Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 17:33 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sikerrel alkalmazható a német szakképzési rendszer más országokban
A középfokú képzési forma lényege, hogy a szakiskolában szerzett elméleti ismereteket vállalatoknál végzett gyakorlat egészíti ki, a diákok így több év szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalóként kerülnek ki az oktatási rendszerből.

Hans-Joachim Böhmer, a német-portugál ipari és kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy Portugáliában a nyolcvanas évek elején kezdték alkalmazni a rendszert. Az első szakaszban egy az egyben átvették a németországi megoldást, csak német cégek közreműködésével és német nyelven tanították a szakiskolásokat. A második szakaszban portugál nyelvre váltottak, majd bevontak hazai vállalatokat, a szabályokat pedig "a portugál valósághoz igazították" - mondta.

Jelenleg mintegy 300 cégnél képeznek szakiskolásokat. A vállalatok 80 százaléka portugál, de többségük német társaságok partnere, beszállítója. A képzési forma sikerét mutatja, hogy a diákok 92-95 százaléka a tanulmányok végeztével 3 hónapon belül talál állást - tette hozzá.

A német koncepció adaptációja során az a legfontosabb, hogy ne változtassanak az alapvető vonásokon, vagyis az állami szereplők a magánszférával közösen dolgozzák ki a tanrendet, a vizsgaszabályokat, valamint az oktatók képzési rendszerét. A tanulók pedig "élesben", a cégek üzemszerű működése során szerezzenek gyakorlatot, és csak a legmodernebb eljárásokat alkalmazó, naprakész tudás megszerzését biztosító cégeket vonják bea szakképzésbe - fejtette ki Böhmer a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati műsorszóró társaság Global Media Forum elnevezésű konferenciáján, amelyen több mint 100 ország csaknem 2 ezer szakértője a globalizáció, az oktatás, a kultúra és a média összefüggéseiről cserél eszmét.

A duális szakképzési rendszer nagy előnye, hogy a német gazdaság szerkezetéből adódóan a kis- vagy közepes méretű vállalkozások (kkv) igényeire szabták, így olyan országokban is sikerrel alkalmazható, ahol ugyancsak a kkv-szektor a meghatározó - mondta Monica Cuevas, Chile berlini nagykövetségének tudományos együttműködésért felelős munkatársa. Hozzátette: a rendszer "Németország egyik fő exportcikke", és vonzerejét növeli a német termékeket övező elismertség, "a made in Germany márkajelzés iránti bizalom".

A tanulók a szaktudás megszerzése mellett a szociális készségeiket is fejlesztik a vállalatoknál töltött idő alatt, megtanulják, hogy miként kell egy szervezetben viselkedni, közösségben dolgozni, vagy éppen az érdekeiket képviselni - fűzte hozzá Birgit Thoman, a BIBB oktatáskutató intézet szakértője. Kiemelte: a német gyakorlat szerint a szakmai képzés költségeinek háromnegyedét a cégek fedezik, és az állam csak a fennmaradó egynegyedet állja, a cégeknek azonban így is bőven megéri, mert megtakarítják a munkaerő-utánpótlás számos járulékos költségét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. június 26. kedd, 21:25
Címkék: Hans-Joachim Böhmer, Deutsche Welle, Global Media Forum, Monica Cuevas, Birgit Thoman, német szakképzési,
Kommentek
Természetes szerek mindennapi stressz ellen
nagyobb kihívások elé állítja az embert. Gyerekek, háziállatok, hobbik, barátok - egyáltalán nem olyan könnyű mindennel foglalkozni abban a néhány óra szabadidőben. És természetesen a társunkra is figyelmet kell fordítani, ami nem mindig sikerül, ha megnézzük a válások számát.

Itt az ideje, hogy változtassunk ezen! Aki a modern orvostudomány gyógyszereire hagyatkozik, csupán elhalasztja a problémáit. Közben az alternatív gyógyászat sok mindent tartogat a tarsolyában, ami hatékonyan alkalmazható stressz ellen.

Fontos pozíciót foglal el például a táplálkozás. Figyeljünk az egészséges teljes értékű étrendre lehetőleg sok gyümölccsel és zöldséggel, valamint kevés cukorral és állati zsírokkal. Némi testmozgás a szabadidőben szintén segít a stressz hatékony levezetésében. Végül ott vannak a relaxációs időtöltések, mint a jóga, az autogén tréning, a tai chi stb.

És ha már ott tartunk, hogy a stressz károsította az életminőségünket, az alternatív gyógyászat és a
pacsakute, 2020. július 02. csütörtök, 16:49
Kamillatea – hatása és alkalmazása
A kamilla a legnépszerűbb gyógynövényeink egyike. Talán nincs is olyan ember, aki ne próbálta volna már valamikor élete során a kamillateát, melyet a természetgyógyászatban is gyakran csodaszernek tekintenek. Hatását ma éppúgy megbecsülik, ahogy már évezredekkel ezelőtt is tették. A jóízű tea hatása sokoldalú, és mind gyerekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható. Filteres teaként rendszerint mindenütt kapható, egész virágokat ellenben gyógyszertárakban és teaboltokban szerezhetünk be. A szabad természetben a virágok sajnos alig találhatók meg.

A kamillatea belső és külső alkalmazása
A kamillát belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazhatjuk, teája sok betegségnél hasznos lehet. A teát belsőleg gyakran alkalmazzák gyomor- és bélrendszeri panaszoknál, menstruációs panaszoknál, görcsöknél - elsősorban az emésztőrendszerben -, felfúvódásnál, valamint gyomorhurutnál. Külsőleg
pacsakute, 2020. július 02. csütörtök, 16:12
ezért rendelt meg 16 ezer lélegeztetőgépet Kínából
között, és ez természetesen az árban is meglátszik), de ha feltételezzük, hogy egyenárban sikerült gépeket beszerezni, akkor

darabja nettó 9,4 millió forintba került.
Frissítés: cikkünk megjelenése után a cég közölte, SH 300-as típusú, magas tudású, jó minőségű gépekről van szó, melyek a megfelelő specifikációkkal, minősítésekkel rendelkeznek a szakszerű kórházi lélegeztetés szempontjából. Saját akkumulátoruk és kiváló kezelhetőségük révén pedig akár tábori körülmények között is alkalmazhatók. A cég szerint a járvány alatt 40 százalékos emelkedés is tapasztalható volt a társaság korábbi, ugyanazon termékre vonatkozó beszerzéséhez képest

Ez jóval alatta van a kormány által kommunikált átlagárnak, ami - mint cikkünkben említettük, 18,7 millió forint. Az is könnyíti a számolást, hogy a járványra tekintettel az EU a január 31. és az év vége közötti beszerzéseket áfa- és vámmentessé tette.

A másik nyilvános szerződés a Semmelweis Egyetemé, amely 196 lélegeztetőgépet
foldinefehereva, 2020. június 26. péntek, 22:03
Továbbra is járványügyi készültség van
teszteket, sem eszközöket nem lehetett könnyen beszerezni a járvány során, és mindenki onnan vásárolta meg, ahonnan tudta. Ha ezt balliberális gazdasági köröktől szerezte be a főváros, az nem meglepő. Ebben, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetésű az adott önkormányzat, megértő - tette hozzá.

Sikeres volt a lélegeztetőgépbeszerzés

A lélegeztetőgépek beszerzéséről közölte: indokolt volt a nem invazív gépek beszerzése is, mert a betegek jelentős részénél alkalmazható volt.
Az elmúlt hónapokban a piacon mindenki örült, ha tudott rendelni lélegeztetőgépet, de nem volt garancia, hogy a rendelés meg is érkezik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tapasztalatai alapján a piacon most is jelentős az érdeklődés, mert az új fertőzöttek száma nagyon magas - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: a cél az, hogy amire nincs szükség, azt adják el.
eva6, 2020. június 26. péntek, 07:43
Uniós főtanácsnok: a magyar menekültügyi szabályozás jelentős része sérti az uniós jogot
tartják tiszteletben a határon folytatott eljáráshoz kapcsolódó azon uniós követelményt, amely szerint a nemzetközi védelmet kérelmezőket nem lehet négy hetet meghaladóan a tranzitzónában tartani.

Emlékeztetett arra, hogy az uniós jog lehetővé teszi az eltérést a határon folytatott eljárástól, amennyiben a nemzetközi védelem iránti kérelmet egyszerre benyújtó, nagyszámú nem uniós állampolgár vagy hontalanok tömeges érkezése válsághelyzetet okoz. Véleménye szerint azonban a jelen ügyben nem alkalmazható a jogszabálytól való eltérés, és Magyarország erre vonatkozó érvét el kell utasítani.

A főtanácsnok azt is közölte, hogy Magyarország a vonatkozó uniós irányelvet nem ültette át helyesen a nemzeti jogába, ugyanis a magyar szabályozásból nem derül ki világosan és egyértelműen, hogy a menedékkérőket ténylegesen megilleti-e az a jog, hogy kiutasításuk elleni fellebbezésük elbírálásának ideje alatt a tagállam területén maradhatnak. A magyar jogszabály tehát a menedékkérőket megfosztja a kiutasítási
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 11:51
Egy párizsi előállítást követően meghalt férfi családja a rendőrök felfüggesztését kéri
"Hagyd abba", "nem bírom", majd húsz másodperc alatt hétszer "megfulladok" - ezeket mondta Cédric Chouviat, amikor január 3-án a párizsi Eiffel-toronynál három rendőr a földre szorította, miután provokatívan viselkedett velük szemben egy közúti rutinellenőrzés során. A 42 éves futárt a helyszínről szívroham miatt életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol két nap múlva meghalt. A boncolási jegyzőkönyv szerint a halálát gégesérülés miatt bekövetkezett fulladás okozta. Az ügyben nem szándékos emberölés gyanújával indult vizsgálat még januárban.

A jelenet rekonstruálásához a rendőrség felügyeleti szerve 13 felvételt vizsgált meg. Ezek közül kilencet a futár maga készített, hármat egy negyedik rendőr, aki jelen volt az előállításkor, egyet pedig egy arra haladó autós. Ezek tartalma jelent meg a francia lapokban.

A jegyzőkönyv szerint a 12 percig tartó beszélgetés során Cédric Chouviat többször "bohócoknak" és "szerencsétlen figuráknak" nevezte a rendőröket. Azt is kérte tőlük, hogy ne
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 22:00
Szorongás és álmatlanság ellen
A macskagyökér az egyik legjobb gyógynövény álmatlanság ellen, de szorongás és ideges nyugtalanság esetén is bátran alkalmazható. A gyógynövénynek nemcsak a nyugtató hatása, hanem a szorongás elleni képességei is kiemelkedőek. A másik nagy előnye a macskagyökérnek, hogy a magas vérnyomást is csökkenti.

A gyógynövény Európában, Észak-Amerikában és Ázsia egyes részein is őshonos. A macskagyökér különféle illóolajokat tartalmaz, illetve valerénsavak is megtalálhatók benne. Ezek az aktív összetevők nyugtatnak és pozitívan hatnak a központi idegrendszerre.

A kutatások során megállapították, hogy a macskagyökér hatással van a GABA (gamma-amino-vajsav) receptorokra, így segít szabályozni az idegsejtek működését és csökkenteni a szorongást. Így a macskagyökér van olyan hatásos, mint egyes szorongás elleni, vényköteles szerek, és még mellékhatásokkal sem kell
pacsakute, 2020. június 18. csütörtök, 21:42
Fügelevél szörp
üvegbe, hűtőben tartva egy hétig szörpként fogyasztható. Vízzel hígítva nagyon finom nyári üdítő italt kapunk.

A nyár ajándéka
Ezt a szörpöt mindig frissen készítsük, nem érdemes forralással és dunsztolással tartósítani, ugyanis a hő hatására elveszíti varázslatosan szép zöld színét. Szerencsére egész nyáron készíthető, mivel a fügenövénynek csak a levele kell hozzá.

A fügelevél a cukorbetegség gyógyításáról legismertebb, de sok egyéb felhasználási lehetősége is van. Alkalmazható hörghurut, genitális szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőrproblémák és fekélyek kezelésére is.

A fügelevél antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség. A cukorbetegnek ébredés után, a reggelivel együtt elfogyasztva a leghatékonyabb.

A fügelevél csodálatos hatását számos egészségügyi probléma esetén segítségül hívhatjuk:

Hörghurut: Tegyünk 2-3 fügelevelet és egy kevés piloncillot
pacsakute, 2020. június 15. hétfő, 21:23
Képek, videók
Élelmiszeripari Szakképző
pecsioszi
2006. július 09. vasárnap, 09:27
utazásaim más országokba
csilla663
2010. augusztus 29. vasárnap, 11:13
Joachim Peiper 1945..jpg
agica2004
2017. június 12. hétfő, 20:40
joachim-low-nemet.jpg
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 16:35
Pecci Joachim
majamaria
2011. március 23. szerda, 13:38
Deutsche Bühne, Szekszárd
blackfeet
2010. november 13. szombat, 10:45
Wehrmacht - Deutscher Spä
sztana45
2010. május 27. csütörtök, 00:18
Wehrmacht - Deutsche Sold
sztana45
2010. május 27. csütörtök, 00:18
Kreta - Deutsche Fallschi
sztana45
2010. május 25. kedd, 00:06
Erschöpfte deutsche Solda
sztana45
2010. május 24. hétfő, 23:58
deutsches_panzerregime nt.
sztana45
2010. május 24. hétfő, 00:27
Deutscher Soldat_2.jpg
sztana45
2010. május 24. hétfő, 00:26
Deutsches Museum
windist
2008. április 13. vasárnap, 18:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.