Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 16:11 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hagyományőrző és szórakoztató programok Szolnok napján
Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta: a város életében 1847. szeptember 1., a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal átadása óta meghatározó szerepet tölt be a vasút. Hozzátette: a hagyományokhoz híven a helyi civil szervezetek, szolgáltatók, öntevékeny csoportok, partnerek kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Csütörtökön kora este, a Zounok Ispán-szobornál tartja hagyományos mécsesúsztatást a Rotary Club Szolnok. Pénteken délelőtt és kora délután a Szolnok napi emlékhelyeken koszorúzásokat tartanak. Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője nyitja meg a Szolnoki festők Szolnok napján című kiállítást a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.

Molnár János őrnagy, a Légierő Zenekar Szolnok karmestere a sajtótájékoztatón elmondta: péntek délután a Tiszai hajósok terén kezdődik a XXIV. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál, amelyen a debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarok, a szentendre Altiszti Akadémia Zenekara és a házigazda 50 éves Légierő Zenekar Szolnok lép fel.

Hajnal Anna, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szervezési csoportvezetője elmondta: szombaton a Szapáry úton, a Kossuth Lajos úton és a Hild téren a Szolnok napi forgatag kínál programot. A Szapáry úton a Szolgáltató város projekt partnerei mutatkoznak majd be és a Civil kavalkád egész napos színpadi programjai szórakoztatják majd a látogatókat.

A Kossuth Lajos úton az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár az alakulatnál rendszeresített kézi- és mesterlövész-fegyvereket, géppuskákat, harcászati felszereléseket és gépjárműveket mutatja majd be.

A MÁV Nosztalgia Kft. a Nyugati pályaudvarról különvonatot indít Szolnokra. A nosztalgiakocsikból álló szerelvény a szolnoki vasútállomás után gördül majd a RepTár múzeum kapujához, az egykori Ó-Szolnok vasútállomásra, ahol a 2017-ben felállított "170 éves a Pest-Szolnok vasútvonal" emléktáblát is megkoszorúzzák.

Aba-Novák Vilmos, az Aba-Novák Agóra névadója születésének 125. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak kora délután az Agóra közben, majd 40 év - ezer élmény címmel nyílik az Aba-Novák Agóra háztörténeti jubileumi kiállítása. Az érdeklődők megkóstolhatják majd Szolnok 944 szeletes tortáját is. Este a Red Eyes, az Inmates, Radics Gigi és az Origo együttes ad koncertet.

Vasárnap délután az Agóra Galérián a Jászkun Fotóklub Utazás a világ körül - 2019 című fotókiállítása nyílik majd meg egyebek mellett. A részletes programról a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ oldalán lehet tájékozódni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 13:32
Címkék: Szalay Ferenc, Zounok Ispán-szobornál, Rotary Club Szolnok, Kállai Mária, Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola, Molnár János,
Kommentek
Félig már elkészült a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása
Mint írják, a Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott által összehívott csütörtöki koordinációs értekezleten elhangzott, hogy a napokban kerül helyére a kápolna melletti torony újjáépített 25 tonnás sisakja és a csigalépcső 5 tonnás toronysisakja.

Takács Árpád kiemelte, hogy a beruházás egyszerre szolgál turisztikai, hagyományőrző és identitást erősítő célokat. Hozzátette, hogy a kastélyt 1875 és 1879 között egy olyan család építtette, amelyik számos elöljárót adott a megyének és az országnak, hiszen báró Wenckheim Béla vármegyei főispán, belügyminiszter és miniszterelnök is volt.

Az Ybl Miklós tervei alapján eklektikus, neoreneszánsz stílusban épített kastély felújítását az Európai Unió 1 milliárd 500 millió forint összegű támogatta, amelyet a kormány 1 milliárd 734 millió forinttal egészített ki. Az első ütemben megújul a főépület, a torony, kiállítótereket alakítanak ki és részlegesen megújul a kastélypark is. Megvalósul a kastély teljes külső rekonstrukciója, a tető, a külső
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 20:32
Hajdúszoboszlói polgármester: a fürdőváros kinyitja kapuit
Czeglédi Gyula közölte: kutatást végeztek a törzsvendégek körében, akiknek 82 százaléka határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy felkeresik-e idén Hajdúszoboszlót, 15,5 százalék gondolkodik rajta és csupán 2,5 százalék mondta azt, hogy semmiképpen nem megy nyaralni.

Fontos információnak nevezte a polgármester azt is, hogy a megkérdezettek kétharmada a magánszálláshelyeket, panziókat, apartmanokat részesíti előnyben, és csak a vendégek egyharmada megy szállodába.

A Kisfaludy-program keretében jelentős számú magánszálláshely újul meg Hajdúszoboszlón idén, és biztosít minőségi ellátást a vendégeknek - tette hozzá a polgármester.

Czeglédi Gyula kiemelte: alaposan felkészültek arra, hogy mind a közterületeken, mind a fürdőben biztonságos körülmények között fogadják a vendégeket, és élménnyé tegyék a hajdúszoboszlói tartózkodást: a programokkal nagy csoportosulásokat nem hoznak létre, de a város különböző pontjain folyamatosan kínálnak valamilyen kulturális, sport, vagy gasztronómiai
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 13:11
Trianon 100 - Országszerte megemlékezéseket tartanak csütörtökön
Hegyvidéki Trianon Harangja Társaság ügyvivője és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke.

A Hősök terén száz táncos néptáncelőadásával, Ferencvárosban száz fával emlékeznek meg a békeszerződés aláírásáról, civil kezdeményezésre pedig vonulást szerveznek a Parlamenthez az V. kerületi Szabadság térről.

Ácson a megemlékezés keretében a Duna-parton és a Duna másik partján fekvő felvidéki településen Csallóközaranyoson tábortüzet raknak, Isaszegen a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség őrtüzet gyújt a trianoni gyásznap századik évfordulója alkalmából.

Sopronban többi között felavatják a Trianoni Emlékparkot, ahol mások mellett beszédet mond Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. Miskolcon elhelyezik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékművének alapkövét, Debrecenben gyászlobogót vonnak fel és koszorúzást tartanak a Magyar Fájdalom szobránál. A Kecskeméti Nemzeti Színház pedig emlékműsorra készül, amelyet online
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 17:12
Hősök Napja
Hősök Napja, felépülhettek a második világháború emlékhelyei, majd az emléknap ismét törvényileg lett megerősítve, a 2001. évi LXIII. törvényben, amely az alábbi kiegészítéssel kiterjesztette az emlékezést mindazokra:

,,akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért."

(In: Nagy Róbert facebook bejegyzése)

Mosonmagyaróváron Vitéz Harmath Lajos szorgalmazta a Hősök Napja ünnepség újbóli bevezetését és szinte haláláig a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel szervezte minden évben egyre magasabb és magasabb színvonalon. Lovasfelvonulás, zászlók bevonulása, kulturális műsor, külföldi - testvér egyesületek meghívása, stb ...
Mind Magyaróváron, mind Mosonban minden évben külön-külön megkoszorúzták az I. és a II. világháborús emlékhelyeket. Hogy idén a covid miatt a hagyományőrzők mit őriztek, nem tudom, a város (5 fő) letette emlékezésének koszorúját Magyaróváron az első világháborús obeliszk névsorához, nem az emlékmű főoldalához, a
azenujsagom, 2020. június 01. hétfő, 07:07
Hagyományőrző programokkal készülnek a pünkösdi hétvégén a gyulai várban
Az intézmény csütörtöki közleménye szerint a vár legfontosabb történelmi időszakát felidéző hagyományőrzők a 16. századi végvári életet jelenítik meg a történelmi épület falai között. A hosszú hétvége három napján rendszeresen tartanak bajvívást, és az ágyú, valamint a szakállas puska használatával is megismertetik a látogatókat.

Az egyesület tagjai arra is vállalkoztak, hogy a valamikori paraszti pünkösdi királyválasztás és a vitézi ügyességi próbák feladatait ötvözve megmérkőznek egymással. Az egykori kakaslövés és kakasütés stilizáltan jelenik meg: előbbinél egy céltáblára nyilaznak, utóbbi esetében pedig egy felfüggesztett zsákot kell bekötött szemmel eltalálniuk. A kihívás résztvevői erősségüket egy vas ágyúgolyó félkezes tartásával bizonyítják majd.

A pünkösd hétfőn 11 órakor kezdődő játékra a vitézek a hétvégén folyamatosan készülnek, így a szombaton és vasárnap érkezők is megnézhetik a pünkösdi királyválasztás ügyességi, erősségi és mulattató versenyszámait.

Bár a történelmi
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 12:01
Újra várja a vendégeket a világörökségi Hollókő
Kelecsényi Péter elmondta: ebben az évben nem tudják megszervezni a pünkösdi hétvégén szokásos hagyományőrző rendezvényeket és várjátékot, de a biztonsági előírások betartása mellett pünkösdtől folyamatosan szeretnék a legtöbb élményt nyújtani a Nógrád megyei világörökségi falu vendégeinek.

Mint közölte, az ófaluban szombaton, pünkösd vasárnap és pünkösd hétfőn termelői piac várja a látogatókat. A környék őstermelői árusítják a szörpöt, mézet, füstölt húsárut, zöldséget, gyümölcsöt, kézműves termékeket és egyedi kékfestő ruhák is színesítik majd a piac kínálatát.

A faluba érkező vendégek a már megnyitott kézműves portákon, ajándékboltokban, a vendéglátóhelyeken, éttermekben és szabadtéri helyszíneken találkozhatnak a díszes hollókői népviselettel, és azok hétköznapi változataival is.

Több helyszínen a kézművesek bemutatót tartanak az udvarokon, így megtekinthető lesz a fazekasság és a bőrdíszművesség mestersége is.

A hollókői vár szabadtéri részei nyitva állnak, így a toronyból
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 14:52
Néptáncos film készül a nemzeti összetartozás napjára
A közlemény Molnár Pétert, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetőjét idézi, aki kiemelte, hogy mivel június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a járványhelyzet miatt nem emlékezhetünk közösségben, rendhagyó módon szeretnének megemlékezni a trianoni békediktátum századik évfordulójáról.

A szervezők arra kérik a táncosokat, hogy környezetük emblematikus helyszínein készítsenek 1-2 percnyi videófelvételt szólóban vagy párban, bemutatva saját vidékük, vagy más táj tánchagyományát.

A közzétett anyagokból június 4-ére egy szerkesztett film készül, mely a közösségi médiában látható majd.

A filmet Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa szerkeszti, a zenei montázst Pál István "Szalonna" népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el.

Több mint 20 táncegyüttes, közösség csatlakozott idáig az Összetartozás100folk - Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét elnevezésű
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 13:22
Koronavírus - A nyári fesztiválok nagy része elmarad az idén
később, a nyár végén, augusztus 26. és 29. között rendezik meg - olvasható az esemény honlapján. A már megváltott jegyek visszaválthatóak, vagy érvényesek lesznek az új időpontra is.

Nem tartják meg az idén júliusra tervezett Bánkitó Fesztivált. Az esemény honlapján olvasható tájékoztató szerint elsősorban a jegyek visszaváltásának mértékén fog múlni, hogy 2021-ben meg tudják-e tartani az eseményt.

Az eddig bejelentett időponthoz (augusztus 14-16.) képest egy héttel csúszik a Kurultáj hagyományőrző rendezvény időpontja.A magyar törzsi gyűlést idén augusztus 21. és 23. között rendezik meg Bugacon - olvasható a Magyar-Turán Alapítvány csütörtöki közleményében.

Elmarad a VeszprémFest is, amelyet július 14. és 18. között tartottak volna meg - közölték a szervezők a Facebook-oldalukon csütörtökön, és későbbre ígértek részletes tájékoztatást.

A Virág Judit Galéria csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt őszre halasztja szokásos tavaszi művészeti aukcióját. Az őszi-téli
velemenyezd, 2020. április 30. csütörtök, 22:16
Képek, videók
Repülés hagyományőrzől 20
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:13
Repülés-Hagyományőrzők B.
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 19:56
O.V.-hagyományőrző.jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 19:41
Hagyományőrzők
drozdikata
2012. január 08. vasárnap, 23:17
hagyományörzők
mecsery
2010. február 28. vasárnap, 04:40
Hagyományőrző másként.oll
rece-fice
2009. május 19. kedd, 09:52
Hagyományőrző másként.jpg
rece-fice
2009. május 19. kedd, 09:52
Rece Hagyományőrző Egyesü
rece-fice
2008. december 08. hétfő, 11:27
Szórakoztató szép estét k
irmus
2015. május 14. csütörtök, 19:13
Szórakoztató szép estét.j
suzymama43
2014. október 25. szombat, 15:05
Szórakoztató estét
sztar100
2013. január 25. péntek, 16:37
A szórakoztató levél Phot
gigi55
2012. március 15. csütörtök, 20:51
Nőt szórakoztató táncoló
suzymama43
2012. január 08. vasárnap, 22:19
szórakoztató algebra
lacipecsenye
2011. január 28. péntek, 17:49
06szórakoztató központ.JP
web-beer
2010. április 17. szombat, 22:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.