Belépés
2019. december 11. szerda | 50. hét | 345. nap | 21:05 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pálinkás Józsefet a Science Europe vezetőségébe választották be
"Ötvenegy szervezet volt jelen az alakuló ülésen, köztük olyan nagyságok, mint a Max Planck Társaság és a Helmholtz Társaság Németországból, vagy a Francia Országos Kutatási Tanács (CNRS), Angliát több kutatási szervezet is képviselte. További szervezeteket is felveszünk, de ez volt az az 51, amely minden tekintetben megfelelt a kritériumoknak, annak, hogy vagy kutatást finanszírozó, vagy kutatást végző szervezet és független a kormánytól. Ebben kizárólag kormányoktól független szervezetek vesznek részt. Magyarországról két szervezet, az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) és a Magyar Tudományos Akadémia kapott meghívást" - ismertette Pálinkás József.

A Science Europe legfontosabb döntéshozó szerve a tíztagú irányító testület, amelynek elnöke Paul Boyle professzor, a brit Economic and Social Research Council vezetője. Az új szervezet székhelye Brüsszelben lesz és évi 2 millió eurós költségvetéssel működik majd.

Az előzményekrőlPálinkás József elmondta, hogy korábban két szervezet képviselte az európai tudományos kutatóintézeteket és kutatási alapokat - a strasbourgi székhelyű European Science Foundation (ESF) és a European Heads of Research Councils (EUROHORCs). A Science Europe abból a célból jött létre, hogy a két szervezet, amelyeknek tagszervezetei közt nagyon sok azonos van, legjobb hagyományait továbbvigye. A szervezet lesz a meghatározó képviselője az európai tudományos kutatásnak, és így várhatóan annak véleményét és érdekeit is hathatósabban tudja képviselni. Az SE létrejöttével az EUROHORCs megszűnik, az ESF pedig csak a már futó projektjeit viszi tovább, ezek lezárultával néhány éven belül szintén megszűnik.

"A Science Europe abban az értelemben jelent nagy előrelépést, hogy az európai tudományt művelők és a tudományt finanszírozók egységes szervezeteként jött létre. Ez nem volt mindig így, egyfajta rivalizálás volt a különböző szervezetek között. Immár egységesen képviselhetjük a tudomány érdekeit az Európai Unió döntéshozói és a nemzeti kormányok felé" - hangsúlyozta Pálinkás József.

A szervezet programja három feladatra helyezi a hangsúlyt. Prioritást élveznek a felfedező kutatások, amelyeknek jelentős támogatást kell biztosítani, hiszen ezek képezik az innováció alapját. Másrészt a program a vállalati kutatások és az egyetemi akadémiai kutatások összhangját célozza.

"A harmadik nagy feladatkör a nagy társadalmi kihívásokra adott tudományos válasz. Ez az energetikai kutatásoktól az ökológián át a társadalomtudományokig széles tematikát ölel fel. Mindez teljes összhangban van azzal, amit mi Magyarországon akarunk megvalósítani. Azt gondolom, hogy megkerülhetetlen tudományos szervezet jött létre, hiszen a Science Europe által egyesített tagszervezeteken keresztül valósul meg a kontinensünkön folyó kutatásoknak több mint 50 százaléka" - összegezte Pálinkás József.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2011. október 21. péntek, 17:39
Címkék: Pálinkás Józsefet, Science Europe, Planck Társaság, Helmholtz Társaság Németországból, Francia Országos Kutatási Tanács, Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok,
Kommentek
NKFI: 16 milliárd forint innovációs támogatást nyert 80 vállalkozás
Ismertették, hogy a felhívásra 239 pályázat érkezett, a nyertes vállalkozások 80 és 500 millió forint közötti támogatást kaptak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap keretéből. A vállalt önrésszel együtt összesen 26 milliárd forint fejlesztés valósul meg. Felidézték, hogy a pályázati program 2016-os meghirdetése óta három fordulóban 300 vállalkozás összesen 48 milliárd forint keretösszegű támogatást kapott.

A közlemény idézi Pálinkás Józsefet, az NKFI Hivatal elnökét, aki közölte, hogy az intézmény komplex kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati ösztönzőrendszert alakított ki, 2015-ös alapítása óta 3 ezer projekt közel 600 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatásáról döntött. Üzleti ötlet kidolgozására, célzott kutatásokra, prototípus-fejlesztésre, termékek exportcélú továbbfejlesztésére, szellemi tulajdonvédelemre, startup inkubátorok létrehozására, valamint kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltatás vásárlására több mint 40 pályázat jelent meg
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 17:31
Brit egyetemeken tanuló magyar hallgatók hazai foglalkoztatását támogatja az innovációs hivatal
forint támogatás is igényelhető.

A kiírás alapján egy vállalkozás minden gyakornokra külön pályázatot nyújthat be, azonban egyszerre legfeljebb 5 gyakornok foglalkoztatására igényelhet forrást.

A vállalkozások az NKFIH honlapján tudnak pályázni, az érdeklődő diákok pedig az így létrejövő adatbázisból választhatják ki a számukra vonzó gyakornoki lehetőséget.

A pályázatok értékelése egyszerűsített eljárásrendben történik, az első beadási határidő 2017. május 4.

A közlemény idézi Pálinkás Józsefet, az NKFIH elnökét, aki tavaly októberi angliai látogatásán az ott tanuló magyar egyetemistákkal találkozva is megerősítette: Magyarország hosszú távú érdeke, hogy a hallgatók hazai szakmai kötődése megmaradjon, sőt erősödjön.

A tudományos együttműködés jelenleg is intenzív a brit és magyar kutatóhelyek között. A Cambridge-i Egyetem nanotechnológiához, élelmiszerbiztonsághoz és az egészséges társadalomhoz kapcsolódó kutatásaiban, összesen mintegy 5 millió euró keretösszeggel rendelkező
velemenyezd, 2017. március 17. péntek, 16:06
1956 - Bemutatták Mindszenty József és Pálinkás-Pallavicini Antal közös emlékművének makettjét
Az emlékművet, a világ első köztéri szárnyas oltárát a tervek szerint október 30-án avatják fel a Nógrád megyei Rétságon.

Pálinkás-Pallavicini Antal volt az, aki katonatisztként a rétsági laktanyából a budai püspöki palotába vitte Mindszenty József bíborost, hercegprímást, ezért a tettéért a forradalom után halálra ítélték, és 1957 decemberében kivégezték.

A helyi 56-os emlékbizottság támogatásával és kezdeményezésére megvalósítandó emlékmű makettjének bemutatóján elhangzott: a Mindszenty Józsefet a Rétsághoz közeli Felsőpetényben tartotta fogságban az Államvédelmi Hatóság, ám a forradalom napjaiban, október 30-án őrzői magára hagyták a főpapot. Ekkor a biztonsága érdekében a rétsági páncélos laktanyába szállították a hercegprímást, majd másnap a forradalmi kormány kérésére katonai kísérettel Budapestre vitték.

A főpapot Pálinkás-Pallavicini Antal fogadta a rétsági laktanyában, majd másnap ő kísérte a budai püspöki palotába.

A forradalmat követően ezért perbe fogták és először
velemenyezd, 2016. október 04. kedd, 12:42
Fiatal kutatók innovációit díjazták Budapesten
komplex tehetséggondozás folyjon, valamint hogy a tudomány és az innováció világa is részt vegyen az iskolai tehetséggondozásban.

Lovász László, az MTA elnöke a versenyt értékelve hangsúlyozta: rengeteg tudás, ötlet, innováció, tehetség és munka áll a megmérettetés keretében megvalósult pályázatok mögött.

A díjazottak megmutatták, hogy fiatal koruk ellenére rendelkeznek a tudományfejlesztéshez szükséges képességekkel és készségekkel - tette hozzá az akadémia elnöke.

Hasonlóan vélekedett Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) vezetője is, aki szerint a versenyen résztvevő fiatalok munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország még versenyképesebb és még élhetőbb legyen.

A tehetség adomány, egyben felelősség is. Ugyanígy felelősséggel bír a közösség, a társadalom és a nemzet is, amiről sok mindent elárul az, miként viszonyul a tehetségeihez - fogalmazott Pálinkás József.

A verseny részleteit Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnök
velemenyezd, 2016. május 30. hétfő, 13:35
Két újabb pályázat jelent meg kutatás-fejlesztési együttműködések ösztönzésére
Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásai.

Az államnak a kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzőjeként befektetői szemléletet kell képviselnie. Fontos, hogy a kutatás-fejlesztés alkalmazható tudás vagy termék létrehozását eredményezze, ezért a versenyképességi és kiválósági együttműködéseket támogató felhívás célja olyan partnerségek elősegítése, ahol vállalkozások piaci tapasztalatára is támaszkodhatnak a kiemelkedő kutatócsoportok - idézi a megjelent felhívásokkal kapcsolatban a közlemény Pálinkás Józsefet, az NKFI Hivatal elnökét.

Az elnök szerint fontos a kutatói bázisok fenntartható működése is, ezért újabb lehetőség nyílik a stratégiai K+F műhelyek számára, amelyek megerősítése, kapacitásaik bővítése hozzájárul versenyképességükhöz a nemzetközi partnerekkel együttműködésben megvalósított pályázati programokban.

Az uniós forrásokból meghirdetett pályázatok stratégiai tervezése mellett az NKFI Hivatal felel a hazai állami pénzalap, az NKFI Alap kezeléséért, amelyből elsősorban GINOP
velemenyezd, 2015. szeptember 30. szerda, 14:43
Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times
csinálnak, mindig új megoldásokat keresnek, ami innovációk születéséhez vezet. Megjegyzi ugyanakkor a lap, hogy Brüsszel innovációs eredménytáblája szerint Magyarország úgynevezett "mérsékelten teljesítő" ország ezen a téren. Az újság budapesti tudósítója által jegyzett írás hozzáteszi, hogy az innovációra fordítható uniós támogatások nagy részét a nyugati tagállamok kapják.

Magyarország azt kérte a PSF-en keresztül, hogy szakértők világítsák át az innováció finanszírozási rendszerét. A tudósítás Pálinkás Józsefet, a Nemzeti Fejlesztési, Kutatási és Innovációs Hivatal vezetőjét is megszólaltatja, aki azt szeretné, hogy bezáruljon a rés a kutatási szektor és a piac, a gazdaság között, hogy a kutatási eredmények hatékonyabban jussanak el az ipari és a szolgáltató szektorhoz.

A lap kitér arra, hogy a magyarországi kutatóintézetek jó helyzetben vannak, hogy kapcsolatot építsenek az iparral, mivel a Mercedes és az Audi autógyár, valamint a Richter Gedeon gyógyszergyár is szorosan együttműködik velük.
velemenyezd, 2015. június 05. péntek, 13:51
Balog Zoltán: Antall József szuverén ember volt
Balog Zoltán a díjazott méltatásában kiemelte, hogy tiszteli Pálinkás József iróniáját, öniróniáját, ami a politikában is nélkülözhetetlen.

Pálinkás József beszédében elmondta, közel áll hozzá a díj névadójának értékrendje, elkötelezettsége. Antall Józsefet az egyik legnagyobb magyar államférfinak tartja. A díjazott szerint az egyéni élet a közösségben teljesedhet ki, ez ad értelmet a munkának, a szolgálat a legfontosabb.

Lovász László, az Akadémia elnöke beszédében rámutatott: a tudomány nemcsak a világ megismerése, hanem a közösség szolgálata is.

Pálinkás József az akadémiai lendület program beindításával lehetőséget adott sok tehetséges magyar fiatalnak, hogy hazájában folytatassa kutatómunkáját. Kitartó, konfliktusokat felvállaló elnöki tevékenységének köszönhetően pedig megújult az Akadémia kutatóhálózata - mondta.

Lovász László felidézte, hogy a díjazott 1995-ben lett az Akadémia levező, 2004-ben pedig rendes tagja, 1998 és 2002 között az első Orbán-kormány oktatási tárcájának
velemenyezd, 2015. május 21. csütörtök, 20:02
Három magyar kutatási pályázat nyert a Horizont 2020-on
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatás szerint a program során az első szakaszban több tagország intézményei partnerségben - teaming - pályázhattak új kiválósági központok üzleti terveinek készítésére.

A független szakértők az első szakaszban a 169 benyújtott pályázat közül 31-et választottak ki - köztük a három magyar projektet -, amelyek egyenként legfeljebb 500 ezer, összesen 14,5 millió euró támogatást kaphattak a tervek készítésére. A második szakaszban tíz projekt számára mintegy 87 millió euró áll majd rendelkezésre a központ megvalósítására - olvasható az Európai Bizottság honlapján.

A nyertes intézményi együttműködésekben részt vett a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Semmelweis Egyetem és a német European Molecular Biology Laboratory (EMBL), továbbá az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a Budapesti Műszaki Egyetem és a német Fraunhofer Intézet, valamint a német
velemenyezd, 2015. február 02. hétfő, 14:12
Képek, videók
PÁLINKÁS TERIKE
1vargaildyko
2015. május 08. péntek, 12:33
Pálinkás jó reggelt kíván
sanci81
2015. április 03. péntek, 13:26
Pálinkás üvegek.jpg
pildu
2015. február 01. vasárnap, 18:08
vegyes pálinkás üveg.jpg
pildu
2015. február 01. vasárnap, 18:07
PÁLINKÁS JÓ REGGELT.jpg
marika_godone
2015. január 19. hétfő, 17:58
cica bús,pálinkás.jpg
kicsoda57
2014. október 30. csütörtök, 11:49
O.V.pálinkás butykos.jpg
agica2004
2014. január 07. kedd, 15:40
Pálinkás jónapot!
judiana
2011. december 05. hétfő, 21:36
pálinkás üvegek
zsofi-0502
2011. szeptember 30. péntek, 21:12
pálinkás butykosok.jpg
pildu
2010. szeptember 09. csütörtök, 23:48
Pálinkás
kreativfotok
2010. május 22. szombat, 18:01
Pálinkás pohár
kreativfotok
2010. május 22. szombat, 17:59
City_of_Arts_and_Scien ces
evianya
2011. január 28. péntek, 15:24
Science.gif
pipboy
2010. február 14. vasárnap, 15:12
Bobblehead-_Science.pn g
pipboy
2010. február 14. vasárnap, 14:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.