Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 21:58 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 2. rész (Kúria-beszámoló)
Jobbik: nem szabad a devizahitelesek ügyét félretenni!

Varga-Damm Andrea, a Jobbik vezérszónoka annak a véleményének adott hangot, hogy amikor bíróságokról van szó, akkor az igazság és a szolgáltatás fogalmától nem lehet eltérni. Az igazságra való törekvés elsődleges, így ha az intézményrendszer vagy a politika befolyása ezt veszélyezteti, akkor nem beszélhetünk demokratikus jogállamról, a szolgálat pedig azt jelenti, hogy a bírák szolgálják a törvényeket, az igazságot és a társadalmat, mert enélkül nincs bizalom az igazságszolgáltatás felé - fejtette ki.

A Jobbik képviselője a devizahitelesek ügyet emelte ki, arra kérve a Kúria elnökét, hogy amíg az utolsó szerződés érvényben van vagy a végrehajtások nem fejeződtek be, ne tegyék félre ezt kérdést. Hangsúlyozta: a pénzügyi intézmények nem jártak el tisztességen, félrevezető információkat adtak az adósoknak.

Az új polgári perrendtartás kérdésében a jogalkotót bírálta, mert szerinte számos kérdésben nem a Kúriának kellene jogegységi munkát végeznie, hanem jogalkotónak kellett volna megfelelő szabályozást alkotni, annak érdekében, hogy ne kérdések özönével induljon meg a jogszabály alkalmazása.

Elképesztőnek nevezte, hogy az elmúlt években kormánypárti politikusok miként támadtak meg bírói döntéseket egyes bűncselekmények esetén, és úgy vélte, ezeket a politikai támadásokat hangsúlyosan kellett volna a Kúriának visszautasítania. Azt kérte ezért a Kúria elnökétől: ne engedje, hogy a politika beleszólása a bíróságok munkájába folytatódjék.

MSZP: javaslatok a választási és a devizahiteles ügyekben

Az MSZP a választási és a devizahiteles ügyekkel kapcsolatban fogalmazta meg javaslatait a beszámoló vitájában. Varga László (MSZP) úgy értékelt, 2018 kifejezetten megterhelő volt a Kúriának, magas volt az ügyszám az országgyűlési választások miatt. Hozzátette: a Kúria a választási ügyekben színvonalas jogorvoslati tevékenységet folytat, nemcsak a választási bizottságok, de sok esetben az Alkotmánybíróság határozatainál is megalapozottabb ítéleteket hoz.

A Kúria korábbi gyakorlatának felülvizsgálatát, illetve állásfoglalás kiadását szorgalmazta az ügyben, hogy a bíróságok jelenleg rendkívül szűk körben fogadják el az érintettséget választási ügyekben. Ez a fellebbezési jog szűkítése miatt azt eredményezi, hogy a kifogást tevőnek semmilyen jogorvoslati joga nincs - részletezte.

Javasolta a választási eljárásban alkalmazott bizonyítási szabályok átvizsgálását, ez szerinte megalapozottabb döntésekhez és a kúriai munkateher csökkenéséhez vezetne. Kitért arra, hogy nagy szükség lenne a választási gyűlések bejelentésével kapcsolatos, az ország egyes részein "drasztikusan" eltérő joggyakorlat egységesítésére.

Frakciótársa, Szakács László mélyebb elemzést javasolt a devizahiteles ügyekben, nem szabad elfogadni azt az álláspontot, hogy csak az a hibás, aki felvette a hitelt, az pedig, aki elbírálta, nem. Nem értett egyet azzal a kúriai gyakorlattal, hogy Magyarországon a bankokat védve "meg akarják gyógyítani" a devizahiteles szerződéseket, ezeket szerinte ugyanis nem lehet meggyógyítani anélkül, hogy az adósnak kegyelemdöfést ne adnának.

Az ellenzéki politikus főleg törvényhozási feladatot látott ez ügyben, azt mondta, fel kell bontani az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodást, új jogalkotásra, új elszámoltatásra van szükség.

DK: szakmaibb a beszámoló, mint az OBH-é és az ügyészségé

Sebián-Petrovszki László (DK) szerint a Kúria beszámolója a Országos Bírósági Hivataléhoz (OBH) és az ügyészségéhez képest szakmaibb, reagál a valóságra, ugyanakkor anakronisztikusnak tartotta, hogy csak most tárgyalja a parlament a 2018-as beszámolót. Értékelése szerint sikeres volt a 2018-as két fő ügy megoldása, a polgári perrendtartási és a büntetőeljárási kódexek gyakorlatba ültetése.

Előremutató jó megoldásnak tartotta a joggyakorlat-elemző csoportokat, ugyanakkor hiányolta, hogy ezek a csoportok nem foglalkoznak a családon belüli erőszakkal, a gyűlöletbűncselekményekkel, a kirekesztéssel, diszkriminációval, valamint az állatkínzással kapcsolatos ügyekkel.

A sajtóhelyreigazítási perekben rossz irányba tartó folyamatnak tartotta, hogy a bíróságok a tényt és a véleményt tágan értelmezik, ténykérdéseket is egyre inkább véleménynek minősítenek. Szerinte a közszereplő fogalmának bírói megítélésében is vannak bizonytalanságok.

A közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos ügyekről szólva elmondta, rendszeres gyakorlattá kezd válni, hogy az adatkezelők per után olyan formátumban adják ki az adatokat, amelyek nem segítik a feldolgozást.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy szerintük nincs rendben az, hogy az Állami Számvevőszék jelentései nem peresíthetők, közben pedig jogkövetkezményei vannak azoknak.

Az önálló közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban azt firtatta, hogy a kormány ideiglenes tette félre ezt a kérdést, vagy végleg elállt az önálló közigazgatási bíróság felállításának szándékától.

Elmondta, támadások esetén a Kúriának határozottabban kellene kiállnia a bírák mellett.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 12:01
Címkék: Varga-Damm Andrea, Varga László, Szakács László, Európai Újjáépítési, Fejlesztési Bankkal, Sebián-Petrovszki László,
Kommentek
Krónika 8. rész (ügyészségi beszámoló, napirend után)
Polt Péter zárszavaA legfőbb ügyész zárszavában elmondta: a beszámolóról politikai vita folyt, s ebben a szakmaiság szerepe nehéz. "Nehéz a politikát és a szakmát egymás mellett művelni, neki tilos, és ezt nem is teszi" - fogalmazott. Jelezte: a politikai jellegű kérdésekre ennek megfelelően nem kíván reagálni, ahogy a fenyegetésekre sem, ez azokat minősíti, akik ezzel az eszközzel éltek.

Megjegyezte: azokat a szakmai kérdéseket, amelyekre most nem tud választ adni, írásban meg fogják válaszolni.

Polt Péter kitért arra: 2018-ban a gyorsító intézkedéseknek változatlanul nagy jelentőséget tulajdonítottak, az vezette őket, hogy a törvényesség mellett az időbeli tényező is javuljon.

Hangsúlyozta: az új büntetőeljárási törvény az ügyészségre is nagyobb munkaterhet és nagyobb felelősséget rakott. A fiatalkorúak büntetőügyeiről azt mondta: az ügyészségnek nem célja a fiatalkorúak megbüntetése, hanem "a megjavításukat" szeretnék elérni, és ennek jegyében használják a
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 17:12
Krónika 4. rész (OBH-beszámoló)
szólt az ügyhátralék ledolgozásának mértékéről is.

Az átállást az új eljárási kódexek alkalmazására a támogató csoportok létrehozása segítette - hangsúlyozta. A bíróság az ügyfeleket is számos tájékoztató anyaggal segítette.

Szavait azzal zárta: az OBH a 2018-ra elfogadott szakmai célkitűzéseit maradéktalanul megvalósította.

Fidesz: jelentősen javult az ítélkezés hatékonyságaBecsó Károly, a Fidesz vezérszónoka úgy értékelt: részletes, áttekintő, minden részletre kiterjedő beszámolóról van szó, amely kellő tájékoztatást ad, a bírák és az OBH dolgozóinak kiemelkedő, magas szintű, hatékony munkájáról.Kiemelte: az állampolgárok számára a legfontosabb érdek, hogy a minél előbb befejeződjön ügyük, és 2018-ban a perek 86 százaléka egy éven belül befejeződött, és a tárgyév végére 40 százalékkal csökkent a két éven túl folyamatban maradt peres ügyek száma az OBH megalakulásának évében mérthez képest. Ezek a számadatok is alátámasztják, hogy az ítélkezés hatékonysága
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 13:54
Krónika 3. rész (Kúria-beszámoló, OBH-beszámoló)
bírálata nem sérti a bírói függetlenséget.

Megjegyezte: nem volt még egy olyan kormány, amely annyit küzdött volna a magyarok jogaiért a bankokkal, multinacionális vállalatokkal szemben, mint a mostani.

A képviselő arról is beszélt, hogy az Igazságügyi Palota az igazságszolgáltatásnak épült, csak a kommunisták gondolták, hogy ne az eredeti funkcióját szolgálja, de most végre elkezdődhet az átalakítás. Az épület alkalmas arra, hogy a Kúria székhelye legyen - tette hozzá.

Az OBH elnökének beszámolója a 2018-as tevékenységről

Csaknem 1 millió 250 ezer ügy érkezett 2018-ban a bíróságokhoz - kezdte beszámolóját az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Senyei György Barna hozzátette: a befejezett ügyek száma ezt 3,6 százalékkal haladta meg. Minden ítélkezési szinten több ügyet zártak le a bíróságok, mint ahányat megkezdtek, az ügyhátralék 24,5 százalékkal csökkent.

Nincs azonban érdemi változás abban, hogy a központi régió bíróságai a legleterheltebbek, a Fővárosi, valamint a Budapest
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 12:43
Krónika 1. rész (megemlékezések, Kúria-beszámoló)
trianoni békediktátum idei századik évfordulója kapcsán azon magyar sportolókról is megemlékezett, akik a határainkon túl értek el sikereke, így erősítve a nemzeti összetartozást.

A Ház ugyancsak megemlékezett a jászkun önmegváltás napjára. A jászok és a kunok a XIII. században érkeztek hazánkba - ismertette Jakab István -, 275 éve pedig Mária Terézia május 6-án engedélyezte számukra a régi szabadságuk, kiváltságaik visszaváltását, amelyeket a török uralom alatt veszítettek el.

A Kúria elnökének beszámolója

Az új szabályok alkalmazásának éve volt a 2018-as a Kúria életében - mondta beszámolójában Darák Péter elnök. Ekkor lépett hatályba az új polgári (Ptk.) és a büntető törvénykönyv, valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló új eljárási kódex. Az elnök hangsúlyozta: nemcsak alkalmazásukra készült fel az intézmény, de már azok kodifikációjában is részt vett.

A Kúria 2018-ban kezdte meg egy új jogintézmény, a felülvizsgálati eljárás engedélyezése egységes gyakorlatának kialakítását
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 11:12
Igazságügyi szervek 2018-as beszámolóiról tárgyalnak
A hétfőn kezdődött ülés harmadik ülésnapja reggel 9 órakor kezdődik, a képviselők ekkor a magyar sport napjára és a Jászkun önmegváltásra emlékeznek.

Az első napirendi pontban a Kúria elnöke számol be szervezete jogegység-biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében végzett tavalyelőtti tevékenységéről.

Ezt követi az OBH vezetőjének, majd a legfőbb ügyész 2018-as beszámolója.

A parlament csütörtökön négy javaslat tárgyalásával folytatja aktuális ülését, amely május 11-én, hétfőn ér véget, amikor újra azonnali kérdések és válaszok hangoznak el.
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 07:04
Ötnapos üléssel folytatja munkáját a parlament
anyagi támogatását tekintettel arra, hogy a pártok idei állami támogatásának felét átcsoportosítják a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba.

Szó lehet még a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, valamint a belügyminiszter polgárok biztonságát erősítő javaslatairól is.

Szerdán a magyar sport napjára, valamint a Jászkun önmegváltás emléknapjára emlékezéssel kezdik munkájukat a képviselők, majd a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2018-as beszámolóit tárgyalhatják.

Csütörtökön négy javaslatról tarthatnak általános vitát. A képviselők elsőként a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó adóváltoztatási javaslatokról, majd a kiskereskedelmi adóról szóló előterjesztésről mondhatják el a véleményüket.

Az ülésnap második felében a felnőttképzés ösztönzéséről és a nemzetiségek jogairól szóló előterjesztések kerülhetnek napirendre.

A parlament ülése május 11-én, hétfőn érhet véget, amikor újra azonnali kérdések és
velemenyezd, 2020. május 03. vasárnap, 07:04
Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága támogatta Darák Péter és Polt Péter beszámolóját
Polt Péter kijelentette: Magyarországon a bűnözés majdnem minden területen visszaszorulóban van, a közbiztonság szilárd.

Az ügyészség bírósági eljárásokban végzett munkájáról szólva a legfőbb ügyész azt emelte ki: mind kevesebb az elhúzódó ügy, egyre több a gyorsító intézkedésekkel, bíróság elé állítással, tárgyalás mellőzésével, vagy egyezséggel folyó eljárás. A váderedményesség pedig tavaly 98,11 százalék volt, ami azonban bizonyos ügytípusokban, például korrupciós cselekményeknél, hűtlen kezelés miatt folyó eljárásokban alacsonyabb, többek között a bizonyítás nehézségei miatt.

Gyüre Csaba jobbikos képviselő felvetette, hogy egyes statisztikák szerint Magyarország egyre rosszabb helyen áll a nemzetközi rangsorokban.

Nem jó olyan országban élni, ahol rendszintű a korrupció - vélekedett az ellenzéki képviselő.Varga László szocialista képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország egyes területein nagyon komoly gondok vannak a közbiztonsággal, az emberek bizonyos
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 14:22
Képek, videók
gyermekek-beszamoloi-e loz
sz719eszter
2017. december 15. péntek, 14:32
Szomorú beszámolő
anna4459
2017. augusztus 04. péntek, 09:19
beszámoló.jpg
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:06
a beszámoló megvitatása.j
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:06
3.beszámoló.jpg
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:05
beszamolo2009evre.JPG
kmmmarika
2010. február 17. szerda, 07:40
beszamolo.JPG
kmmmarika
2009. június 24. szerda, 12:32
Szavazás a beszámolóra
erdosgeza
2009. január 17. szombat, 13:52
Élmény beszámoló
bocskai63-71
2008. november 16. vasárnap, 09:11
a beszámoló.JPG
mami7090
2008. október 14. kedd, 10:36
Vargáné Andrea
irmus
2014. augusztus 08. péntek, 19:49
Varga László mk.ddtbk.
erdosgeza
2008. május 22. csütörtök, 13:51
ifjó szakács0112.jpg
maroka
2020. január 12. vasárnap, 15:07
szakacsne_az_igaz_szo_ 204
menusgabor
2019. március 11. hétfő, 13:03
szakácsok
tunkiss
2016. március 05. szombat, 13:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.