Belépés
2020. április 07. kedd | 15. hét | 98. nap | 02:38 | Herman
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fekete hóesés - XX.
XX. Rész

Ez is kiderül Magliani meséjéből. Illetve ,,Zrínyi utolsó szavaiból".

Nézzük meg közelebbről:

,,Rútul bánék vélem a disznó, de ihol egy fa (melyet csatákon is magával hordozott) sebtében állítsátok meg a sebnek vérét véle, az arra igen jó."

Fentebb említettem, hogy eredetileg Magliani talán úgy tervezte, hogy Zrínyi utolsó szavai csupán a vadkanról fognak szólni, ahogy ennek a hosszú replikának az első tagmondata. Tehát így:

,,,,Rútul bánék vélem a disznó"

Ennyi lett volna talán - eredetileg. Most azonban Magliani hirtelen arra kényszerült, hogy rögtönözzön, és ezt nem különösebben tehetségesen hajtotta végre.

Képzeljük el, ahogy megérkezik sebbel-lobbal az ifjabb Guzics és Angelo. Mit látnak? Ezt?

,,hát Póka egy horgas fán, az úr arccal a földön, s a kan a hátán; ő hozzálő, elfut a disznó,"

Egészen biztosan nem. Tudniillik, ha a két érkezőt ez a látvány fogadja, akkor a szituáció önmagát magyarázza, és Magliani nem kényszerül rá, hogy hozzátegye Zrínyi gróf ,,utolsó szavaihoz" ezt az önveszélyes marhaságot:

,,de ihol egy fa (melyet csatákon is magával hordozott) sebtében állítsátok meg a sebnek vérét véle, az arra igen jó."

Ebben a félresikerült mondatban érezni lehet a gyilkos kétségbeesését. Miért?

Az ifjabb Guzics és Angelo elé a következő kép tárult, amikor a gyilkosság helyére megérkeztek: Zrínyi Miklós súlyosan sebesülten fekszik a földön, körülötte Magliani és Paka - merő véresen.

Ezt kellett gyorsan megmagyarázni. Ezért agyalta ki Magliani az ostoba mondatot a vérzést elállítani képes fácskával.

Előbb azonban még vissza kellett küldenie a vadásztársasághoz az ifjabb Guzicsot, nehogy túlságosan szétnézzen, és összerakhassa, mi is történt ott néhány perccel korábban.

Honnan vette Magliani a fácska történetét? Netán Zrínyi valóban mesélt erről, esetleg valóban magával hordott a vérzés elállítására egy fácskát, és Magliani is hallhatta, amikor erről mesélt?

Nem hinném. Ez nem egy tábornok, inkább egy őrmester nyilatkozata. Vagy még inkább egy közlegényé. Bő másfél évtizeddel korábban ért véget a kor ,,világháborúja", a harmincéves háború. Európa csapszékei még mindig tele vannak a veteránjaival. Magliani bárhol hallhatott olyan történetet, hogy a katonák fácskákat - vagy bármi egyebet - hordtak maguknál a vérzés elállítására.

Magliani számára természetesen a fácska volt a legmegfelelőbb ,,vérzés-ellálító eszköz", hiszen azt a helyszínen egy másodperc alatt minden nehézség nélkül találhatott. Ki tudja ellenőrizni, hogy valóban ezt a fakéreg darabot hordta-e magánál Zrínyi Miklós?

Valóban létezett a katonák közt ilyen szokás? Hatásos volt?

A katonák ilyesmi helyett általában különféle amuletteket hordtak maguknál. Erre a célra csaknem bármilyen tárgy megfelelt. A hit volt a lényeg, a baka bízzon az őt védő tárgyban, hogy miatta nem fogja sem a golyó, sem a kard, sem a pika.

És a fácska? Hatásos lehetett a vérzés ellen az ilyesmi? Látszólag igen, hiszen akadtak veteránok, akik ilyesmiről regéltek.

Csakhogy...

A súlyos sebesültek általában meghaltak. Minden csata után sztereotípiaszerűen ismétlődnek a visszaemlékezések erre utaló megjegyzései.

A súlyos sebesültek általában belehaltak sérülésükbe, a fertőzésekbe, vagy - a kezelésbe. A kezelés okozta sokkba. Ne feledjük el, hogy az orvosok és felcserek az egészségügyi ellátáshoz szükséges felszerelés minimumával sem rendelkeztek, a tudásuk hiányairól nem is beszélve. Azonnal amputáltak - baltával és fűrésszel - a sebeket forró olajjal fertőtlenítették. Érzéstelenítővel nem rendelkeztek, esetleg megpróbálták a sebesülteket leitatni. Egy dologhoz azonban értettek, és erre még vissza kell térnem.

Most még mindig a fácskáról van szó. Elképzelhető-e, hogy Zrínyi Miklós valóban egy kis fadarabot hordott magával az esetleges sebesülések ellen? Hogy legyen valamivel csillapítani a vérzést?

Ezen kívül más adat nem vall erre, de nem is tarthatjuk tökéletesen elképzelhetetlennek.

Csakhogy...

Most itt nem ez az igazi kérdés.

Hanem az, vajon Zrínyi úgy ment-e vadászni 1664. november 18-án, mintha háborúba menne?Folytatása következik.
lnpeters, 2013. október 08. kedd, 22:54
Címkék: Zrínyi Miklós, Netán Zrínyi, sebnek vérét, arra igen, vadkanról fognak, hosszú replikának,
Kommentek
A Hortobágyi Nemzeti Park élővilága, az egyenletek és Augustus császár principátusa az M5 csütörtöki oktatási p
és a nyelvtanulásé a főszerep. A Felsős és Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozat a nyelvtanulókat segíti. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsorban az egyetemi tananyag felé is kitekintenek.

Csütörtökön 8 órakor a Felsős című műsorban biológiával kezdik a napot, ezúttal a Hortobágyi és a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágát mutatják be. Utána Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéről lesz szó, majd történelem következik. Zrínyi Miklósról és Thököly Imréről, valamint a Wesselényi-féle összeesküvésről is szó esik az adásban. Matematikából az egyenletek, valamint a visszafejtés, lebontás lesz terítéken, művészetből pedig Wolfgang Amadeus Mozart egyik leghíresebb művével, a Requiemmel foglalkoznak.

Természettudománnyal zárul a felsősöknek szóló műsor, ahol szó lesz a bőrről mint legnagyobb érzékszervről, a magyar ipar szerepéről és a globalizációról is.

Tizenegy órától a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 18:22
Krónika 3. rész (napirend előtt, napirend)
KDNP-s képviselő a Szemere Miklósról elnevezett programra hívta fel a figyelmet, amely egy vetélkedősorozattal indul iskolások számára. A cél, a magyar nemzeti értékek, a hungarikumok megismertetése, valamint a magyar irodalom, a kultúra, a történelem pozitív személyiségeinek a felmutatása - jelezte.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: a honvédség lehet a legnagyobb nyertese a programnak. Kitért a Magyar Honvédség katonai és védelmi képességeinek erősítésére, a Zrínyi 2026 programra, ami alapján nemcsak modern, hanem egy új szellemű honvédséget kell létrehozni. Az a cél, hogy a térség legmodernebb és legütőképesebb hadserege jöhessen létre - hangsúlyozta, hozzátéve: ebben óriási szerepe van a honvédelmi nevelésnek. Megjegyezte: 2010 előtt nem volt akarat, hogy a gyermekeket hazafias szellemben neveljék.

Fidesz: nemcsak a biztonsági veszély, a járványveszély is fokozódhat

Halász János (Fidesz) utalva a nemzetbiztonsági bizottság előző heti, zárt ülésén
velemenyezd, 2020. március 09. hétfő, 15:57
Benkő: a pákozdi emlékpark iránymutatást ad a jövő nemzedékei számára
békefenntartóinak.

A miniszter megemlítette: a nemzeti emlékhelyek közé tartozó emlékpark fejlesztésére további terveik vannak, hogy ne csak a térség, hanem az egész ország hazafias nevelésének színtere legyen a jövőben. Folyamatosan üzenni kell a fiataloknak, hogy rendnek, békének kell lenni a világban, mert ezért áldozták életüket elődeink, s erre a park tökéletesen alkalmas - fogalmazott.

Benkő Tibor jelezte, hogy idén több évforduló lesz: a második világháború befejezésének hetvenötödik évfordulója, Zrínyi Miklós költő és hadvezér születésének négyszázadik évfordulója, a magyar katonai repülés száztizedik évfordulója, valamint az első világháborút lezáró, Magyarország számára tragikus, trianoni békediktátum századik évfordulója. A miniszter szerint ezek olyan alkalmak, amelyek ráirányíthatják a jövő nemzedékeinek figyelmét a béke és a rend fontosságára.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az emlékpark értékeket ad a látogatóknak, és minden
velemenyezd, 2020. március 07. szombat, 13:02
Megkezdődött a Szent István 2025 programsorozat
halmazából épített fel egy államot - mondta el a rendezvénysorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós hozzátette: Szent István a sztyeppei után a második, keresztény magyar államot alapította meg, amely lényegi dolgokban különbözött a német mintától.

Mint hangsúlyozta, az államalapító király befogadott mindenkit és mindent, ami értékes volt és elfogadta az itteni értékeket.

A későbbi korok uralkodói, államférfijai - mint Mátyás király vagy Zrínyi Miklós - is vissza-visszatértek az Árpádok példájához, és sok hasonló mozzanat mutatható ki az államalapítás időszaka és a mai kor között is - közölte a miniszter.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke elmondta: a Szent István 2025 programsorozat fővédnökségét Böjte Csaba ferences szerzetes vállalta el, és felállt az ötfős szervező testület is.

Mint emlékeztetetett, 2025-ben ünnepli az ország az államalapítás 1025. évfordulóját.

A Szent István 2025 programsorozat
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 11:51
Benkő: elkészült az új nemzeti biztonsági stratégia
Idén újabb három attaséhivatal nyitását tervezik.

A miniszter kijelentette: "program és terv szerint haladunk". Erre bizonyítékul szolgálnak például az új technikai eszközök, az anyagi készletek, a megkezdett fejlesztések - közölte.

Benkő Tibor 2020 kiemelt feladatai között említette a szervezeti átalakítás folytatását, a nemzetközi vezetőszervek létrehozását, a Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra költöztetésének folytatását, a hadkiegészítési rendszer átalakítását, a 2020-as Zrínyi Miklós emlékévre, valamint a jövő nyárra tervezett repülőnapra való felkészülést. A 2020-as év várható fejlesztéseit bemutatva azt mondta, az eszközök ütemterv szerint érkeznek.

Szólt arról is, hogy a budapesti honvédkórház egy szervezeti átalakítás előtt áll. Kiemelt helyet kívánnak elfoglalni a magyar egészségügy fejlesztésében - jelentette ki a miniszter. Később, a sajtó kérdésére válaszolva elmondta: a honvédkórház orvosigazgatójának megbízatása a próbaidő végével, a szervezeti átalakítások
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 13:41
A magyar kultúra napja - Programok Zala megyében
képzőművészek munkáiból nyílik tárlat. A kiállításra az alkotók festészet, szobrászat, grafika és elektrografika, digitális print, médiaművészet, valamint installáció műfajban nyújthatták be pályázataikat. A legjobb műalkotásért járó Szalon-díjat és a közönségdíjat a kiállításmegnyitón vehetik át a képzőművészek.

A Kultúra Mecénása Díjat, a Keresztury Dezső-díjat és a közművelődési elismeréseket a magyar kultúra napján, január 22-én, az Irodalom és zene címmel rendezett gálaesten adják át. Az ünnepi műsorban Zrínyi Miklós és Weöres Sándor versei hangzanak el Rátóti Zoltán színművész előadásában. Tóth László zongoraművész és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Sándor János vezényletével Liszt Ferenc műveket szólaltat meg, a gálaesten többek közt a Joseph Autran költeménye nyomán készült Les Préludes című zeneműve is felcsendül.

A megyei levéltárban kedden értékelik a közgyűjtemény elmúlt évi tudományos és közművelődési tevékenységét. A program keretében Vajda László a levéltárnak adományozza
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 10:01
Iskolai dolgozatokból
Már többször olvastam, mindig jót derülök rajta. Most megint megkaptam, továbbküldöm. -

Zrínyinek csak fél szeme volt, ám ez nagyon zavarta a csatákban..
  - A katonák életüket és halálukat kockáztatták. 
 - A hős holtan esett össze. Ezt később nagyon sajnálta, de akkor már nem volt mit tenni.
  - A víz oxigénből és folyadékból áll
.  - A szomorú elhanyagolt sírok mellett élettel teli sírhalmokat is találhatunk. 
 - A mocsári vész 1526-ban volt. 
 - A Szent Jobb István király bal keze.
  - Janus Pannonius 15 éves korában elterjedt Európában. 
 - Szemünk közepén van egy nyílás, amely mindenkinek fekete, mivel fejünk  belül üres sötét.
 - A föníciaiak kereskedtek és iparkodtak. 
 - A háborúban a nők is megteszik a kötelességüket a férfiakkal együtt, úgy elöl, mint hátul. 
 - A gesztenyesütögető néni kiáll a sarokra, és odacsalogatja az embereket a szagával.  
- Arábiában a vizet cisztercitákban gyűjtik.
  - Sok régi kőzetben
lovaszmarika, 2019. december 30. hétfő, 09:10
Soltész Miklós: a magyar kormány a jövőben is támogatni fogja a magyarországi horvátok kulturális, oktatási és
hozzá az adott nemzet értékeihez.

Hangsúlyozta: Magyarország tizenöt, Horvátország pedig hatodik éve tagja az Európai Uniónak. A két nép viszonyát az együttélés során kialakult kölcsönös tisztelet és együttműködés jellemezte, geopolitikai gyökerekből sarjadó közös történelmi, gazdasági, társadalmi kapcsolataik meghatározóak és elszakíthatatlanok - fogalmazott.

Jakab István emlékeztetett: a magyar király által kinevezett horvát bánok névsorában ott vannak a legjelentősebb történelmi családok: a Zrínyiek, a Frangepánok, az Esterházyak és a Nádasdyak, akik közjogi, politikai feladataik mellett valamennyien hozzájárultak a közös horvát-magyar kultúra értékeinek megőrzéséhez.

Nyirati Klára (Sikeres Bajáért Egyesület) Baja polgármestere köszöntőjében a 400 éve született és 355 éve elhunyt Zrínyi Miklós költőről, politikusról és hadvezérről emlékezett meg, akit a horvátok a magyarokhoz hasonlóan tisztelnek, és saját hősüknek tekintenek.

Kiemelte, a bunyevác horvátok betelepedésükkor magukkal
velemenyezd, 2019. november 16. szombat, 21:42
Képek, videók
zrinyi miklós.png
chillik
2017. november 16. csütörtök, 16:22
Zrinyi Miklós-Tóth Béla
garaferi
2011. június 08. szerda, 21:06
Zrínyi Miklós szobra- Bud
irmus
2011. május 11. szerda, 07:14
Zrinyi Miklós.jpg
farkas1945
2011. április 08. péntek, 23:53
Zrínyi Miklós.jpg
sarkadykati
2011. január 31. hétfő, 01:02
Zrinyi Miklós
irmus
2010. augusztus 03. kedd, 07:31
Zrínyi Miklós és I.Szulej
ludysi
2009. augusztus 26. szerda, 08:10
Zrínyi_Miklós.jpg
aranyibarbara
2009. március 07. szombat, 05:31
Zrínyi Miklós.gif
ujjozsef
2009. február 13. péntek, 06:05
Zrinyi Miklós.jpg
szonikk
2008. május 02. péntek, 15:00
SZKV-Zrínyi u..jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:08
Zrinyi, a költö.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:48
Szeged-Kozsó. Zrínyi u..j
agica2004
2017. március 12. vasárnap, 16:51
SzKV-Zrínyi u. felé.jpg
agica2004
2017. január 24. kedd, 15:52
Zrínyi Velencében.jpg
chillik
2017. január 04. szerda, 15:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.