Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 02:18 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brokkoliról jó tudni



Brokkoli: méregtelenít, emésztést támogat és gyulladást csökkent

Bár szabad szemmel nem látható, mégis nap mint nap rengeteg toxikus és szennyező anyaggal kerülünk kapcsolatba, amelyek veszélyt jelentenek az egészségünkre. Hozzáértők úgy vélik, hogy a brokkoliban megvan minden olyan természetes vegyület, amelyek növelheti a sejtek azon képességét, hogy ne csak alkalmazkodni tudjanak ezekhez a toxinokhoz, de ki is tudják védeni azok károsító hatásait.

A brokkoliról már számtalan kutatás alkalmával bebizonyosodott, hogy méregtelenítő hatásokkal rendelkezik. Egy tanulmányban azt a megállapítást tették, hogy azok a menopauzán átesett nők, akik nagy mennyiségben fogyasztanak grillezett vagy füstölt húsokat és húskészítményeket, nagy kockázatnak teszik ki az egészségüket, hiszen ezzel a táplálkozással jelentősen megemelkedik a mellrák kialakulásának kockázata. Viszont a kockázatot csökkenteni lehet, ha keresztesvirágú zöldségeket, például brokkolit fogyasztanak, mert ez fokozza a májban a méregtelenítő enzimek termelődését. A brokkoliról ezen kívül az is bebizonyosodott, hogy a rákkeltő anyagok mennyiségét is csökkenteni képes az emberi szervezetben.

Világszerte rengeteg haláleset történik a légszennyezettség miatt. A levegőben lévő szennyező anyagok csökkentik a tüdő működését, illetve fokozzák a szívroham, az asztma és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik Kína egyik iparosodott régiójában éltek. A vizsgálat előtt és azt követően is vizelet- és vérmintát vettek a vizsgálatban résztvevőktől a szennyező anyagok szintjének meghatározására.

A kutatásban résztvevőket két csoportra osztották. A kontrollcsoport minden egyes nap desztillált vizet, anannászt és lime-ot tartalmazó italt kapott. A másik csoport ugyanezeket az italokat fogyasztotta, viszont az italaikba brokkolicsírából készült port is kevertek. A brokkolicsíra különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan természetes vegyületeket, mint szulforafán vagy glucoraphanin.

A vizsgálat zárásaként a kutatók azt a megállapítást tették, hogy a brokkolicsírát is fogyasztó csoport tagjai szervezetéből igen jelentős ütemben választódtak ki a káros anyagok. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a brokkoli valószínűleg hasonló hatást gyakorol az élelmiszer- és a vízszennyező anyagok kockázatainak a csökkentésére is.

Tehát a brokkoli pozitív hatással van a szervezet méregtelenítő rendszerére. A keresztes virágúak közül a brokkoliban van a legtöbb antioxidáns, azonban a kelkáposzta is tartalmaz például szulforafánt és indol-3-karbinolt, amelyek a rákkeltő anyagokkal szembeni védő hatásukról ismeretesek.

A brokkoli nem csak a méregtelenítésben játszik kiemelkedő szerepet, hiszen megtámogatja az emésztést, elősegíti a szív- és érrendszer egészséges működését, csökkenti a gyulladást, fenntartja a megfelelő hormonális egyensúlyt, csökkenti a magas vérnyomást, az asztma és az allergiák tüneteit, megtámogatja az egészséges koleszterinszintet és magas szintű antioxidáns-tartalma csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
Forrás : Link
pacsakute, 2018. február 20. kedd, 21:15
Címkék: brokkoliban megvan, sejtek azon, megállapítást tették, menopauzán átesett, táplálkozással jelentősen, mellrák kialakulásának,
Kommentek
A brokkoliról tudtad?
Gondoltad volna, hogy a brokkoli mennyi nélkülözhetetlen ásványi anyagot, vitamint tartalmaz?
.............................................
1. Mi is a brokkoli?

A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát egy káposztafélével van dolgunk. A brokkolinak mintegy harminc fajtája ismert. A tavasszal vetett zöldségnövény élénk, haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák, de vannak világos, sőt fehéres változatai is. Akárcsak a karfiolnak, a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.
A brokkoli szezonja őszre és a tél elejére esik.

2. Honnan származik?

Ősének egy kaukázusi őskáposztát tartanak, mások egy krétai vadkáposztát feltételeznek felmenői
nagyiful, 2011. november 28. hétfő, 05:38
Ismét a brokkoliról
A brokkoli már jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Elsősorban a rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, és mára sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen ezért felelős. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyagösszetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag. Jelentős mértékben tartalmaz: A-vitamint, thiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), B6-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, folsavat, K-vitamint, pantoténsavat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, cinket és egyebeket. A közelmúltban egy új tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a brokkoli szerepet játszhat az idősebb korban tapasztalható immungyengeség leküzdésében.
A tanulmány kimutatta, hogy van egy
faciendum, 2011. március 19. szombat, 13:00
Brokkoliról bővebben...
ért el.

A főzést a könnyebb emészthetőség miatt "találtuk fel". A sulforaphane felszívódása a testben mégis lassabban történik meg, ha a brokkolit megfőzzük. Ha nyers brokkolit fogyasztunk, akkor másfél óra múlva már
megfelelő mennyiségben található meg szervezetünkben ez a vegyület, főtt brokkoli után még hat óra múlva sem tapasztalható a kielégítő fulforaphane szint.

A keresztes virágú zöldségek csoportjáról általánosságban elmodható az a sok kiváló tulajdonság, ami a brokkoliról. Ilyen növények a káposzta, karfiol, kelkáposzta, karalábé, fehérrépa.
Nem újkeletű megfigyelés, hogy ezek fogyasztása segít a rák elleni küzdelemben. Egy Buffalo-i rákkutató intézet megfigyelése szerint a keresztes virágú zöldségek rendszeres fogyasztása 40%-al csökkenti a hólyagrák kockázatát.

Hogyan fogyasszuk nyersen?

Tekintsd meg brokkolikrémleves receptünket!

Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
1 brokkoli
1 gerezd fokhagyma
1-2 kanál étkezési
gabfe, 2011. január 20. csütörtök, 12:55
Brokkoli tésztával
makaróni, illetve bármilyen nagyobb tészta, 1 közepes fej hagyma, 10-25 dkg apró, érett paradicsom, só. A mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fehérbors, 35 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

A tésztát lobogó forró vízben kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A rózsáira szedett brokkoli szárát levágjuk, vékonyan meghámozzuk, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd hozzátesszük 2-3 percre a rózsákat is. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl. A brokkoliról leöntjük a főzővizet és félretesszük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, egészen kis tűzön, folyton kevergetve fokozatosan beleöntjük a tejet. Addig főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a főtt tésztával és a brokkolival, az egészben hagyott vagy félbevágott, apró paradicsomokkal, öntsünk egy keveset hozzá a brokkoli főzővizéből, s az egészet kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük. Meghintjük
bubszi, 2010. december 11. szombat, 05:27
Fűben-fában orvosság......
Fűben-fában.....

Ízületi gyulladás? Egy zöldségfélével megelőzhető
A University of East Anglia munkatársai úttörő felfedezést tettek a közelmúltban.

Brokkoli ízületi gyulladásra - bíztató eredmények
Kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a brokkoliban található egyik vegyület képes megakadályozni az osteoarthritis, az ízületi gyulladások egyik leggyakoribb formájának kialakulását. A szóban forgó kutatások egyelőre kezdeti stádiumban vannak, az eredmények azonban így is biztatóak.

A tudósok ugyanis felfedezték, hogy a brokkoliban található szulforafán nevű anyag gátolja azoknak az enzimeknek a működését, amelyek az ízületek károsodását okozzák - írja a Medical News TODAY.

A brokkoliról korábban az orvosok már feltételezték azt is, hogy segíthet a daganatos betegségek elleni
maca23, 2010. szeptember 26. vasárnap, 22:58
Töltött brokkolirolád
hozzávalók 4 főre

* 1/2 kg brokkoli
* 4 tojás
* 1ek liszt
* 10 dkg sajt
* 10 dkg szeletelt füstölt sonka
* 1 csipet szerecsendió
* só
* bors
* vaj
* cukor

elkészítés

1. Felteszünk egy közepes lábasnyi vizet, 2 tk vajjal, 4 ek sóval, 2 ek cukorral. A brokkolit rózsáira szedve puhára főzzük benne, majd leszűrjük és botmixerrel pépesítjük.
2. Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét egy-két csepp citromlével kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a brokkolipéppel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (nem kell sok, maximum 2-3 csipet só). Szerecsendióval ízesítjük.
3. Hozzáadjuk az 1 ek lisztet (a tojástól függően, ha többet kíván meg, akkor természetesen többet). Végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérjehabot.
4. Egy tepsibe sütőpapírt simítunk, majd eloszlatjuk benne a
bubszi, 2010. július 29. csütörtök, 21:22
Brokkolis csirke
Hozzávalók:

1 közepes fej brokkoli (500g)
egy egész csirkemell filé (400g-500g)
2 tojás
1 bögre natúr joghurt
2 ek. (olíva)olaj
só, ételízesítő, ízlés szerint bors és egyéb

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira bontva felteszem forró, jó sós vízben főni.
Közben apróra vágom a csirkét,előveszek egy nagyobb serpenyőt (pl. wok-ot) és kevéske olajon elkezdem sütni.
Amíg át nem sül szépen, a 2 tojást és a joghurtot homogén állapotúvá keverem egy villa segítségével, és teszek bele 1-2 táskanál ételízesítőt
(ki mennyire szereti sósan a kaját)
Ha megpuhult a hús, és a brokkoli is nagyjából, leöntöm a vizet a brokkoliról, és ráborítom a husira.
2-3 percig összesütöm őket, de vigyázni kell a kavarással, mert nagyon könynen cafatokra bomlik a brokkoli, az úgy már nem olyan szép látvány...
Ezután ráöntöm egyenletesen a joghurtos tojást, összekavarom picit, jól összerottyantom, és már kész is!
1vargaildyko, 2010. július 09. péntek, 12:47
Képek, videók
Rántott brokkoli
irmus
2017. március 07. kedd, 07:21
Rántott brokkoli - Rántot
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:50
brokkoli
szicu
2017. január 15. vasárnap, 08:12
ház-brokkoli.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:44
Rakott brokkoli csirkemel
irmus
2016. május 15. vasárnap, 10:32
Brokkoli tekercs indiai s
borcsamama
2016. március 04. péntek, 16:44
Brokkoli krémleves
sarkadykati
2016. március 02. szerda, 15:10
Rakott brokkoli
irmus
2015. december 04. péntek, 16:37
A rákos sejtek eltüntetés
anci-ani
2016. június 10. péntek, 20:46
ős sejtek.jpg
dnemethk
2013. január 16. szerda, 23:00
Egy megállapítás tőlem
1951anna
2013. április 12. péntek, 07:00
Bölcs megállapítás.jpg
pacsakute
2013. február 15. péntek, 07:25
menopausal.gif
szidnifox
2011. július 30. szombat, 21:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.