Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:22 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Európai Bíróság: Lengyelország megsértette a levegőminőségre vonatkozó uniós szabályokat
A luxembourgi székhelyű törvényszék szerint a tervezett lengyel intézkedések nyomán legkorábban 2020 és 2024 között javulna olyan szintre a levegő minősége, mely már megfelelne az uniós határértékeknek.

Varsó a perben azzal érvelt, hogy az ország gazdasági helyzete nem tette lehetővé a korábbi teljesítést. A bírói fórum szerint azonban ez "önmagában nem igazolja a rendkívül hosszú határidők elmulasztását".

Az Európai Bizottság 2015 végén léptette bírósági szakaszba a légszennyezettségi határértékek túllépése miatti jogsértési eljárást Lengyelországgal szemben. Egy 2008-as uniós szabályozás értelmében a tagállamoknak egészségügyi okokból korlátozniuk kell a légszennyezettség szintjét.

Az Európai Bíróság tavaly áprilisban Bulgária esetében is jogsértést állapított meg egy hasonló ügyben.

Amennyiben egy tagország az Európai Bíróság ítélete ellenére sem cselekszik, a brüsszeli bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után ismét a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett állammal szemben.

Az Európai Bizottság arról számolt be múlt héten, hogy szükség esetén március közepén bíróság elé idézik azon kilenc másik tagállamot, köztük Magyarországot is, amelyekkel szemben már második szakaszba lépett a magas légszennyezettség miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás.

A brüsszeli testület ezt megelőzően tíz napot adott arra, hogy az érintett államok - Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Szlovákia - bemutassák, miként tervezik mielőbb orvosolni a problémát. Ennek mindegyik ország eleget is tett, a kérdés most csak az, hogy kielégítőnek találja-e a bizottság a tervezett intézkedéseket.

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak - közölte az Európai Bizottság.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 13:37
Címkék: Európai Bíróság, Európai Bizottság, Egyesült Királyság, levegőminőségre vonatkozó, luxembourgi székhelyű, tervezett lengyel,
Kommentek
A horvát parlament megszavazta az INA-ról szóló privatizációs törvény módosítását
A Horvátországban 2002-től érvénybe lévő törvény miatt 2017-ben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Zágráb ellen az Európai Bíróságon, mert a jogszabály egyes tételei a brüsszeli testület szerint sértik a szabad tőkeáramláshoz és szabad letelepedéshez való uniós jogot.

A horvát kormány azzal indokolta a törvénymódosításról szóló döntését, hogy annak egyes cikkelyeit összhangba kell hozni az európai uniós vívmányokkal.

Az ellenzék ugyanakkor nemzetárulással vádolta a kabinetet, valamint azzal, hogy a lépéssel át akarja játszani az INA-t a Mol Nyrt.-nek. Úgy vélték, hogy a kormány nem akarja visszavásárolni a Mol részesedését az INA-ból, amiről még 2016 decemberében tett bejelentést Andrej Plenkovic horvát államfő, ehelyett teljesen privatizálná a horvát olajvállalatot.

Az INA-ról szóló privatizációs törvény lehetővé tette a horvát állam számára, hogy lelassítsa az olajvállalat döntéseit, a tiltakozását pedig nem volt köteles megindokolni. Az államot kivételes
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 13:21
Négy év börtönre ítélték kollégája megerőszakolása miatt az Európai Bizottság egy volt tisztségviselőjét
A hatóságok tájékoztatása szerint az észt Margus Rahuoja nagyjából húsz évvel fiatalabb kollégáját erőszakolta meg 2015-ben egy bulin, amelyet lánya születésének alkalmából rendezett.

A vádlott állítása szerint nem történt erőszak, a szexuális együttlét kölcsönös beleegyezésen alapult, de az ügyben eljáró bíró úgy vélekedett, hogy a tények nem erre mutatnak.

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy az áldozat az elkövető beosztottja volt, és a négy év szabadságvesztés mellett több mint 30 ezer euró kártérítést is megítélt.

Az elítélt ügyvédje arról számolt be, hogy fellebbezni fognak.

Margus Rahuoja az Európai Bizottság mobilitáspolitikai és közlekedési főigazgatóságán dolgozott igazgatóként.

A brüsszeli testület szóvivője a Politico brüsszeli hírportál megkeresésére elmondta, hogy az igazgatót az első bejelentés után azonnal felfüggesztették posztjáról, és belső eljárást kezdeményeztek.
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 12:21
MSZP: az EBRD-vel kötött paktum a bankoknak kedvez a devizahitelesek kárára
Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azután jelentette ezt be, hogy a Kúria kedden ítéletet hozott egy devizahiteles perben. Szerinte a döntés arról szól, hogy egy korábban pert nyert devizahiteles után "nyúlt" a bíróság, és mégis vesztesnek nyilvánította a hitelfelvevőt.Úgy ítélte meg: azért született a Kúria döntése, mert a 2015-ös paktum szerint a bankokat nem érheti kár, a forintosítás egy fillérjükbe sem kerülhet, és nem gördítenek akadályt a kilakoltatások elé sem.

Kijelentette azonban, hogy az adósokat meg kell védeni a nyilvánvaló erőfölénnyel rendelkező bankokkal szemben, ezért törvényben kell kimondani, hogy a pénzintézetek becsapták, megtévesztették az adósokat.

Ravasz László ügyvéd, az Adóskamara képviselője a Kúria döntését úgy ismertette: a bíróság érvényesnek nyilvánított egy korábban, jogerősen már érvénytelennek minősített szerződést arra hivatkozva, hogy a devizahiteles törvény értelmében megszűntek az
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 11:42
Szlovák elnökválasztás - Az MKP jelöltje visszalépett a legerősebb ellenzéki jelölt javára
hasonló helyzet álljon elő.

Szlovákiában március 16-án tartják az ország történetében már ötödik közvetlen államfőválasztás első körét. A voksoláson több mint tíz jelöltre lehet szavazni, ha közülük egyik sem kapja meg a voksok több mint felét, akkor második választási kört tartanak, amelybe a két legeredményesebb jelölt jut tovább.

A közvélemény-kutatások szerint leginkább három jelöltnek lehet esélye bejutni az államfőválasztás második körébe. Ezeknek a jelölteknek az egyike Maros Sefcovic, az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke, aki a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) támogatásával indul.

A felmérések szerint ugyancsak erős jelölt a szlovák liberálisok által támogatott vállalkozó, Robert Mistrík is, akinek a legnagyobb esélye lehet arra, hogy a legtöbb ellenzéki szavazó voksát begyűjtse.

Felmérések eredményei szerint az elnökválasztás második körébe való bejutásra esélye lehet még a legfelsőbb bíróság volt elnökének, Stefan Harabínnak, aki az
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 17:02
Egy sztálinista lengyel vérbíró kiadatásának elutasítása miatt bekérették Varsóban a svéd nagykövetet
"Felháborodásunkat jeleztem a nagykövet úrnak" - számolt be sajtóértekezletén Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes arról a megbeszélésről, amelyet a svéd nagykövettel Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő személyes megbízásából folytatott.Reményét fejezte ki, hogy Svédország mégis kiadja Michniket.

A lengyel diplomata a bírót "az egyik legjellegzetesebb személynek" jellemezte azok közül, akika "bűnöző kommunista rezsimet" szolgálták.

Lengyelország tavaly ősszel adott ki elfogatóparancsot a 89 éves Michnik ellen, Svédország ezt február elején utasította el azzal érvelve, hogy a gyanúsított svéd állampolgár, és a neki tulajdonított tettek elavultak.

A lengyel külügyminiszter-helyettes aláhúzta, hogy Lengyelország Michniket "az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriájába tartozó kommunista bűntettek" elkövetőjének tartja, ezek pedig a nemzetközi jog értelmében nem avulnak el. Svédország is köteles betartani ezt a jogot - hangsúlyozta Szynkowski vel Sek. Az emberi
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 17:01
Jogi precedens Romániában: megsemmisítették az egyik korrupcióért elmarasztalt volt miniszter ellen kimondott í
alkotmánybíróság szerint a legfőbb instancia így alkotmányos konfliktusba keveredett a parlamenttel, mert egy belső rendelkezéssel "hozzátett" a törvényhez.

Az alkotmánybírósági határozatra hivatkozva Tudorel Toader igazságügyi miniszter januárban bejelentette, hogy a kormány sürgősségi rendeletet készít elő, amellyel jogalapot teremt az öttagú bírói tanácsok által az utóbbi öt évben lezárt perek újratárgyalására. Az úgynevezett "perújítási rendelet" szándékát Klaus Iohannis államfő, a jobbközép ellenzék és az Európai Bizottság is bírálta, mivel szerintük az a korrupcióért elítélt politikusokat segítő burkolt amnesztia lenne.

A Sova-ügyben hozott mostani precedensértékű perújítási határozat azt jelzi, hogy már sürgősségi kormányrendeletre sincs szükségük a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai által elmarasztalt elítélteknek a perújításhoz: az alkotmánybírósági határozat is elegendő jogalapot teremtett ügyük újratárgyalásához. Az alkotmánybírósági döntés így a jogerős ítéletek eltörlésének
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 14:42
Az Öt Csillag Mozgalom szavazói nemet mondtak a belügyminiszter elleni bírósági eljárásra
eljárást. A 23 tagú bizottságban a Liga, a FI és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) tagjai az eljárás ellen szavaznak, a balközép Demokrata Párt (PD) és más baloldali pártok igent mondanak, az M5S hét tagjának a párt internetes szavazása értelmében nemet kellene mondania. A bizottság döntésének figyelembe vételével a szenátus egy hónap múlva szavaz a Salvinit érintő ügyről. A felsőházban az M5S frakciótagjai sem biztos, hogy a párt online felmérésével összhangban szavaznak. Elemzők szerint azonban az európai parlamenti (EP-) választások küszöbén az M5S-nek nem áll érdekében kormányválságot kirobbantani. Ezt bizonyítja, hogy Luigi Di Maio, az M5S vezetője, Danilo Toninelli, az M5S-nek az olaszországi kikötőkért felelős minisztere, valamint Giuseppe Conte miniszterelnök is az ügyészségnek küldött levélben hangsúlyozta, hogy támogatta Matteo Salvini döntését a migránsok partraszállásának megtagadásáról.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt üzente, nyugodtan várja a parlamenti bizottság véleményét: "az
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 09:41
Hitelminősítés - ITM-államtitkár: a példamutató gazdasági teljesítményt igazolja a felminősítés
minősítette fel Magyarországot a Standard and Poor's, hiszen jóval az unió átlaga fölött bővül a magyar gazdaság" - mondta. A közlemény szerint hozzátette, hogy az elmúlt hat évben két és félszer, tavaly háromszor gyorsabban bővült a magyar gazdaság az EU más tagországainál, és megemlítette, hogy 800 ezerrel több magyar dolgozik ma, mint 2010-ben, folyamatosan csökkentek és tovább csökkennek a kisvállalkozói adók.

Az ITM államtitkára egyeztetett a dízelautók károsanyag-kibocsátásáról, részt vett az Európai Unió (EU) hosszú távú klímastratégiájáról és a mesterséges intelligenciáról folytatott miniszteri vitákban is.

Elmondta azt is, hogy a magyar kormány a környezettudatosság erősítésére törekszik, ezért Magyarország 2030-ra a villamos energia 90 százalékát tiszta, szén-dioxid-mentes erőművekben fogja előállítani. Hozzátette: Magyarország támogatja Európát abban, hogy megőrizze vezető szerepét a tiszta energiatermelésre épülő ipar terén, és abban is, hogy részletes vitát folytasson arról, 2050-re
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 20:03
Képek, videók
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
Malbork vár Lengyelország
pacsakute
2016. november 24. csütörtök, 23:34
3Z35RTTY Lengyelország
crse
2016. március 25. péntek, 07:13
SQ4OJL Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.