Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 10:23 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Európai Bíróság: Lengyelország megsértette a levegőminőségre vonatkozó uniós szabályokat
A luxembourgi székhelyű törvényszék szerint a tervezett lengyel intézkedések nyomán legkorábban 2020 és 2024 között javulna olyan szintre a levegő minősége, mely már megfelelne az uniós határértékeknek.

Varsó a perben azzal érvelt, hogy az ország gazdasági helyzete nem tette lehetővé a korábbi teljesítést. A bírói fórum szerint azonban ez "önmagában nem igazolja a rendkívül hosszú határidők elmulasztását".

Az Európai Bizottság 2015 végén léptette bírósági szakaszba a légszennyezettségi határértékek túllépése miatti jogsértési eljárást Lengyelországgal szemben. Egy 2008-as uniós szabályozás értelmében a tagállamoknak egészségügyi okokból korlátozniuk kell a légszennyezettség szintjét.

Az Európai Bíróság tavaly áprilisban Bulgária esetében is jogsértést állapított meg egy hasonló ügyben.

Amennyiben egy tagország az Európai Bíróság ítélete ellenére sem cselekszik, a brüsszeli bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után ismét a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett állammal szemben.

Az Európai Bizottság arról számolt be múlt héten, hogy szükség esetén március közepén bíróság elé idézik azon kilenc másik tagállamot, köztük Magyarországot is, amelyekkel szemben már második szakaszba lépett a magas légszennyezettség miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás.

A brüsszeli testület ezt megelőzően tíz napot adott arra, hogy az érintett államok - Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Szlovákia - bemutassák, miként tervezik mielőbb orvosolni a problémát. Ennek mindegyik ország eleget is tett, a kérdés most csak az, hogy kielégítőnek találja-e a bizottság a tervezett intézkedéseket.

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak - közölte az Európai Bizottság.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 13:37
Címkék: Európai Bíróság, Európai Bizottság, Egyesült Királyság, levegőminőségre vonatkozó, luxembourgi székhelyű, tervezett lengyel,
Kommentek
Közösen kezdeményezik ellenzéki képviselőnők a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását
Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a kezdeményezésről csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón közös céljuknak nevezte, hogy egyetlen embert se lehessen kilakoltatni olyan tisztességtelen szerződések alapján, amelyeket már az Európai Bíróság is elmarasztalt.

Kiemelte, a magyar kormánynak nem maradt más feladata, mint hogy érvényt szerezzen ennek a döntésnek, addig pedig senki nem kerülhet utcára.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik parlamenti képviselője úgy fogalmazott, az "Orbán-kormány azért nem oldotta meg ezt a kérdést, mert megszerezték a bankok egy jelentős részét, a bankok gyakorlatilag a pénzt Orbán és a kormány oligarcháinak keresik". Ma egy magyar gyerek azért kerül utcára, hogy ők pénzt kereshessenek - vélekedett.

Bősz Anett, a Liberálisok politikus, független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kilakoltatott embereknek nem áll rendelkezésre megfelelő szociális ellátórendszer, érdekükért ezért civil szervezeteknek kell kiállnia.

Kunhalmi Ágnes, az
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 12:31
EP-választás - Nem csak magyar állampolgárok szerepelhetnek a listán
Az EP tagjainak választásáról szóló törvény szerint az EP tagjait arányos választási rendszerben, listás szavazással választják, az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Listát pártok állíthatnak, ennek feltétele legalább 20 ezer választópolgár ajánlásának összegyűjtése.

Az EP-voksoláson választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár, valamint az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgára (amennyiben magyar listára kívánnak szavazni). A nagykorú magyar állampolgárok közül a magyarországi lakóhellyel rendelkezők mellett szavazhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük. (Ez az úgynevezett aktív választójog, vagyis a szavazati jog.)

A választhatóság joga a passzív választójog. Ez a jog megillet minden nagykorú magyar állampolgárt, valamint az EU más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárát.

Az alaptörvény
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 07:04
EP-választás - Vincze Loránt szerint Románia kettős mércét alkalmaz a kisebbségi feliratok ügyében
A politikus - aki szerepel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselőjelölt-listáján is - ezt a románul és németül is feliratozott vidombáki (Ghimbav) városháza előtt rögzített videoüzenetben tette nyilvánvalóvá.

A FUEN elnöke az egyik közösségi portálon közzétett kisfilmen azt mutatta be, hogy a Brassó megyei településen senkit nem zavar az épület homlokzatára felfestett Primaria - Rathaus felirat, míg a kisvárostól 134 kilométerre fekvő székelyföldi Korondon egy hasonló román és magyar nyelvű feliratért példátlanul nagy bírság kifizetésére ítélte a polgármestert a bíróság.

Vincze Loránt szerint az a kérdés, hogy ha lehet német felirat azon a településen, ahol a német lakosság helyi aránya egy százalék körüli, akkor miért nem lehet hasonló magyar felirat azon a településen, ahol a magyar lakosság aránya 93 százalék. A politikus arra is kitért, hogy a vidombáki városháza előtt szabadon loboghat a város zászlaja, mely erősen emlékeztet Ausztria zászlajára, a
velemenyezd, 2019. április 17. szerda, 21:32
Eredményességi rekordot állított fel tavaly az Európai Bíróság
A luxembourgi székhelyű testületet alkotó két igazságszolgáltatási fórumhoz - a bírósághoz és a törvényszékhez - 1683 új ügyet nyújtottak be 2018-ban, ami megerősíti az elmúlt évek emelkedő tendenciáját, a folyamatban lévő eljárások száma azonban ennek ellenére is valamelyest csökkent, 2019. január 1-én 2334 volt.

A bíróságon számottevően, nagyjából 15 százalékkal nőtt az új ügyek száma, és elérte a 849-et. Ez elsősorban annak tudható be, hogy emelkedett az előzetes döntéshozatali kérelmek száma, amely immár a folyamatban lévő eljárások 70 százalékát tette ki. A törvényszék határozatai ellen benyújtott fellebbezések száma 35 százalékkal nőtt, 147-ről 199-re, s megugrott a közvetlen keresetek száma is.

A bíróságon a befejezett ügyek száma a 2017. évi 699-cel szemben 760 lett, ami történelmi rekordnak minősül.

Csökkent az eljárások átlagos időtartama is. Noha az előzetes döntéshozatali ügyek elbírálásának időtartama enyhén emelkedett, 15,7 hónapról 16 hónapra, a fellebbezések esetében ez
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 20:11
Jogerős ítélet: nem követett el fegyelmi vétséget az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruta Kövesi
kinevezett egy bírót a DNA vizsgáló testületébe. Az eljárásokat alaptalannak minősítette korábban a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege, az Igazságszolgáltatási Felügyelet azonban nem hagyta annyiban a dolgot: ezért került mindkét ügy a legfelsőbb bíróság elé, amely hétfőn elutasította az IJ fellebbezéseit.

A két fegyelmi ügyön kívül komolyabb vádak is felmerültek a szociálliberális kormány által a DNA éléről tavaly eltávolított Kövesi ellen, miután kiderült, hogy jó eséllyel pályázik az európai főügyészi posztra.

A romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló, néhány hónapja létrehozott speciális ügyészség (SIIJ) februárban hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást Kövesi ellen egy korrupcióváddal bíróság elé állított volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján. Március elején a SIIJ azt közölte Kövesivel, hogy újabb ügyben vált gyanúsítottá, amelyben a DNA ploiesti-i
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 18:31
EP-választás - Újabb pártokat vett nyilvántartásba az NVB
Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi követelményeknek, az NVB egyhangú döntéssel nyilvántartásba vette A Haza Pártját, a Roma Szociáldemokrata Pártot, a Momentum Mozgalmat és a Zöldek Pártját.

A Momentum Mozgalmat azt követően tudta nyilvántartásba venni a bizottság, hogy március 21-én jogerőre emelkedett a párt székhelyét és a képviseletre jogosult személyét érintő változásbejegyzés a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB március 12-i ülésén még vissza kellett, hogy utasítsa a párt nyilvántartásba vételét, mert a párt által benyújtott bejelentőlapon feltüntetett székhely és a képviseletre jogosult személy nem egyezett a nyilvántartásban szereplővel.

Az NVB korábban már 18 pártot nyilvántartásba vett a választásra.

Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választása május 26-án lesz, az EP-választás listás szavazással történik, listát bejegyzett pártok állíthatnak. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 16:42
A Jobbik a Fidesz-frakció gazdálkodásának vizsgálatát kezdeményezi
feljelentéssel élnek, az Állami Számvevőszéknél pedig bejelentést tettek az ügyben.

Hangsúlyozta: szerintük nem helyes, ha a közpénzzel gazdálkodó képviselőcsoport fizeti ki bíróság által megítélt szankciót, ezért vissza is utalták a feladónak az álláspontjuk szerint helytelenül felhasznált összeget.

Az ügyet nagyon súlyosnak nevezve az ellenzéki politikus azt hangsúlyozta: olyan országban akarnak élni, ahol mindenkire egyformán vonatkoznak a törvények.

Arra a kérdésre, gondolkoznak-e az Európai Néppárthoz való csatlakozáson, Szilágyi György úgy nyilatkozott, az európai parlamenti választás után megfontolják, hogy felvegyék-e a kapcsolatot a pártcsaláddal.

Arról is beszélt: a Fidesznek nem hazugság- és ellenségkép-alapú kampányt kellene folytatnia, a migráció megállítását hirdetve, "miközben ma Magyarországon a legnagyobb migrációt támogató szervezetet Fidesznekhívják.".

Egy másik kérdésre válaszolva elfogadhatatlan nevezte Pócs János fideszes politikus akcióját, amikor egy cigány
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 14:51
Tőzsde - Javult a hangulat a főbb európai piacokon
Megállt a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx 600-index esése, eddigi napi csúcsán már csak 0,12 százalékos mínuszt mutatott, míg Frankfurtban, Milánóban, Madridban és Párizsban rövid időre nyereségbe fordultak át az irányadó tőzsdemutatók, miután az ifo délelőtt tíz órakor közzétett hangulatindexéből azt olvasták ki a befektetők, hogy a német gazdaság lendületbe jön a következő hónapokban.

Az európai tőzsdék idei legrosszabb hetüket zárták pénteken, miután a vártnál jóval rosszabb európai és amerikai gazdasági adatok felkorbácsolták a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat. A tízéves német államkötvények hozama 2016 októbere óta először ismét negatív tartományba került. A három hónapos amerikai kincstárjegy hozama 2007 közepe óta először meghaladta a tízéves amerikai államkötvény hozamát. A fordított hozamgörbét széles körben a recesszió egyik fő indikátorának tekintik.

"A feldolgozóipar kilátásait övező bizonytalanságok váltják ki az
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 14:01
Képek, videók
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
Malbork vár Lengyelország
pacsakute
2016. november 24. csütörtök, 23:34
3Z35RTTY Lengyelország
crse
2016. március 25. péntek, 07:13
SQ4OJL Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.