Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 13:06 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Dunai hajóbaleset - Emlékművet állítanak az áldozatoknak
Szijjártó Péter közölte: megbíztak egy magyar-koreai alkotópárost, hogy készítse el az emlékmű tervét, arra az áldozatok családtagjainak kell igent mondaniuk.

"Ha ez megtörténik, készen állunk arra, hogy közösen elkészíttessük az emlékművet, hogy minél hamarabb itt állhasson, a Margit híd pesti hídfőjénél" - tette hozzá.

A szobrot a minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a belvárosi önkormányzat és a koreai nagykövetség közösen állítja.

Szijjártó Péter elmondta: az elmúlt hónapokban az egész világ egy új típusú kihívással nézett szembe, amikor a világjárvány következtében emberek élete, egészsége és munkája került veszélybe.

Ez alatt a néhány hónap alatt az emberek példamutató fegyelmezettségére volt szükség ahhoz, hogy most, a katasztrófa első évfordulóján legalább ebben a körben fejet hajthassanak az áldozatok emléke előtt - mondta.

A Hableány sétahajó katasztrófája egyszerre két nemzet tragédiája, a Budapest éjszakai látványában gyönyörködő koreai utasokat szállító sétahajót elsodorta egy nagy szállodahajó, néhány másodperc alatt el is süllyedt - idézte fel.

Mély megrendülést okozott a tragédia az egész országban, heteken keresztül budapestiek és sok vidéki kereste fel a tragédia helyszínét - emlékezett a miniszter, aki megindítónak nevezte azt az eseményt, amikor magyarok koreaiakkal együtt koreai népdallal emlékeztek az áldozatokra.

A tragédia utáni napok és hetek példátlan szolidaritásról, összefogásról és a nehéz körülményekkel dacoló szakértelemről is szóltak - mondta, majd köszönetet mondott a mentőakcióban részt vevő magyar, osztrák, koreai és szerb szakembereknek, és felidézte: a mentőakció során hét embert sikerült élve kimenteni, majd a roncs kiemelése és a kutatási műveletek eredményeként 27 áldozatot helyezhetett végső nyugalomra családja, egy áldozatot pedig még mindig keresnek.

A miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak, valamint a koreai nemzetnek. Úgy fogalmazott: az áldozatokat a szívünkbe zárjuk és a tragédia napját soha nem felejtjük el.

Mindannyiunk jogos elvárása, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy pontosan mi és hogyan történt, és az is, hogy az eljárások indokolatlan elhúzása nélkül szabják ki a büntetést a tragédiáért okolhatókra - mondta Szijjártó Péter.

Hozzáfűzte: a szörnyű baleset megerősítette a két nemzet barátságát.

Bejelentette: magyar idő szerint péntek délelőtt Magyarország nagykövete Szöulban 38 koreai búvárnak és más, a mentésben részt vevő embernek Barátság-érdemjelet adott át.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy a főváros a hatáskörében meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

"A nyilvánvaló emberi figyelmetlenség és a vétség mellett ugyanis felül kell vizsgálni a hajós forgalomra vonatkozó szabályokat is" - jelentette ki.

Hangsúlyozta: semmilyen tragédiára nem lehet felkészülni, az egyik pillanatról a másikra változtatja meg az életeket, és a történések után soha nem lehetünk azok, akik előtte voltunk.

Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érezzük, összeomlik a világ, és mi nem tehettünk semmit ez ellen. Egy dolgot tehetünk: megpróbálunk igazságot keresni az igazságtalanságban - mondta.

Felidézte, 33 embertársunk azért jött Budapestre, hogy megcsodálhassa a gyönyörű várost, hogy kikapcsolódjon, jól érezze magát, és aztán hazatérve, az itt készített fotókat mutatva elmesélhesse barátainak, családjának, mit látott, 28-an közülük azonban sosem térhettek haza.

Életét vesztette két polgártársunk, a matróz és a kapitány is. A legfiatalabb áldozat egy hatesztendős gyermek, akire a nagyszülei vigyáztak, amikor a tragédia megtörtént - mondta.

Hozzátette: a Hableány tragédiájában még fájdalmasabb és még borzalmasabb, hogy emberi vétség okozta.

Az igazságszolgáltatás megteszi a szükséges lépéseket, és elszámoltatja a felelősöket, de ez sem hozhat megnyugvást egy ilyen tragédia után - vélekedett.

"Nincs az a bírósági döntés, amely visszahozhatná az ártatlan emberéleteket, és nincsen annyi év letöltött börtön, amely vigasztalással szolgálna ebben a szörnyű helyzetben" - fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt mondta: nincsenek olyan szavak és tettek, amelyek enyhíteni tudnák az áldozatok családjának fájdalmát.

De mégis fontos, hogy elmondjuk: "mi egyek vagyunk ebben a fájdalomban". Jöhetünk más országból, másik földrészről, a fájdalom eggyé kovácsol bennünket - tette hozzá.

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete felidézte: sok ártatlan ember vesztette életét a balesetben, és a családok, akik elvesztették a Magyarországra látogató hozzátartozóikat, azóta is ezzel a fájdalommal élnek. Hozzátette: a nagykövetség mindent megtesz azért, hogy valamennyi vigaszt nyújtson számukra, valamint hogy a megfelelő felelősségre vonás és kárpótlás minél előbb megtörténjen.

Megjegyezte: imádkozik azért, hogy a tragédia utolsó, máig keresett koreai áldozatát is megtalálják.

Elmondta: nem tudnak együtt emlékezni a hozzátartozókkal, de reméli, a jövőben, az emlékmű elkészültekor ezt megtehetik. Beszéde zárásaként felolvasta a tragédiában elhunyt egyik koreai állampolgár családtagjának versét.

Az ünnepség elején koreai szokás szerint lehajtott fejjel, egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt, a végén pedig a külügyminiszter, a főpolgármester és a nagykövet közösen helyeztek el koszorút az áldozatoknak emléket állító plakett elé, majd emlékükre fehér virágszirmokat szórtak a Dunába.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 13:01
Címkék: Szijjártó Péter, Főpolgármesteri Hivatal, Karácsony Gergely, Koreai Köztársaság, magyar-koreai alkotópárost, emlékmű tervét,
Kommentek
Krónika 4. rész (vegyi fegyverek, kártalanítás)
keresztülvihessék a javaslatot az Országgyűlésben.

Azt mondta: valóban új típusú biztonsági kihívásokkal kell szembenézni, és ezekre a NATO-nak fel kell készülnie. Nem zárható ki, hogy az elkövetkező időben több hasonló kiegészítéssel kell foglalkozniuk majd, de Magyarország ebből szempontból is minden nemzetközi kötelezettségének eleget tesz a jövőben is - jelentette ki.A bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított perrőlKormány: az áldozatoknak hoz könnyítést a javaslatHajas Barnabás igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a javaslat terjedelme csekély, de tartalma a bűncselekmények áldozatainak annál nagyobb jelentőséggel bír.

Az elmúlt évek tapasztalatai rávilágítottak, hogy a jogalkotó eredeti szándékával ellentétes, visszaélésszerű, többmilliárdos iparággá változott "börtönbiznisz" alakult ki, a közvéleményt súlyosan felháborító bűncselekmények miatt elítéltek milliós nagyságrendű kártérítésekhez
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 12:51
Eurojust: fontos a terror áldozatainak, hogy megfelelő mértékű ítéletek szülerssenek a perek végén
emberiesség elleni és háborús bűncselekmények, azaz úgynevezett alapvető nemzetközi bűncselekmények esetében.

Öt tagállamban - Németországban, Franciaországban, Magyarországon, Finnországban és Hollandiában - több mint 20 esetben hoztak ítélet, vagy zajlik olyan nyomozás, illetve eljárás, amelyek során a külföldi harcosokat nemcsak terrorszervezethez való csatlakozás, hanem alapvető nemzetközi bűncselekmények elkövetésével is vádolnak, növelve ezzel a magasabb büntetések kiszabásának, valamint az áldozatoknak járó igazságszolgáltatás esélyét. Az eljárás alá vont harcosok gyakran valamelyik uniós tagállammal állnak kapcsolatban állampolgárság, vagy érvényes tartózkodási engedély birtoklása révén, más esetekben menekültként, vagy menedékkérőként léptek az unió területére.

Az esetek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az Iszlám Államot, vagy az an-Nuszra Frontot nem pusztán terrorszervezeteknek, hanem egy nem nemzetközi fegyveres konfliktus szereplőinek kell tekinteni Irak és Szíria területén, tagjaik
velemenyezd, 2020. május 23. szombat, 07:04
Hivatalba lépéskor
lépett, így szólt: ,,Véresáldozatban és ételáldozatban nem telik kedved... Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítsem, törvényed szívemben van."
Majdnem úgy látszik, hogy Dávid túl messzire elment az egyik irányba, míg Saul korábban a másik irányba ment el. Végül is Isten sehol sem mondja, hogy ellenére vannak az áldozatok. Isten akkor haragszik meg, amikor emberek engedetlenségben élnek, s közben megpróbálják Istenüket áldozatokkal kibékíteni. Gyűlöli ezeknek az áldozatoknak az illatát, ahogy ezt számtalanszor elmondta prófétái által.
De Dávid szavai tulajdonképpen próféciát jelentenek. Ez a prófécia akkor teljesedett be, amikor ,,egy másik király" elfogadta megbízatását. Amikor Krisztus eljött a világba, ezt mondta: ,,égő- és bűnért való áldozatot nem kedveltél. Akkor ezt mondtam: Íme itt vagyok, ...hogy teljesítsem a te akaratodat, Istenem." (Zsid 10,6-7)
Ennél fogva ezek a szavak nem csak azt az igazságot tükrözik, amelyet Dávid megtanult,
kalmanpiroska, 2020. április 23. csütörtök, 07:42
Varsó ismét követeli Moszkvától a szmolenszki géproncs azonnali visszaadását
máig le nem zárt vizsgálatot indított. A vizsgálat során az előző, Donald Tusk miniszterelnök vezette kormány idején működő lengyel vizsgálóbizottságot azzal gyanúsították meg, hogy bizonyítékokat hamisított. A négy éve felállított testület arra jutott, hogy a gépen - ismeretlen eredetű - robbanás történt.

A tragédia 10. évfordulójához kapcsolódó pénteki lengyel állami megemlékezések a koronavírus-járvány miatt csendesek és szűk körűek, reggel óta a lengyel politikai vezetők koszorúzzák az áldozatoknak emelt emlékműveket.

Varsó a múlt héten úgy döntött: későbbre halasztják a Mateusz Morawiecki miniszterelnök által vezetett lengyel kormányküldöttség április 10-re tervezett évfordulós megemlékezését az oroszországi Szmolenszkben és Katynban, mivel az orosz fél hozzáállása a látogatás szervezéséhez "nem volt egyértelmű". Az 50 fős lengyel küldöttségnek Morawiecki mellett tagja lett volna Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, a szmolenszki légikatasztrófában 2010-ben szörnyethalt lengyel
velemenyezd, 2020. április 10. péntek, 12:11
Koronavírus - Novák: a járvány ideje alatt is számíthatnak a segítségre a kapcsolati erőszak áldozatai
Novák Katalin azt mondta, hogy a veszélyhelyzetben is működnek a krízisközpontok és a titkos menedékházak, ahol jelenleg is vannak férőhelyek.

A kríziskezelő ambulanciákon megszüntették a személyes kontaktust, de az ambulancia munkatársai továbbra is várják azoknak a jelentkezését, akik úgy érzik, hogy kapcsolati erőszak áldozataivá válhatnak - tudatta, hozzátéve: minden ambulancián tájékoztatót helyeztek el arról, hova fordulhatnak az érintettek segítségért.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a nap 24 órájában ingyenesen hívható +3680205520-as telefonszámon továbbra is lehet segítséget kérni.

2010-ben tizenkét krízisközpont, egy titkos menedékház és 4 félutas ház volt, ehhez képest napjainkban húsz krízisközpont, nyolc titkos menedékház, hét kríziskezelő ambulancia és huszonegy félutas ház működik - ismertette.

Novák Katalin szerint a kapcsolati erőszak továbbra sem magánügy, nem maradhat zárt ajtók mögött, ezért mindenkit arra kér, hogy jelezzék, ha ismernek olyat,
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 16:12
A pápa elfogadta a pedofil ügyek elhallgatásával megvádolt lyoni érsek lemondását
meglepetés. Philippe Barbarin már egyszer bejelentette a lemondását, majd újra bejelentette, ugyanakkor érezzük, hogy ez nagyon jelentős pillanat az egyházkerület életében" - mondta a francia sajtónak a lyoni érsekség vezetői teendőit Barbarin visszavonulása ellátó Michel Dubost apostoli kormányzó.

A lemondott lyoni érsek a KTO francia katolikus televíziónak adott interjúban elmondta: nagyon megviselte az elmúlt négy év peres eljárása.

"Úgy vélem, nagy szenvedés volt mindenekelőtt az áldozatoknak, és elsősorban értük kell imádkozni. Ezek szörnyű tettek voltak. Fontos, hogy új lapot nyissunk, és egy olyan valaki álljon a lyoni egyházkerület élén, akivel megkezdhető ez az új fejezet" - fogalmazott Barbarin, aki nem sokkal azután jelentette be, hogy ismét benyújtja a lemondását a pápának, hogy január 30-án a fellebbviteli bíróság felmentette.

A 69 éves érseket 2019. március 7-én első fokon bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy lyoni bíróság. A bírák első
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 16:01
Lebovics Ábrahám kárpátaljai rabbi kapta idén a Scheiber Sándor-díjat
Kárpátalján, Gajdosfaluban, 1953 óta él Munkácson. 1970-ig munkásként dolgozott, később diplomás mérnökként tevékenykedett. 1994-ben választották meg a munkácsi zsidó vallási közösség elnökévé. E tisztséget megszakítás nélkül, és az ottani közösség legteljesebb elismerése, megelégedése mellett látja el. Az 1994-ben megkezdett tevékenysége alatt az állam négy zsinagógát adott vissza a sokat szenvedett közösségnek, ma Munkácson is ismét működik a zsinagóga, illetve zsidó temető és a mártírhalált halt áldozatoknak emlékművet állítottak.

Lebovics Ábrahám nemcsak szóban, hanem konkrét cselekedeteivel is közössége javát keresi, szellemi és anyagi gyarapodását szolgálja - hangzott el a méltatásban.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért - a magyar kultúra szolgálatában - kimagasló munkát végeztek.

Scheiber Sándor (1913-1985) a
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 15:42
Képek, videók
Sortűz áldozatok 1.
azenujsagom
2019. július 14. vasárnap, 07:40
véres csütörtök áldozatok
menusgabor
2018. október 27. szombat, 20:31
Líbia -áldozatok.jpg
agica2004
2011. február 23. szerda, 11:12
1956-os áldozatok és hősö
sugar09
2010. november 10. szerda, 00:56
az áldozatok száma
mecsery
2010. február 09. kedd, 22:19
az áldozatok emlékére
mecsery
2010. február 09. kedd, 22:18
a_haborus_aldozatok_em lek
zoltan_szucs
2009. szeptember 08. kedd, 21:26
áldozatok
orsi1
2007. június 27. szerda, 23:09
további áldozatok
spider66
2006. május 10. szerda, 11:31
szijjarto-peter.jpg
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:07
Szijjártó Péter.jpg
agica2004
2011. július 05. kedd, 14:29
Főpolgármester jelölt.png
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:02
A főpolgármester rezidenc
zlako
2007. április 23. hétfő, 19:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.