal katonát. Gyászolt a falu. Síremlékén az alábbi felirat olvasható:

Drága áldozatunk
Szent hazánk oltárán
Halhatatlan lettél
Hős halálod árán
Őrzöd mindörökké
a hazát,a békét
Mi pedig őrizzük
Emléked örökké

A település harmadik hőse az egyetemista Szalai Imre, akit november 4-én budapesti lakóhelyének
azenujsagom, 2018. október 24. szerda, 05:23
Képek, videók
Szent Antal tisztelete 01
chillik
2016. október 16. vasárnap, 02:10
Szent Antal tisztelete 02
chillik
2016. október 16. vasárnap, 02:09
csíksomlyó0706.jpg
maroka
2019. július 07. vasárnap, 08:29
csíksomlyó úrnapja 0623.j
maroka
2019. június 24. hétfő, 12:59
csíksomlyói szűzanya.jpg
maroka
2019. június 08. szombat, 16:19
csíksomlyó0601_2.jpg
maroka
2019. június 01. szombat, 11:01
csíksomlyó0601.jpg
maroka
2019. június 01. szombat, 10:58
nyereg_csíksomlyó.jpg
maroka
2019. május 29. szerda, 10:30
csíksomlyó 0420.jpg
maroka
2019. április 21. vasárnap, 18:34
csíksomlyó 0421.jpg
maroka
2019. április 21. vasárnap, 13:15
csíksomlyó_passió0414. jpg
maroka
2019. április 14. vasárnap, 20:39
csiksomlyói szűzanya0305.
maroka
2019. március 05. kedd, 15:38
csiksomlyói ima0305_4.jpg
maroka
2019. március 05. kedd, 15:34
csiksomlyói ima0305_3.jpg
maroka
2019. március 05. kedd, 15:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.