Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 15:35 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A dömping- és szubvencióellenes jogszabályok módosítását javasolta az EB
Az uniós bizottság javaslata olyan országokból érkező behozatalra vonatkozik, amelyekben jelentős piaci torzulás jellemző, vagy az állam széles körű befolyást gyakorol a gazdaságra.

A bizottság az uniós szubvencióellenes jogszabályának szigorítására is javaslatot tett, hogy a jövőben a vizsgálatok során feltárt támogatás is figyelembe vehető legyen, és megjelenjen a kivetett végleges vámokban.

A javaslat azt kívánja biztosítani, hogy az Európa számára rendelkezésre álló piacvédelmi eszközökkel kezelhetők legyenek a nemzetközi kereskedelemben előforduló kapacitásfeleslegek.

Hangsúlyozták, az uniónak biztosítania kell, hogy piacvédelmi eszközei továbbra is hatékonyan kezeljék az egyes országokat jellemző jelentős piaci torzulásokat, amelyek ipari kapacitásfeleslegekhez vezetnek arra késztetve az exportőröket, hogy dömpingáron értékesítsék termékeiket az uniós piacon. Ez kárt okoz az európai iparágaknak, ezáltal elbocsátásokat és üzembezárásokat eredményezhet.

Az uniós bizottság a javaslatot részletezve arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi szabályok szerint rendes piaci körülmények között a dömping számítása során az adott termék unióba irányuló exportja esetén alkalmazott árat vetik össze az áru belföldi áraival vagy költségeivel. Ez a megközelítés a továbbiakban is érvényesül, de kiegészül az új, országsemleges módszertannal, amely egyformán vonatkozik majd minden Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagra, és figyelembe veszi a gazdaságra gyakorolt állami befolyás miatti torzulásokat.

A torzulások meghatározása során számos kritériumot figyelembe fognak venni, például az állami politikákat és befolyást, az állami tulajdonú vállalkozások széles körű jelenlétét, a belföldi cégek előnyben részesítését és a pénzügyi szektor függetlenségét. A bizottság különjelentéseket készít majd azokról az országokról vagy ágazatokról, amelyekben torzulásokat állapított meg - tették hozzá.

A hatásvizsgálatok szerint az új módszertan a jelenlegiekkel nagyjából azonos szintű dömpingellenes vámokat eredményez majd - hangsúlyozták.

Az elfogadott megközelítés biztosítja az EU nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítését, gondoskodik az uniós piacvédelmi eszközök változatlan hatékonyságáról és megerősítéséről, mindeközben fenntartja a meglévő általános foglalkoztatási szintet - írta az Európai Bizottság.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 09. szerda, 16:01
Címkék: Kereskedelmi Világszervezet, Európai Bizottság, uniós bizottság, állam széles, uniós szubvencióellenes, vizsgálatok során,
Kommentek
Az EU a továbbiakban nem tiltja a kínai napelemek uniós behozatalát
A tájékoztatás szerint figyelembe véve mind a gyártók, mind a napelemek használóinak és importálóinak igényeit, az öt éve érvényben lévő dömping- és szubvencióellenes szabályozás megszüntetése az unió egészének érdeke.

A döntést indokolja továbbá, hogy a behozatali árakat fokozatosan összehangolták a világpiaci árakkal, a piaci helyzet pedig az utóbbi időben nem változott annyit, hogy az indokolná a szabályozás fenntartását. A döntés figyelembe veszi az unió új, megújuló energiahasználatra vonatkozó célkitűzéseit is - tették hozzá.
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 12:52
Az EU új piacvédelmi szabályokat léptetett hatályba
kezelésére, teljes körűen tiszteletben tartva a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogi keretében érvényes nemzetközi kötelezettségeket.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az új jogszabály és a hamarosan rendelkezésre álló új eszköztár révén Európa lépést tud tartani a nemzetközi kereskedelmi környezet folyamatosan változó jelenségeivel és hatékonyan kezelni tudja azokat.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos kijelentette, az új uniós dömping- és szubvencióellenes jogszabály jelzi az EU elkötelezettségét az erős és hatékony piacvédelmi eszközök mellett.

A dömping kiszámítása az eljárás szerint az exportáló ország kivitelének és belföldi árainak, illetve költségeinek összehasonlításával történik. Ha a belföldi árak vagy költségek a gazdaságot érintő állami beavatkozás miatt torzulnak, a bizottság ezeket figyelmen kívül fogja hagyni a belföldi érték számításakor. Helyettük a torzítatlan termelési és értékesítési költségeket tükröző egyéb
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 13:42
Az Egyesült Államok kidolgozta a NAFTA újratárgyalásának alapelveit
amerikai kormányzat azon igyekszik, hogy csökkentsék a tisztességes versenyt akadályozó támogatásokat és a piaci viszonyokat kártékonyan befolyásoló kereskedelmi praktikákat. Azúj megállapodásnak "megfelelő mechanizmus révén" biztosítania kell a kereskedelmi partnerek valutamanipulációinak elkerülését is.

A Trump-kormányzat prioritásai közé tartozik a kereskedelmi vitákat rendező eddigi mechanizmus törlése, amely nagy mértékben ellehetetleníti, hogy az Egyesült Államok dömpingellenes és szubvencióellenes pereket indíthasson kanadai és mexikói vállalatok ellen. A várható tárgyalásokon Washington szeretné megszüntetni az amerikai agrártermékek kanadai és mexikói exportja előtt álló akadályokat, köztük a tisztességtelen árképzést és a szubvenciókat is.

A törvényhozókhoz intézett levelében Robert Lighthizer kiemelte: "túl sok amerikait érintettek hátrányosan a gyárbezárások, a kiszervezett munkahelyek és a megszegett politikai ígéretek. Trump elnök irányítása alatt az Egyesült Államok Kereskedelmi
velemenyezd, 2017. július 18. kedd, 07:50
Peking dühös, mert többszörösére nőtt Amerikába irányuló acélexportjának vámja
A keddi amerikai bejelentés szerint ezekre a főként az autógyártásban, a háztartásigép-gyártásban és az építőiparban használatos alapanyagokra 265,79 százalékos antidömpingvámot és 256,44 százalék szubvencióellenes vámot szabnak ki.

Az Egyesült Államok megállapította, hogy ezeket a terméket a termelési ár alatt, jelentős támogatásokkal dobták az amerikai piacra, tavaly 272,3 millió dollár értékben.

A kínai kereskedelmi minisztérium szerdai közleményében határozott elégedetlenségének adott hangot a lépés miatt, és bírálta az Egyesült Államokat "méltánytalan" módszereiért. A tárca közölte, hogy lépéseket tesz a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül a vita rendezésére, egyúttal sürgette Washingtont, hogy "hibás döntését" tegye jóvá.

A kínai szaktárca szerint az Egyesült Államok 2015 óta rendszeresen arra törekszik, hogy acéliparának nehézségeit áthárítsa az iparág külföldi képviselőire, és ezzel megsérti a WTO alapelveit, megzavarja az acélkereskedelem normális menetét.

Az
velemenyezd, 2016. május 18. szerda, 16:42
Peking szubvencióellenes eljárást indított az európai borokra
A kínai kereskedelmi minisztérium (MOFCOM) azt is közölte, hogy az eljárás legalább egy évig fog tartani, hangsúlyozottan a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) eljárási szabályai szerint. Hozzátették, hogy a tárca a "nyíltság, a méltányosság és az átláthatóság alapelveit érvényesítve, valamennyi fél törvényes jogait tiszteletben tartva, a tényekre és a vonatkozó jogszabályokra alapozottan fog méltányos döntést" hozni.

A kínai kormány arra hivatkozik, hogy vizsgálatát a kínai bortermelők panasza alapján indította meg, s azt akarja kideríteni, hogy az uniós termelők hazájukban részesültek-e - a kínai termelőket, illetve feldolgozókat hátrányba hozó - támogatásban.

Uniós szakemberek véleménye szerint a kínai lépés egyfajta válasz a kínai napelemexport korlátozását célzó uniós védővámokra. Az Európai Bizottság szóvivője csalódottságának adott hangot a július elsejei döntéssel kapcsolatban, és kilátásba helyezte, hogy kérik annak megvizsgálását, hogy a lépés összhangban van-e a WTO-szabályokkal. Azok
velemenyezd, 2013. július 02. kedd, 14:01
Görögország csaknem másfélszáz hajót rendelt Kínától
Görögország komphajói 2011 februárjában 15 ezer kínait szállítottak Krétára.

Li Kína régi barátjaként emlegette Görögországot, és ígéretet tett arra, hogy segítségére lesz a "kihívások leküzdésében", egyben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Athén 2014-ben, amikor betölti majd az EU soros elnöki tisztét, "különleges szerepet játszik majd a kínai-EU kapcsolatokban".

A kínai kormányfő külön is kitért a mobil távközlési eszközöket gyártó kínai vállalatok elleni dömping- és szubvencióellenes vizsgálatokra, és mint mondta, arra számít, hogy Görögország "pozitív vezető szerepet" játszik majd a kérdésben, s óvatosságra inti Brüsszelt.

Szamarasz egyrészt kifejezte, hogy országa szívesen látja a kínai vállalatokat, másrészt ígéretet tett arra, törekszik majd rávenni az uniót a kereskedelmi viták "megfelelő módon történő kezelésére".

A két miniszterelnök jelenlétében több együttműködési egyezményt is aláírtak, ezek a kereskedelmi, befektetési, hajózási és mezőgazdasági területeket
velemenyezd, 2013. május 19. vasárnap, 16:43
Peking: az uniós büntetővámoknak súlyos következményei lehetnek
Sen Tan-jang sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Európai Bizottság egyetértett azzal a javaslattal, amely szerint 37-től 68 százalékos vámmal terhelnék a kínai napelemek importját. Az indoklás szerint a dömpingáron érkező kínai termékek lehetetlen helyzetbe hozták az uniós piacot.

Az intézkedésről május 15-én egyeztettek a tagállamok kereskedelmi szakértőivel Brüsszelben, és úgy tudni, hogy június 6-ától már életbe léphet az intézkedés.

A szóvivő szerint az ideiglenes vámok mindkét fél érdekeit sértenék, és egy kereskedelmi háborúnak csakis vesztes partnerei lehetnek. Hozzátette, Peking a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak és a kínai törvények betartása mellett határozottan meg fogja védeni az ország érdekeit, "ha csak a két fél le nem ül és ki nem találja a kereskedelmi háború elkerülésének a módját".

Kína korábban már jelezte, szerinte a lépés a piacvédelem, a protekcionizmus megnyilvánulása, ami "rossz üzenet a világnak". Sen arra sürgette Brüsszelt, hogy vegye
velemenyezd, 2013. május 16. csütörtök, 11:31
Képek, videók
alaptörvény módosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:43
módosításka
lrjuditka
2011. május 11. szerda, 19:30
Egy kis módosítás
szeva953
2010. január 06. szerda, 18:32
modositas.jpg
jatekgyaros
2009. február 27. péntek, 10:20
módosítás
bocsortany
2008. szeptember 18. csütörtök, 19:16
módositás.jpg
agica2004
2007. február 14. szerda, 16:35
Kereskedelmi Iskola
agica2004
2014. március 24. hétfő, 17:58
Mauritius ; Kereskedelmi-
farkas1945
2013. november 21. csütörtök, 14:17
orosz kereskedelmi levele
lacipecsenye
2012. november 09. péntek, 11:27
Kereskedelmi Dómok Buhara
pacsakute
2012. január 13. péntek, 20:57
Kereskedelmi-központ,H ong
farkas1945
2011. február 13. vasárnap, 16:05
Kereskedelmi-bank.jpg
farkas1945
2010. december 09. csütörtök, 16:22
Nagyvarad-Kereskedelmi -cs
kmmmarika
2010. február 23. kedd, 08:47
new york kereskedelmi tor
veronika74
2009. június 27. szombat, 00:00
kereskedelmi szakközép.jp
hoglattila
2006. július 31. hétfő, 15:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.