Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 14:22 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kulturális örökség napjai - Öt elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke
Fülöp Péter a kulturális örökség napjai programsorozat országos megnyitóján emlékeztetett rá: az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt a világ kulturális javainak megmentése, az érintett közösségek örökségének tisztelte, nemzeti, nemzetközi szintű tudatosítása érdekében.

Kiemelte, hogy az UNESCO jegyzékében négy magyar vonatkozású örökség, a mohácsi busójárás, a matyói népművészet, a magyar solymászat és a kékfestés, a nemzeti örökség jegyzékében pedig az öt újabbal együtt immár negyven elem szerepel.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: közös társadalmi cél, hogy Magyarország 2030-ig azon öt európai ország között legyen, ahol a legjobb élni. Ennek eléréséhez komoly előrelépésre van szükség a családok, családtámogatások, a gazdaságfejlesztés terén, emellett azonban képesnek kell lennünk megerősíteni, megvédeni és a jövőnek átadni a kultúránkat.

"Magyarország összetartó ereje a kultúra és a nyelv, ezt a kultúrát kell megerősíteni, megvédeni" - hangoztatta. Hozzátette, a kulturális örökség napjain - amely idén 500 helyszínen zajlik - "képesek vagyunk megmutatni" azt, amink van és úgy "megtölteni lélekkel", hogy a következő nemzedék is a sajátjának érezze.

A következő generációk felépíthetik ebből a saját kultúrájukat, de nem mindegy, milyen kultúrát építenek fel - fogalmazott. Szavai szerint a jövő kultúrája bennünk lakozik, ezért arra kérte a hallgatóságát, meséljenek a gyermekeiknek, unokáiknak, mondják el azt, amit a magyarságról, a magyarság kultúrájáról tudnak.

Tuzson Bence Kaposvárt Magyarország egyik kulturális fellegváraként említette, amely megmutatta, hogy a múlt tisztelete mellett miként kell a jövőbe nézni. Példaként hozta fel, hogy a somogyi megyeszékhelyen az országban az elsők között volt vízvezeték, aszfaltos út, közvilágítás, s Németh István néhai polgármester vezetésével az ország egyik legszebb településévé vált. Úgy vélte, hogy a mai kaposváriak elődeik méltó örökösei, jelenleg egy 189 milliárdos fejlesztési programot valósítanak meg a városban.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), a somogyi megyeszékhely polgármestere arról szólt, hogy Kaposvár minden építkezést, fejlesztést annak szellemében tervez, hogy a város élhető és szerethető legyen a ma és a jövő nemzedékeinek. "Ez csak úgy lehetséges, ha jól sáfárkodunk az elődeink teremtette értékekkel" - mondta a politikus.

A városvezető kiemelte: Kaposvár tíz éve tartó városrehabilitációja keretében megújult a Szivárvány Kultúrpalota, új fürdő, több sportlétesítmény, kulturális központ épült, átalakult Rippl-Rónai József festőművész háza és parkja.

Szita Károly hangsúlyozta, Magyarország városai újkori történelmet írnak a Modern városok programmal. Egy település életében százévente adatik meg olyan fejlesztés, amely most a magyar kormánynak köszönhetően lehetővé vált - közölte.

Megjegyezte, ebben a programban talán "Kaposvár áll a legjobban", jövő év második felében be is fogja fejezni azt.

Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kulturális örökség napjai keretében Kaposváron örökségsétákat tartanak, bemutatják a szellemi kulturális örökség jegyzékére felkerült értékeket. Az érdeklődők láthatnak zenei és táncos produkciókat, ételeket kóstolhatnak, találkozhatnak kalocsai népművészekkel és mások mellett mohácsi busókkal is - jegyezte meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 13:21
Címkék: Fülöp Péter, ENSZ Nevelésügyi, Kulturális Szervezete, Tuzson Bence, Tuzson Bence Kaposvárt Magyarország, Németh István,
Kommentek
Arcus Temporum - Jubiláló művészek az idei fesztivál középpontjában
A Pannonhalmi Főapátság pénteki közleménye szerint az augusztus 21. és 23. között zajló, "Vendégségben" mottójú rendezvény nyitókoncertjén a kétszázötven éve született Beethoven B-dúr Hammerklavier szonátáját Jevgenyij Koroljov zongoraművész, a fesztivál díszvendége adja elő. Esterházy Péter író - aki idén lenne hetvenéves - Oratorium Balbulum című műve pedig Mácsai Pál előadásában elevenedik majd meg.

Az idei fesztiválon az egyébként a nagyközönség elől elzárt terek is megnyílnak. Az orgonatúra alatt a Pannonhalmi Főapátságban lévő összes orgonát bemutatják és megszólaltatják, és az érdeklődőket elkalauzolják egyebek között a Gyilokfolyosóra, amely a tatárjárás idején negyven szerzetesnek nyújtott védelmet.

A közönség beszélgetést hallhat Tolnai Ottó költővel, Keller András hegedűművész, a fesztivál művészeti vezetője és Anu Komsi szoprán Kurtág György Kafka-töredékek című művét mutatja be. A látogatók megtekinthetik Meinrad Dufner bencés atya, író, festő- és képzőművész installációját,
velemenyezd, 2020. július 10. péntek, 16:32
14. évközi hét szerda 07.08
eljön, hogy igazságra tanítson titeket.
Ez az Isten igéje. Oz 10,1-3.7-8.12

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus a tizenkét apostolt a választott nép fiaihoz küldi.
Jézus odahívta magához tizenkét tanítványát, és megadta nekik a hatalmat, hogy kiűzzék a tisztátalan szellemeket, és meggyógyítsanak minden bajt és minden betegséget.
A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, azután a testvére, András; Zebedeus fiai: Jakab és testvére, János, továbbá Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos; Alfeus fia Jakab, Tádé, a kánaáni Simon, és végül karióti Júdás, aki később elárulta őt.
Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, és megparancsolta nekik: ,,Ne lépjetek a pogányokhoz vezető útra, s a szamaritánusok városába be ne térjetek. Menjetek inkább Izrael házának elveszett juhaihoz. Menjetek, és hirdessétek, hogy elközelgett a mennyek országa."
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,1-7

Imádság
Fogadd szívesen, Uram, Istenem, felajánlásomat
maroka, 2020. július 08. szerda, 08:17
Díszévad 2.0 néven hirdetett új évadot a Csiky Gergely Színház
darabja.

Hozzátette, a gyermek és ifjúsági bemutatók között van a Petőfi verses meséje alapján Olt Tamás és Mészáros Tibor által színpadra alkalmazott János vitéz című musical, Lewis Caroll Alice Csodaországban című mesejátéka, a kamarabemutatók között Yasmina Reza Egy élet háromszor, valamint Enyedi Éva és Rajkai Zoltán Hajnal hasad című, Fekete István regénye nyomán készülő produkciója. A legkisebbeknek szóló úgynevezett pöttöm bemutató Bartos Erika Bogyó és Babóca ünnepel című mesejátéka lesz a következő évadban.

Fülöp Péter a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a jegyértékesítés július 1-jén kezdődik, egyben arra kérte a közönséget, hogy vásárláskor az online csatornákat vegyék igénybe.

Bejelentette, hogy szeptember 11-én a Csiky Gergely Színház ad otthont az országos színházi évadnyitónak, a tavasszal elmaradt nemzetközi gyermek- és ifjúsági biennálét pedig szeptember 28. és október 4. között pótolják.

A direktor kitért rá, hogy a teátrum a félbeszakadt évadban, 2019. augusztus
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 20:23
Krónika 11. rész (költségvetés)
Államtitkár: a Péterfy kórház helyzete stabilizálódott

Vitályos Eszter Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Oláh Lajos (DK) kérdésére reagálva azt közölte: a Péterfy Sándor utcai kórház helyzetét sikerült stabilizálni a szocialista kormányok rossz működése után, az intézmény az Egészséges Budapest fejlesztési programban több mint 30 milliárd forinttal szerepel.Független: alig jut forrás az állatok védelmére

Fülöp Erik (független) az állatvédelem szempontjainak érvényesülését hiányolta, mondván, idén 70 millió forintot irányzott elő a büdzsé mintegy háromszáz civil szervezet támogatására, és a 2021-es költségvetés tervezete sem emeli érdemben a területre fordított összeget, ez pedig megalázó.

Felvetette: a Pálinka Nemzeti Tanács ennél nagyobb összeget kapott támogatásként.

Jelezte: a terület juttatásainak 200 millió forinttal való emelését kezdeményezte módosító indítványában.

Hangsúlyozta,
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 21:33
Tizenhárom bemutatóval készül az új évadra a debreceni Csokonai Színház
Arany János Toldija Valcz Péter rendezésében, de színre viszik A kaméliás hölgy történetét is. Ismét meghívást kapott Pass Andrea, aki a hatalmi visszaéléseken alapuló abúzusokról ír darabot, bemutatják Bornemisza Magyar Elektráját és Dürrenmatt-tól Az öreg hölgy látogatását is. Az utóbbi két előadás premierje a járvány miatt maradt el.Az évad egyik vígjátékát, Xavier Daugreilh Őszintén szólva című darabját Gemza Péter, míg Alexis Michalik Edmondját a Debrecenben már jól ismert Keszég László rendezi.

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára közölte: egy nappal korábban írták alá az önkormányzattal a színház közös fenntartásáról és finanszírozásáról szóló dokumentumokat, ami kiegyensúlyozott, stabil működést jelent a jövőben a debreceni teátrumnak. Ez fix összegű támogatást jelent, amelyet sem az állami, sem az önkormányzati fenntartó nem csökkentett - fűzte hozzá.

A szakember elismerően szólt arról, hogy a
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 15:22
Hírösszefoglaló a Zebegényi trianoni megemlékezésről
A trianoni békediktátum aláírásának 96. évfordulójának alkalmából tartottak megemlékezést a Zebegényi Trianon-emlékműnél. A történelmi egyházak elöljárói imádsággal emlékeztek meg a trianoni békediktátumról. A megemlékezésen beszédet mondott Harrach Péter országgyűlési képviselő, Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Pálmai Béla a zebegényi Trianon-emlékmű megálmodója, Dr.Galla János a Hegyvidéki Trianon Társaság elnöke,
...........
Z. Urbán Aladár a Palóc Társaság elnöke, Hetzmann Róbert a Magyar Patrióták Közösségének elnöke, Vitéz Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke és az újvidéki Kovács Alex Kúla. Galla János, a Hegyvidéki Trianon Társaság elnöke, valamint Pálmai Béla a zebegényi Trianon emlékhely Maróti Géza tervei szerinti felújításának kezdeményezője a Magyar Nemzet Lelkiismerete-díjjal tüntette ki Harrach Pétert és Fülöp Gergely kanonokot.
Videó
maroka, 2020. június 03. szerda, 21:48
Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja 06.01
Évának nevezte feleségét, mert ő lett minden élő anyja.
Ez az Isten igéje. Ter 3,9-15.20

SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Mindannyian egy szívvel, egy lélekkel, állhatatosan imádkoztak Máriával, Jézus anyjával együtt.
Miután Jézus fölvétetett a mennybe, az apostolok az Olajfák hegyéről, amely Jeruzsálemtől egy szombat napi járásra van, visszatértek Jeruzsálembe. Amint megérkeztek, fölmentek az emeleti terembe, ahol együtt szoktak lenni: Péter és János, Jakab és András, Fülöp és Tamás, Bertalan és Máté, Alfeus fia Jakab, a buzgó Simon és Jakab testvére, Júdás. Mindannyian egy szívvel, egy lélekkel, állhatatosan imádkoztak az asszonyokkal, Máriával, Jézus anyjával és testvéreivel együtt.
Ez az Isten igéje. ApCsel 1,12-14

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
,,Íme, a te fiad!"
,,Íme, a te anyád!"
Nagypénteken: Jézus keresztje mellett ott állt anyja, anyjának nővére, Mária: Kleofás felesége, és Mária Magdolna.
Amikor Jézus
maroka, 2020. június 01. hétfő, 08:01
Sneider Tamás lemond a parlamenti alelnökségről, kilép a Jobbik-frakcióból
A bejegyzéshez csatolt fotón látható, még aláíratlan, a házelnöknek címzett levélben a frakcióban kialakult méltatlan helyzettel indokolja lépését Sneider Tamás.

Közleményében azt írja: Jakab Péter pártelnökségének "mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot".

Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot - fogalmaz.

Hétfőn közölte az MTI-vel, Szilágyi György, a Jobbik szóvivője, hogy a párt visszahívja 2014 óta betöltött parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 16:32
Képek, videók
Erzsébet és Fülöp 1947 ut
agica2004
2018. július 12. csütörtök, 19:46
Erzsébet és Fülöp esküvőj
agica2004
2018. július 12. csütörtök, 19:46
Erzsébet és Fülöp kb.1943
agica2004
2018. július 12. csütörtök, 19:45
Erzsébet és Fülöp.jpg
agica2004
2018. július 12. csütörtök, 19:44
Erzsébet és Fülöp-kutyuso
agica2004
2018. július 12. csütörtök, 19:44
Erzsébet-és Fülöp herceg.
agica2004
2018. július 12. csütörtök, 19:35
fülöp névvd.jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:42
fülöp névvs.jpg
zsokica45
2018. május 26. szombat, 10:45
Erzsébet férje-Fülöp.jpg
agica2004
2018. március 07. szerda, 23:53
Erzsébet -Fülöp.jpg
agica2004
2018. március 07. szerda, 23:52
Erzsébet-Fülöp.jpg
agica2004
2018. március 07. szerda, 23:36
Erzsébet-Fülöp-.jpg
agica2004
2018. március 07. szerda, 23:36
Saját ültetésű, nevelésű
szupermami
2011. szeptember 09. péntek, 12:48
Saját nevelésű rózsabokro
szupermami
2010. szeptember 10. péntek, 19:36
saját nevelésű datolya
andreakorom
2009. június 03. szerda, 07:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.