Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 02:35 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szikkadt kalácsból mit lehet készíteni?
Vagdalt kockakra a kalacsot, vagyis falatokra, rakd kivajazott tepis aljara, szord meg friss gyumolccsel (ribizli, malna, vekony szeletekre vagott oszibarack, sargabarack, szilva) jol keverj ossze 2 pohar tejet, 3-4 egesz tojast, 1/2 pohar cukrot, vaniliat, ontsd a kenyer-gyumolcs tetejere. A tetejet megszorhatod vagdalt mandula-barna cukor keverekkel. 180 C fokon 35-40 percig suljon.

Cukros vaniliás tojássárgájával elkevert forró tejjel megöntözgeted, és sütőben megsütögeted. Tehetsz rá mazsolát, kókuszreszeléket is keverhetsz bele, vagy mákot, mint a mákosgubába. Vagy reszelt almát teszel a tetejére, és tojáshabot, kész a máglyarakás.

Az angol bread pudding szikkadt péksüteményből - zsemléből, kifliből, kenyérből - és kalácsból is elkészíthető. Hasonlóan készül, mint a mákos guba.

Így készül a bread pudding
Kockázd fel a szikkadt kalácsot! Egy mélyebb tálba önts tejet; nem kell nagyon sok, csak amennyit a kalács el tud szívni. Törj fel egy-két tojást, és keverd el a tejjel. Ha egy nagyobb tepsit meg tudsz tölteni a maradék kaláccsal, három tojást is használj. Édesítsd, ízesítsd a tejes keveréket: szórj bele egy csipet fahéjat, reszeld le egy narancs héját, adj hozzá vaníliaaromát, mazsolát, esetleg apró csokoládédarabokat. Keverd bele a kalácsot, hagyd, hogy a tészta felszívja az ízesített tejet, majd 180 Celsius-fokon süsd aranybarnára! Akkor jó a tészta, ha az alsó része is barnára sült. Hidegen, melegen is tálalhatod.

Zserbóguba
Hozzávalók:
4-6 szelet kalács
2,5 dl tej
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor / 10 g házi
2,5 dl tejszín
10-12 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 tojás
6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
5-6 kocka étcsokoládé
1 ek vaj
A tetejére 5 dkg olvasztott écsoki (elhagyható)

1. A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot egy lábasba öntjük, majd közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt és hűlni hagyjuk.
2. A kalácsot felkockázzuk, a diót és a porcukrot összekeverjük.
3. Ha langyosra hűlt a cukros tej és tejszín, hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
5. Egy közepes méretű jénai edény aljára lefektetünk egy sor kalácskockát, közéjük dugdosunk 2-3 kocka étcsokit, kanalazunk rá pár kanál lekvárt, megszórjuk a cukros dióval, meglocsoljuk a tejes keverékkel, majd jön egy következő sor kalács, csoki, lekvár, dió, tejes kotyvalék és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, olvasztott étcsokival locsoljuk meg - hogy még gusztább legyen.

Link



Csokis-málnás rakott kalács

hozzavalok

1 db fonott kalács (nem baj, ha nem friss, sőt)
3 db tojás
0,5 l tej (2,8%-os)
0,3 dl tejszín
10 dkg + 2 dkg nádcukor
1 evőkanál vaníliakivonat
6-8 dkg apróra vágott étcsokoládé
25-30 dkg mélyhűtött málna
1 evőkanál étkezési keményítő
5 dkg vaj

Így készül:

A csokit apróra vágjuk, a fagyos málnát egy tálba tesszük, és egy evőkanál étkezési keményítővel elkeverjük. A szikkadt kalácsot kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Előveszünk egy nagyobb tepsit, és kivajazzuk. Az aljára helyezzük a kalácskockákat, majd eloszlatjuk rajta a csokikockákat és a málnaszemeket. (ha jó az adag, teljesen be kell hogy fedje a kalácsot, de úgy lesz jó!). A tetejére halmozzuk a maradék kalácskockát, majd óvatosan rákanalazzuk a tejes-tojásos-cukros masszát, hogy mindenhová jusson. Apró vajdarabokat szórunk rá, és meghintjük még egy kevés nádcukorral. Sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.

kesz

A teteje szép barna lesz (a miénk sem égett meg, a látszat ellenére), így lesz ropogós, viszont a belseje lágy, krémes, teli olvadó csokoládéval és zamatosan pikáns málnával. Melegen tálaljuk, bár ha marad, akkor hidegen, némi állás után talán még finomabb.

Link



narancsos-szilvás kenyér
Hozzávalók 2 személynek:
2 szelet kenyér
40 dkg szilva
4 tojássárgája
1, 5 dl tej
1 dl vörösbor
kevés vaj
1 narancs
cukor
Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a tejet, 2 tojás sárgáját és kb. 4 kanál cukrot. Megforgatjuk benne a kenyérszeleteket. Közben a kimagozott zilvát a borral és 6 kanál cukorral gyenge tűzön negyed órát pároljuk. A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük 2 tojás sárgájával és 4 kanál cukorral, majd 10 percig kevergetve főzzük. Egy serpenyőben vajat melegítünk, a beáztatott kenyerek mindkét oldalát megsütjük. Tányérokra szedjük, majd a leszűrt szilvát ráhalmozzuk, majd a narancsos krémmel megöntözve melegen tálaljuk.

Mogyorós bundáskenyér
Hozzávalók:
4 szelet kenyér
2 tojás
2 dl tej
4 kanál cukor
1 kávéskanál fahéj
4 evőkanál darált mogyoró
1 csipet só
vaj
Elkészítés: Villával verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzá a tejet, és ezzel is verjük egy keveset. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a mogyorót és a fahéjat. A kenyérszeleteket forgassuk meg a tojásos tejben, majd a mogyorós keverékben, és forró vajban süssük pirosra. Papírtörlőre szedve itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd forgassuk meg a maradék mogyorós keverékben. Melegen tálaljuk.

Torijas (spanyol változat)
Hozzávalók:
5 dl langyos tej
2 kávéskanál fahéj
3 tojás sárgája
5 dl vörösbor
4 evőkanál olívaolaj
20 dkg cukor
1 szikkadt bagett, kb. 2 centis szeletekre vágva
Elkészítése: 1 kávéskanál fahéjat keverjünk el a tejben, majd áztassuk be a kenyérszeleteket rövid időre (ne ázzanak szét). Egy tálban villával verjük fel a tojássárgákat, forgassuk meg benne a tejes kenyérszeleteket. Egy serpenyőben hevítsünk fel 4 evőkanál olívaolajat, ebben pirítsuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd helyezzük őket egy nem túl magas jénai tálba. Öntsük a serpenyőbe a bort és a cukrot, ízesítsük 1 kávéskanál fahéjjal, majd addig forraljuk, míg a felére fő. Ezt a szirupot öntsük a kenyérszeletekre. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

csokis kenyér-süti
Hozzávalók:
1 bagett (vagy ennek megfelelő mennyiségű kalács vagy bármilyen kenyér)
8 dl tej
3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg cukrozott kakaóport (lehet táblás csoki vagy Mikuláscsoki, nyuszicsoki…)
Elkészítés: Melegítsük fel a tejet, majd áztassuk bele a feldarabolt kenyeret. Hagyjuk ázni, majd villával törjük pépesre. Ha van felesleges tej, öntsük le, majd adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a kakaót (vagy a felolvasztott csokoládét). Öntsük lapos jénai tálba, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 45 percet. Önmagában vagy lekvárral, kompóttal, fagylalttal tálaljuk.

Gyümölcsös rakott kenyér
Hozzávalók:
25 kockacukor
3 evőkanál víz
30 dkg szikkadt szendvicskenyér
3 tojás
2, 5 dl tej
10 dkg cukor
1 dl rum
30 dkg friss gyümölcs (alma, körte, ananász, banán…)
5 dkg mazsola
elkészítés: A kockacukrokat átitatjuk a 3 evőkanál vízzel, majd teflonserpenyőbe tesszük, és keverés nélkül, csak a serpenyőt mozgatva karamellizáljuk. Öntsük kuglófformába, és úgy mozgassuk, hogy mindenhova kerüljön a karamellből. A kenyérszeletek egy részével rakjuk ki a forma alját és széleit, majd a maradékot morzsoljuk a felvert tojások, a tej, a cukor és a rum keverékébe, majd hagyjuk, hogy a kenyér jól átitatódjon. Keverjük bele a felaprított gyümölcsöket, majd az egészet öntsük a formába. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. egy órát süssük. Tálaláskor borítsuk ki a formából, langyosan kínáljuk. Vaníliaöntettel a legfinomabb.

Almás kenyér
Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet toastkenyér
4 evőkanál almakompótból turmixolt püré
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
vaj
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot. A toastkenyereket megáztatjuk benne kissé, majd lecsepegtetjük, és megforgatjuk a villával felvert tojásban. Vajat melegítünk egy teflon serpenyőben, a kenyérszeletek mindkét oldalát megsütjük. A kompótból pépesített pürét a tetejére halmozzuk, így tálaljuk, melegen.

Kókuszos túróval rakott kenyér
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet szikkadt kenyér
3 dl tejföl
10 dkg túró
1 tojás
2 dkg kókuszreszelék
3 dkg cukor
fahéj
1 marék fenyőmag
Elkészítés: A túrót, a tejfölt, a tojást összekeverjük a cukorral, majd a fahéjjal és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A fenyőmagot egy üres serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítjuk. Egy közepes jénai tál alját befedjük a kenyérszeletekkel, majd egyenletesen elosztjuk rajta a túrós keveréket. A tetejére fahéjat hintünk, és megszórjuk a pirított fenyőmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Epres bundáskalács
Hozzávalók:
25 dkg eper
4 nagy szelet kalács (vagy 8 kicsi)
2 dl tej
2 tojás
2 dkg vaj
10 dkg cukor
mentalevél
3 evőkanál balzsamecet
vaj
bors
Elkészítése: Megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük az epret. A tejet, a tojást és a cukrot összekeverjük. A kalácsszeleteket megforgatjuk a tojásos-cukros tejben, majd felforrósított vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután még egy diónyi vajat melegítünk egy másik edényben, beledobjuk az egész epreket, és átforgatjuk. Amikor kevés levet eresztettek, hozzáadjuk a balzsamecetet, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Tányérra tesszük a kalácsszeleteket, mellé halmozzuk az epret, majd a mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Link
bkisseva, 2017. november 15. szerda, 13:30
Címkék: kenyer-gyumolcs tetejere, tetejet megszorhatod, angol bread, mákos guba, bread pudding, szikkadt kalácsot,
Kommentek
Nagymamáink házi praktikái
46 praktika a háztartásban amit nem árt tudni

• Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd" sütés közben.
• Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
• Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
• Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.
• A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.


• A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
• Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
• Fűszereket
suzymama, 2019. április 23. kedd, 17:20
Szilveszteri hagyományok babonák
Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szokás és babona társul. Ezek közül csemegéztünk és összeszedtünk neked 22 újévi hagyományt és hiedelmet - nehogy valamit elfelejts vagy valamiből kimaradj!

Evéssel, ivással kapcsolatos hagyományok, hiedelmek
Szilveszterkor és január elsején is érdemes az aprópénzhez hasonló lencsét enni, ez ugyanis szerencsét és gazdagságot hoz. Hogyha nem szereted a lencsét, akkor legalább egyél babot és a biztonság kedvéért rakj pár szem lencsét a zsebedbe. Ártani nem árt, és hátha használ! :)

Baromfit és pulykát ilyenkor nem szabad enni, mert előbbi elkaparja a szerencsénket, utóbbi pedig haragot gerjeszt.

A halat is inkább hanyagoljuk, mert az meg hajlamos elúszni a szerencsénkkel.

Sertéshúst viszont érdemes enni, és akkor malacunk lesz: a disznó bizony kitúrja a szerencsénket.

Szeljünk meg egy egész kenyeret, hogy ezután se kelljen aggódni az elegendő kenyér miatt.

Készítsünk
pacsakute, 2019. január 01. kedd, 01:38
Cseri Kálmán gondolatai a KARÁCSONYRÓL
Érdemes végigolvasni

Pasarét, 2005. december 11. (vasárnap)

Cseri Kálmán
HOGYAN ÜNNEPELJÜK KARÁCSONYT?
Alapige : Ézs 30,15-16
"Így szól az Úr: Megtérve és megnyugodva megmaradhattatok volna; csöndességben és reménységben erősségtek lett volna; de ti nem akartátok, hanem ezt mondtátok: Nem, hanem lóra ülve vágtatunk, ezért majd vágtatnotok kell; és gyors paripán elhajtunk; ezért gyorsak lesznek üldözőitek."

Imádkozzunk!
Valóban szeretnénk most imádni szent felségedet, mindenható Isten, kegyelmes mennyei Atyánk. Olyan ritkán tesszük ezt igazán szívből, és olyan ritkán tehetjük ezt a hívek seregében.
Köszönjük, hogy ennek az alkalmát készítetted most számunkra. Segíts ezt az órát arra használnunk, amire adtad.
Magasztalunk téged, mert igazak ígéreteid. Dicsőítünk mindazért, amit már beteljesítettél, és azért, ami ezután válik majd valóra.
Köszönjük az első advent beteljesedését, és köszönjük neked, dicsőséges megváltónk Jézus Krisztus, hogy
pacsakute, 2018. december 10. hétfő, 08:38
Tallóztam
46 háztartási praktika! Sokat még a Nagymamám tanított nekem!

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd" sütés közben.

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.


A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
horvathnemagdi, 2018. szeptember 05. szerda, 08:04
Fogyókúrás recept
Fogyókúrás recept

Egy kis fűszer ismertető
A magyar lakosság fele túlsúllyal küszködik, és az egymásnak átadott ,,biztos" receptek, diétás étrendek általában többet ártanak, mint használnak.



Figyelembe kell venni, hogy vannak erősebb csontozatú, vagy izmosabb egyének, akik akkor is nagyobb súllyal rendelkeznek, ha valójában nem kövérek.
Az életkorra, szervezetünk állapotára, a jelenlegi testsúlyunkra is tekintettel kell a diétát megállapítani és ehhez feltétlen orvosi segítségre is szükség van.
Önmagában a kisebb testsúly sem káros, ha valaki rendszeresen sportol, egészségesen él, és egyébként soványsága nem okoz gondot.
A mozgásszegény életmód és a felesleges kilók azonban szív és érrendszeri zavarokhoz, esetleg cukorbetegséghez is vezethet. Ennek ellenére se kezdjünk fogyókúrába, amíg az elhízás okát nem tisztáztuk, és az orvos nem javasolja. Vagyis ne kísérletezzünk magunkkal, mert nem biztos, hogy fogyókúrára van
skorpiolilike, 2018. augusztus 11. szombat, 06:57
Cili néni receptjei
Gesztenye torta
1 kg gesztenyét megfőzünk, szitán áttörjük 1 kg cukor 6 egész tojás Fél óráig keverendő A gesztenyét hozzá adjuk Kikent formába sütjük. Csokoládéval bevonjuk.

Kakaós torta
25 dkg cukor 5 dkg vaj 2 dkg kakaó 9 tojás sárgájával jó habosra keverjük Lassan 1 vizes pohár tejet hozzá öntünk 25 dkg lisztbe 1 dkg sütőport 3 tojás kemény habját keverjük Kikent formába sütjük. Tölteléke: 12 dkg cukor 12 dkg vaj 3 puhított csokoládé jön hozzá, de lehet helyette feketekávét is használni.

Fánkocska
2 tojás habjával 14 dkg vaníliás cukor 14 dkg mogyoró 14 dkg apróra vágott füge Tepsibe kis halmokat rakunk és sütjük

Sacher torta
15 dkg vaj 15 dkg cukor 15 dkg liszt 6 tojás sárgája 15 dkg olvasztott csokoládé 6 tojás habja Lassan sütni.

Omlett
4 tojás sárgája 3 kanál cukor 4 kanál liszt Kis tej 4 tojás kemény habját összekeverni és sütni

Püspök kenyér
14 dkg cukor 14 dkg mandula 14 dkg liszt 4 tojás Mazsola Szőlő 1 tábla
bkisseva, 2018. július 13. péntek, 12:56
Sárgabaracklekvár, mindig így készítem, egyszerű, pillanatok
Sárgabaracklekvár, mindig így készítem, egyszerű, pillanatok alatt üvegekbe kerül és nagyon ízletes!

A legtöbb gyümölcsből finom lekvárt lehet készíteni, nálunk a sárgabarack az egyik legnagyobb kedvenc. Mindig így készítem, nekünk nagyon ízlik.

Hozzávalók
1 kg sárgabarack
50 dkg cukor
1 csomag /24g-os/zselésítő

Elkészítés


A megtisztított barackra rászórom a zselésítőt botmixerrel pépesítem és felfőzöm

A forrás után kb 5 percig majd hozzáteszem a cukrot mellyel tíz percig főzöm. Közben leszedem a habját és forrón üvegekbe töltöm. A lekvár tetejére egy evőkanál 80%-os rumot teszek lezárom és száraz dunsztba teszem :-)

Józsefné Jandl receptje

Hasonlóak:
A cukkini lekvár készítése
Lekvárt is készítek cukkiniből a család nagy örömére Hozzávalók cukkini só citrom édesítőszer Elkészítése A cukkinit meghámozom, lereszelem, picit sóz

Sárgabarack lekvár és szörp, sokáig eláll és
suzymama, 2018. július 02. hétfő, 14:27
Tallóztam
Kigyűjtöttük, hogy mely cikkeket kedveltétek a legtöbben 2017-ben, íme a TOP 10-es lista 1. helyezettje: 27 finom török étel, amit kötelező kipróbálni

Ne felejts el MINDENRE joghurtot tenni!

1. Menemen (Török lecsó)
yemektarifleri-sitesi.com

Ez az étel a hagyományos török reggeli alapeleme. Az étel pirított zöldségekből és sült tojásból áll. Melegen, kenyérrel szervírozzák. Fogyasztható kanállal, lehet mártogatva enni, de kenyérre is kenhető.

2. Köfte (Török fasírt)

A török konyha fő eleme. Jellemzően pogácsává vagy golyóvá formázzák. Általában marhahúsból vagy birkahúsból, párolva készítik. Szósszal, szendvicsben vagy salátával, natúr joghurttal fogyasztják.

3. Mantı (Töltött gyúrt tészta)

Ez az étel első látásra a raviolira emlékeztet, de ez a török tésztaféle egyedülálló mind ízében, mind állagában. A kis, marha- vagy birkahússal töltött batyukat megfőzik vagy kisütik, joghurttal és fűszerezett olvasztott vajjal,
horvathnemagdi, 2018. június 23. szombat, 10:27
Képek, videók
Adventi koszorú kalácsból
margoboszi
2013. december 17. kedd, 18:57
Adventi koszorú kalácsból
cipello
2013. december 01. vasárnap, 09:34
Isten lelkének gyümölcsei
dandej
2019. június 10. hétfő, 11:01
Gyümölcsök tálban
eva6
2019. május 14. kedd, 17:26
Png gyümölcsök
eva6
2019. április 03. szerda, 14:40
Gyümölcsök bögrében
eva6
2019. március 24. vasárnap, 10:59
Gyümölcsös torta.jpg
pacsakute
2019. március 15. péntek, 18:57
tiltott gyümölcs.jpg
maroka
2019. március 11. hétfő, 08:52
Gyümölcsös-rózsás torta.j
pacsakute
2019. január 27. vasárnap, 23:24
Gyümölcsök kosárban
eva6
2018. december 01. szombat, 07:24
Gyümölcsök
eva6
2018. november 25. vasárnap, 10:07
Őszi gyümölcsök
eva6
2018. november 22. csütörtök, 16:23
Gyümölcsök zsákban
eva6
2018. november 19. hétfő, 14:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.