Belépés
2020. március 29. vasárnap | 13. hét | 89. nap | 05:10 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyógyítsd magad a nap erejével!
Gyógyítsd magad a nap erejével! Számos betegség gyógyítható vagy enyhíthető, ha megfogadod ezeket a tanácsokat!

A régi népi gyógyászat fontos részét képezte a különböző betegségek természeti elemekkel való kezelése. A tűz, a víz, a föld és a levegő elemet számos eljárás formájában alkalmazták. A víz elem gyógyhatásait például fürdők, borogatások, leöntések révén aknázták ki, a levegő elemét légzőgyakorlatok révén vették fel tudatosan, a föld elemmel pedig többek között agyagpakolások révén gyógyítottak. A tűz elem felvétele a nap segítségével történt - ezt nevezzük helioterápiának. A napfürdőzés eredete már az ókorba visszanyúlik, áldásos hatásait Hérodotosz és Plinius is méltatta, Hippokratész pedig lelkes híve volt a napfürdőzésnek.

,,A Nap az az éltető erő, az az ősorvosság, amely mindenek felett való, amely mindenki által hozzáférhető, és amelyet recept nélkül bárki megkaphat." (Dr. Bucsányi Gyula)

A napfény élettani hatásai
1. A napfény fokozza a bőrlégzést, ezzel segíti a szervezet méregtelenedését.
2. A nap hője által kiváltott izzadás tovább fokozza a káros anyagok távozását, és a fölösleges víztől is megszabadít.
3. Az izzadás által megindított nagyobb anyagcsere-forgalom növeli a test ellenálló képességét.
4. A napsugárzásnak fertőtlenítő, baktériumölő hatása is van.
5. A napfürdő jó hatással van a gyógyuló sebekre, gyorsítja a regenerációt.
6. A napfény hatására a bőrben D-vitamin keletkezik, mely az anyagcserében és a csontfejlődésben is komoly szerepet játszik.
7. A nap melege tágító hatású az erekre, így görcsoldóként is kiváló.
8. A napfény javítja a vérkeringést és a szívműködést.
9. A napfényes hónapokban gyorsabban nőnek a gyerekek, mivel a napfény ingerli a hipofízist.
10. Mindezeken kívül a napsütés derűssé tesz, oldja a szorongásokat, csökkenti a félelmeket és a depressziót. A nyári hónapokban kevesebb öngyilkosság történik.

Hogyan napfürdőzzünk?
Kerüljük a túlzott napozást, melynek során ,,megégnek“ a bőr alatti rétegekben felhalmozódott méreganyagok. A napsugárzás erős tisztító hatása miatt csak fokozatosan szabad hozzászoktatni bőrünket a közvetlen napfényhez. Nagyon sok bőrrák és mirigyrák kialakulása vezethető vissza a helytelen táplálkozás mellett a mértéktelen napozásra.
Kerüljük a napsütés mesterséges pótlását! A Nap utánozhatatlan. A ,,műfények" általában csökkentik az életerőt, különösen a szolárium. Vannak gyógykezelésre alkalmas lámpák (kvarc-, infra-, bioptron), de ezek sem pótolhatják a nap természetes fényét és melegét.

A napfürdő helyének megválasztásánál vegyük figyelembe a tengerszinttől való távolságot. Nagy magasságokban, hegy tetején erősebbek a napsugarak, tisztábban érik a földet, ezért a napfürdő is hatékonyabb. A napsütés erejét befolyásolja a felhőzet, az atmoszféra ózontartalma, a környezet fényvisszaverő képességének eltérései (hó, vékony ködréteg).

A napfürdőzés idejét a nap ereje szempontjából határozzuk meg. Tavasztól őszig kerüljük a déli órákat. Ilyenkor a legjobb reggel (10 óra előtt) és késő délután (16 óra után) tartózkodni a napon.
A napfürdőzések előtt feltétlenül mossuk le a testünket, vagy dörzsöljük át vizes, durva frottírtörülközővel. A bőrtisztításhoz növényi alapú szappant vagy tusfürdőt használjunk. Az alapos dörzsölés vérbőséget okoz, így a méreganyagok könnyebben tudnak az izzadással távozni. Ezután kenjük be magunkat vékonyan hidegen sajtolt mandulaolajjal (vagy bármilyen hidegen sajtolt olajjal). Az olaj javítja a bőr fényáteresztő képességét, így a mélyebb szövetek is részesülnek a napozás csodás hatásából.

Az állati zsiradékból előállított kenőcsök, szintetikus anyagok ugyanakkor megrekesztik a fényt a bőr felületénél, ezért használatuk kerülendő.
A napfürdő utáni bőrtisztítást is olajozással zárjuk. A napfürdő során folyamatosan mozogjunk, változtassunk testhelyzetet, hogy minden testfelületet egyaránt érjen a levegő és a napfény. A napfürdő időtartama öt perctől két óráig tarthat. Hosszabb napozás esetén fél óránként mossuk le a testünket. A napozás előtt és után se fogyasszunk nehéz ételeket. Teli hassal nem javasolt a napfürdőzés, várjuk meg, míg az ételek legalább a gyomorból kiürülnek (minimum két óra). A napon egyáltalán ne együnk és ne aludjunk.

Létezik részleges és teljes napfürdő.
A részleges napfürdő során csupán egy bizonyos testrészünket tesszük ki a napfény hatásának. A legtöbb betegség esetén a beteg testrész napoztatása gyógyító hatású. A teljes napfürdő esetén a fejet és a köldököt mindig fedjük le. Ha nem sétálunk közben, akkor tiszta lepedőre vagy törülközőre feküdjünk, mert a talaj pora vagy a homok eltömítheti a bőrpórusokat. A teljes napfürdő esetén, ha nem konkrét betegség ellen szeretnénk bevetni a nap erejét, a napárnyékkal egy vonalba feküdjünk, lábbal a Nap felé. Természetesen forogni kell, minden oldalon ugyanannyi időt tartózkodjunk.

Az egészséges embernek hetente egyszer-kétszer javasolt nap- és légfürdőt vennie. A napfürdő célja sohasem lehet a barnulás, sőt ellenkezőleg, inkább arra kellene törekedni, hogy minél hosszabb idő alatt barnuljon csak le az ember.

A napfürdő javallatai
Minden fertőző betegség kezelésénél és műtétek előtt ajánlott, mert az ellenállóképesség fokozódása a napfürdő egyik következménye. A napsugárzás fertőtlenítő hatása miatt a bőrbetegségek többsége gyógyul a napfürdőzés következtében. A napfény tompítja a bőr túlzott immunreakcióját. Már az is segít, hogy melegben az ember kevesebb ruhadarabot visel, így a bőrt több levegő és napfény éri. A ruhák alatt a bőrön gombák és baktériumok milliói tanyáznak, a levegő- és a napfényhiány kedvez a tenyészésüknek.
A hajhullás külsődleges kezelésében is a paraziták pusztítása és a bőr anyagcseréjének a növelése áll a középpontban; a napfény mindkettőt elősegíti.

A nap méregtelenítő hatása miatt nagyon hatásos gyógyszer köszvény és reuma esetén, ahol a húgysavkristályok felhalmozódása okozza a legtöbb problémát. Mivel a napfény növeli az anyagcsere-forgalmat, így hízást és fogyást egyaránt eredményezhet, a normális testsúlyt állítja helyre.
A napfény jótékony hatású a női bajok esetén is. Fájdalomcsillapítólag hat, csökkenti a menstruációs görcsöt, a fehérfolyást és a hüvelyi fertőzést.

Ellenjavallott viszont a napozás magas láz, súlyos idegrendszeri problémák esetén, illetve az akut májgyulladásban, gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek. Érdemes továbbá vigyázniuk a magas vérnyomásban, nyirokrendszeri, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, az érzékeny bőrűeknek, a nagyobb és/vagy sok anyajeggyel rendelkezőknek, illetve betegség utáni lábadozás idején. A felsorolt esetekben a napozás kezdetben csak világos színű ruhában, mezítláb javasolt.
Újítsuk meg a napfürdőzést, használjuk természetes, szelíd gyógymódként egészségünk megőrzésére! Hiszen ahogyan a mondás is tartja:
,,Ahova a Nap belép, az orvos nem lép be."
Forrás : Link
pacsakute, 2020. március 17. kedd, 11:58
Címkék: Bucsányi Gyula, régi népi, különböző betegségek, levegő elemet, levegő elemét, föld elemmel,
Kommentek
Megvannak a díjazottak és a kiállítottak
festőművész
3. Ambrus Éva - festőművész
4. Antal András - keramikus
5. Árvay Zolta - képzőművész
6. Balanyi Károly - grafikus
7. Balogh Tamás - grafikus
8. Ballonyi Pál Margit - festőművész
9. Bárány Terézia - grafikus
10. Birkás István - festőművész
11. B. Molnár Zsuzsa - festőművész
12. Borbély Károly - festőművész
13. Budaházi Tibor - grafikus-festőművész
14. Bucsányi Endre - festőművész
15. Csavlek András - Munkácsy Mihály-díjas festőművész
16. Csízy László - képalkotó grafikus
17. Csörgő Tamás - grafikus
18. Dobó Tamara Zsófia - festő
19. Dréher János - festőművész
20. Drozsnyik István - grafikus
21. Feledy Gyula Zoltán - monokróm festő
22. Fikner Piroska
23. Gajdán Zsuzsa - festő
24. Géczi Ildikó - festő
25. Gróf Gyöngyi -
azenujsagom, 2016. október 10. hétfő, 05:44
2011-fesztivál Budapesten
titkárát.
Köszöntöm: Petneházy Kiss Bence írót, a Magyar Népművészet Mesterét, írót,
Távollétében köszöntöm Dr. Kesztyűs Ferenc nemzetközi-díjas festőművészt, a párizsi-magyar szalon alapító-elnökét.
Dévai Nagy Kamillát, aki a Balaton partján egy nemzetközi Népdal Gála zsűri elnöke, őt távollétében köszöntjük!
Kérem foglalja el a zsűri a helyét és felkérem Lovag Bornemisza Attila elnökünket, hogy adja át az okleveleket, díjakat!

ART-díjak:
1. Tóth Dóra Mária
2. Bucsányi Endre
3. Fazekas Imre Pál
4.Kasza Krisztina
5. Winter Holló Mónika
6. Sárosi Ágnes
7. Bartók Andrásné Gyöngyvér
8. Sólya Veronika
9. Srankó Istvánné
10.Kissné Tábori Katalin
11. Varga Bence bűvész
12. Erdődi Mária
13. Kovácsné Büki Anna
14.Horváth Gusztáv
15. Sajtkukac zenekar
16. Váradi Gabriella
17. Kovács István Zoltán
18. Horváth J. Ferenc
19. Lakatos Zsolt
20. Dudás Margit
21. Buczkó
lizbet01, 2011. november 13. vasárnap, 16:07
Citrom héja
harmadik egy gyógyszert, amelyre akkortájt esküdtek az orvosok és így tovább.

Igazi javulást, majd gyógyulást csak az első csoportban tapasztalt. Ennek köszönhetően, 1795-ben óriási késedelemmel, a Brit Admiralitás kötelező határozatot hozott a Királyi Tengerészet tagjaira vonatkozóan, miszerint mindenki kapjon naponta egy adag citrom- vagy zöldcitrom- (lime-) levet.

Az ezt megelőző több mint 40 év alatt majdnem 200 ezer angol tengerész halt meg skorbutban.

Hazánkban dr. Bucsányi Gyula írta a Természetes nyerskoszt és gyógyhatása (é. n.) című népszerű könyvében, hogy a citrom a legjobb természetes ecet, melynek sava valóságos gyógyszer.

Különösen jó gyomor-, hólyag- és bélbajoknál, veseköveknél, köszvénynél, reumánál, érelmeszesedésnél, szívbajoknál és kitűnő hűsítő, csillapító lázas betegeknél. Szerinte a citrom héja is tartalmaz gyógyszert, ami kitűnő hatású májbetegségek, kövek, veseproblémák, érproblémák gyógyításában. A különféle tisztítókúrák
mohini, 2011. január 15. szombat, 08:55
Az ezotéria Magyarországon
bátyja) a mágikus művészetek terén jeleskedett. Várkonyi Nándor - bár magát inkább kultúrtörté-nésznek tartotta - szintén óriási ezoterikus ismeretanyagot hagyott ránk a műveiben. Hamvas Béla filozófiai, ezoterikai és emberi nagyságát pedig ma már minden bizonnyal senki számára nem kell bizonygatni. Nagy tanítványa, Weöres Sándor ezt a tudást verseiben adta tovább.

Az életreform-mozgalom és a hazai természetgyógyászat is ebben az időszakban indult fejlődésnek. Méghozzá olyan nevekkel, mint Bucsányi Béla, Bicsérdy Béla, dr. Arany Lajos, dr. Varró Aladár Béla és még sokan mások. Majd pedig méltó utódjukként többek közt dr. Oláh Andor folytatta munkájukat a század második felében.

Röck Gyula megírta a mágia és a misztika történetét, Fónagy Iván pedig egy kritikai szemléletű mágiatörténetet. A keresztény ezotéria képviselői a Bibliára támaszkodva fordultak a reinkarnáció, a karma és a szellemvilág felé. Köztük a kiátkozást kockáztató egyházi személyek is nagy számmal voltak. A II.
lugu, 2009. július 19. vasárnap, 16:53
Képek, videók
Bucsa.jpg
basikele
2012. október 21. vasárnap, 06:19
bucsa2.jpg
hartvigjoe
2011. július 26. kedd, 07:27
bucsa1.jpg
hartvigjoe
2011. július 26. kedd, 07:27
régi sebeidet.jpg
liliana01
2019. október 20. vasárnap, 19:13
Régi konyha
eva6
2019. július 19. péntek, 10:03
Régi vödrök
eva6
2019. július 18. csütörtök, 10:15
Régi német házak
durcimarcika
2019. április 21. vasárnap, 22:37
Régi húsvéti kép
eva6
2019. április 18. csütörtök, 21:16
régi szép idők
eva6
2019. február 25. hétfő, 19:22
Régi falu
eva6
2019. február 17. vasárnap, 11:41
Régi hév
eva6
2019. február 07. csütörtök, 15:03
Mányok- régi híd.jpg
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 23:30
Régi patikából
pacsakute
2019. január 12. szombat, 22:38
Heltai A régi nők.jpg
menusgabor
2019. január 10. csütörtök, 22:23
0 a ujévresaj régi.jpg
lovaszmarika
2019. január 01. kedd, 13:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.