Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 15:49 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
AM: adminisztratív egyszerűsítések segítik a mezőgazdasági vállalkozásokat, erdőgazdálkodókat és erdőtulajdonos
A minisztérium közleményében kifejtette, hogy az újonnan megjelent kormányrendelet szerint a Magyar Államkincstár és az ügyfelek közötti személyes kontaktus lehető legkisebb mértékre csökkentéséért, a kifizető ügynökség által működtetett elektronikus felületen mostantól bármely irat elektronikus másolatban is benyújtható, amennyiben az ügyfél nyilatkozik arról, hogy a másolat az eredetivel megegyezik. Az elektronikus benyújtás lehetősége a meghatalmazással kapcsolatos iratokra is kiterjed. A támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárásban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bármely munkavállalója eljárhat, emellett az ügyfél által kezdeményezett egységes kérelem benyújtását a kamarai meghatalmazott az ügyfél jelenléte nélkül is lefolytathatja.

A sertés, illetve koca állatjóléti támogatások kapcsán olyan eljárási könnyítés született, amely szerint a kifizetési kérelmeket a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének munkavállalója is benyújthatja elektronikusan a Kincstár részére.

További fontos segítség a gazdálkodóknak, hogy a mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználó a veszélyhelyzet idejére mentesül a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól, ezzel párhuzamosan pedig az Agrárminisztérium kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését a jelenlegi időjárási helyzetre való tekintettel.

A minisztérium tudatta azt is, hogy mintegy 12 ezer erdőgazdálkodó, és 400 ezer hektár magánerdő tulajdonos számára jelent könnyebbséget, hogy a vészhelyzet utáni időre elhalasztják az eredetileg májusban lejáró erdőgazdálkodási megbízási szerződések újbóli megkötését. Így a szerződések, és az erdőgazdálkodói jogviszony a vészhelyzet idejére fennmarad. A magántulajdonban lévő erdőterületek mintegy felére jellemző a megbízásos gazdálkodási jogviszony, ahol az új intézkedések eredményeként a vészhelyzetben is fenntartható a gazdálkodás folyamatossága.

Mint írták, szintén jelentős segítséget jelent az erdőgazdálkodóknak, hogy az eredetileg április 15-én lejáró, úgynevezett pótlási kötelezettség határideje egy évvel meghosszabbodik. Az erdőtörvény értelmében ugyanis Magyarországon minden erdőgazdálkodó köteles a fakitermelések után új erdőt létesíteni. Az erdőfelújítások közel 60 százaléka természetes úton, a helyben kikelő facsemeték segítségével történik, amelyek hiánya esetén a gazdálkodó mesterséges pótlásra köteles. Mivel ez a munkafolyamat jelentős kézimunka igényű, elvégzése a jelenlegi veszélyhelyzetben a gazdálkodótól független ok miatt meghiúsulhat, ezért döntött a kormány a határidő egy évvel történő meghosszabbításáról.

A kormány rendelete segítséget nyújt azon őstermelőknek is, akik a veszélyhelyzet miatt március 20-áig már nem tudták kérelmezni a hatályos igazolványukhoz tartozó értékesítési betétlapot. A könnyítés értelmében, ha a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi az őstermelő a betétlapot, az az adóév első napjától hatályos lesz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál az őstermelői igazolványok ügyintézése folyamatos, de a megváltozott helyzetre való tekintettel arra kérik az igénylőket, hogy a gazdálkodó telefonos időpontfoglalás nélkül ne menjen be az irodába. A gazdálkodók a kamara központi ügyfélszolgálatánál is érdeklődhetnek az ingyenesen hívható 06-80/900-365 számon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen a falugazdászok elérhetőségéről.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. április 19. vasárnap, 10:41
Címkék: Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Magyarországi Sertéstenyésztők, Sertéstartók Szövetségének, Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál, mezőgazdasági vállalkozásokat,
Kommentek
Újra lehet pályázni iparifa-ültetvények létrehozására
Kiemelte, hogy a 2014-2020-as vidékfejlesztési program mintegy 100 milliárd forinttal kívánja támogatni az erdőgazdálkodókat. A pályázati lehetőségek többsége március végéig már megnyílt, ám az erdőtelepítési támogatás most kibővült egy új célterülettel, az iparifa-ültetvények létrehozásával. Az erdőtelepítési jogcímen belül mintegy ötmilliárd forint áll az erdőgazdálkodók rendelkezésére az iparifa-ültetvények létrehozására, a pályázat a keret kimerüléséig él.

Az ilyen ültetvények támogatásával azt kívánják elérni, hogy enyhüljenek a természetes erdőkre nehezedő iparifa-alapanyag igények - mutatott rá a helyettes államtitkár. Hozzátette: újra divatba jött a fa, mint természetes alapanyag és az ipar részéről világszerte egyre növekvő igényre számít az ágazat, különösen az olyan fejlődő piacokról, mint Kína. Ezt a növekvő keresletet egyre kevésbé szeretnék a természetes erdőkből fedezni. Ehelyett mezőgazdasági területeken létrehozott nemenysár, vagy akácfa ültetvények segítségével teremtenék elő a
velemenyezd, 2017. szeptember 24. vasárnap, 17:39
Miniszterelnökség: új pályázati összegek az erdőkárok helyreállítására
A tájékoztatás szerint a kárt szenvedett erdők helyreállítása jelentős költséggel terheli az erdőgazdálkodókat. A most meghirdetett pályázat az így kárt szenvedett gazdálkodók számára nyújt segítséget.

Az erdőterület fejlesztésére és az erdő életképességének javítására szóló támogatás akkor vehető igénybe, amennyiben az erdőgazdálkodó korábban a rendeletileg előírt kárbejelentési kötelezettségnek eleget tett. Továbbá az illetékes hatóság igazolta, hogy a káresemény az erdő 50 százalékát meghaladó területen következett be.

A Vidékfejlesztési Program keretében az erdőkárok helyreállítására kiírt pályázati lehetőség alaptámogatásból és kiegészítő támogatásból áll. A kiegészítő támogatás - amely önállóan nem vehető igénybe - 10 fokot meghaladó lejtésű területen padka, vagy 15 fokot meghaladó lejtésű területen rőzsefonat vagy talajfogó gát létesítésére kérhető.

Csak azon károsodott területekre kérhető támogatás, ahol az erdészeti hatóság hatósági bizonyítványban igazolta, hogy a kár 2014.
velemenyezd, 2016. január 29. péntek, 14:22
Eloltották az erdőtüzet Somogyban
Horváth Jenő elmondta: dél körül érkezett a jelzés, hogy több hektáron kigyulladt a csemetés aljnövényzete. A négyes, kiemelt fokozatú tűzhöz hivatásos és önkéntes tűzoltókat, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembereit, valamint civileket is riasztottak.

Az oltásban nagyatádi, barcsi, kaposvári, nagykanizsai és szigetvári hivatásos tűzoltók mintegy negyvenen, a lábodi és a görgetegi önkéntes tűzoltók és civilek félszázan vettek részt.

A helyszínre hat gépjárműfecskendőt, négy vízszállítót és öt lajtos kocsit irányítottak.

Az igazgató tájékoztatása szerint a tűz Lábod egyik szélső utcájának házait is veszélyeztette, de sikerült időben megfékeznia tüzet és lehatárolni a területet.

Az oltás során senki nem sérült meg, az erős szél azonban rendkívül megnehezítette a tűz oltását - tette hozzá Horváth Jenő.

Elmondta, hogy este hat óra után már az utómunkákat végezték, s ezzel egy időben összehívták az erdőgazdálkodókat - állami, erdőbirtokossági és magánerdő
velemenyezd, 2012. augusztus 26. vasárnap, 19:14
A Nagyerdő jövője - kozultáció
kapcsolatban az, hogy értékeljük a jelenlegi állapotokat és megismerjük azokat az elképzeléseket, amelyek ismerete nélkül nehezen fogalmazható meg a Debreceni Nagyerdő és a kapcsolódó erdőségek jövője. Ehhez a természeti értékeink védelmét szem előtt tartó és lehetőleg minden érintett számára elfogadható, közös irányvonal fel vázolását szorgalmazzuk, amelynek csupán egy állomása lehet az általunk kezdeményezett fórum.

Az egyeztetésre ezúton invitáljuk az érintett önkormányzatokat, erdőgazdálkodókat, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságát, a Tiszántúli Környezetvédelmi Vízügyi és Természetvédelmi Felügyelőséget, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot, valamint az Állami Erdészeti Szolgálat Debreceni kirendeltségének képviselőit és nem utolsósorban néhány érintett civil szervezetet.

A konzultáció időpontja és helyszíne:

2007. március 21. (szerda) délelőtt 9 órai kezdettel
Diószegi Sámuel Erdei Művelődés Háza Debrecen, Kartács u. 10.
furaila, 2007. március 23. péntek, 09:57
Képek, videók
Egyszerűsítés lenne....jp
csabee007
2006. június 03. szombat, 09:53
Egyszerűsítés....jpg
csabee007
2006. május 25. csütörtök, 17:08
Az Adminisztráció.jpg
farkas1945
2010. december 04. szombat, 18:08
Napi adminisztráció.....
rigopeter
2007. március 08. csütörtök, 23:59
Mezőgazdasági fuvar
sanci81
2015. október 17. szombat, 19:51
A Mezögazdasági-iskola.j p
farkas1945
2013. december 26. csütörtök, 18:53
60 éves a Mezőgazdasági M
lacipecsenye
2012. augusztus 03. péntek, 14:41
sellye mezőgazdasági koll
lacipecsenye
2012. július 29. vasárnap, 16:33
MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM SZÉL
rozsmalom
2012. július 25. szerda, 10:24
MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM HÁTS
rozsmalom
2012. július 25. szerda, 10:24
MEZŐGAZDASÁGI MUZEUMHOZ V
rozsmalom
2012. július 25. szerda, 10:24
mezőgazdasági statisztika
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 19:56
Mezőgazdasági Gépmúzeum M
irmus
2011. február 27. vasárnap, 07:32
Mezögazdasági-múzeum.j pg
farkas1945
2011. január 28. péntek, 14:23
Mezőgazdasági klíma
adracenter
2010. április 21. szerda, 13:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.