Belépés
2019. január 20. vasárnap | 3. hét | 20. nap | 18:14 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A kijevi parlament elleni terrortámadás megszervezésével gyanúsítja az ukrán főügyészség Nagyija Szavcsenko kép
"A nyomozóhatóságoknak megdönthetetlen bizonyítékok vannak a birtokukban arra vonatkozóan, hogy Nagyija Szavcsenko, Ukrajna parlamenti képviselője személyesen tervelte ki és személyesen adott utasítást terrortámadás végrehajtására itt, ebben az ülésteremben" - jelentette ki a főügyész a törvényhozás plenáris ülésén felszólalva.

A tisztségviselő azt állította, hogy a tervezett támadásban két páholyt - a kormánytagokét és a hivatalnokokét - akarták az elkövetők gránátokkal felrobbantani, a parlament kupoláját aknavetővel romba dönteni, majd gépkarabélyokkal a teremben "végezni az életben maradt képviselőkkel".

Lucenko a nap folyamán a törvényhozás elé terjesztette a képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet - közölte Larisza Szarhan, a főügyészség sajtótitkára.

Szavcsenko egyelőre nem kommentálta a főügyész vádjait.

Csütörtökön a képviselők határozatot fogadtak el, amellyel megszüntették Szavcsenko tagságát a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságában. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szintén csütörtökön hallgatta ki Szavcsenkót, akit a fegyvercsempészés közben őrizetbe vett Volodimir Ruban ügyében idéztek be. Ukrán híradások szerint Szavcsenkót a hatóságok Rubannal való együttműködéssel és államcsíny kísérletével is gyanúsítják. A képviselőnő kihallgatása után újságírónak kijelentette: tudja, hogy "sok ukrán katona" egyetért vele abban, hogy egy katonai puccs "valószínű és helyén való" lenne most Ukrajnában.

Volodimir Rubant, a Tisztikar elnevezésű, állítólagosan a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok fogságába esettek kiszabadításával foglalkozó civil szervezet vezetőjét egy hete vették őrizetbe az ukrán hatóságok Donyeck megyében a frontvonalnál lévő egyik ellenőrző pontján. Az autójában egy egész fegyverarzenált találtak, amivel az SZBU szerint Kijevben készült terrortámadásokat végrehajtani. Szavcsenko jelen volt és támogatásáról biztosította Rubant azon a kijevi bírósági tárgyaláson, amelyen előzetes letartóztatásba helyezték a férfit.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban - ukrán oldalon való - részvételéért. Hazatérésekor hősként ünnepelték az országban, Petro Porosenko ukrán elnök még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont - elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Haza párt jutatta őt a 2014-es választásokon - azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel. Azután, hogy bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár vezetőkkel a Donyec-medencében, a Haza párt is kizárta frakciójából, így jelenleg független képviselőként politizál.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 14:11
Címkék: Nagyija Szavcsenko, Larisza Szarhan, Ukrán Biztonsági Szolgálat, Volodimir Ruban, Volodimir Rubant, Ukrajnába Oroszországból,
Kommentek
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a terrorváddal őrizetbe vett Szavcsenkót
A képviselő a tárgyalás alatt bejelentette, hogy még aznap éhségsztrájkba kezd.

A katonaként két éve orosz fogságból szabadult képviselőnőt csütörtökön vették őrizetbe a parlament épületében, miután a törvényhozás felfüggesztette mentelmi jogát.

A vádat képviselő Olekszandr Bannik ügyész a tárgyaláson kijelentette, hogy Szavcsenko erőszakos hatalomátvételt és támadást tervelt ki az ukrán felső vezetés tagjai - köztük Petro Porosenko elnök és a kormányzat tagjai ellen. Az ügyész szavai szerint a terv az volt, hogy akna- és gránátvetőkkel, valamint egyéb lőfegyverekkel tüzet nyitnak a kijevi kormánynegyedre, amikor az államfő, a kormánytagok és más magas rangú állami tisztségviselők is bent vannak a törvényhozás épületében. Ezzel egy időben közvetlenül a parlament üléstermében gránátokkal és kézi lőfegyverekkel végeztek volna a bent maradt túlélőkkel.

Az ügyészség képviselőjének szavai szerint Szavcsenkóra az ellene felhozott vádak alapján 10-15 év, de akár életfogytig tartó
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 19:52
Terrorváddal őrizetbe vették Kijevben a mentelmi jogától megfosztott Szavcsenkót
szervezet nemrég őrizetbe vett vezetőjével közösen tervelt ki az államrend megdöntésére irányuló terrortámadásokat.

A főügyész szavai szerint azt tervezték, hogy aknavetővel tüzet nyitnak a törvényhozás és a kormány épületének is helyt adó kormánynegyedre a fővárosban lévő Truhanov-szigetről, vagy a Dnyeper folyóról, egy uszályról. Lucenko az ülésen titkosszolgálati eszközökkel rögzített hang- és videofelvételeket mutatott be a vád alátámasztására. Kijelentette, hogy azok a katonatisztek, akikkel Szavcsenko és Ruban tárgyalt terveikről, együttműködést színleltek, majd jelentették az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) a készülő terrortámadást.

Képviselői kérdésekre válaszolva a főügyész kijelentette: nem támogatja, hogy Szavcsenkót minősítsék mentálisan betegnek.

A képviselőnő beszédében leszögezte, hogy önként nem mond le sem képviselői mandátumáról, sem az ukrán elnöktől kapott Ukrajna Hőse kitüntetésről. A felszólaló képviselők közül egy sem vette védelmébe Szavcsenkót.

A főügyész
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 14:41
A főügyész leváltására kérte az ukrán elnököt a tervezett terrortámadással meggyanúsított képviselőnő
Szavcsenko a Facebookon hétfőn közzétett bejegyzésében tudatta: ezen túlmenően panasszal fordult az ügyészek fegyelmi bizottságához, kérve, hogy vonják ezért felelősségre Lucenkót.

"Ha egy ügyész kijelentéseiben megengedi magának, hogy a bíróság helyett állapítsa meg egy személy bűnösségét, azzal magát az igazságszolgáltatás fölé emeli" - indokolta panaszát a képviselőnő.

Az elnökhöz intézett kérelmében kifejtette, hogy Lucenko - megsértve vele szemben az ártatlanság vélelmét - "megszegte ügyészi esküjét, amelyben ígéretet tett Ukrajna alkotmányának és törvényeinek betartására, az emberi és állampolgári jogok, valamint a társadalom és az állam érdekeinek védelmére".

Múlt csütörtökön az ukrán főügyész a kijevi törvényhozás plenáris ülésén tett felszólalásában kijelentette, hogy Szavcsenko személyesen adott utasítást a parlament épülete elleni terrortámadás végrehajtására. Lucenko szavai szerint erre vonatkozóan a nyomozóhatóságoknak "megdönthetetlen bizonyítékok vannak a birtokukban". A
velemenyezd, 2018. március 19. hétfő, 20:22
Ukrán válság - Putyin tárgyalni fog a szakadárok vezetőivel a fogolycseréről
Vlagyimir Putyin akkor beszélt erről, amikor szerdán az isztrai Új-Jeruzsálem férfikolostorban, Kirill moszkvai pátriárka társaságában találkozott Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízottal. Az RBK orosz gazdasági napilap tudósításában rámutatott, hogy korábban sohasem hangzott még el hivatalos tájékoztatás Putyin és a szakadár köztársaságok vezetői közötti közvetlen érintkezésről.

A fogolycseréről szóló javaslatot, amelynek keretében Kijev még az újévet és az ortodox karácsonyt megelőzően 306 embert lenne hajlandó szabadon bocsátani a kelet-ukrajnai milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében, Medvedcsuk terjesztette elő. Felkérte Putyint, hogy ennek érdekében beszéljen Olekszandr Zaharcsenkóval, a donyecki és Ihor Plotnyickijjal, a luhanszki "köztársaság" vezetőjével, amire az orosz elnök ígéretet tett neki.

Az ukrán kormányerők és a szakadárok között már 14 hónapja nem volt fogolycsere. Medvedcsuk szerint ennek oka az, hogy Kijev az érvényben
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 19:03
Robbanószerkezettel támadták meg a kijevi amerikai követséget
Az ukrán rendőrség a Facebook-oldalán közölte: éjfél után öt perccel érkezett bejelentés a kijevi rendőrséghez a robbanásról.

A nyomozók a helyszínelés során megállapították, hogy egy ismeretlen támadó robbanószerkezetet dobott a követség területére - idézte az UNIAN ukrán hírügynökség a szűkszavú közleményt. A hírügynökség internetes oldalán fotókat közölt a folyamatban lévő helyszínelésről.

A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az esetet. Okszana Bliscsik, az ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője annyit közölt, hogy a vizsgálatot az SZBU munkatársai végzik. További információkat későbbre ígért.

A követség sajtószolgálata közölte, hogy nem függesztik fel a munkát az incidens miatt.

Ukrajna és az Egyesült Államok között jelenleg jók a kapcsolatok, semmilyen vita nem terheli a két ország viszonyát.

Március végén is történt egy külképviselet elleni támadás Ukrajnában: az ország nyugati részében, Luck városában ismeretlen tettesek gránátvetővel rálőttek a lengyel
velemenyezd, 2017. június 08. csütörtök, 09:52
Ukrán hackerek állítólag feltörték Putyin tanácsadójának email-fiókját
dokumentumokat, és próbálja felvenni a kapcsolatot közvetlenül a csoporttal is további információkért.

A hackercsoport állítása szerint Ukrajna destabilizálásának tervéről szólnak Szurkov és egy bizonyos Karpov nevű emberének levelei, amelyeket utóbbi Nyikolaj Pavlov néven írt alá, hogy leplezze kilétét. A terv, amely "hajtókar" fedőnéven szerepelt a levezésükben, állítólag 2016 novembere és 2017 márciusa közt végrehajtandó akciókat tartalmaz.

Pavlovot a hírtévé szerint korábban Nagyija Szavcsenko, az Oroszországból májusban kiszabadított ukrán pilótanő azonosította mint egyik elrablóját. A jelenleg parlamenti képviselőként politizáló katonanő oroszországi pere alatt váltig állította, hogy nem önként lépte át az orosz határt, hanem elhurcolták őt a kelet-ukrajnai konfliktus övezetéből. A pilótanőt - akit 22 év börtönnel büntettek és ét évet ült Oroszországban - civilek megölésében való közreműködés mellett tiltott határátlépésért is elítélte az orosz bíróság.

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU
velemenyezd, 2016. október 27. csütörtök, 12:52
Nagyija Szavcsenko újabb éhségsztrájkot hirdetett
Szavcsenko szerint az éhségsztrájk az ukrán kormányzat tétlenségével szembeni küzdelem egyik eszközének minősül. A parlamenti képviselő ezúttal amiatt is tiltakozik, hogy a világ vezetői tétlenek a fogva tartott ukránok sorsát illetően.

"Éhségsztrájkot fogok folytatni mindaddig, amíg nem születik eredmény" - jelentette ki Szavcsenko.

Korábban a volt pilótanő azt tanácsolta Kijevnek, hogy folytasson közvetlen tárgyalásokat a donyecki és a luhanszki szakadár területek képviselőivel. Ugyanakkor ez az elképzelés az ukrán politikusok elutasító reakcióját váltotta ki. Szavcsenko akkor kijelentette: kész személyesen tárgyalni a Donyec-medencei szakadárokkal, akik számára egyébiránt amnesztiát is javasolt.

Szavcsenkót két orosz újságíró halálában való bűnrészesség vádjával korábban 22 évi börtönbüntetésre ítélték Oroszországban. Bebörtönzése és az eljárás alatt több alkalommal is "száraz" éhségsztrájkot folytatott, vagyis vizet sem vett magához, ezért - sajtóértesülések szerint - infúzióra
velemenyezd, 2016. augusztus 02. kedd, 17:05
Képek, videók
Bendike és nagyija
orban47
2011. június 24. péntek, 20:40
Gabika és nagyija 2008-ba
orban47
2011. június 13. hétfő, 14:51
Vali nagyija Orosháza
rece-fice
2008. november 11. kedd, 09:44
20110910terrortamadás- eml
agica2004
2011. szeptember 13. kedd, 15:03
Megyei Főügyészség Gyulán
caris11935
2009. október 05. hétfő, 14:13
Parlament.jpg
sz719eszter
2018. december 24. hétfő, 18:29
kereszt a parlamenten0820
maroka
2018. augusztus 20. hétfő, 16:16
20303Parlament_z_ld_ke ret
vorosrozsa66
2018. május 30. szerda, 14:52
Parlament
sanci81
2018. április 06. péntek, 17:25
Parlamenti ülés 2016..jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:35
parlament0930.jpg
maroka
2017. július 30. vasárnap, 14:51
parlament0531_3.jpg
maroka
2017. május 31. szerda, 19:06
parlament0531_2.jpg
maroka
2017. május 31. szerda, 19:06
parlament0531.jpg
maroka
2017. május 31. szerda, 19:06
O.V.-parlamentben.jpg
agica2004
2017. április 30. vasárnap, 13:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.