Belépés
2019. augusztus 21. szerda | 34. hét | 233. nap | 22:29 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Német lap: egyelőre nem szüntetik meg az óraátállítást az EU-ban
Az ügyben illetékes tagállami miniszterek december elején tartandó tanácskozására készített beszámoló alapján tagállami fenntartások miatt nem tartható az Európai Bizottság azon terve, hogy 2019-ben állítsák át utoljára az órákat az EU-ban. Ezért legkorábban 2021-ben szüntethetik meg az óraátállítást.

A brüsszeli bizottság azt akarta elérni, hogy 2019 áprilisáig valamennyi tagállamban döntsék el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást alkalmazzák tartósan. Ennek megfelelően a nyári időszámítást választó országokban 2019. március 31-én, a téli időszámítást választó tagállamokban 2019. október 27-én állították volna át utoljára az órákat.

Több tagállami kormány szerint túlságosan szűk a döntési határidő, más kormányok attól tartanak, hogy nehézségeket okozhat, ha egységes döntés hiányában az eddiginél is több időzóna szabdalja szét az EU területét, és olyan tagállamok is vannak, amelyekben a kormány nem tartja indokoltnak az évtizedek óta követett gyakorlat megváltoztatását - derül ki a Bild szerint a dokumentumból, amelyben nem szerepel, hogy mely tagállamok képviselik az egyes álláspontokat.

Az óraátállítás felülvizsgálatát az Európai Parlament (EP) kezdeményezte, a testület az idén februárban felkérte fel a bizottságot, hogy értékelje az ügyet szabályozó irányelvet, és szükség esetén tegyen javaslatot a módosításra.

Az EP indoklása szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a márciusban és októberben esedékes óraátállítás körül az egészségi hatások miatt nagy a lakossági aggodalom, az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás viszont jelentéktelen mértékű.

A szabályozás felülvizsgálata Finnország javaslatára került napirendre, miután állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy szüntessék meg az évi kétszeri óraátállítást, és maradjon a nyári időszámítás.

Az EP és az Európai Unió Tanácsa - a tagállami kormányok szakminisztereit összefogó testület - 2001-ben vezetett be az egész EU-ban kötelező irányelvet a nyári és a téli időszámításról, ismertebb nevén az óraátállításról.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 19:39
Címkék: Európai Bizottság, Európai Parlament, Európai Unió Tanácsa, ügyben illetékes, brüsszeli bizottság, téli vagy,
Kommentek
Hamarosan esedékes lesz a 2019. márciusi óraátállítás.
...............
A következő óraátállítás március 31-én esedékes, ekkor térünk át a nyári időszámításra.
Március utolsó hétvégéjén, szombatról vasárnapra virradó éjszaka hajnali 2:00-ról 3:00-ra kell előretolni az órákat.
Vagyis a téli időszámításhoz képest ismét egy órával kevesebbet alhatunk.
Mindkét óraátállításnak megvan a maga előnye és hátránya: míg ősszel egy órával tovább alhatunk, viszont emiatt korábban sötétedik, tavasszal veszítünk egy órát, de tovább élvezhetjük a nappali világosságot. Az átállás nem mindig könnyű, sokakat megvisel és összezavar, és a szervezetre gyakorolt negatív hatásairól is egyre gyakrabban beszélnek a szakértők.
Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári időszámítást. A nyári-téli óraátállítást Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás.
1980-ban vezették be újra, energiamegtakarítási céllal. Az óraátállítás sokakat megvisel, de
maroka, 2019. március 27. szerda, 08:23
Mavir: az óraátállítással egy kisváros egész éves áramfogyasztása megtakarítható
Az óraátállítást 1980 óta alkalmazzák, a megtakarítás mértéke azóta érdemben nem csökkent - közölte.

A módszer lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így lehet a nyári időszámítás időszakában megtakarítást elérni. A tavaszi átállás után az országos fogyasztási görbe látványosan mutatja az áramfogyasztás csökkenését - mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Tihanyi Zoltán hangsúlyozta: az óraátállítás megtartása vagy megszüntetése komplex kérdés, de energetikai szempontból megtakarítást eredményez a módszer. Anyagi előnyökkel is jár, mert a kevesebb világítás miatt a fogyasztók kisebb villanyszámlát fizetnek, másrészt a kevesebb energia-felhasználással a környezetre gyakorolt terhelés is csökkenthető - tette hozzá.
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 10:11
Jobbik: jövőre legyen az utolsó óraátállítás Magyarországon és az unióban
Kepli Lajos sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Jobbik több mint két éve adta be első határozati javaslatát a parlamentnek az óraátállítás megszüntetéséről, de az általános vita után megakadt a folyamat és nem történt előrelépés.

Azóta az Európai Parlament után az Európai Bizottság is kinyilvánította, hogy az Európai Unió területén eltörölné az évenkénti kétszeri óraátállítást - idézte fel a képviselő. Hozzátette: a magyar kormánynak az Európai Bizottság felé márciusig kell nyilatkozni arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné megtartani.

Kepli Lajos kiemelte: túl azon, hogy igazodnunk kell a körülöttünk lévő országokhoz, ez alapvetően tagállami, szabad döntés. Véleménye szerint Magyarországnak mint kelet-európai országnak a nyári időszámítás lenne a kedvezőbb, ekkor télen egy órával tovább lenne világos, viszont a reggeli órák sötétebbek lennének.

A kérdésben a Jobbik internetes felületein közvélemény-kutatást tart, és a párt azt az álláspontot képviseli majd,
velemenyezd, 2018. október 28. vasárnap, 13:26
Itt az óraátállítás megszüntetésének menetrendje
Az Európai Bizottság a közelmúltban arra a következtetésre jutott, hogy nem indokolt Brüsszelből szabályozni az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, és a tagállamok szabad döntésére kell bízni a nyári, illetve a téli időszámítás alkalmazását, a szubszidiaritás elvével összhangban nemzeti szinten kezelve a kérdést.
A lap pontokba szedve ismerteti a Bizottság javaslatát:
megszünteti az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;
egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;
a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.
A mai javaslat újabb példa arra, hogy a Juncker-féle Bizottság jelentős szerepet kíván betölteni a nagy horderejű kérdésekben, a tagállamokra bízva az olyan döntéseket, melyekben azok illetékesebbek
Hogyan zajlik majd az átállás?
A javaslat szerint 2019 áprilisáig a tagállamoknak jelezniük kell, hogy az állandó nyári vagy téli
maroka, 2018. október 23. kedd, 12:18
Október 28-án kell utoljára át állítani az órát
"Az emberek utálják az óraátállítást: az EU nemrégiben közvéleménykutatást végzett ebben a kérdésben, a válaszadók 84 százaléka nem kívánja a félévenkénti óraátállítást az életébe.

Az Európai Bizottság a tagországokra bízza a döntést, hogy a nyári vagy a téli rendet követik.

Az óraátállítás első kipróbálása 1916-ból Amerikában történt meg próba jelleggel pár évig. Európában Franciák alkalmazták először az óraátállítást még 1976- ban."

dandej, 2018. szeptember 25. kedd, 20:01
Jobbik: a kormány támogassa az óraátállítás eltörlését!
ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján felidézte: a Jobbik két éve kezdeményezte először határozati javaslatban az évi kétszeri óraátállítás eltörlését és a nyári időszámítás bevezetését, mert álláspontjuk szerint az óraátállítás gazdasági hatásai már teljesen elhanyagolhatóak, de egészségügyi kártételei nagyok. A kezdeményezést a kormány végül nem támogatta, ugyanakkor az Európai Unió időközben lezajlott közvéleménykutatása szerint a válaszadók 80 százaléka eltörölné az óraátállítást - tette hozzá.

Közölte: a Jobbik most arra kéri a kormányt, hogy támogassa a határozati javaslatot, így Magyarország lehetne az első az Európai Unióban, amely elvi döntést hoz a kérdésről. Hozzátette: azt is javasolják, hogy a magyar embereket egy online felmérésen kérdezzék meg arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítás maradjon-e meg Magyarországon. Mint mondta, ez tagállami döntés, amibe az unió nem szól bele.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke múlt pénteken a brüsszeli
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 12:22
Juncker: át kell térni az állandó nyári időszámításra
A politikus a belgiumi Genvalban, a brüsszeli bizottság kétnapos kihelyezett ülésének szünetében elmondta: az a meggyőződése, hogy az Európai Unióban megszűnik a téli és a nyári időszámítás kettőssége.

"Az emberek ezt akarják, mi pedig megcsináljuk" - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, kiemelve, hogy az ügyben tartott európai konzultáción a résztvevők többsége elutasította az évenként kétszer esedékes óraátállítást.

"Nincs értelme kikérni az emberek véleményét, ha nem vesszük figyelembe" - mondta a luxemburgi kereszténydemokrata politikus.

Hozzátette: első lépésként a bizottságot igyekszik meggyőzni arról, hogy át kell térni az állandó nyári időszámításra, utána pedig az Európai Parlamentnek (EP) és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben.

A július elejétől augusztus közepéig tartott konzultáción 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, 80 százalék az óraátállítás megszüntetése mellett foglalt állást.

Az EP februárban kezdeményezte az óraátállítás felülvizsgálatát, és felkérte fel
velemenyezd, 2018. augusztus 31. péntek, 12:42
Képek, videók
oraatallitas.jpg
dnemethk
2017. december 29. péntek, 21:06
Óraatállítás
csalogany13
2017. március 26. vasárnap, 23:37
tavaszi_oraatallitas_1 645
xyhajnalka
2013. július 05. péntek, 22:40
Óraátállitás.jpg
kicsoda57
2013. március 28. csütörtök, 21:11
oraatallitas.gif
hartvigjoe
2012. március 24. szombat, 05:54
Minimálbér az Eu - ban.jp
megyerimihaly
2015. november 01. vasárnap, 21:14
OV az eu-ban
lovaszmarika
2012. március 31. szombat, 13:17
Minimál bér az EU-ban és
megyerimihaly
2012. március 07. szerda, 18:56
ha ien lesz az EU-ban....
erika1980
2008. január 19. szombat, 16:48
Románia az EU-ban
totha6
2007. december 31. hétfő, 06:54
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Európai Parlament.JPG
skorpiolilike
2011. augusztus 20. szombat, 05:33
Európai-parlament
zsoka1953
2010. június 28. hétfő, 12:44
Európai Parlament
paulina
2009. március 29. vasárnap, 10:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.