Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 05:06 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent Ágnes
Az ógörög nyelvben több név is származik a hagnosz szóból, és ezek egyik becézett alakja volt a Hagnész. Más források szerint a melléknév nőnemű alakjából, a hagnéből származik. A latinba H nélkül került át, Agnes alakban írták, amit a középkorban Magyarországon Ágnesnek ejtette
Kép linkje Link
Híres történelmi Ágnesek:
Szent Ágnes. 4. századi római szűz vértanú, aki életével, halálával mintegy megtestesítője mindannak, amit nevének görög eredetije jelent. Prágai Boldog Ágnes, szerzetesnő (1205-1282). Apja I. Ottokár cseh király, anyja Konstancia, III. Béla királyunk lánya.

Nevezetes Ágnesek még:
III. István magyar király felesége (1147-1172)
III. Béla magyar király felesége (1173-1196)
Ágnes macsói hercegnő, magyar királynő, IV. Béla magyar király (1235-1270) leánya.
Ausztriai Ágnes, magyar királyné, Albert ausztriai herceg lánya, az utolsó Árpád-házi királynak, III. Andrásnak (1290-1301) felesége, az egyetlen Habsburg-lány az Árpádok családjában.
Poitoni Ágnes (1023-1077), V.Vilmos guyenne-i herceg leánya, III. Henrik császár felesége.
Meráni Ágnes, Berthold meráni herceg lánya, III. Fülöp Ágost francia király (1180-1223) felesége.
..........................


Még több kép Link
maroka, 2017. január 21. szombat, 08:25
Címkék: Szent Ágnes, Magyarországon Ágnesnek, Prágai Boldog Ágnes, Apja, Béla királyunk, Nevezetes Ágnesek,
Kommentek
Prágai Szent Ágnes - Böjte Csaba t. jegyzete
Ottokár cseh király, anyja Konstancia, III. Béla királyunk leánya volt. Hatalomra törő apja, aki minden eszközt megengedettnek tartott arra, hogy a német birodalomtól minél függetlenebbé tegye országát, a kis Ágnest afféle sakkfiguraként ide-oda mozgatta jellemtelen politikai játékainak sakktábláján. Először eljegyezte a gyermeket a sziléziai herceg, Henrik egyik fiával. Nagy szerencse és kegyelem volt ez Ágnes számára, mert így elkerülhetett a prágai udvarból. Ágnest jövendő férje édesanyjának, a későbbi Szent Hedvignek gondjaira bízták, aki a trebnitzi cisztercita nővérek kolostorában helyezte el őt. Ez a kolostor volt Hedvig legkedvesebb alapítása, s az a három év, amit Ágnes ezeknél a magasan művelt nővéreknél töltött, döntő hatással volt egész életére.
Amikor Ágnes jegyese egy vadászaton szerencsétlenül járt, a kislányt hazavitték Prágába, és egy időre a premontrei nővérekre bízták Doksonyban. Közben a becsvágyó apa új, politikailag még előnyösebb kapcsolatot keresett. Elígérte Ágnest II. Frigyes
maroka, 2020. június 09. kedd, 06:45
Érden játssza a következő szezon hazai mérkőzéseit a DKKA
hazai találkozóknak 2020/2021-ben az Érd Aréna ad otthont.

Kiemelte, dolgoznak azon, hogy az akadémia működése zavartalan legyen, ennek érdekében két újabb támogatói szerződést is kötöttek.

Gurics Attila, a DKKA menedzsere elmondta, négy új játékost igazoltak az eddigi hiányposztokra. Görögországból érkezik a 24 éves észak-macedón válogatott beálló, Sanja Dabevska, aki nemzetközi kuparutinnal is rendelkezik. A kapuba a Ferencvárostól Hlogyik Petra junior-világbajnok játékost, a jobbszélre pedig a Szent István SE-ből Horváth Grétát szerződtették. Szintén a csapatot erősíti a dunaújvárosi nevelésű, az Alba Fehérvár KC-től visszatérő beálló, Moutsogianni Teodóra is. A menedzser közölte, az új érkezőkkel teljessé vált a klub 18 fős kerete, amelyben több utánpótlás korosztályos játékos is lehetőséget kaphat majd.

Vágó Attila vezetőedző mellett a szakmai stábban található másodedzőként Illés Márton, kapusedzőként pedig Győri Ágnes. A stáb tagja marad Takács Árpád erőnléti edző és Bába Mihály
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 13:51
Ferenc pápa csütörtökön testvéri imára szólított a járványok
Nem hiszem, hogy valaha is lett volna egy olyan nap a világon, mikor minden nép és minden felekezet egy akarattal, a közös veszély elhárítása miatt együtt imádkozott volna!! Csodálatos ez a történelmi esemény, biztos, hogy a mennyei Atyánk pezsgőt bontott örömében!!
Szeretettel, Csaba t.

- Ferenc pápa csütörtökön testvéri imára szólított a járványok megszűnéséért
A Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén a pápa emlékeztetett, hogy ma tartjuk az Emberi Testvériség Főbizottsága által meghirdetett imanapot. Kérjük az Úrtól a koronavírus-világjárvány megszűnését! Homíliájában a pápa kitért rá, hogy sok más járvány is millió számra szedi áldozatait, mint az éhség, a háborúk, az oktatás nélkül maradt gyermekek tragédiája. Az Úr áldjon meg és kegyelmezzen nekünk!
Május 14-én, amikor a világegyház Szent Mátyás apostol liturgikus emléknapját ünnepli, Ferenc pápa a reggeli szentmisén kitért az Emberi Testvériségért létrehozott bizottság kezdeményezésére, amely ma imára,
maroka, 2020. május 15. péntek, 10:20
Koronavírus/Érettségi - Sokan választották a kereszténység és az 56-os forradalom témáját történelemből
és felkészültségének megfelelő" témát választani.

Az igazgató az elmaradó szóbeli vizsgákról szólva úgy fogalmazott, sajnálja, hogy így alakult, mert "pedagógusként mindig élvezet egy-egy jól sikerült feleletet hallgatni".

A járvánnyal kapcsolatos óvintézkedésekről közölte: bár tanulólétszámuk magas, a gimnázium nagy épületében jól el lehetett osztani az érettségizőket. Mindenki "komoly felnőttként viselkedett és fegyelmezetten, intelligensen kezelte a helyzete" - jegyezte meg.

A tolnai Szent István Katolikus Gimnázium végzőse, Ódor Ágnes szerint "összességében nem volt vészes" a történelem érettségi. Elmondta, hogy az esszékérdések közül sokan választották a kereszténység és az 56-os forradalom témáját. Az iskolában 57-en érettségiztek. Novothné Baán Erzsébet igazgató szerint, bár a tesztfeladatok megoldásához komoly szövegértési kompetencia kellett, a feladatok nem voltak nehezebbek az elmúlt évekéhez képest.

A gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban 20-an német, 16-an magyar nyelven
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 17:43
Erdei B. Ágnes: MÁBA VERGŐDVE...
Erdei B. Ágnes

MÁBA VERGŐDVE...

Mikor a kemény köd az éjre ráfeszül,
fedetlenül, lélekben pőrén pihenni térnél, félve,
mert térdre ágaskodik s megnő benned a teher -
vétkezel újra önmagad ellen:

Szellemtrónján a reménytelenségnek
merev fények villannak lidércek szeméből,
kéklőn hamvad hited, fájdalom díszeleg a karfán,
s talpán kínból csiszolt kövek az ékek.

Miértek küzdenek elméd hálójában,
csodában sem bízol - hisz az már rég elbukott,
tudván-tudod bár az élő napnak sugarát,
odaát képzeled mégis magad, míg a percek
telnek tehetetlenséged fémketrecébe zárva,
s hiába minden megrajzolt elképzelés,
mert tévedés, csak szenveded léted, áltat.

"És nem jön az álom, az enyhetadó",
takaró-ráncaidban már csillan a hajnal
s még jajjal ölelkezel
lilagondolatok, 2020. április 20. hétfő, 10:51
Kérjük Szent II. János Pál közbenjárását a koronavírus .....
Kérjük Szent II. János Pál közbenjárását a koronavírus-járvány végéért.
..............
Szükségünk van egymásra, hogy közösen kérjük a szent pápa közbenjárására az irgalmas Istent, hogy érjen véget a koronavírus-járvány - írja Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek, közös imára hívva mindenkit április 2-án, II. János Pál halálának 15. évfordulóján. A pápa volt személyi titkára 21.37-kor kérte a lelki bekapcsolódást.
,,Amikor 15 évvel ezelőtt Szent II. János Pál az Atya házába indult, Vatikánvárosban a Szent Péter téren, de a világ minden táján a templomokban és a kápolnákban, a városok terein és az útszéli kereszteknél emberek milliói virrasztottak. Utcáinkat és templomainkat imádkozó emberek halk suttogása töltötte be, akik ezekben a napokban együtt akartak lenni, és akik lélekben egyesülni akartak a haldokló pápával, hogy szeretetükkel elkísérjék, és így fejezzék ki köszönetüket élete és
maroka, 2020. április 02. csütörtök, 10:04
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Debrecenben
A Szentlélek döntése a mi életünkben is megtalálható, mert a Szentlélek az Atya és a Fiú folyton tartó döntése az élet mellett. Ha mindent megteszünk, ami tőlünk telik - ezekben a nehéz napokban is -, akkor döntésünk a Szentlélekből táplálkozik.
Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepének reggelén Krakomperger Zoltán plébános mutatott be szentmisét a debreceni Szent Anna-székesegyházban, amit élőben közvetítettek, és utólag is megtekinthetnek a hívek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Facebook-oldalán.
.............
Homíliájában a szónok az igeliturgia napi szentírási szakaszaiban szereplő, tanításként szolgáló döntésekre hívta fel a figyelmet: az ószövetségi olvasmányban (Iz 7,10-14;8,10) a szövetség Istene döntött választott népének megmentése mellett, s ehhez Acház király hozzájárulása is szükséges lett volna. Isten jelet kínált fel neki, amelyet a király gőgből, pusztán katonai
maroka, 2020. március 31. kedd, 18:47
Palánki Ferenc: Lássuk meg a lehetőséget, amit Isten ......
Palánki Ferenc: Lássuk meg a lehetőséget, amit Isten a járvánnyal akar nekünk adni!
Nagyböjt 4. vasárnapja az örvendezés vasárnapja. Ha körülnézünk, a világban, azt mondhatjuk, hogy nincs miért örvendeni. Mégis bármilyen nehézségek vesznek is körül bennünket, betegség, járvány, az Isten velünk van. Ez a mi örömünknek az oka - mutatott rá Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök március 22-én, a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott szentmisén
.......................
Az ószövetségi olvasmány (1Sám 16,1b.6-7.10-13a) arról a történetről szól, amikor Sámuel próféta felkeni királlyá Dávidot. A próféta állandóan kapcsolatban van Istennel, és ahogy meglátja az első fiút, a rátermett Eliábot, emberi szempontokat figyelembe véve azt gondolja, ő az, akit Isten alkalmasnak tart arra, hogy király legyen. De a próféta rádöbben arra, hogy neki is Isten szemével kell látnia a világot,
maroka, 2020. március 24. kedd, 08:28
Képek, videók
szent_agnes.jpg
liliana01
2018. január 20. szombat, 14:52
Szent Ágnes
sacimama
2015. január 21. szerda, 22:54
szent Ágnes.jpg
rochlitzne
2009. február 27. péntek, 16:52
Szent Ágnes.jpg
aranyibarbara
2009. február 08. vasárnap, 08:45
nyelvben-l-a-nemzet-1- 728
menusgabor
2020. január 22. szerda, 20:27
Nyelvben él a nemzet..jpg
mailona
2012. június 05. kedd, 22:48
Hercegszántói Mária szobo
pacsakute
2020. június 06. szombat, 14:29
szobor0514.png
maroka
2020. május 14. csütörtök, 07:53
útszéli mária szobor.jpg
maroka
2020. január 19. vasárnap, 08:52
szobor1.jpg
durcimarcika
2019. november 26. kedd, 21:57
jászberény_szobor1116_ 3.j
maroka
2019. november 17. vasárnap, 21:20
jászberény_szobor1116_ 2.j
maroka
2019. november 17. vasárnap, 21:19
jászberény_szobor1116. jpg
maroka
2019. november 17. vasárnap, 21:18
Hajós_ szobor0714.jpg
maroka
2019. július 22. hétfő, 10:23
shajós_szobor0720_3.jp g
maroka
2019. július 22. hétfő, 10:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.