Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:17 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Román állami érdemrenddel tüntettek ki egy romániai születésű Nobel-díjas tudóst
A román elnöki hivatalban lezajlott ceremónián, románul mondott beszédében Stefan Hell bevallotta: amikor 1978-ban, 15 évesen kivándorolt Romániából, nem tudta volna elképzelni, hogy egyszer majd egy "szabadon választott, és németül folyékonyan beszélő" román államfőtől fog átvenni egy ilyen rangos kitüntetést.

Stefan Hell a Román Akadémián zajló ROMOPTO tudományos konferenciára érkezett Romániába. A rendezvényen tartott előadása után, a közönség soraiból érkezett kérdésre válaszolva elmondta: tudományos karrierjében, a pályaválasztás szintjén meghatározó szerepet játszottak romániai diákévei, de azt is nyíltan elmondta: nem érhette volna el ezt a tudományos szintet, ha nem vándorol ki.

A román állami elismerést tudományos munkásságáért és Románia nemzetközi megítélésének javításáért ítélték oda a tudósnak. Pénteken az 1947-ben lemondatott Mihály király nevében a (Hohenzollern-Sigmaringen dinasztia részét képező) román királyi ház is kitünteti a Romániában tartózkodó Stefan Hellt.

A göttingeni Max Planck Biofizikai Kémiai Kutatóintézet jelenlegi igazgatója 1962-ben született, gyermekkorát a magyar-román határtól mintegy 15 kilométerre fekvő Újszentannán (Santana) töltötte, ahol általános iskolai tanulmányait végezte. Gimnáziumi tanulmányait a temesvári Nicolaus Lenau német tannyelvű iskolában kezdte. 1978-ban, 15 éves korában szüleivel Németországba költözött.

Stefan Hell a németajkú romániai sváb közösség - és a temesvári "Lenauschule" - második képviselője, akit Nobel-díjjal tüntetnek ki. 2009-ben az irodalmi Nobel-díjat ítélték Herta Müller bánsági származású írónak. Ő 1987-ben, 34 éves korában települt át Romániából Németországba.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. szeptember 04. péntek, 14:15
Címkék: Stefan Hell, Román Akadémián, Mihály király, Stefan Hellt, Planck Biofizikai Kémiai Kutatóintézet, Nicolaus Lenau,
Kommentek
Megújult a Nagy László Emlékház Szmoljanban
Nagy László (1925-1978) 1949-ben érkezett Bulgáriába kétéves ösztöndíjjal. A magyar költőt a bolgár kultúra terjesztése és népszerűsítése terén végzett munkája elismeréséül 1976-ban nemzetközi Botev-díjjal, valamint Cirill és Metód Érdemrenddel tüntették ki. Ugyanebben az évben Szmoljan város díszpolgárává avatta, majd 1981-ben emlékházat nyitott a "rodopei magyar" tiszteletére - tartalmazza a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Nagy László mellszobrát a város közterén 2015-ben a Szófiai Magyar Intézet kezdeményezésére és a szmoljani önkormányzat együttműködésével állították fel a dél-bulgáriai városban. Akkor tett látogatásán Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az emlékház felújítását kezdeményezte Boni Petrunova miniszterhelyettesnél, ennek köszönhetően 2016 és 2019 között bolgár és magyar állami finanszírozással megtörtént a leromlott állagú szmoljani Nagy László Emlékház restaurálása - idézte fel a közlemény.

A beruházás részeként az emlékház
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 17:33
Joe Biden elnökjelölt-aspiránsként azonnal az első számú esélyese lett az amerikai demokratáknak
A Politico című lap szerint a legnagyobb kihívás Biden számára az lesz, hogy meggyőzze a sokszínű demokrata tábort arról: "egy 76 éves fehér férfi a megfelelő ember a képviseletükre.

Több évtizedes karrierje során Joe Biden harmadszor száll be az elnökválasztási versenybe, ezúttal - mint fogalmazott - "az amerikai demokrácia jövője miatt".

"Csatában állunk a nemzet lelkéért, és úgy hiszem, hogy amikor a történelem visszatekint majd a jelenlegi elnök négy esztendejére, akkor csupán egy aberrált pillanatot rögzít majd. Ám ha nyolc évet adunk Donald Trumpnak a Fehér Házban, akkor végérvényesen és alapjaiban megváltoztatja nemzetünket, és én ezt nem nézhetem tétlenül, nem hagyhatom, hogy megtörténjen" - fogalmazott a veterán politikus az indulását bejelentő videoüzenetben,, amelyet helyi idő szerint reggel hat órakor tett közzé a Twitter-oldalán.

Donald Trump Twitteren azonnal reagált a bejelentésre. "Isten hozott a versenyben, Álmatag Joe, csak azt remélem, hogy megvan az intelligenciád,
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 17:49
Az orosz elnök feszültségkeltéssel vádolja Koszovót a balkáni térségben
energiaügy, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, az oktatás és a kultúra területét érintik.

A két elnök megkoszorúzta azoknak a szerb és orosz katonáknak a sírját, akik a második világháború idején részt vettek Belgrád náci megszállás alóli felszabadításában.

Aleksandar Vucic egy sárhegyi, más néven sarplaninai juhászkutyát ajándékozott az orosz elnöknek, Vlagyimir Putyin pedig - az Oroszországgal épített sokoldalú kapcsolatokban való jelentős személyes hozzájárulásáért - Alekszandr Nyevszkij érdemrenddel tüntette szerb kollégáját.

Vlagyimir Putyin az orosz támogatással épülő Szent Száva-templomhoz is ellátogat csütörtökön, ahol a várakozások szerint mintegy hetvenezres tömeg üdvözli majd. Nem mindenki várta azonban ilyen lelkesen az orosz politikust, csütörtökre virradóra Vajdaság több városában is "Putyin, menj haza!" tartalmú plakátok jelentek meg. Egy közvélemény-kutatás szerint egyébként Vlagyimir Putyin a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, a lakosság 58 százaléka tartja őt a
velemenyezd, 2019. január 17. csütörtök, 18:02
Étel - mesék A cordon bleu útja a tányérig
múlt az idő , és a 18 . században a szépséges Dubarry márkiné
egy ízben pazar vacsorával kedveskedett a hasát is szerető , már korosodó
XV . Lajosnak , aki mindig fennen hangoztatta , hogy jól főzni kizárólag
a férfiak tudnak .
Mivel felettébb elégedett volt a felszolgált ételekkel , hívatta a szakácsot ,
hogy megdicsérje . Nagy meglepetésére egy bájós szakácsnőt vezettek a
színe elé , akit elismerése jeléül legott kitüntetett a kék vállszalagos
érdemrenddel . Ettől fogva a Cordon Bleu a legjobb szakácsok díja lett .
1895 - ben egy népszerű gasztronómiai és receptmagazin kiadója
Párizsban megnyitotta a Le Cordon Bleu szakácsművészeti iskolát .
Itt tanult a Julie - Julia - Két nő egy recept című mozifilm hősnője , a
Meryl Streep által megszemélyesített Julia Child amerikai tévészakács is :
Magát a cordon bleu - t állítólag a Titanic szakácsa találta ki és találta fel
1912 . április 14 - én a kapitány tiszteletére ,
bedmarika47, 2018. február 02. péntek, 16:56
Horvátország támogatja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez
A háromnapos állami látogatásra Romániába érkező horvát államfőt Klaus Iohannis román elnök ünnepélyes külsőségek közepette fogadta a román elnöki hivatalban és - a demokrácia, valamint a térség biztonsága erősítésében, a két ország baráti kapcsolatának fejlesztésében játszott szerepéért - a Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki.

Grabar-Kitarovic a hivatalos megbeszéléseket követő közös sajtóértekezletükön beszélt arról, hogy Románia és Bulgária már teljesíti a schengeni tagság technikai követelményeit és a tőlük megkövetelt igazságügyi reformokat is végrehajtották, így az Európai Uniónak nem kellene többletfeltételeket támasztania az igazságszolgáltatási monitoring lezárása érdekében. Hozzátette: reméli, hogy hamarosan Horvátország is teljesíteni tudja a belső határellenőrzés nélküli térség műszaki feltételeit és szintén tagja lehet a schengeni térségnek.

Úgy vélekedett: mindez elengedhetetlenül fontos Európa egységes fejlődéséhez, a többsebességes Európa elkerüléséhez.

Vendéglátója
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 22:23
Ukrán válság - Mintegy 1700-an részesülnek elnöki amnesztiában a Donyec-medencei hadművelet résztvevői közül
A tisztségviselő kiemelte, hogy az amnesztiában részesülő ukrán önkéntesek és katonák zöme - körülbelül 1100 fő - szolgálatteljesítés közben követett el kisebb súlyú függelemsértést, például engedély nélküli eltávozást vagy gondatlanságot.

Az amnesztiáról szóló rendeletet a hétvégén írta alá Petro Porosenko ukrán elnök egyházi vezetők és az Ukrajna Hőse érdemrenddel kitüntetettek szervezetének kérésére. Ez az első amnesztiarendelet azóta, hogy 2014 tavaszán Kijev elindította a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletet a Donyeck és Luhanszk megyékben fegyveres zavargásokat kirobbantó, Moszkva által támogatott szakadárok ellen.

A főügyész kiemelte ugyanakkor, hogy 150 ukrán katona olyan súlyú bűncselekményt követett el, ami miatt nem részesülnek elnöki kegyelemben. Hozzáfűzte, hogy közülük körülbelül 120 fő ellen az eljárás már bírósági szakaszban van.

"Valamennyien hálásak vagyunk Önnek, hogy megteremtette az ukrán fegyveres erőket. Tudjuk, milyen volt az ukrán hadsereg 2013-ban és milyen
velemenyezd, 2017. szeptember 04. hétfő, 19:24
Leslie Mandoki világsztárokkal tiszteleg a Sziget előtt
Mandoki 1994-ben, a második Szigeten, a fesztivál történetének egyik első külföldi fellépőjeként adott koncertet csapatával.

"Már túl voltunk néhány tévéműsor-szereplésen és akusztikus fellépésen Németországban két nagyon sikeres album után, de nagykoncertünk addig még nem volt" - mondta Mándoki László az MTI-nek. A Leslie Mandoki's People elnevezésű formációban játszott például Ian Anderson (Jethro Tull), Randy Brecker és Mike Stern (Blood, Sweat & Tears), Bobby Kimball (Toto), Bill Evans (Miles Davis Band), Chris Thompson (Manfred Mann's Earth Band), Nick van Eede (Cutting Crew), John Helliwell (Supertramp) - ők azóta is Mandokival zenélnek.

"A Sziget számomra a szabadságvágyat jelentette akkor és most is" - jegyezte meg Mandoki, aki csak 1994-ben zenélt először hazai színpadon, holott az 1988-as szöuli olimpiára írt dalát, a Koreát Csepregi Évával énekelte el a rendezvény megnyitóján és a lemez Magyarországon is siker volt. A magyarországi áttörést csak a jóval későbbi, 2013-as
velemenyezd, 2017. július 31. hétfő, 10:31
Végső búcsút vettek Fónay Jenőtől
Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke gyászbeszédében kiemelte: a 91. életévében elhunyt Fónay Jenő olyan generációhoz tartozott, amely még "megtanult magyarul gondolkodni", és ez a tudás minden helyzetben bátorságot adott neki.

Kitért arra: az első és másodfokon is kimondott halálos ítélet egész életére kihatott, mégsem vált soha reményvesztetté.

Felidézte: cellatársai szerint még a halálos ítélet végrehajtására várva is mindig "izgő-mozgó", a híreket figyelő ember volt, és szabadulása után, az állandó megfigyelés és rendőri zaklatások idején sem szűnt meg másokért tenni akaró, aktív közösségi életet élni.

Ez a belső hajtóerő késztette arra, hogy létrehozza a Pofoszt, hogy segíthessen egykori harcostársain.

Boross Péter barátjának és bajtársának nevezte az elhunytat, aki elmondása szerint sokat segített neki a rendszerváltás idején. Mint mondta, akkoriban sokan jogosan megtorlásra vágytak, Fónay Jenő azonban, noha szenvedélyes ember volt,
velemenyezd, 2017. július 07. péntek, 17:48
Képek, videók
Érdemrendek..JPG
wob
2011. december 01. csütörtök, 12:59
Érdemrend!
ledus
2007. február 01. csütörtök, 12:47
Érdemrend.bmp
becimaci
2006. július 22. szombat, 09:56
0 Nobel díjasok I..png
lovaszmarika
2016. július 31. vasárnap, 18:06
Nobel dijas
lovaszmarika
2011. március 02. szerda, 15:35
Elie W.Nobel dijas sz.haz
margareta51
2007. december 27. csütörtök, 22:14
Szeged-Stefánia-Müller pa
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:08
Szeged múlt sz-Stefánia.j
agica2004
2018. március 21. szerda, 16:20
Szeged Stefánia.jpg
agica2004
2018. február 28. szerda, 00:26
Szeged-Stefánia.jpg
agica2004
2018. február 28. szerda, 00:06
Szeged-Szökőkút-Stefán ia.
agica2004
2018. február 28. szerda, 00:04
Cukkinis stefánia vagdalt
irmus
2017. április 03. hétfő, 18:38
SzKV. Stefánia.jpg
agica2004
2017. február 05. vasárnap, 16:45
SzKV-Stefánia.jpg
agica2004
2017. február 05. vasárnap, 16:39
Szeged-Stefánia 1910 körü
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.