Belépés
2019. november 13. szerda | 46. hét | 317. nap | 01:42 | Szilvia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miért egészséges a kefír?
Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már több évszázada ismernek az emberek. De mit kell feltétlenül tudnunk róla?

Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá

A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.

A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok keveréke, melyek erjedése során a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul. Ez a kefirgomba egyébként már bioboltokban is kapható.
Miért kell kefírt fogyasztni?
A kefirről úgy tartják, sok tápanyagot tartalmaz, és serkenti a bélrendszer működését. Ez igaz is, de a kefír hatása ennél jóval szélesebb körű és változatosabb:

fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat (B9-vitamin) tartalmaz, valamint szállít kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ezek fontosak a csontjainknak, fogainknak, izmainknak, idegeinknek és a pajzsmirigyünknek.
probiotikumokat tartalmaz. Ellentétben más tejtermékekkel (mint például a joghurt), a hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók. Ezeknek különösen jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat és erősítik az immunrendszert.
a kefir fehérjékben, telítettségérzést okozó anyagokban gazdag, zsírtartalma viszont alacsony, és kevés kalóriát tartalmaz. Ezért gyakran része a diétának, pépesített zöldségekkel és gyümölcsökkel összeturmixolva. Valóban segít a fogyásban, jó hatással van az anyagcserére.
a kefir a szép bőr egyik kulcsa, ugyanis a bélflórára kifejtett jótékony hatása megakadályozza a pattanások kialakulását. Ezért kozmetikákban arctisztításhoz is használják, hidratáló maszkként.
A hagyományos kefir alkoholtartalma a fermentációs folyamat miatt 0,3 és két százalék között mozog, ez azonban a kritikus mennyiség alatt van. Ezért a terhesség alatt is ajánlott napi egy dobozzal meginni, amit leginkább a magas folsavtartalom indokol. A vitamin ugyanis serkenti a sejtek fejlődését.

Kefir készítése otthon
Először is a vásárolt tejet (ha csak tehetjük, vegyünk házi tejet, hogy szarvasmarha-, juh- vagy kecske-, az mindegy) higiéniai okok miatt forraljuk fel, hogy a készített kefir semmilyen szennyezett baktériumot ne tartalmazzon. Utána a szintén boltban beszerzett kefirgombával együtt két napig kell erjeszteni légmentes, szobahőmérsékletű és sötét környezetben. A masszát ezután szűrjük le. Ha a tej magasabb zsírtartalmú volt, az elkészült ital is krémesebb lesz, ha pedig biotejet használtunk, az további tápanyagokat ad hozzá. De készüljünk fel, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő kefirek az ipari eljárás miatt ízben azért különböznek attól, amit házilag készítettünk.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy napi fél és egy liter közötti elfogyasztott kefirmennyiség még jótékony hatással van a szervezetre, és támogatja az immunrendszert.
lovaszmarika, 2019. augusztus 25. vasárnap, 09:19
Címkék: egészséges táplálkozásról, megfelelő emésztést, kefir olyan, élesztő szimbiotikus, tejföl köpülésekor, benne lévő,
Kommentek
Lúgosító diéta: a hosszú és az egészséges élet titka?
Ismerünk sok jó és kevésbé jó diétát, de talán nincs még egy olyan diéta a lúgosítón kívül, amely ilyen mértékben képes meghosszabbítani az élettartamot és ilyen hatékonyan távol tudja tartani a betegségeket.

Lúgosító diéta: a hosszú és az egészséges élet titka?
DR. TIHANYI LÁSZLÓ ÁPR. 11. 15:48

Ismerünk sok jó és kevésbé jó diétát, de talán nincs még egy olyan diéta a lúgosítón kívül, amely ilyen mértékben képes meghosszabbítani az élettartamot és ilyen hatékonyan távol tudja tartani a betegségeket.
Egy 2012-es tanulmány szerint, amit a Journal of Environmental Health szaklapban publikáltak, ha lúgosító diétával egyensúlyozzák ki a szervezet pH értékét, akkor nem csak az adott betegséghez köthető halálozási arány csökkenthető, de csökkenthető számos krónikus betegség miatt kialakuló egészségügyi probléma is, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a D-vitamin hiány, valamint a csontritkulás.

Hogyan működik pontosan a
tinka1951, 2018. június 23. szombat, 15:58
Miért olyan egészséges a kefir?
Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már több évszázada ismernek az emberek. De mit kell feltétlenül tudnunk róla?

Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá


A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok
suzymama, 2018. március 20. kedd, 10:05
A chiamag
A chiamag igazi szuperétel, sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják, lássuk, miért is!

A chiamag tele van olyan tápanyagokkal (például omega-3 zsírsavakkal- de mindjárt nézzük részletesen), melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Sokféleképpen felhasználható és egyszerűen beépíthetjük az étrendünkbe.

A chia Dél-Amerikában őshonos növény, a mentafélék családjába tartozik. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás előtt az őslakos indiánok fontos élelmiszere volt.

A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag omega-zsírsavakban, közülük is az igen egészséges omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.

Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak és zselés állagúvá válnak.

Miért
irmus, 2017. december 04. hétfő, 18:36
Folyékony energia
belőle, sőt vannak, akik kifejezetten tartózkodnak tőle. A romló presztízs a statisztikákon is látszik:
2005-ben az egy főre eső tej- és tejtermékfogyasztás 167 liternek felelt meg, alig egy évtizeddel később ez már csak 147,5 liter volt. A magas árszínvonal minden bizonnyal hozzájárult a csökkenéshez, azonban egyre több azok száma, akik valamilyen probléma vagy meggyőződés miatt iktatják ki az étrendjükből. A TÉT Platform Egyesület szakértők segítségével járt utána, miért van ez, és miért lenne egészséges, ha több tejet és tejterméket fogyasztanánk.



Folyékony energia

Miközben a tej talán a legjobb kalcium- és D-vitamin-forrásunk, számos más hasznos tápanyagot is tartalmaz. 1 dl tejben átlagosan 3,4 gramm fehérjét, 1,5-3,6 gramm zsírt, 5,3 gramm szénhidrátot és 48-64 kcal-t (202-267 kJ) energiát találunk. Emellett A, D, E-vitamint, valamint B1, B2, B12 és
gabfe, 2017. július 29. szombat, 14:41
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?

Hogyan készítsünk tökéletes, egészséges kovászos uborkát?
Mennyi só kell az erjedéshez, és milyen betegségeknél van terápiás hatása?

Az erjesztés vagy más néven fermentáció nem más, mint a szerves anyagok enzimek
hatására történő átalakítása. Maga az emésztés folyamata is felfogható fermentációként.
A rothadás is egyfajta fermentáció, de végterméke nem ehető, a folyamatokért ugyanis káros mikroorganizmusok a felelősek. Amennyiben felborul bélrendszerünk flórájának egyensúlya, kellemetlen tünetek jelentkeznek, bennünk is rothadás játszódik le ilyenkor - írja a laboratorium.hu.

Az ételkészítés esetén az enzimeket általában mikroorganizmusok (élesztőgombák,
bacilusok, penészgombák...) termelik. Vannak olyan esetek is, amikor magasabb
rendű élőlények, mint például a cibetmacska, a fecske vagy
ametiszt54, 2017. július 24. hétfő, 06:48
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?
Hogyan készítsünk tökéletes, egészséges kovászos uborkát? Mennyi só kell az erjedéshez, és milyen betegségeknél van terápiás hatása? Az erjesztés vagy más néven fermentáció nem más, mint a szerves anyagok enzimek hatására történő átalakítása. Maga az emésztés folyamata is felfogható fermentációként. A rothadás is egyfajta fermentáció, de végterméke nem ehető, a folyamatokért ugyanis káros mikroorganizmusok a felelősek. Amennyiben felborul bélrendszerünk flórájának egyensúlya, kellemetlen tünetek jelentkeznek, bennünk is rothadás játszódik le ilyenkor.
Az ételkészítés esetén az enzimeket általában mikroorganizmusok (élesztőgombák, bacilusok, penészgombák...) termelik. Vannak olyan esetek is, amikor magasabb rendű élőlények, mint például a cibetmacska, a fecske vagy a méhek által készített terméket fogyasztjuk. Oxigéntől elzárva (anaerob), vagy oxigén jelenlétében (aerob), savas vagy lúgos közeg segíti (vagy éppen gátolja) a
bordat, 2017. július 12. szerda, 16:03
Képek, videók
Egészséges tavaszi táplál
pacsakute
2019. március 14. csütörtök, 13:12
Egészséges tápanyagok.jpg
pacsakute
2019. február 28. csütörtök, 20:09
Egészséges vitamin tál
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 01:02
Egészséges táplálékok.jpg
pacsakute
2019. január 11. péntek, 11:49
Egészséges életmód alapel
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:25
Az egészséges ember
irmus
2018. február 24. szombat, 11:59
Egészséges gyümölcsök-zöl
pacsakute
2016. november 28. hétfő, 22:13
Egészséges nasik.jpg
pacsakute
2016. szeptember 02. péntek, 13:45
Egészséges gyümölcsök.jpg
pacsakute
2016. június 08. szerda, 23:46
egészséges életmód.jpg
enjoy75
2016. január 05. kedd, 06:12
00003044-egeszseges-bo dza
snbela44
2015. május 20. szerda, 03:52
Egészséges táplálkozás tá
pacsakute
2012. szeptember 30. vasárnap, 10:08
Ha nem megfelelő Való Ig
alvaro-hopihe
2018. augusztus 20. hétfő, 12:14
megfelelő férfi.jpg
bbbarbara
2016. október 21. péntek, 22:11
8 Megfelelő méretű celof
jozsef_olah_9843
2015. július 08. szerda, 13:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.