Belépés
2020. február 27. csütörtök | 9. hét | 58. nap | 08:32 | Ákos, Bátor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Reformátusnak keresztelték és még konfirmált is a gyulafehérvári érsekké kinevezett Kovács Gergely
Kovács Gergely elmondta: vegyes felekezetű családban született a székelyföldi Kézdivásárhelyen 1968-ban, és református édesapja után reformátusnak keresztelték. Egy évig járt kátéórákra, és konfirmált is, de valójában hitetlenként élte le gyermekéveit. Keresztapja révén ismerkedett meg olyan katolikus papokkal, akik nagy hatást gyakoroltak rá. Megjegyezte: a személyes papi életek, a hiteles tanúságtételek szólították meg 16-17 éves korában, és az utolsó gimnazista évében saját elhatározásából tért át a római katolikus hitre.

Korábban fizikatanárnak készült, de az érettségi előtt úgy érezte, hogy Isten többre hívja, és papja bátorítására jelentkezett a gyulafehérvári papi szemináriumba, ahová a legjobb eredménnyel vették fel. Ekkor még meg sem volt bérmálva, azt utólag kellett pótolni. Bérmanevének a Pált választotta, mert - amiként elmagyarázta - az apostolhoz hasonlóan, őt is felnőttként szólította meg az Úr.

Kovács Gergely elmondta: karácsonyi kinevezése óta készül a főegyházmegye vezetésére, de egyre inkább nyilvánvalóvá válik számára, hogy a feladatra nem lehet teljesen felkészülni.

Elmondta: február 22-én tartják a beiktatását a gyulafehérvári székesegyházban. Gianfranco Ravasi bíboros lesz a főszentelő, aki a Kultúra Pápai Tanácsának elnökeként több mint 12 évig volt a főnöke, mellette Jakubinyi György leköszönő érsek, és Miguel Maury Buendía romániai pápai nuncius lesznek a társszentelők. Püspöki jelmondata: az "Őáltala, ővele és őbenne" lesz, a címerével pedig Márton Áron püspök emlékének és nagyságának kíván adózni.

A kinevezett érsek felidézte: római egyházjogi tanulmányai és felszentelése után 23 évig dolgozott a Kultúra Pápai Tanácsának a hivatalnokaként, és 2012-től Márton Áron püspök szentté avatási ügyének a képviseletét is elvállalta.

"Amikor kezdtem olvasni az írásait, meggyőződésemmé vált, hogy Áron püspök már szent. Erről még nincsen papírunk, de szent! Ha sokan hittel imádkozunk ezért és meg is érdemeljük, akkor lesz ez nyilvános tény" - fogalmazott.

A kinevezett érsek elmondta: a Szentszéknél megtapasztalta, hogy miként épül fel, működik a rendszer, és ezt a tapasztalatot, valamint a jó nyelvismeretét és személyes kapcsolatait, barátságait is kamatoztatni szeretné a főegyházmegye javára. Megjegyezte: dolgozik a csapata megszervezésén, és mielőbb kérni szeretné a Szentszéktől, hogy nevezzenek ki segédpüspököt a főegyházmegyébe.

Ferenc pápa december 24-én fogadta el Jakubinyi György érsek és Tamás József segédpüspök korhatár miatt benyújtott lemondását, és ezen a napon nevezte meg a gyulafehérvári érsek utódját is.

Kovács Gergely szülővárosában, Kézdivásárhelyen érettségizett. Teológiai tanulmányait 1987-ben Gyulafehérváron kezdte, majd 1990-ben Rómában a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként folytatta a Gregoriana és a Lateráni Pápai Egyetemen. Bálint Lajos érsek szentelte pappá szülővárosában 1993. július 3-án. Római tanulmányait egyházjogi doktorátussal fejezte be 1996-ban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 20:22
Címkék: Kovács Gergely, Gianfranco Ravasi, Kultúra Pápai Tanácsának, Jakubinyi György, Miguel Maury Buendía, Márton Áron,
Kommentek
Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a 2020-as költségvetést
tervezett 31 milliárd 299 millió 124 ezer forintból, belföldi értékpapírok 81 milliárd 997 millió 116 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek - 50 millió forint - bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor 6 milliárd 94 millió 37 ezer forintos összeget hiteltörlesztésre, illetve 358 millió 276 ezer forintot további belföldi finanszírozás kiadásaira kell fordítani.

A Fővárosi Közgyűlés 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

Karácsony Gergely főpolgármester expozéjában elmondta, hogy az új városvezetés első költségvetésének kiindulópontja a zöld és szabad Budapest programjára épül. A büdzsé fókuszában az ember, a város lakója áll, ezért - mint fogalmazott - azt "joggal hívhatjuk (...) az esélyteremtés költségvetésének". Ez a büdzsé egy gyarapodó, gondoskodó-szociális, zöld- és klímatudatos város részvételre épülő költségvetése - jelentette ki a főpolgármester, aki hangsúlyozta: a cél világos és egyértelmű: a budapestiek hosszabban,
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 14:22
Mindszenty József az ország legnyomorultabb fegyence...
Ahol a hercegprímás ,,az ország legnyomorultabb fegyence lett" - A Conti utcai börtönben jártunk.
,,...itt egyetlen társa maradt, a Jóisten. Lecsendesült, szeretete megerősödött, érzelmei elmélyültek. 1956 után sokan írnak így róla: Mindszenty a börtönben szentté lett."
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetője bejárást vezetett a józsefvárosi Mindszenty téren lévő, jelenleg rendőrségi objektumként működő épületbe, az eredeti állapotában megmaradt, volt Conti utcai börtönbe, ahol Mindszenty József 1949 szeptembere és 1954 májusa között raboskodott.
Az épület történelmi emlékhely, Mindszenty József bíboros ebben a fegyházban raboskodott a leghosszabb ideig, az egyik cellában itt látogatta meg őt (a szentté avatási aktákban is említett) bilokációja által Szent Pio atya.
......................
A bejárásra
maroka, 2020. február 26. szerda, 11:12
Kadet vívó Európa-bajnokság - Aranyérmes a női kard-, bronz a férfi párbajtőrcsapat
A Battai Sugár Katinka, Keszei Kira, Pápai Viktória Zoé, Fenyősi Zita összeállítású válogatott tagjai a gyengébben sikerült egyéni verseny után a keddi csapatküzdelmek során kiválóan vívtak, különösen előbbi kettő villogott. A verseny honlapja szerint a csapat a fehérorosz, a török, majd a román együttest legyőzve menetelt el a döntőig, melyben az oroszok felett 45-41-re diadalmaskodott.

Férfi párbajtőrben a Kovács Gergely, Kó Benedek, Csabai Máté, Somody Soma alkotta négyes Törökország, Svédország és Svájc csapatán át jutott a négy közé. Ott az olaszokkal óriási csatát vívott és egyetlen tussal kapott ki, a bronzmérkőzés során viszont sikerült javítania, Franciaország 40-37-es legyőzésével pedig megszerezte a csapat a harmadik helyet.

A nap harmadik versenyében az egyéni aranyérmes Szemes Gergővel felálló tőrcsapat a hetedik helyen zárt.

A kadet korosztály szerdai zárónapja előtt a magyar küldöttség két-két arany- és bronzéremmel áll, mivel hétfőn Ondrik Konrád lett harmadik férfi
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:22
Krónika 11. rész (önkormányzati törvény, napirend után)
elfogadását.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka elmondta, az önkormányzati cégek felügyelőbizottsági tagságaira vonatkozó szigorítással egyetértenek, ugyanakkor a polgármesterek egészségügyi szolgáltatásban történő részvételét nem támogatják.

Az MSZP álláspontját ismertetve Molnár Gyula úgy fogalmazott, "itt nagyon kilóg a lóláb", a törvénymódosítás ugyanis arról szól, hogy a "fideszesnek nem kell betartani a törvényt, majd a törvényt hozzáigazítjuk a fideszeshez".

Arató Gergely, a DK vezérszónoka szerint a változtatás azt tette szükségessé, hogy a Fidesz által támogatott Dézsi Csaba közelmúltban megválasztott győri polgármester szeretné megőrizni egészségügyi állását.

Az LMP-ből Hohn Krisztina lex Dézsinek nevezte a törvénymódosítást, amely szerinte újabb példa arra, hogy a kétharmados többséggel rendelkező kormányoldal bármit megtesz kénye-kedve alapján. Frakciótársa, Keresztes László Lóránt azért is elfogadhatatlannak nevezte a módosítást, mert az visszamenőleges
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:02
Emléknap - Gulyás: a kommunizmussal szembeni küzdelem igaz harc volt
Gulyás Gergely kiemelte: a kommunista diktatúrának világszerte 100 millió áldozata volt.

Becslések szerint 700 ezer magyart hurcoltak el málenkij robotra. Közülük 300 ezren soha nem tértek vissza. Arról nem készült statisztika, hogy hányan rokkantak meg, szereztek örök testi, lelki sebeket - tette hozzá.

Emlékezzünk azokra a generációkra, akiket meggyilkoltak, elüldöztek, kényszermunkatáborokba hurcoltak - fogalmazott a miniszter, aki azt hangsúlyozta: a titkokkal és elhallgatással övezett kommunista diktatúra mögött megtört emberi sorsok ésnemzedékek vannak.

Magyarország három évtizeddel van a rendszer összeomlása és a békés rendszerváltás után. Az emlékezésért vívott küzdelem fontos eredménye, hogy Magyarország elsőként tette hivatalossá a kommunizmus áldozatainak emléknapját - mondta Gulyás Gergely.

Azt mondta, hogy a kommunista diktatúra véget ért Magyarországon, de a kommunisták és bűneik "velünk élnek".

A gyilkos eszme is feltűnik még - mondta a miniszter, emlékeztetve a
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:01
Püspökszentelés és az új érsek beiktatása Gyulafehérváron
A képen látható érsek nyugdíjba vonult és Ő adta át a püspöki botot az új Érseknek, Kovács Gergelynek.
..........................
Bonum TV videó lejátszási idő 3 óra

*
Bővebben TVN blogomba
Isten áldását kérem a Kovács Gergely érsek életére és a papi hivatására

*
- Magyar kurír
Püspökké szentelték és beiktatták Erdély új érsekét, Kovács Gergelyt.
Képen Erdő Péter bíboros áldást ad Kovács Gergely érsek..
....................

Szentek litánia imádkozása Az Új érsek fel szentelésének
maroka, 2020. február 23. vasárnap, 14:59
Püspökszentelés és az új érsek beiktatása Gyulafehérváron
Bonum TV videó lejátszási idő 3 óra

Bővebben TVN blogomba

Isten áldását kérem a Kovács Gergely érsek életére és a papi hivatására
...................
maroka, 2020. február 23. vasárnap, 08:45
Kovács Gergely érsek Gyulafehérvár
Cikk és videó a katolikus ma oldalon
Videó lejátszási idő 3 óra

*
- Erdő Péter bíboros megindító köszöntő szavai Kovács Gergely gyulafehérvári érseknek
,,Nagy elődök nyomába lépsz, amikor az erdélyi főpásztori széket elfoglalod. A huszadik században Márton Áron püspök hősies helytállásának és nagylelkű szeretetének példája bevilágította nem csak egyházmegyéje, hanem egész katolikus közösségünk életét is. Szívből kívánom, hogy érseki szolgálatodat vezesse Márton Áron püspök példája."
..............
Kovács Gergelyt február 22-én püspökké szentelték és beiktatták gyulafehérvári érseki székébe. Az új főpásztort többek között Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is köszöntötte a gyulafehérvári székesegyházban tartott szentelési és beiktatási szertartás végén.
Erdő Péter bíboros beszédét teljes
maroka, 2020. február 22. szombat, 16:06
Képek, videók
Kovács Gergely beszéde.jp
maroka
2020. február 23. vasárnap, 16:05
kovács Gergely már érsek.
maroka
2020. február 23. vasárnap, 15:18
Gyulafehérvári Eperjessy
keszi55
2015. szeptember 19. szombat, 10:26
gyulafehervari_es_miha lyf
keszi55
2015. szeptember 18. péntek, 17:53
A gyulafehérvári székeseg
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
A gyulafehérvári püspöki
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
DSCN0077Református templo
irmus
2018. június 29. péntek, 09:57
DSCN0074Református templo
irmus
2018. június 29. péntek, 09:57
DSCN0071Református templo
irmus
2018. június 28. csütörtök, 06:30
DSCN0070Református Óvoda.
irmus
2018. június 28. csütörtök, 06:29
Református táblakép
furaila
2017. szeptember 20. szerda, 16:52
Református jelkép
furaila
2017. április 17. hétfő, 14:30
Református egyház
dandej
2017. február 19. vasárnap, 12:07
Boldva Református templom
kicsoda57
2017. február 17. péntek, 18:45
Református templom és fa
irmus
2016. november 19. szombat, 10:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.