Belépés
2020. július 16. csütörtök | 29. hét | 198. nap | 01:43 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ifo: az autóipar strukturális változása lefelé húzza a német gazdaságot
A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) becslése szerint az autóipar gyenge teljesítménye 0,75 százalékpontot vehetett el a hazai össztermék (GDP) növekedésének üteméből 2019-ben.

Tavaly január óta szezonális kiigazítással számolva az autóiparban foglalkoztatottak száma 1,3 százalékkal csökkent, jóval erősebb mértékben a feldolgozóipar egészében mért 0,2 százalékos visszaesésnél.

Ráadásul egy decemberi felmérés adatai szerint az autóipari vállalatoknak már a 14 százaléka vezetett be rövidített munkaidős foglalkoztatást, ami duplája az egyéb iparágakban működő cégek 7 százalékos átlagának. Az idei év első negyedében az autóipari vállalatok 19 százaléka tervezi rövidített munkaidő alkalmazását, míg a többi iparágban 15 százalékra rúg ez az arány.

"Érdekes, hogy ezzel egyidejűleg, 2019-ben nőtt a német autók iránti kereslet" - mondta Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatója, aki mindezt azzal magyarázta, hogy a kereslet egy részét importból elégítették ki.

A németországi autógyárakban tavaly 8,9 százalékkal csökkent a termelés, az előző évben pedig 9,3 százalékkal. A német márkák gyártói a hazai helyett a külföldi termelést futtatták fel, tavaly 2,0 százalékkal, 2018-ban pedig 7,5 százalékkal növelték a gyártást külföldön. Tavaly január-szeptemberben éves összevetésben 16 százalékkal nőtt az Európai Unióból Németországba behozott személyautók száma.

Wollmershäuser szerint ennek egyik lehetséges oka az, hogy a német autógyártók egyre több hazai üzemet állítanak át elektromos járművek gyártására. Az átmeneti időszak alatt a Németországban gyártott új személyautók száma csökken, mivel az eddig ezekben az üzemekben gyártott, hagyományos motorokkal felszerelt autókat más európai országokban állítják elő.

Németországban tavaly 3,6 millió új személyautót állítottak forgalomba, ami 171 ezer 500-zal, 5 százalékkal haladja meg az előző évit. A külföldieknél népszerűbbek voltak a német márkák, ezekből 5,1 százalékkal, külföldiekből pedig 4,8 százalékkal adtak el többet 2019-ben mint az előző évben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 16:51
Címkék: Universität München, Timo Wollmershäuser, Európai Unióból Németországba, autóipar strukturális, német gazdaságot, müncheni egyetem,
Kommentek
Uniós biztos: az Európai Bizottságon belül is tapasztalható strukturális rasszizmus
A biztos szerint a "strukturális torzulások" kezeléséhez a probléma gyökerét kell orvosolni, nem csak a tüneteket, ehhez viszont "el kell szakadni a hagyományos gondolkodási sémáktól".

"Azzal kell foglalkoznunk, ami úgymond a jéghegy csúcsa alatt van. Testületünk már dolgozik azon, hogy változásokat segítsen elő, de ez nem megy egyik napról a másikra" - hangsúlyozta.

Véleménye szerint nemcsak az a kérdés, hogy fekete bőrűek nem jelenteznek uniós intézményekbe dolgozni, hanem azt is meg kell vizsgálni, hogy kapnak-e ezek az emberek megfelelő oktatást ahhoz, hogy versenyképes tudással rendelkezzenek. Felvetette, hogy a bizottságnak ösztönöznie kellene az egyetemeken a fekete bőrűek szponzorálását, továbbá a gyakornokok felvételénél "sokszínűbb" döntéseket kellene hozni.

Dalli az elmúlt hetek szobordöntő akcióival kapcsolatban elmondta: a történelem ismerete segít abban, hogy a múltban elkövetett bizonyos hibák ne ismétlődjenek meg. Hozzátette: "a szobrok lehetnek jó műalkotások, azonban ne
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 13:52
A NÚSZ csatlakozott a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségéhez
Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta, fontosnak tartja a gazdaság szereplői közötti bizalom, a közpénzből fenntartott ellátórendszerek erősítését, a folyamatos párbeszédet nemcsak a közlekedési szakma képviselőivel, hanem általánosságban a közszolgáltatást nyújtó szervezetekkel, és ehhez a Stratosz kiváló fórumot biztosít.

Dávid Ilona, a Stratosz elnöke, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta, szövetségük célja a magyar gazdaság fejlesztése mellett elkötelezett társaságok szakértelmének és tettrekészségének koncentrációja. Érdekegyeztető és érdekképviseleti tevékenységük mellett aktívan részt vesznek a különböző hazai gazdasági tanácsadó szervezetek munkájában, és koordinációs szerepet vállalnak a háromoldalú bértárgyalásokban is.

A Stratosz 1994-ben jött létre a stratégiai jelentőségű és közszolgáltató vállalatok országos gazdasági érdekképviseleteként. Jelenleg 21 tagszervezete van, köztük például a MÁV, a GYSEV, a HungaroControl, a
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 11:31
MNB: hamarosan elindul Magyarország fenntartható tőkepiaci stratégiájának tervezése
A 14 hónapig tartó kezdeményezés célja, hogy a tőkepiac a jelenleginél nagyobb mértékben tudja finanszírozni a környezeti fenntarthatóságot szolgáló beruházásokat, a "zöld" cégek pedig kedvezőbb tőke- vagy kötvényjellegű forráshoz juthassanak. A fenntartható tőkepiaci stratégia alkotási projekt az Európai Bizottság Strukturális Reformtámogató Szolgálatának támogatásával, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részvételével zajlik majd, és a munkálatokba egy tanácsadói csoportot is bevonnak - olvasható a közleményben.

Az ország klíma- és fenntarthatósági tervei finanszírozási hátterének megteremtéséhez a bankszektor mellett a tőkepiac mobilizálása is szükséges. Az olyan pénzügyi eszközök, mint a zöld kötvények vagy éppen a zöld jelzáloglevelek lehetővé tehetik további források bevonását a környezetbarát beruházásokhoz. A befektetők számára pedig új, pozitív ökológiai és társadalmi hasznosságú befektetési lehetőséget jelenthetnek, legyen szó akár a lakosság számára elérhető
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 09:51
Amerikai tüntetések - Az amerikai demokraták átfogó rendőrségi reformra készülnek
képviselő által már megfogalmazott javaslatot is magában foglal, és elsősorban arra összpontosít, hogy megteremtse a jogi kereteket a rendőrök felelősségre vonásához, lehetővé tegye az országos rendőrségi adatok nyilvántartását és új kiképző-továbbképző programokat indítson a rendőröknek a faji megkülönböztetés leküzdésére.

"Ma az országos gyötrelem pillanata átalakul az országos cselekvés mozgalmává" - hangoztatta Pelosi az újságíróknak. Leszögezte: "nem elégedhetünk meg kevesebbel, mint gyökeres strukturális átalakítással".

A demokraták törvénytervezete könnyítené a rendőrök elleni peres eljárást bárminemű helytelen viselkedés, fellépés, hátrányos megkülönböztetés esetén. Jelenleg a szövetségi ügyészeknek bizonyítaniuk kell nemcsak azt, hogy a felelősségre vonandó rendőr túlzott erőt alkalmazott, hanem azt is, hogy szándékosan sértette meg áldozata alkotmányos jogait, vagyis tudatában volt annak, hogy törvényellenesen lép fel, és mégis így cselekedett. Az előkészületben lévő törvényjavaslat úgy
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 23:13
Rekordmértékben csökkent a német ipar termelése áprilisban
A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint áprilisban 17,9 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők 15,5 százalékos visszaesésre számítottak a márciusi 8,9 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 25,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés áprilisban, ami az adatok közlésének kezdete, 1991 januárja óta a legrosszabb érték. Márciusban 11,3 százalékos zuhanást mértek.

Az energiatermelést és az építőipart nem számítva márciushoz képest 22,1 százalékkal csökkent az ipari termelés a legnagyobb európai gazdaságban. A termelési eszközök gyártása 35,3 százalékkal, a félkész termékek előállítása 13,8 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 8,7 százalékkal csökkent. Az energiatermelés 7,2 százalékkal, az építőipari termelés pedig 4,1 százalékkal csökkent havi összehasonlításban. A legmeredekebb, 74,6 százalékos csökkenést az
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 09:13
Amerikai tüntetések - A minneapolisi önkormányzat mégis feloszlatja a rendőrséget
hogy véget vessünk városunk és a minneapolisi rendőrség mérgező viszonyának, véget vessünk az eddig ismert rendőri politikának és újrateremtsük a közbiztonság rendszerét".

A bejelentést azt követően tették meg, hogy több minneapolisi intézmény, köztük a Minnesota Egyetem és a minneapolisi állami iskolák szervezete - megszakította a kapcsolatait a rendőrséggel.

Bender bejelentése után Jacob Frey polgármester közleményt adott ki. Ebben leszögezte, hogy "fáradhatatlanul munkálkodik a mély, strukturális reformon és a rendőrség soraiban tapasztalható rendszerszerű rasszizmus megoldásán", de nem támogatja a rendőrség feloszlatását.

A bejelentésről tudósító minneapolisi helyi televízió, a KARE 11 felidézte, hogy Jacob Frey háza előtt szombaton tüntetők jelentek meg, követelve a rendőrség finanszírozásának teljes megszüntetését és aztán a rendőrség feloszlatását is. Amikor Frey megjelent a háza előtt, kifütyülték.

A minneapolisi rendőrség nem kommentálta a városi tanács döntést.
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 07:04
Koronavírus - Szakértő: az euróövezetben differenciált a járvány okozta gazdasági visszaesés
Halmai Péter szerint egyes, strukturális problémáktól szenvedő mediterrán országokban és például Franciaországban is az átlagot meghaladó lesz a visszaesés. Emellett csak részleges lesz a kilábalás 2021-ben ezekben az országokban, miközben tovább nő az amúgy sem csekély államadósságuk.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktató szakértő szerint a gazdasági visszaesés hátterében a keresleti és a kínálati sokk együttes hatása játszik szerepet, ennek enyhítéséért az államoknak többletkeresletről kell gondoskodniuk, és életben kell tartaniuk a megmenthető munkahelyeket.

Kitért arra: Magyarországon az ipari termelés áprilisban több mint 30 százalékkal csökkent, azóta azonban javult a helyzet, az autógyárak ismét termelnek, és újraindult a csaknem 400 ezer embernek munkát adó turizmus is.

Halmai Péter a magyar költségvetési politikában az önkorrekciós képességre hívta fel a figyelmet, példaként említve, hogy bár a rövidített munkaidő magyarországi bevezetése kezdetben nehézkesen indult, a
velemenyezd, 2020. június 07. vasárnap, 10:01
Amerikai tüntetések - Barack Obama bátorítónak tartja a tömegtüntetéseket
Az Obama Alapítvány, illetve a volt elnök egyik, fiatal afroamerikai férfiakat segítő szervezete által rendezett online beszélgetésen Obama a koronavírus-járvány okozta válságról és a rendőri erőszakról szólva kiemelte: az elmúlt hetek történései rávilágítanak "az Egyesült Államokban tapasztalható strukturális problémákra".

Obama üdvözölte a fiatalok aktivitását, dicsérően szólva arról, hogy megteremtették "a sürgősségnek azt az érzetét, amely egyszerre hatalmas és átalakító erejű".

Úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány során felszínre bukott társadalmi egyenlőtlenségek sokak szemét felnyitották, azokét az amerikaiakét is, akik korábban hallgattak, mikor az afroamerikaiak hátrányos helyzetéről vagy diszkriminációjáról volt szó. "Bizonyos értelemben legalább annyira tragikus, amennyire nehéz volt ez az elmúlt két hét" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ez "hihetetlen lehetőség is volt arra, hogy az emberek a mélyben húzódó folyamatokra is ráébredjenek".

Majd kifejtette: az elmúlt időszak
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 07:06
Képek, videók
universitate.jpg
relisisi
2015. március 24. kedd, 14:37
800px-Universität_Debr ece
baratha
2009. december 23. szerda, 13:05
DSC03768universitate.J PG
jegreg
2006. november 21. kedd, 16:13
TIMO.jpg
liuska78
2011. július 15. péntek, 06:22
Timothy Dalton 65.jpg
farkas1945
2011. március 08. kedd, 11:52
timothy-sorsdahl-summe r-s
emesi
2010. március 05. péntek, 07:59
timothy-sorsdahl-snow- fie
emesi
2010. március 05. péntek, 07:59
timothy-easton-spring- win
emesi
2010. március 04. csütörtök, 17:22
timO0mmhC.jpg
mailona
2010. február 06. szombat, 14:42
Timóca a Szandival
nikalex
2009. november 09. hétfő, 11:46
Timo és Jarno
kimivettel02
2009. május 31. vasárnap, 18:27
10timothy.gif
eviant
2009. január 22. csütörtök, 09:12
timothy800.jpg
konoksag
2008. október 17. péntek, 06:32
Bee és Timó
amyke005
2007. július 25. szerda, 23:35
Timóca
padrag
2007. május 14. hétfő, 21:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.