Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 17:15 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Január 6-ig kérhetik egyházkénti kedvezményes nyilvántartásba vételüket a vallási közösségek
Azt írták: a kérelem benyújtására eredetileg 2019. május 30-ig volt lehetőség, azonban mivel a kérelem tartalmi elemeit, illetve az ahhoz csatolandó okiratokat szabályozó kormányrendeletet csak október 4-én hirdették ki, a közösségek nem érvényesíthették megfelelően az igényüket.

A bíróságtól "nyilvántartásba vett", illetve "bejegyzett" egyházkénti bejegyzés kérhető, a bevett egyházakról továbbra is az Országgyűlés dönt.

A kedvezményes, azaz gyorsított nyilvántartásba vétel értelmében a bíróság legfeljebb 30 nap alatt dönt.

A vallási közösségeknek azok az egyházkénti elismerési eljárásai, amelyek az Országgyűlés előtt április 14-ig folyamatban voltak, de döntés nem született, április 15-én megszűntek. Ezeknek a szervezeteknek a fenti határidőn belül újból kérniük kell egyházkénti bejegyzésüket, ha azt eddig a bíróságtól még nem kérték.

A kérelmet a Fővárosi Törvényszékhez kell benyújtani, a PK113 jelű, "Vallási közösség bírósági nyilvántartásba vétele iránti kérelem" megnevezésű nyomtatványon, amely ezen a linken tölthető le: https://birosag.hu/eljarasok-ny.

A jelenleg hatályos egyházi törvény szerint jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség négy szervezeti formában működhet: vallási egyesületként, nyilvántartásba vett egyházként, bejegyzett egyházként, illetve bevett egyházként. A jogi személyiséggel rendelkező vallási közösséget - a bevett egyházakat kivéve - a bíróság veszi nyilvántartásba.

A vallási egyesület jogosult a magánszemélyek által befizetett személyi jövedelemadó (szja) egy százalékára. Az állam a vallási egyesülettel határozott időre - legfeljebb öt évre - szóló megállapodást köthet egyes közcélú tevékenységek ellátására, illetve a hitéleti tevékenység támogatására. A megállapodás - esetenként legfeljebb az eredeti időtartamnak megfelelő mértékben - meghosszabbítható.

A vallási egyesület kérheti nyilvántartásba vett egyházkénti bejegyzését, amennyiben a kérelem benyújtását megelőző 3 év átlagában legalább ezer magánszemély ajánlotta fel az szja egy százalékát, 5 éve vallási egyesületként működik vagy 100 éves, szervezett, önálló nemzetközi működéssel rendelkezik.

A vallási egyesület akkor is kérheti nyilvántartásba vett egyházkénti bejegyzését, ha legalább ezer, Magyarországon lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező nyilvántartott tagja van, legalább 5 éve vallási egyesületként működik és nyilatkozik arról, hogy hitéleti tevékenysége vagy közcélú tevékenysége érdekében az államháztartás alrendszereiből, európai uniós forrásokból vagy nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokból támogatást a kérelem benyújtását követően nem vesz igénybe.

A bejegyzett egyházzá válás feltételei a következők: a vallási egyesület akkor kérheti nyilvántartásba vételét bejegyzett egyházként, ha a kérelem benyújtását megelőző 5 év átlagában legalább négyezer magánszemély ajánlotta fel javára szja-ja egy százalékát, legalább 20 éve vallási egyesületként működik, vagy 100 éves szervezett, önálló nemzetközi működéssel rendelkezik.

A nyilvántartásba vett egyház bejegyzett egyházkénti nyilvántartásba vételének ugyanezek a kritériumai, kivéve, hogy a kérelem benyújtását megelőző 15 évnyi nyilvántartásba vett egyházkénti működés az előfeltétele a kategóriaváltásnak.

Mind a vallási egyesület, mind a nyilvántartásba vett egyház kérheti nyilvántartásba vételét bejegyzett egyházként akkor is, ha legalább tízezer Magyarországon lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező nyilvántartott tagja van, 20, illetve 15 éve működik a korábbi szervezeti formájában, és nyilatkozik arról, hogy az államháztartás alrendszereiből, európai uniós forrásokból vagy nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokból nem vesz igénybe támogatást a kérelem benyújtását követően.

A bejegyzett egyházzal az állam határozott időre - legfeljebb 15 évre - megállapodást köthet közcélú tevékenység ellátására, illetve a hitéleti tevékenység támogatására. A megállapodás - esetenként legfeljebb az eredeti időtartamnak megfelelő mértékben - meghosszabbítható. A megállapodás alapján "a bejegyzett egyház külön törvény szerinti adó-, illetve azzal egy tekintet alá eső más kedvezményben részesülhet."

Bevett egyház az olyan bejegyzett egyház, amellyel "az állam a közösségi célok érdekében történő együttműködésről átfogó megállapodást kötött".

Az átfogó megállapodás megkötését a bejegyzett egyház vagy az ilyen megállapodással nem rendelkező bevett egyház kérheti az államtól, de a megállapodás nem feltétele a státusz megtartásának.

A bevett egyház adó-, illetve azzal egy tekintet alá eső más kedvezményben, valamint költségvetési támogatásban részesül.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 13:48
Címkék: Fővárosi Törvényszékhez, vallási közösségek, kérelem benyújtására, kérelem tartalmi, ahhoz csatolandó, bevett egyházakról,
Kommentek
Krónika 13. rész (szakképzés)
leendő pályáján való boldogulásra.

LMP: továbbra is bajban vannak a magániskolák

Noha a Waldorf iskolák problémái rendeződni látszanak, a többi magánintézmény helyzete továbbra is aggályos, hiszen elvesztik az általánostól eltérő pedagógiai tevékenység jogát, és egyedileg kell engedélyeiket megszerezniük, ezzel pedig kiszolgáltatottá válnak a kormányzati akaratnak - hangoztatta a vitában Hohn Krisztina, az LMP vezérszónoka.

Kifogásolta egyebek mellett, hogy nem lehetne fellebbezni a nyilvántartásba vételi döntés ellen, azt bírósági útra terelnék, amivel lassulna ez az eljárás, ahogy azt is, hogy az eddiginél több kompetenciamérés várna a fiatalokra.

Az LMP, ahogy a szakképzési törvényt, ezt sem fogja támogatni - jelentette be.

Párbeszéd: a kormány inkompetenciáját bizonyítja a törvény

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint a kormány inkompetenciáját mutatja a jogszabály, amely egy szinte még el sem fogadott törvényt módosít sok tucatnyi ponton.

A Fidesz kormány elfelejtett
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 20:23
Átfogó megállapodást kötött a kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel
Semjén Zsolt kiemelte, a magyar állam két dolgot ismer el a szerződés megkötésével: a hagyományait őrző zsidóság történelmi tradícióit, illetve azt a jelenlegi és jövőbeni szolgálatot, amelyet az EMIH a magyarországi zsidó közösség reneszánszáért tesz.

Elmondta: Magyarországon mind a három zsidó irányzatot - a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget (MAOIH) és az EMIH-et - a legmagasabb fokon elismerik, de a megbecsülés "következő, anyagi és szimbolikus értelemben is legmagasabb" foka, amikor a kormány az adott felekezettel külön szerződést is köt.

A Mazsihisszel még a első Orbán-kormány idején megállapodtak, és azt a szerződést aláírta a MAOIH akkori vezetője is, az EMIH-hel kötött megállapodással pedig a magyarországi zsidóság teljességét elismerik - tette hozzá.

Semjén Zsolt kiemelte: a megállapodás értelmében az EMIH által létrehozott és fenntartott intézményeket ugyanaz a finanszírozás illeti meg, mint a hasonló
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 16:32
Az új növényegészségügyi szabályozás miatt változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége
A nyilvántartásra kötelezett vállalkozónak a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell fordulnia nyilvántartásba vétele érdekében.

A tájékoztatás szerint az Európai Unióban jelenleg is a két és fél évtizede alkalmazott növényegészségügyi nyilvántartási rendszer a kockázatok felmérését és kezelését szolgáló ellenőrzések alapja. A nyilvántartásban mindenkit szerepeltetnie kell a hatóságnak, aki vizsgálatköteles árut termel, előállít, tárol, forgalmaz, kezel. A tevékenységeket csak az végezheti, akit a nyilvántartás alapján a megállapított kockázati szintnek megfelelő rendszerességgel ellenőriz a hatóság.

Annak a vállalkozónak, akit a kormányhivatal a korábbiakban már nyilvántartásba vett, 2020. március 14-ig kell benyújtania a gazdálkodására vonatkozó aktualizált információkat.

A Nébih arra kéri az érintetteket, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hivatal honlapját, ahol a növényegészségügyi szempontból vizsgálatköteles károsítók és áruk listáit tartalmazó rendelet megjelenéséről
velemenyezd, 2019. november 16. szombat, 07:40
Önkormányzat 2019 - Jelölthiány miatt maradt el a voksolás, januárban újból választanak Sényén
Kiss Katalin, az óhídi közös önkormányzati hivatalhoz tartozó település jegyzője az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: október 13-án azért maradt el Sényén a képviselő-választás, mert visszalépések miatt mindössze egy jelölt indult volna.

Eredetileg hárman vették magukat nyilvántartásba, de a választás napját megelőző 48 órában ketten visszaléptek, a képviselő-testület megalakulásához pedig legalább két ember megválasztására van szükség.

A jegyző hozzátette: a polgármester-választáson is eredetileg két jelölt szerepelt, de egyikük szintén visszalépett a voksolás előtt.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Sénye névjegyzékében 64 választópolgár szerepelt október 13-án. A polgármester-választáson 53,13 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 34-en szavaztak - ketten érvénytelenül -, amivel az egyetlen független jelöltet, a települést eddig is irányító Fölföldi Lászlót újból polgármesternek választották.
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 09:20
Önkormányzat 2019 - Megismételt választáson nem állapítottak meg eredményt Várföldén
Szunyogh István felidézte, hogy azért kellett megismételni a polgármester- és képviselő-választást, mert október 13-a előtt néhány hét alatt több mint ötven százalékkal növekedett a bejelentett lakcímmel rendelkezők száma. Az ismétlésről a Pécsi Ítélőtábla döntött.

A jegyző hozzátette: az október 13-ai voksoláshoz képest ugyan kisebb arányban, de ezúttal is sokan voltak olyanok szavazni Várföldén, akik valójában nem élnek a településen. A névjegyzékben szereplő 239 választópolgár közül 169-en adtak le szavazatot vasárnap, többen, mint ahányan szeptemberben szerepeltek a település névjegyzékében. Visszalépés nem volt, ezért az október 13-ai voksoláshoz hasonlóan két polgármester- és tíz képviselő-jelöltre lehetett szavazni.

A helyi választási bizottság úgy döntött, nem állapít meg eredményt sem a polgármester-, sem a képviselő-választást illetően. Három napon belül tárgyalnak a történtekről, illetve döntenek arról, hogy mikorra írnak ki új választást a zalai településen - tette hozzá Szunyogh
velemenyezd, 2019. november 10. vasárnap, 23:02
Önkormányzat 2019 - Tömeges lakcímbejelentés miatt ismételik meg a választást Várföldén
Szunyogh István, a bánokszentgyörgyi közös hivatalhoz tartozó Várfölde jegyzője az MTI-nek pénteken elmondta: nem történt visszalépés, így ezúttal is két független polgármesterjelölt és tíz független képviselőjelölt közül lehet választani. A bírósági döntés után befagyasztották a települési névjegyzéket, így továbbra is 239 szavazópolgár szerepel a listán - bár azóta történtek már kijelentkezések a településről -, az majd vasárnap, a szavazáskor derül ki, hogy valójában kiknek van jogosan bejelentett címe Várföldén.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint október 13-án az eddig is a települést vezető Szörcsökné Horváth Mária 114, kihívója, Tóth Árpád 107 szavazatot kapott. A képviselőjelöltek között az első és a hatodik legtöbb voksot begyűjtő között is csupán 17 szavazatkülönbség adódott.

A települési névjegyzék szerint 239 szavazásra jogosult polgár járulhatott az urnákhoz, közülük 223-an voksoltak, 93,31 százalékos volt a részvételi arány.

Az eredmény ellen a helyi, majd a Zala
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 11:51
Önkormányzat 2019 - Közzétette az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit a politikai hirdetésekről
Mint írták, a választási eljárásról szóló törvény előírása értelmében a helyi és nemzetiségi önkormányzati választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehettek közzé, amelyek előzőleg megküldték hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ-nak. Az árjegyzékeket a számvevőszék augusztus 14-én jelentette meg a honlapján.

A nyilvántartásba vett sajtótermékeknek a választást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kellett a számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. A tájékoztatásnak tartalmaznia kellett, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mikor és milyen terjedelemben tette közzé.

A törvényben meghatározott határidőig összesen 91 sajtótermék (76 nyomtatott és 15 elektronikus) juttatta el tájékoztatóját a számvevőszékhez, azokat az ÁSZ feldolgozta és a www.asz.hu oldalon, a Választások menüpont alatt elérhetővé tette.

Az október 28-i határidő lejárta után
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 10:48
Képek, videók
szabadság nyilvántartás
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:08
oszidekor2_kedvezmenye s.j
k_e_timi
2010. november 06. szombat, 10:55
a Királyi Törvényszéki Pa
farkas1945
2013. december 25. szerda, 10:50
Csíkszereda,a Törvényszék
farkas1945
2013. november 27. szerda, 11:29
Törvényszék.jpg
agica2004
2013. október 06. vasárnap, 15:38
Legfelsö Törvényszék.jpg
farkas1945
2011. február 16. szerda, 16:07
Törvényszék-Alberta.pn g
farkas1945
2010. december 12. vasárnap, 14:22
Torvenyszek
kempes55
2009. június 01. hétfő, 16:36
A Törvényszék a 1O-es éve
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 11:26
A kir.Törvényszék
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 11:24
19O6, Törvényszék - ma Me
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 11:23
Törvényszéki látkép_2.jpg
tarsoly-galeria
2009. február 04. szerda, 23:58
Törvényszéki látkép_1.jpg
tarsoly-galeria
2009. február 04. szerda, 23:56
Szeged-Törvényszék.jpg
agica2004
2008. október 03. péntek, 11:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.