Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 02:42 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Birsalma

A birs - Cydonia oblonga - több száz éve a magyar konyha egyik egyedülálló fogása, ám mivel nyersen szinte ehetetlen, sokan nem ismerik igazán.
Az eurázsiai kontinensen őshonos birs a Rosaceae, vagyis rózsafélék családjába tartozik, hívják birsalmának, birskörtének vagy akár büdösalmának is.
Baktériumok és torokfájás ellen

Bár a birsalma C-vitamin-tartalma igen magas, a feldolgozás során ez a pozitív tulajdonsága elillan. Ettől függetlenül remekül alkalmazhatod a gyümölcsöt őszi fertőzések, torokfájás ellen.

A magjából főzéssel vagy áztatással készült vizes nyálkakivonat ugyanis hűsítő, nyugtató hatással van a gyulladt nyálkahártyákra. Bakteriális torokfertőzések ellen tehát hatékonyan bevethető a birs.
Emésztési problémákra is birs

A birs bevált természetes orvosság emésztési panaszokra is - ez magas pektintartalmának köszönhető. A pektin a szénhidrátokkal rokon vegyület, mely vízzel érintkezve sűrű, kocsonyaszerű anyaggá áll össze.

Állagának köszönhetően megkönnyíti a salakanyagok haladását az emésztőrendszerben, megváltoztatja a széklet víztartalmát. Kiegyensúlyozottá teszi az emésztést: mind székrekedés, mind hasmenés esetén segítséget nyújt. A népi gyógyászat ezen kívül bevetette a birsalmát alhasi fájdalom, reuma és aranyeres panaszok esetén is.
klementinagidro, 2015. augusztus 28. péntek, 17:31
Címkék: magyar konyha, eurázsiai kontinensen, feldolgozás során, pozitív tulajdonsága, gyümölcsöt őszi, magjából főzéssel,
Kommentek
Régi gyógymódok
Az ételed lehet gyógyító és betegítő hatású is! Erre nagyon figyeltek régen, hiszen nem volt, orvos, nem voltak gyógyszerek.

A bélflóra visszaállítása: Káposzta
Agyműködés: Banán
Agyvérzés: Páfrány fenyő
Alacsony és magas vérnyomásra: Spenót (csak nyersen)
Alacsony vércukor: Alma, Csicsóka,
Alacsony vérnyomás: Vízitorma, Gránátalma, Meggy
Alhasi fájdalom: Birsalma
Alkohol okozta májbetegség: Káposzta
Alkoholizmus: Cékla répa
Allergia, bőrpanasz: Sütőtök, Lucerna, Petrezselyem, Zeller
Álmatlanság ellen: Passiflóra, Datolya
Anyagcserezavar: Datolya
Egészség javító: Ribizli
Tisztító: Kékparadicsom
Vízhajtó: Csalán
Alvászavarok: Saláta
Anémia Lucerna
Antibiotikum hatása: Karalábé
Antioxidáns: Mandula, Meggy Paprika Passiflóra
Aranyér: Gránátalma Vizitorma
Aranyeres vérzésre: Fehér répa
Arcpakolás: sárgabarack
Arterioszklerózis: Fokhagyma, Napraforgó mag, Narancs, Őszibarack
Arthritisz:
pacsakute, 2020. március 10. kedd, 22:49
A birs ősrégi idők óta használt házi gyógyszer
A birsalma kulturális emlékünk szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Birsalma és birskörte


A birsalmát (Cydonia Oblonga), vagy krétai almát, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik egymástól. A birsalma a rózsafélék családjába tartozik.


A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínű lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll.
eva6, 2019. október 17. csütörtök, 10:30
Pektin (E440) – avagy mit tud a növényi zselatin?
A pektin egy vízoldékony növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez. A pektint vegetáriánus zselatinnak is nevezik és elsősorban lekvár és dzsemkészítésre használják zselésítőként mivel költséghatékonyabb mint a befőzőcukor. Nagy mennyiségben tartalmazza az alma, birsalma, a citrusfélék, barack, szilva, egres, fekete ribizli, sárgarépa de megtalálható más növényekben is.
A pektin megfelelő "E" száma az E-440, ami egy természetes növényi kivonatú zselésítő adalékanyag.

Mi a pektin?
A pektinek bonyolult felépítésű poliszaharidok, melyek a zöldségekben, gyümölcsökben találhatók. Abszolút veszélytelen, méregtelenítő hatású. A növényekben, a sejtek működését szabályozzák, biztosítják a szövetek rugalmasságát, a növény nedvesség tartalmát. Jellemzője, hogy képes oldhatatlan vegyületet képezni a nehéz fémekkel, és a radionuklidokkal. E tulajdonsága
pacsakute, 2019. február 28. csütörtök, 19:44
Muskátlis ablakokról álmodtam . . .
Muskátlis ablakokról álmodtam
egy kedves régi házról , s az
én drága nagyanyámról .
Előttem láttam a tiszta szobát ,
két ablak között a falon a tükröt .
Az omárium tetején az illatos
birsalmát , s a százéves köcsögöt .
A sarokban egy faragott asztal állott ,
melynek tetején valaha sok - sok
finomság sorakozott , a bödönökben
lesütött húsok vendégvárónak szánva .
Szorgos kis kezeivel ő mindent
előteremtett , a restséget soha nem
ismerte , lelkében örök volt a béke .
Ha gondot adott az Isten , imáival
ő még azt is megköszönte , bölcs
mondása szerint - mit ma el is vett
tőlem , holnapra bőven ad helyette - .
Szomorú lett az ébredésem , hogy
íly rövid volt a csodálatos álmom , de
szívemet boldoggá tette az érzés ,
a régi házban , drága nagyanyámnál jártam .




Bédné Marika : 2019 . 02 . 01 . 15 : 00 - saját versem
bedmarika47, 2019. február 01. péntek, 15:01
A birsalmáról
Gyógyászati szempontból különösen értékes része a magja. Magjából készült vizes kivonatnak bevonó, lágyító, nyugtató hatása van, ezért gyomornyálkahártya- és toroknyálkahártya gyulladásnál, köhögésnél és hülésből származó betegségeknél használjuk. Népi gyógymódként szemgyulladásnál, repedezett bőrre, kisebesedett szájnál, égési sebre, aranyércsomónál is alkalmazzák. Ajánlható bélgyulladásra is.

" a birsalma csak akkor szorít, mikor az ember éhgyomorra eszi; evés után ha valaki sülve eszi, hasát indítja; szorulás ellen ajánlatos."
Forrás :

Más forrás szerint : nagyon jó receptekkel kiegészítve
A birsnek a birskörtével nagyjából megegyező a szénhidráttartalma,
pacsakute, 2019. január 10. csütörtök, 14:09
Az aprómagvas guáva
A guáva ismert gyümölcs Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában, amely első ránézésre a birsalmához hasonlít, de az illata a szamócára emlékeztet. A guáva a mirtuszfélékhez tartozik.

A guáva nemcsak gyümölcs, hanem gyógynövény is, hiszen sok vitamint és a szervezet számára, más hasznos anyagot tartalmaz. A gyümölcsben van A- és C-vitamin. Mindkét vitamin antioxidánsnak számít. A gyümölcs leveleit is gyakran hasznosítják gyógyászati célokra, ugyanis ezek is tele vannak C-vitaminnal, sőt sokkal több ennek a gyümölcsnek a C-vitamin-tartalma, mint például a narancsnak. Ami egy nagyon jó hír azoknak, akik rendszeresen fogyasztják, hiszen a C-vitaminnak immunrendszer-erősítő hatása is ismeretes. A gyümölcs tartalmaz még B3- és B6-vitamint is, illetve magnéziumot, amelyek együttesen javítják az agy vérellátását és biztosítják az idegrendszer kiegyensúlyozott működését. A guáva folsavban is rendkívül
pacsakute, 2018. november 16. péntek, 21:50
Birsalmás, gesztenyés kacsasült
Birsalmás, gesztenyés kacsasült


Hozzávalók

1 egész pecsenyekacsa
4 db birsalma
300 g hámozott egész gesztenye

sütőzacskó

Elkészítés

Megmossuk és kívül-belül besózzuk a kacsát. Eltávolítjuk a birsalmák magházát , szeleteljük a gyümölcsöt. Megtöltjük a kacsa hasüregét gesztenyével és birsalmával. Sütőzacskóba helyezzük, melyet lezárunk és tepsibe tesszük. A zacskót néhány helyen késsel megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson. Forró sütőben 1-1,5 órán át sütjük, közben hústűvel ellenőrizzük, és amikor megpuhult a hús, eltávolítjuk a sütőzacskót. A tepsibe rakjuk a maradék gesztenyét meg birsalmaszeleteket és bő félóra alatt pirosra, ropogósra sütjük a kacsát.
vorosrozsa66, 2018. november 09. péntek, 19:15
birsalmasajt
Hozzávalók:

birsalma

cukor (70 dkg cukor 1kg pépesített birsalmához)



Elkészítés

A birsalmát megmossuk, nem kell meghámozni, felnegyedeljük, a magházakat kivágjuk. Egy fazékba feltesszük főzni, kevés vizet öntünk csak alá, mert egyrészt sűrűnek kell lennie, másrészt az alma is fog még levet engedni. Amikor a birsalma megfőtt, botmixerrel pépesítjük, ekkor lemérjük a püré súlyát, hogy megtudjuk mennyi cukrot kell majd hozzáadnunk. 1 kg püréhez 70 dkg cukorral számoljunk. Ezután visszatesszük a tűzre, amikor már 5-10 perce jól forr, azaz pufog, folyamatos keverés mellett lassan szórjuk bele a cukrot. A keverést ne hagyjuk abba, nehogy lesüljön a pürénk. Várjuk meg, amíg üvegesedik a teteje, és kezd egy kicsit bőrösödni, akkor levehetjük a tűzről, és tetszőleges formákba (tálkákba) töltjük és megvárjuk, amíg megdermed. Előfordulhat, hogy 1-2 napra is szükség van,
faciendum, 2018. november 08. csütörtök, 19:04
Képek, videók
Birsalma.jpg
pacsakute
2019. május 14. kedd, 13:00
dios birsalma sajt készit
zsokica45
2016. június 14. kedd, 19:14
magyar-anyák-1140x520. jpg
menusgabor
2020. május 22. péntek, 21:47
magyar.jpg
liliana01
2020. április 29. szerda, 19:49
Babits Áldás a magyarra.j
menusgabor
2020. április 06. hétfő, 21:16
Ábrányi Él a magyar.jpg
menusgabor
2020. április 06. hétfő, 19:06
A+Magyar+Királyság+cím erp
menusgabor
2020. február 29. szombat, 07:33
Isten áldja meg a magyart
menusgabor
2020. február 15. szombat, 22:25
DAC-magyar-zászló-kore ogr
menusgabor
2020. február 12. szerda, 15:44
bajnok magyarok0126.jpg
maroka
2020. január 26. vasárnap, 20:27
magyarnői pólosok0122.jpg
maroka
2020. január 25. szombat, 20:29
Éj kontinense
sanci81
2014. február 09. vasárnap, 11:23
Feldolgozás.jpg
zsokaoldala
2013. május 04. szombat, 22:55
feldolgozás
kisdundi
2007. március 13. kedd, 20:21
a feldolgozás
spider66
2006. május 10. szerda, 11:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.