Belépés
2020. február 17. hétfő | 8. hét | 48. nap | 05:01 | Donát
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szalagos fánk recept

Hozzávalók:
Tészta:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb 2,5 dl langyos tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj
sütéshez olaj
Tálaláshoz:

lekvár és porcukor
Elkészítése:

Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.

A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.

Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.

Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.

Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a közepüket.

Fedővel letakarva kb másfél percig sütöm, majd megfordítom és fedő nélkül is másfél percig sütöm.

Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad. Ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.

Papírtörlőre szedem, majd langyosan megszórom porcukorral és megtöltöm lekvárral.


koszegimarika, 2020. január 22. szerda, 16:22
Címkék: élesztőt kevés, maradék tejjel, többi hozzávalóval, olvasztott vajat, legvégén adom, abrosszal letakarom,
Kommentek
Mit főzzek ma? 2018.03.21. szerda
eked is komoly dilemma, hogy mi legyen az ebéd? A Receptneked.hu minden hétköznap segít neked eldönteni, hogy mi legyen a mai menü!


A mai nap:
Március 21. szerda, Benedek és Bence napja.

Leves: Zöldségleves májgaluskával
galuska

Hozzávalók:

1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek kacsazsír
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 karalábé
1 zeller
1 paprika
1 paradicsom
1 zellerlevél
0,5 csokor petrezselyem
1 kk (csípős) fűszerpaprika
1 púpozott ek finomliszt
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
A recept ide kattintva folytatódik >>>
Főétel A: Hentestokány
hentes

Hozzávalók:

1 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
2-3 ek zsír
20 dkg füstölt szalonna
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors,ételízesítő
1 kis doboz (70 g) sűrített paradicsom
kb. 20-30 dkg csemegeuborka
1 db paradicsom
1 db tv
tinka1951, 2018. március 21. szerda, 09:22
Szalagos farsangi fánk
konyharuhával. Ezután a fánkokat 25 percig kelesszük!

Kis adagokban kisütjük őket a nem túl forró olajban. Ha az olaj túl forró, akkor a fánk nagyon sötét lesz, és nem tud a szalag sem kialakulni szépen. Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk.

Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

Az elkészült szalagos, farsangi fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük. Porcukorral leszórjuk, és
bkisseva, 2018. január 10. szerda, 11:28
A FARSANGI FÁNK TÖRTÉnete
párját vette célba egy adag tésztával, de az a tűzhelyen forrósodó zsiradékban kötött ki... s elkezdte páratlan karrierjét a FÁNK!!!
Attól fogva hosszú sorokban várakoztak a vevők, hogy kisüljenek a fánkok, amelyek illatát még a császári udvarban is szimatolták. 1815-ben aztán a napóleoni háborúk végét jelentő Bécsi Kongresszus és békekötés alkalmával, az európai koronás fők a város vendégeiként hónapokig tanácskoztak, Krapfen pék udvari szállítóvá lépett elő, és a farsang idején 2 millió darab szalagos fánkkal szolgálta a tárgyalás sikerét.
Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el, és egyre több helyen lett szokássá, hogy vízkereszttől - hamvazószerdáig tartó farsangkor az asztalra kerüljön ez a nyalánkság.
A farsangi szokáshagyományokhoz tartozó farsangi fánk csábítóan finom édesség, élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklekvárral tesszük tökéletessé.
Farsangi fánk
A farsang jellegzetes ételét a Szerémségben azért
lenke1964, 2017. február 12. vasárnap, 20:35
csöröge fánk videó
A farsangi szezon kihagyhatatlan fogása, főleg, ha már unjuk a hagyományos szalagos fánkot!

hozzávalók / 6 adag

45 dkg finomliszt
4 db tojás
3 ek tej
2 ek rum
2 ek cukor
1 csipet só
Sütőzsiradék
5 dl napraforgó olaj
mit hogyan?


A tojásokat egy mély tálba ütjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, a tejet, a cukrot és a rumot.
Jó 10 percig gyúrjuk - egy meglehetősen ragacsos, lágy tésztát fogunk kapni, de aggódalmora semmi ok, ilyennek kell lennie.
Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
Ha kész, vastagon lisztezett deszkán 1-2 cm-re nyújtjuk, majd derelyeszaggatóval rombuszokat vágunk belőle. A nagyobbaknak a közepébe szintén ejthetünk egy kis bemetszést.
Forró olajba tesszük, és oldalanként kb. 2
drciccancs, 2017. február 04. szombat, 12:47
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók:
A fánkhoz
500 g búzaliszt (BL55)
220 ml 2,8%-os tej
40 g élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj
5 db tojássárgája
1 csipet só

A sütéshez
étolaj

A díszítéshez
sárgabarack dzsem
porcukor


komment:
Egy tutti retro recept!! Köszönjük ! Anyám se csinált jobbat , pont ilyet ! Gyerekkorom fánkja .
mindig dupla adagból készítem,,ez a recept mindig jól sikerül,,

Szalagos fánk
hozzávalók:70 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 tojás + 3 tojásságája. 7 dkg ráma, 3 dl langyos tej 1 ek. rumaroma, 1 ek. vanilia aroma,2-3 dkg élesztő
bkisseva, 2017. január 07. szombat, 19:53
Farsangra, vagy csak úgy: 3 szuper fánkrecept!
A farsangi időszak nem telhet el fánksütés nélkül - a megszokott szalagoson és csörögén túl is van élet, ezért most három új receptet ajánlunk.
Berlini töltött minifánk

Hozzávalók 40 apró fánkhoz:
4 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
2,5 dkg porcukor
5 dkg vaj, olvasztva
3 tojássárgája
2 evőkanál rum
olaj a sütéshez
kristálycukor a forgatáshoz
A töltelékhez:
1 dl habtejszín
10 dkg étcsokoládé

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a porcukorral, az olvasztott vajjal, a tojássárgájával és a rummal, majd beleöntjük az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, majd kristálycukorba forgatjuk.
3. A töltelékhez
vicus54, 2016. február 05. péntek, 11:07
Ciabatta
<< Így készül a házi ciabatta | Árvai Erika receptje


A ciabatta jellegzetes olasz kenyérféleség. A ciabatta papucsot jelent, ami a kenyér lapos, hosszúkás formájára utal. Főleg szendvicsekhez használják fel, a kérge ropogós, a belseje puha, lyukacsos. Sokféleképpen ízesíthető: magvakkal, fűszernövényekkel, szárított paradicsommal, pirított hagymával. Érdemes megsütni, sokkal olcsóbb így, mintha vásárolnánk, s az élmény is nagyobb! Árvai Erika receptje.
Hozzávalók

4 és 1/2 bögre/cups finomliszt, kb. 60 dkg

2 teáskanál só

2 teáskanál szobahőmérsékletű élesztő

2 bögre meleg víz


olívaolaj az edénybe
Elkészítés

Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, egy másik edényben pedig az élesztőt elegyítsük a melegvízzel. Az élesztős vizet adjuk
sarkadykati, 2016. január 18. hétfő, 11:47
Képek, videók
Szalagos magnó
eva6
2018. május 03. csütörtök, 11:41
cica fehér szalagos
kicsoda57
2017. október 13. péntek, 14:11
Szalagos bagoly 2016-02-0
margoboszi
2016. március 05. szombat, 14:20
Szalagos bagoly család 2
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:58
Szalagos bagolyfiókák 20
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fiókák 2
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fióka kuk
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fióka 20
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
szalagos fülgomba
lilagondolatok
2016. február 09. kedd, 10:41
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
A maradék idő.jpg
cipello
2018. május 18. péntek, 14:50
A maradék idő
irmus
2017. január 15. vasárnap, 09:45
a maradék
snbela44
2016. március 18. péntek, 08:47
maradék + édes burgonya
sarkadykati
2015. december 28. hétfő, 12:35
Katona Bálint - Maradék i
margoboszi
2015. november 24. kedd, 12:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.