Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 08:13 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ámmer Gergő kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját
Ámmer Gergő 31 éves szobrászművész 2017-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen Kő Pál, Gálhidy Péter és Sallai Géza tanítványaként. Visszatérő kiállítója az Őszi Tárlatnak, ahol korábban már elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját. Alkotásai láthatók köztéren is, például egy 1956-os emlékmű a Vas megyei Kondorfán.

A Tornyai-plakettet a kiállítás történetében egyik legfiatalabb alkotóként elnyerő művész az MTI-nek elmondta, kezdetben főként kőportrékkal foglalkozott, majd e szobrok készítése során modellként használt gipsz egyre inkább teret nyert munkáiban. Ma a kő alázatosságot, akkurátusságot igénylő megmunkálása és a gipsz könnyedsége, lazasága teremt egyensúlyt művészetében, mondta.

A kiállítás történetében első alkalommal adtak át életműdíjat, amelyet a korábbi fődíjasok közül az idei tárlaton résztvevők egyikének ítélt oda a zsűri. Fehér László 1976-ban Szentiványi Lajos és Kokas Ignác tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tehetségét számos kitüntetéssel ismerték el, 1993-ban Munkácsy-, 2000-ben Kossuth-díjat kapott. Az Őszi Tárlatok rendszeres résztvevője, 2009-ben Endre Béla-díjjal, 2010-ben Tornyai-plakettel ismerték el munkáját.

A tárlat megnyitóján összesen 21 elismerést adtak át. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Kaliczka Patrícia festőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Rózsa Luca Sára kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Szabó Tamás festő- és szobrászművész, utóbbi nívódíjat Lőrincz Tamás festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Kotormán Norbert szobrászművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Papageorgiu Andrea festőművész kapta.

A kiállításon 135 művész több mint 200 alkotását láthatja a közönség az Alföldi Galériában. A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák kisebb számuk ellenére is magas minőséget képviselnek - fogalmazott Pogány Gábor művészettörténész. Az Őszi Tárlatok címzetes kurátora szerint a napjainkban az absztrakt és az ábrázoló kifejezésmódok közül az utóbbi népszerűbb az alkotók körében, de az elvontabb kifejezésmódot alkalmazók is fontos szerephez jutnak, a nonfiguratív ábrázolás is része a kiállításnak.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 14:01
Címkék: Ámmer Gergő, Vásárhelyi Őszi Tárlat, Képzőművészeti Egyetemen Kő Pál, Gálhidy Péter, Sallai Géza, Őszi Tárlatnak,
Kommentek
Szabó Klára Petra kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját
Szabó Klára Petra előbb reklámgrafikusi végzettséget szerzett, majd Sopronban formatervező szakon diplomázott. Már egyetemi évei alatt eldöntötte, hogy az alkalmazott művészet helyett a képzőművészetet választja. A hódmezővásárhelyi születésű művész sokat utazik, az elmúlt években rezidencia programokon vett részt több európai ország mellett Japánban és Dél-Koreában. 2007 óra az őszi tárlatok rendszeres résztvevője, 2014-ben elnyerte a Rudnay-ösztöndíjat.

A friss Tornyai-plakettes művész az MTI-nek elmondta, egy őszi tárlat volt életében az első kiállítás, amelyet látott. Négyéves korában egy rajzpályázatra készült, hogy inspirációt kapjon, szülei elvitték a kiállításra, amelyre a mai napig emlékszik.

A második alkalom, hogy az idei tárlaton résztvevő korábbi fődíjasok közül életműdíjast választott a zsűri. Ilona Keserü Ilona 1933-ban Pécsett született, Szőnyi István tanítványa volt a budapesti Képzőművészeti Főiskola freskószakán. 1967-ben kezdett vászondomborítással foglalkozni, de
velemenyezd, 2019. október 05. szombat, 13:41
Mintegy 200 alkotás lesz látható a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiállításán
összefüggések alapján kerültek egymás mellé az alkotások. Hagyomány, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon egy alkotó munkáit azonos teremben találhatja meg a közönség, ám az idei kiállításnál a tartalmi megfelelés érdekében Végh Júlia festőművész két munkája egymástól egészen távol, a tárlat két szélső pontjára került.

Az Alföldi Galéria mellett a Tornyai János Múzeumban is képzőművészeti tárlatok nyílnak október első hétvégéjén. A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat három kiemelt díjazottja, a Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Fiatal Festők Nívódíját elnyert Rózsa Luca Sára és a Rudnay-ösztöndíjas Kaliczka Patrícia festőművész alkotásait láthatja majd a közönség.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennálé tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára
velemenyezd, 2019. szeptember 13. péntek, 09:41
Megnyílt a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok kiállítása
ez.

Tardy-Molnár Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Nkft. ügyvezetője arról szólt, hogy az immár 64 éves Derkovits-ösztöndíjat egyre növekvő érdeklődés és aktivitás jellemzi. A pályázatra idén mintegy 180 kiemelkedő és fantasztikus munka érkezett, míg 2018-ban 133-an küldték el jelentkezésüket - mondta el az ügyvezető.

A rendezvény látogatóit Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntötte, a kiállítást Lépold Zsanett művészeti író nyitotta meg.

A március 24-ig látogatható tárlaton Ámmer Gergő, Ádám Zsófia, Bögös Loránd, Fátyol Viola, Felsmann István, Fodor Dániel János, Gosztola Kitti, Horgas Karina, Kincses Előd Gyula, Kis Judit, Kocsi Olga Piroska, Kopacz Kund László, Máriás István (aka Horror Pista), Murányi Mózes Márton, Nagy Karolina, Papp Sándor Dávid, Paráda Zoltán, Pintér Dia, Pólya Zsombor, Szabó Ottó (Robotto), Tóth Márton Emil, Tranker Kata, Trapp Dominika, Váczi Lilla Éva, Varju Tóth Balázs és W. Horváth Tibor Gyula munkáit tekintheti meg a közönség. A pályázók műveit
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 19:01
Budapesten is bemutatkoznak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjai
elismerést adtak át. A tárlat fődíjával járó Tornyai-plakettet Kondor Attila festőművész, a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Szvet Tamás képzőművész nyerte el. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Papageorgiu Andrea festőművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Király Gábor festőművész kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint az Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Földi Péter festő-, utóbbi nívódíjat Ámmer Gergő szobrászművész vehette át. A Fiatal Festők Nívódíjában Jagicza Patrícia Linda festőművészt jutalmazták. A 63. Vásárhelyi Őszi Tárlaton először adományozott díjat Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., melyet Kovács Lehel festőművész érdemelt ki, míg az Új Művészet folyóirat díját Nádas Alexandra képzőművész kapta.

Rajtuk kívül még Bányay Anna, Boldizsár Gábor, Dobó Bianka, Gallov Péter, Gheorghita Borbála, Incze Mózes, Király György, Kósa Gergely, Lukács István, Mórocz István,
velemenyezd, 2016. október 04. kedd, 09:31
Kondor Attila grafikusművész kapta az idei Tornyai-plakettet
Kondor Attila az ezredfordulón végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán, mestere Baranyay András volt. Tanulmányai alatt Barcsay- és Kondor Béla-díjjal jutalmazták. A 42 esztendős művész évek óta rendszeres kiállító Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, 2013-ban Endre Béla Mesterdíjjal ismerték el munkásságát.

Kondor Attila a festményt egyszerre tekinti eredménynek, végpontnak és új kiindulópontnak. Ars poeticája szerint a festészet gyakorlása lehetőséget adhat arra, hogy kiszabaduljunk a mindennapok fogságából. Alkotásain filozofikus megoldásokkal jelennek meg ember helyett az ember alkotta tárgyak, antik és klasszikus épületek, romok, kutak és szobrok.

A művész megfogalmazása szerint munkáiban annyiban érdekeli egy adott tárgy, amennyiben a formák ritmus-arányai a tekintet mozgását képesek egy nyugvópontra juttatni. Muladi Brigitta művészettörténész szerint képein a hangsúlyos "üres", színnel, köddel megtöltött képfelületek csak látszólagos üresjáratok, valójában e pillanatnyi csend
velemenyezd, 2016. október 01. szombat, 14:02
Budapesten is bemutatkoznak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjai
Elek András elmondta, hogy a legnagyobb hagyományokkal rendelkező és legjelentősebb hazai kortárs művészeti seregszemle díjazottjai egy-egy művel képviseltetik magukat a kiállításon.

A 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjával járó Tornyai-plakettet Gaál József képzőművész, a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Mórocz István grafikusművész nyerte el. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Gallov Péter grafikusművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Dobó Bianka képzőművész kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint az Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Nagy Attila, az utóbbi nívódíjat Szvet Tamás szobrászművész vehette át. A felsőoktatási intézmények festő szakos végzős hallgatóinak meghirdetett Fiatal Festők Nívódíjában Bíró Botond festőművész részesült.

Rajtuk kívül még Ámmer Gergő, Bozsér Zsolt, Frimmel Gyula, Incze Mózes, László Dániel, Megyeri-Horváth Gábor, Oliver Arthur, Szabó Éva Mária,
velemenyezd, 2015. október 07. szerda, 14:10
Képek, videók
Németország ; az Ammer-tó
farkas1945
2013. november 29. péntek, 09:32
Az Ammer-tó;Németország.j
farkas1945
2011. március 29. kedd, 14:36
vasarhelyi_parna_ujfal un.
tunkiss
2017. július 16. vasárnap, 20:10
vásárhelyi.jpg
tunkiss
2017. július 16. vasárnap, 20:09
Vásárhelyi-temetö.jpg
menusgabor
2016. november 03. csütörtök, 15:14
Vásárhelyi István emléktá
irmus
2016. november 02. szerda, 14:21
Vásárhelyi sétatéren.jpg
chillik
2016. március 01. kedd, 05:45
Vásárhelyi szekció.jpg
rece-fice
2012. január 27. péntek, 15:08
Vásárhelyi.jpg
sandorne47
2011. július 19. kedd, 18:04
barátfüle vásárhelyi módr
bmari
2011. március 20. vasárnap, 21:08
IMG_8291 vásárhelyi.JPG
ezer_mester
2010. május 16. vasárnap, 21:20
Vásárhelyi hímzésbetét.jp
rece-fice
2009. október 27. kedd, 09:45
Vásárhelyi esküvői ruhán.
rece-fice
2009. október 27. kedd, 09:45
Vásárhelyi találkozón.jpg
szagosbukkony
2009. augusztus 06. csütörtök, 12:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.