Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 02:54 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ifo: az autóipar strukturális változása lefelé húzza a német gazdaságot
A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) becslése szerint az autóipar gyenge teljesítménye 0,75 százalékpontot vehetett el a hazai össztermék (GDP) növekedésének üteméből 2019-ben.

Tavaly január óta szezonális kiigazítással számolva az autóiparban foglalkoztatottak száma 1,3 százalékkal csökkent, jóval erősebb mértékben a feldolgozóipar egészében mért 0,2 százalékos visszaesésnél.

Ráadásul egy decemberi felmérés adatai szerint az autóipari vállalatoknak már a 14 százaléka vezetett be rövidített munkaidős foglalkoztatást, ami duplája az egyéb iparágakban működő cégek 7 százalékos átlagának. Az idei év első negyedében az autóipari vállalatok 19 százaléka tervezi rövidített munkaidő alkalmazását, míg a többi iparágban 15 százalékra rúg ez az arány.

"Érdekes, hogy ezzel egyidejűleg, 2019-ben nőtt a német autók iránti kereslet" - mondta Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatója, aki mindezt azzal magyarázta, hogy a kereslet egy részét importból elégítették ki.

A németországi autógyárakban tavaly 8,9 százalékkal csökkent a termelés, az előző évben pedig 9,3 százalékkal. A német márkák gyártói a hazai helyett a külföldi termelést futtatták fel, tavaly 2,0 százalékkal, 2018-ban pedig 7,5 százalékkal növelték a gyártást külföldön. Tavaly január-szeptemberben éves összevetésben 16 százalékkal nőtt az Európai Unióból Németországba behozott személyautók száma.

Wollmershäuser szerint ennek egyik lehetséges oka az, hogy a német autógyártók egyre több hazai üzemet állítanak át elektromos járművek gyártására. Az átmeneti időszak alatt a Németországban gyártott új személyautók száma csökken, mivel az eddig ezekben az üzemekben gyártott, hagyományos motorokkal felszerelt autókat más európai országokban állítják elő.

Németországban tavaly 3,6 millió új személyautót állítottak forgalomba, ami 171 ezer 500-zal, 5 százalékkal haladja meg az előző évit. A külföldieknél népszerűbbek voltak a német márkák, ezekből 5,1 százalékkal, külföldiekből pedig 4,8 százalékkal adtak el többet 2019-ben mint az előző évben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 16:51
Címkék: Universität München, Timo Wollmershäuser, Európai Unióból Németországba, autóipar strukturális, német gazdaságot, müncheni egyetem,
Kommentek
Bejelentették a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj idei nyerteseit
bútorgyártásban.

Szintén az újrahasznosítás jegyében, Tóth Ádám olyan sorolható belsőépítészeti stuktúrák tervével nyerte el a zsűri bizalmát, melynek csomópontjai műanyag hulladékból, összekötő elemei pedig falécekből állnak. A felnőtteknek szánt építőjáték célja, hogy a társadalom által termelt műanyag hulladékot építőelemekké transzformálja.

Veres-Veszprémi Lili 2019-ben is ösztöndíjas volt minta- és textiltervezéssel, idén Savage Garden (Vadkert) című pályázata a kilim szőnyeg technikai és formai-strukturális adottságaira építve kíván egy ötdarabos kortárs szőnyegkollekciót elkészíteni, mely kitágítja a műfaj adta kereteket és kompozíciós sémákat.

Ösztöndíjat kapott a Perceptual Thinkers alternatív öltözékkollekció alkotója, Szalkai Dániel, aki évek óta elhivatottan foglalkozik az autizmus jelenségének részletes vizsgálatával, valamint Andrási Edina, aki az utóbbi években végzett anyagkísérletei során kidolgozott egy olyan eljárást, amellyel áttetsző, réteges, nagyméretű porcelántárgyakat
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 12:21
Koronavírus - A francia kormány szerint az Európai Unió nem volt a helyzet magaslatán a válságkezelésben
érteni és elindulni a megoldás irányába" - vélte a miniszterelnök.

"Nincs precedens egy ilyen típusú bejelentésre. Miért? Azért, mert, és ezt nagy örömmel mondom, Németország megmozdult" - hangsúlyozta Edouard Philippe mielőtt hazája szerepét méltatta a német álláspont megváltoztatásában. "Nem zárom ki, hogy Németország azért mozdult, mert maga Franciaország is mozdult" - mondta.

A francia miniszterelnök szerint Németország az utóbbi időben "láthatta, hogy Franciaország hozzáfogott a strukturális reformokhoz, amelyekről korábban is beszélt, de soha nem valósította meg őket, és komolyan és ténylegesen elkezdtejövőjét előkészíteni".

"Ez az egyetlen ok, amelyet meg tudok nevezni a francia-német motor újbóli működésére, amelyről mindannyian tudjuk, hogy elengedhetetlen Európa beindításához" - vélte Edouard Philippe.

A hétfőn bemutatott francia-német javaslat szerint az Európai Bizottság venne fel kedvező kamatozású hitelt és ezt osztanák szét a tagállamok között. Párizs szerint az európai
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 19:18
Európai Bizottság: az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatást nyújt a gazdaság növekedési pályájára á
biztos. Az Európai Bizottság jelentésében kiemelte: a világjárvány rendkívüli makrogazdasági és költségvetési hatásait övező kivételes bizonytalanság miatt nem szabad túlzotthiány-eljárás megindításáróldönteni egyetlen tagállammal szemben sem.

Az országspecifikus ajánlások között Magyarországgal kapcsolatban az uniós bizottság egyebek mellett kiemelte: a magyar gazdaság az elmúlt években kiemelkedő növekedést ért el. Az erőteljes gazdasági növekedés lehetőséget kínál arra, hogy az ország jelentős strukturális és intézményi reformokat hajtson végre a fenntartható és hosszú távú növekedés érdekében. A GDP-növekedési ráta a legmagasabbak között volt az EU-ban.

A foglalkoztatási ráta szintén gyorsan emelkedett, a mutatók hasonlóak az uniós átlaghoz, a munkanélküliségi ráta pedig az egyik legalacsonyabb az EU-ban. A munkaerő iránti erős kereslet tovább növelte a foglalkoztatást, miközben a bérek továbbra is gyorsan emelkedtek a munkaerőhiány és a jelentős minimálbéremelések következtében. A kedvező
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 14:47
Tápanyagok az egészséges csontért
A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.

Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.

Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat
pacsakute, 2020. május 19. kedd, 18:38
Koronavírus - Az EU elfogadta a munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatásról szóló rendeletet
alappal kapcsolatban Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, a hétfőn bejelentett francia-német 500 millió eurós javaslat a következő hosszú távú költségvetés részeként arányos az EU-t érintő gazdasági kihívással, és a bizottság figyelembe fogja venni, mielőtt jövő szerdán hivatalosan is bejelentik saját tervüket. Úgy fogalmazott, hogy a testület egy olyan eszközt fog bemutatni, amely erősíti az európai gazdaság helyreállítási és ellenálló képességét, valamint a befektetésekre és a strukturális reformokra is összpontosít.

"Nemcsak kiegészítő pénzre van szükségünk, hanem reformokra és vállalkozás-barátabb környezet megteremtésére is" - hangsúlyozta.

Az alelnök elmondta, hogy a helyreállítási alap nagy része 2021-ben lesz elérhető, de vizsgálják annak lehetőségét is, hogy egyes forrásokat már az idén is le lehessen hívni. Mindenesetre - tette hozzá - nagyon fontos hogy a következő EU-csúcson a tagállami vezetők minél előbb megállapodjanak az alapról.

Hétfőn 500 milliárd euró
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 17:22
Az EP jóváhagyta az Európai Bizottság és a legtöbb uniós intézmény éves zárszámadását
gazdálkodók értesíteni tudnák az Európai Bizottságot a nagyarányú földfelvásárlásokról, a nemzeti hatóságok kötelességszegéséről, a szervezett bűnözési csoportok nyomásgyakorlásáról vagy kényszermunka alkalmazásáról.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint az állásfoglalás Magyarországgal kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a 2007-2013 közötti időszakban a vidékfejlesztési program közbeszerzési eljárásaiban az összeférhetetlenség ellenőrzésének rendszerszintű hiánya állapítható meg, mind a strukturális, mind a mezőgazdasági alapok esetében. Az EP szerint emellett a magyarországi operatív programokban 2007-ig visszamenőleg a szabálytalanságok szintje rendszerszintű probléma jelenlétére utal.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság zárszámadási jelentése fordulatot jelent az Orbán-kormánnyal szemben folyamatosan hangoztatott korrupciós vádaskodásokat illetően.

A jelentés egyértelműen kimondja, hogy a 2010
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 21:04
Krónika 1. rész (napirend előtt: konvergenciaprogram, önkormányzatok, koronavírus)
valósul meg a miniszterelnök terve, hogy annyi munkahelyet teremtenek, amennyit a vírus elpusztít, ugyanis a munkanélküliségnek a válság előtti 3,5 százalékos szinten kellene maradni. A kormány az államadósság növekedése miatt nem akarja a segélyeket növelni, ennek ellenére nő az államadósság is - mutatott rá, azt firtatva, hova lesz a pénz?

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a 2008-as válságkezeléshez viszonyítva Magyarország relatív pozíciói most jók, nincsenek strukturális problémák.

Elmondta, Mellár Tamástól 2010 és 2014 között folyamatosan azt lehetett hallani, nem sikerül a gazdasági szerkezet átalakítása, válságkezelés nem hoz növekedést, nem lesz egymillió új munkahely. A kormány ezeket a célokat elérte - mondta. Közölte, ha Mellár Tamás azt mondja a mostani célokról, nem fogják elérni azokat, ez az első jel, hogy a kormány jó úton jár.LMP: kormány leszámolás az önkormányzatokkalCsárdi Antal (LMP) szerint a kormány hazugságokkal
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 13:21
Képek, videók
universitate.jpg
relisisi
2015. március 24. kedd, 14:37
800px-Universität_Debr ece
baratha
2009. december 23. szerda, 13:05
DSC03768universitate.J PG
jegreg
2006. november 21. kedd, 16:13
TIMO.jpg
liuska78
2011. július 15. péntek, 06:22
Timothy Dalton 65.jpg
farkas1945
2011. március 08. kedd, 11:52
timothy-sorsdahl-summe r-s
emesi
2010. március 05. péntek, 07:59
timothy-sorsdahl-snow- fie
emesi
2010. március 05. péntek, 07:59
timothy-easton-spring- win
emesi
2010. március 04. csütörtök, 17:22
timO0mmhC.jpg
mailona
2010. február 06. szombat, 14:42
Timóca a Szandival
nikalex
2009. november 09. hétfő, 11:46
Timo és Jarno
kimivettel02
2009. május 31. vasárnap, 18:27
10timothy.gif
eviant
2009. január 22. csütörtök, 09:12
timothy800.jpg
konoksag
2008. október 17. péntek, 06:32
Bee és Timó
amyke005
2007. július 25. szerda, 23:35
Timóca
padrag
2007. május 14. hétfő, 21:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.