Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 20:34 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tíz hiba, amit szemünk ellen elkövetünk
Tíz hiba, amelyet a leggyakrabban követünk el szemünk egészsége ellen
Szerző: Kiss Éva

Partner: HáziPatika.com
Címkék: szem, kötőhártya-gyulladás, irritáció, szemszárazság, érrendszer, szemészeti problémák, dohányzás

Valljuk be: amíg rendelkezünk ezzel a fantasztikus értékkel, a legtöbben természetesnek vesszük, hogy ép látású embernek születtünk. Ez azonban nem tart örökké, főleg, ha óvatlanul naponta súlyos hibákat követünk el szemünk egészsége ellen.

Alváshiány
Az alvás nem elvesztegetett idő: ha valaki hosszabb ideig nem alszik eleget, az súlyosan visszaél a szeme tűrőképességével (is). Egy felnőtt embernek legalább 7-8 óra alvásra van szüksége naponta, ha ez rendszeresen hiányzik, azt a kimerültség, ingerültség, általános panaszok mellett a fáradt, száraz szem, illetve a szem alatti sötét karikák is jelzik.
Bagatellizált panaszok
Akár konkrét problémák nélkül sem árt időnként orvossal ellenőriztetni az egészségünket. Így van ez a szem épségével is: nem felesleges a vizsgálat akkor sem - sőt, a szemész és a páciens is annak örülhet a legjobban -, ha minden rendben van.

Semmiképpen sem szabad azonban elmulasztani az orvosi kivizsgálást, ha a látással vagy a szemmel kapcsolatos problémák jelentkeznek, még ha apró kellemetlenségnek tűnnek is. Ilyen lehet például a visszatérő szempirosság, az égő, viszkető szem, a kötőhártya-gyulladás, a gyakori fejfájás, a hunyorítás, a túl közelről olvasás, stb., amelyeknek a hátterében súlyosabb szemproblémák is meghúzódhatnak.

Szemüvegeseknek azért is tanácsos időnként megvizsgáltatni látásukat, hogy kiderüljön, megfelel-e még az a dioptria, amelyet használnak, nem változott-e idővel szemük állapota.
Rossz napvédelem
Lassan kezd beépülni a köztudatba, hogy a napsugárzás UV hatásától védeni kell a bőrünket, de a szem védelmét még mindig sokan elmulasztják. Pedig a szem még érzékenyebb ilyen szempontból, és ugyanúgy "emlékezik" évtizedeken át a károsodásokra, mint a bőr. Ezért a napszemüveg használata nagyon fontos minden alkalommal, amikor nagyobb UV sugárzásnak vagyunk kitéve: erős napsütésben, víz mellett, téli, havas sportok közben.

Nem mindegy az sem, milyen napszemüveget használunk: az egyszerű sötétített, UV-védelmet nem tartalmazó napszemüveg ugyanis többet árt, mint használ.

Sérülésveszély
Vannak olyan tevékenységek, amelyek végzésekor állandó veszélyben van a szemünk. A sérülés veszélyét sokan nem veszik komolyan például motoros fűkaszával végzett fűnyírás, fűrészelés, motorozás közben. A védőszemüveg ilyen esetekben súlyos szemsérüléstől, látáskárosodástól menthet meg. Még kevesebben gondolnak arra, hogy akár szórakozás közben is adódhat ilyen jellegű baleset: egy rossz technikával nyitott pezsgő, a paintballozás közben levett fejvédő, a tűzijáték helytelen használata, de akár a lézermutató szemre irányítása is okozhat súlyos szemsérülést.

A szemet is lehet éheztetni?
Bizony, lehet, sőt, a nem megfelelő folyadékbevitel, vagyis a szem nyálkahártyájának "szomjazása" is árthat a szemünk állapotának. A kiegyensúlyozott, vitamindús, omega-zsírsavakat is tartalmazó táplálkozás védi a szemet.

Különösen fontos, hogy A- és C-vitaminból tartalmazzon megfelelő mennyiséget az étrendünk. A szem egészsége szempontjából előnyös például az A-vitaminban gazdag máj, a vaj, a karotintartalmú sárgarépa, és a luteinben gazdag kelkáposzta és a spenót fogyasztása.

Füstölődés
A dohányzás (akár aktív, akár passzív) két irányból is árt a szemnek: egyrészt a nikotin érszűkítő hatású, ami rongálja a szem finom hajszálereit, másrészt a füstös, szennyezett levegő szemszárazságot, irritációt okoz.
Légkondik

Egyre több lakásban és munkahelyen van légkondicionáló berendezés, sőt, a személygépkocsikat is mind gyakrabban szerelik fel ilyennel. A túl száraz, alacsony páratartalmú "konzerv" levegő azonban nem tesz jót a szem nyálkahártyájának. Védekezni ez ellen párologtatóval, a szem finom tornáztatásával, esetleg műkönny használatával lehet.

Külön szót érdemel a huzat, a szél, a kocsiban az arcunkba irányított szellőzés: ezek mind szárító, tehát szemet irritáló hatásúak.

Monitor előtti munka
A közhiedelem ellenére, a mai, modern számítógépek már nem ártanak a szemnek, mert a monitorok által kibocsátott sugárzás elhanyagolható. Pontosabban: nem a sugárzás okozhat szembántalmakat, hanem a fáradtság és az, hogy a monitorra koncentrálva kevesebbet pislogunk, ami túlerőltetést, szemszárazságot okoz.

Fények
A rosszul elhelyezett fényforrás, a rosszul megvilágított író- vagy munkaasztal is bajt okozhat, hiszen árnyékolva vagy félhomályban a betűk kontrasztja kicsi, nehezebb fókuszálni, fárasztóbb az írás-olvasás. Sokan tapasztalják, hogy az esti, éjszakai hosszas autóvezetés után kipirosodik a szemük. A szembe világító fények ellen fényre sötétedő szemüveggel lehet védekezni.
Rejtett összefüggések
Az emberi szervezet nem elkülönült részekből áll, hanem egységet alkot, ahol minden mindennel összefügg. Így egy-egy szemprobléma is jele lehet más betegségek meglétének vagy veszélyének, és viszont: bizonyos panaszok esetében a szem érintettségének vizsgálata is szükséges.

Van, amikor ennek nyilvánvaló jelei vannak, például amikor egyes vírusfertőzések vagy allergiás megbetegedések kötőhártya-gyulladást is okoznak - ezeket az alapbetegséggel együtt kezelni kell. Máskor nincsenek látványos tünetek, mégis, bizonyos anyagcsere-problémák (például cukorbetegség), keringési betegségek kapcsán a szemészeti kivizsgálás elengedhetetlen.

Az érrendszer állapotának, a szív-, az agy és a vese keringés esetleges károsodásának érzékeny mutatója a szemfenék finom ereinek vizsgálata, és jó tudni, hogy ilyen alapbetegségek mellett a szem is veszélyben van. Így aztán a legsúlyosabb, leggyakoribb hiba, amit a szemünk ellen elkövethetünk, ugyanaz, mint amit általában az egészségünk ellen vétünk: a szív- és érrendszeri rizikófaktorok "begyűjtése", az elhízás, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a mozgáshiány, a stressz, és a többi, ami egészségünk elhanyagolásához, megromlásához vezet.
lovaszmarika, 2015. december 31. csütörtök, 13:01
Címkék: Kiss Éva, leggyakrabban követünk, fantasztikus értékkel, legtöbben természetesnek, súlyosan visszaél, szeme tűrőképességével,
Kommentek
A Mini Textúra programsorozat és bábkiállítás várja a közönséget a Nemzeti Galériában
A március 29-ig tartó programsorozat a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház és a Pozsonyi Pagony könyvkiadó együttműködésében valósul meg - olvasható a Budapest Bábszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Pozsonyi Pagony felkérésére öt kortárs író (Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál) írt szöveget a galéria állandó kiállításainak egy-egy műtárgyához. A meséket a Budapest Bábszínház öt rendezője, Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit és Mórocz Adrienn viszi színre bábszínészek bevonásával.

Az így készült darabok magukon viselik a festők, az írók, a bábrendezők és a bábszínészek kézjegyét. A Mini Textúrában az irodalom, a bábjáték, a színházi formanyelv segít a gyerekeknek közelebb kerülni a képzőművészeti alkotásokhoz, megkönnyíti befogadásukat és értelmezésüket - olvasható a galéria honlapján.

Mint írják, a résztvevők az öt jelenetet egymás után nézhetik végig, ezután egy térkép segítségével nyomozós
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 17:02
Női kézilabda olimpiai selejtező - Szikora Melinda nem tagja a szűkített magyar keretnek
Siófok jobbátlövője, Vámos Petra, a Debrecen irányítója, valamint a Győr két balszélszője, Fodor Csenge és Puhalák Szidónia.

A torna rajtjára 16 játékos nevezhető, a kvalifikációs viadal során három cserére van lehetőség.

A magyarok sorrendben a kazah, a szerb és az olimpiai címvédő orosz csapattal találkoznak, a kvartett első két helyezettje vehet részt a tokiói olimpián.

A magyar női válogatott kerete az olimpiai selejtezőre:

kapusok:Bíró Blanka (Ferencváros), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győr)

jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győr), Lukács Viktória (Ferencváros)

jobbátlövők:Kiss Nikolett (Érd), Klujber Katrin (Ferencváros)

irányítók:Kovacsics Anikó (Ferencváros), Lakatos Rita (Vác), Tóth Gabriella (Érd)

beállók:Pásztor Noémi (Ferencváros), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (Debrecen)

balátlövők:Csiszár-Szekeres Klára (Ferencváros), Háfra Noémi (Ferencváros), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK)

balszélsők:Márton Gréta (Ferencváros), Schatzl
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 16:42
A jövő évadban is a Győri Nemzeti Színház épületében játszik a színház és a balett társulata
A Győri Nemzeti Színház épületét a Modern városok program keretében újítják fel, a kiviteli tervek már elkészültek, jelenleg a közbeszerzési eljárások előkészítése történik. 2017 decemberében jelentette be Borkai Zsolt korábbi polgármester, hogy a felújítás idejére az Olimpiai Sportpark nagycsarnokában tartják a társulatok előadásait, várhatóan két évadon át.

A közlemény szerint Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester úgy fogalmazott, hogy az Olimpiai Sportpark a város kiemelt sportlétesítménye, amely azt a célt szolgálja, hogy edzőtáborokat, versenyeket tartsanak ott, valamint hogy a győri sportolók otthona legyen.

"Sport és kultúra sok esetben tud kéz a kézben járni, de csak egymást erősítve, nem pedig gyengítve. A létesítményt meghagyjuk a sportolóknak" - mondta.

Hozzátette, hogy az épület felújításának idejére a társulatoknak új otthont kell találni. Az igazgatókkal szoros együttműködésben, igényeiket figyelembe véve dolgoznak a lehető legjobb megoldáson. Javaslatok már
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 11:01
Női kézilabda BL - Csoportelsőként negyeddöntős a címvédő Győr
vezetőedző időkérése után sem változott a játék képe, a felszabadultan, gyorsan és pontosan kézilabdázó házigazdák könnyedén szerezték góljaikat, a vendégek védekezése szinte egyáltalán nem volt hatékony, így a szünetben 17-12-es hátrányban voltak.

A megszokottnál lassabb, körülményesebb, pontatlanabb ETO a második felvonás elején nem tudta csökkenteni a különbséget. A 48. percben még 25-20 volt az állás, ám a montenegróiak fáradni látszottak. A vendégek innentől kezdve sokkal hatékonyabban támadtak, Kiss Éva bravúrosan védett, csapata pedig egy 7-1-es időszak végén ismét vezetett. Az izgalmas hajrában a Buducnost egyszer még egyenlített, de Stine Oftedal találata a Győr javára döntötte el a meccset.

A mezőny legeredményesebb játékosa Katarina Bulatovic volt nyolc góllal, a hazaiaknál Jovanka Radicevic héttel zárt.

A két együttes 21. alkalommal találkozott egymással a nemzetközi porondon, a győrieknek három vereség és négy döntetlen mellett ez volt a 14. győzelmük.

Jövő szombaton a
velemenyezd, 2020. március 01. vasárnap, 18:52
Vasárnap estig ingyen elérhető a Lúdas Matyi című film az interneten
diadalra, a párt filmpolitikai bizottságának választása végül Fazekas Mihály Lúdas Matyijára esett.

A címszerepre először Gábor Miklóst szemelték ki, de aztán túl intellektuálisnak találták és a húszéves Soós Imrét választották. A női főszerepet a 19 éves Horváth Teri kapta. Mindketten nemcsak tehetségesek voltak, hanem szegényparaszti családból is származtak. Döbrögit Solthy György alakította, a filmben a magyar színjátszás olyan nagyságai tűntek fel, mint Ruttkai Éva, Somlay Artúr, Görbe János, Kiss Manyi, Horváth Teri. A forgatás helyszíne Alsódabas, Dömsöd, Felsődabas, Gödöllő és Sári volt.

A magyar filmgyártás addigi történetében példátlanul nagyszabású alkotásban több mint hatszázan statisztáltak, a forgatás külső helyszíneken, korabeli ruhákkal, korábban nem alkalmazott sminkelési és világítási technikával folyt.

A legnagyobb kihívást a viszonylag ismeretlen színes technika jelentette: a napfényben is nagyon erős világítást kellett alkalmazni, az árnyékban pedig szinte
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 11:51
Női kézilabda olimpiai selejtező - Szikora és Zácsik is a bő keretben
A 28 fős névsor tagjai közül 16 játékos léphet pályára a négyes torna rajtján. A kvalifikációs viadal során három cserére nyílik lehetőség.

A bő keretbe bekerült Szikora Melinda, az EHF Kupa-címvédő Siófok KC kapusa, illetve Szöllősi-Zácsik Szandra, az MTK balátlövője is, akik a közelmúltban rendre remek teljesítményt nyújtottak.

A válogatott március 10-én kezdi a felkészülést.

A magyar női válogatott bő kerete:

kapusok:Bíró Blanka (Ferencváros), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győr), Szikora Melinda (Siófok)

jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győr), Grosch Vivien (Dunaújváros), Kovács Anett (Békéscsaba), Lukács Viktória (Ferencváros)

jobbátlövők:Kiss Nikoletta (Érd), Klujber Katrin (Ferencváros), Kovács Anna (Debrecen), Tomori Zsuzsanna (Siófok)

irányítók:Kovacsics Anikó (Ferencváros), Lakatos Rita (Vác), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (Debrecen)

beállók:Kisfaludy Anett (Érd), Pásztor Noémi (Ferencváros), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:01
Női kézilabda Olimpiai kerete
28 fős névsor tagjai közül 16 játékos léphet pályára a négyes torna rajtján. A kvalifikációs viadal során három cserére nyílik lehetőség.
A bő keretbe bekerült Szikora Melinda, az EHF Kupa-címvédő Siófok KC kapusa, illetve Szöllősi-Zácsik Szandra, az MTK bal átlövője is, akik a közelmúltban rendre remek teljesítményt nyújtottak.

A válogatott március 10-én kezdi a felkészülést.

A magyar női válogatott bő kerete:
kapusok:
Bíró Blanka (Ferencváros), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győr), Szikora Melinda (Siófok)

jobbszélsők:
Faluvégi Dorottya (Győr), Grosch Vivien (Dunaújváros), Kovács Anett (Békéscsaba), Lukács Viktória (Ferencváros)

Jobbátlövők:
Kiss Nikoletta (Érd), Klujber Katrin (Ferencváros), Kovács Anna (Debrecen), Tomori Zsuzsanna (Siófok)

Irányítók:
Kovacsics Anikó (Ferencváros), Lakatos Rita (Vác), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (Debrecen)

Beállók:
Kisfaludy Anett (Érd), Pásztor Noémi (Ferencváros),
maroka, 2020. február 25. kedd, 17:01
Kedden lesz 12 éves a közmédia Család-barát magazinja
A keddi ünnepi műsor vendége lesz többek között Király Viktor és felesége, akik a közelmúltban házasodtak össze; Kiss Kamilka és Lőrincz Ádám, akik előadják a Család-barát dalát. Látható lesz az adásban a 4 for Dance formáció és Faragó Topi. Nem marad ki Bangó Margit sem, aki a Család-barát legelső vendége volt 12 évvel ezelőtt, az állandó szakértők pedig új oldalukról mutatkoznak be - olvasható a közleményben.

A Család-barát ajándékoz is: a Bethesda Gyermekkórházat Rátonyi Kriszta látogatja meg, aki a műsorkészítők nevében készségfejlesztő játékokkal, kifestőkkel és mesekönyvekkel lepi meg az ott lábadozó gyerekeket. Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie egyik legújabb dalát adja elő akusztikus gitáron az adásban és a műsor örökbe fogad egy kengurut is a Fővárosi Állat- és Növénykertből. A műsorvezetők segítségével a kulisszák mögé is bepillanthatnak a nézők, akiket sok más meglepetéssel is várnak a képernyő elé és a Család-barát Facebook oldalán.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 13:32
Képek, videók
Kiss Éva
credo77
2010. március 29. hétfő, 13:31
Követünk téged
sanci81
2014. március 02. vasárnap, 08:48
Fantasztikus utazás.jpg
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 23:07
Fantasztikus fa.jpg
pacsakute
2018. április 16. hétfő, 20:57
FANTASZTIKUS.png
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 16:46
FANTASZTIKUS-SZÍNEK.gi f
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 12:44
EZ--FANTASZTIKUS-LETT. gif
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 12:42
Fantasztikus ötletek
sanci81
2017. június 10. szombat, 17:27
Fantasztikus kép.jpg
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:31
Fantasztikus hely.jpg
pacsakute
2015. július 01. szerda, 14:42
Arctisztítás természetes
pacsakute
2020. február 10. hétfő, 22:07
Természetes antibiotikumo
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 00:33
Természetes agyserkentők.
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 00:31
Természetes vitaminok.jpg
pacsakute
2018. február 20. kedd, 21:20
Természetes antibiotikumo
irmus
2018. február 16. péntek, 14:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.