Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:39 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Wulingyuan Nemzeti Park
Az Avatar című film legszebb vidékeinek bejáráshoz nem kell egy másik planétára látogatnunk. A Pandora bolygón játszódó filmhez az ihletett ugyanis Kína egyik világöröksége adhatta, a Wulingyuan Nemzeti Park.

Félelmetes élesen kanyargó szerpentin - 99 kanyarral! (Fotó: KoM-KoM)
Wulingyuan Kína középső részén, Pekingtől 1500 kilométerre, Hunan tartományban helyezkedik el. Ez Kína első nemzeti parkja, ahol mintegy 3000 darab többszáz méter magas mészkőhegy (vagy talán jobb szóval mészkőoszlop) található, mintha egy hatalmas sündisznóvá változott volna a táj.

Hirtelen: tánc a szikla szélén, igaz a biztosítással. (Fotó: TPG)
A legközelebbi reptér Zhangjiajiében, másfél óra buszútra található. Ide naponta több járat indul Pekingből és Xianból is, így ha már Kínában vagyunk, akár a Tiltott város, akár az agyagkatonák miatt, könnyen elérhetjük ezt a misztikus helyet is.

Rhesusmajmok. (Fotó: Istvan Kadar )
Misztikus ugyan, de közel sem érintetlen! Aki a ködbe burkolózó sziklákat látva kihalt tájra, nomád körülményekre és magányra számít, csalódni fog. Az utóbbi években Kínában rendkívüli mértékben megnőtt a belföldi turizmus, tömegek kelnek útra megismerni országuk különböző tájait. Erre pedig hihetetlen gyorsasággal reagál az iparág; akár pár hónap alatt kiépítve a szállást, ellátást, szórakoztatást biztosító infrastruktúrát.

A felhőbe burkolódzó karszthegyek. (Fotó: Aaron Choi)
A helyszín a legenda szerint megihlette James Cameront is, így az Avatar című filmjében szereplő Pandora bolygó és Wulingyuan kísértetiesen hasonlít. Sőt, élőben a Wulingyuan Nemzeti Park sokszor még látványosabb is, mint amit filmen Cameron megteremtett. Bár tény, hogy Kínában a sziklák csak látszólag (a köd miatt) lebegnek.

A park legmagasabb pontja az 1890 méter magas Dapeng mountain. (Fotó: Michel Arnault)
Két rendkívül látványos természetes híd is található a parkban. Az egyik a Xianrenqias vagyis Halhatatlanok hídja, mely 26 méter hosszú, 100 méter magas és 1,6 méter széles. A másik természetes híd a Tianqiashengkong vagyis a Híd az égen, mely 40 méter hosszú, 10 méter széles, 357 méteres magasságban ível a völgy fölött, ezzel ez az legmagasabb természetes híd a világon. Nehéz elsőre elhinni, hogy ezeket a hídakat nem a kínai mérnökök, hanem a természet hozta létre.

Egy magányos lucfenyő az egyik mészkőoszlop tetején. (Photo Trial)
A Wulingyuan Nemzeti Park már 1992-ben UNESCO világörökség lett, és 7743 kilométert kell utaznunk ahhoz, hogy meglátogassuk. De még így is sokkal közelebb van, mint a Pandora bolygó.

A Híd az égen.
A Baofeng tó. (Fotó: Aaron Choi)
Egy kis farm az egyik szikla tetején. (Fotó: Feng Wei)
A Wulingyuan homokkő oszlopai. (Fotó: Nigel Killeen)
Tánc egy szikla oldalán. (Fotó: Basil Tsimoyanis)
A parkban körülbelül 150 ritka állatfaj él. (Fotó Trial)
A Wulingyuan az ország első nemzeti parkja. (Fotó: Serjio74)
Itt található a Pailung felvonó, amely Száz sárkány felvonóként is ismert. A lift egyszerre 50 utast tud felvinni 330 méter magasba körülbelül egy perc alatt, óránként pedig 1380-at.
Itt található a világ legmagasabb és leghosszabb üvegpadlós hídja! A híd 430 méter hosszú, 6 méter széles és 300 méterrel a földfelszín felett köt össze két csúcsot. Méretein kívül a különlegességét az üvegpadlója jelenti, amelyen keresztül a látogatók letekinthetnek a mélybe.
Vonat a parkban. (Fotó: Nhungboon)
A Tianmen hegy felvonóval közelíthető meg. Ez a világ leghosszabb drótkötélpályája, 30 perc alatt teszi meg a 7 kilométeres távot, utolsó szakasza rendkívül meredek. (Fotó: Lintao Zhang)
Van egy festői ösvény is, amely körülveszi a hegyet. (Fotó: Chenpu)
A Tianmen barlang, egy hatalmas lyuk a sziklaoldalban. Olyan, mintha egy másik világba nyitna ajtót, ezért a mennyország kapujának is nevezik. 999 lépcsőt kell megmászni (nagyon szerencsés szám a kínai kultúrában), hogy feljussunk, de megéri: aki ide felkapaszkodik, boldogságban és egészségben fogja leélni hátralévő napjait.
A Venezuelai Carlos Briceno repülő ember a park felett. (Fotó: Wang He)
A kínai Tianmen hegység egyik meredek sziklafalára akasztott átlátszó üvegsétány a világ egyik legkülönlegesebb kilátója. Talán nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a Tianmen jelentése: Égi út. A közel 1 km hosszú kilátóösvény Yunmeng hegység nyugati oldalát köti össze a Tianmen csúcsával. Az út egy hatvan méteres szakasza üvegből épült. Az üvegút 90 centiméter széles, az üveg 6,5 centiméter vastag. Az átlátszó üveg ösvényen még a korlát is üvegből készült. (Fotó: Dah Ken)
Több mint 560 látnivaló található itt: hegyek, völgyek, erdők, barlangok, tavak és vizesesek csodálatos termeszetes harmoniában. (Fotó: Kanuman)
A park 97%-át értekes fák és növények boritjak, a Long Xia virág egyedülálló a parkban, képes a szinét naponta ötször megváltoztatni.


schuro, 2018. május 16. szerda, 22:25
Címkék: Wulingyuan Nemzeti Park, Wulingyuan Kína, Istvan Kadar, Aaron Choi, James Cameront, Michel Arnault,
Kommentek
A világ legszédítőbb és leghosszabb üveghídja
A világ legszédítőbb és leghosszabb üveghídja
Egy borzalmas félelmetes fahidat lecseréltek egy másik, sokkal biztonságosabb hídra,
amely azonban külső ránézésre egyáltalán nem tűnik jobbnak régi társánál.
A kínai Hunan tartományban fekvő, kanyon fölött átívelő Zhangjiajie Grand Canyon
névre keresztelt üveghíd ugyanis 180 m magasan, 300 méter hosszan magasan lebeg.
A mintegy kilenc darab egymásra pakolt tízemeletes panelház magasságába álmodott
üveghidat minden idők egyik legbátrabb vállalkozásának tartják.
A két sziklát összekötő, már önmagában is szédítő hídról lélegzetelállító látvány tárul a nemzeti parkra. Egészen pontosan arra a Wulingyuan Nemzeti Parkra, amely Kína egyik legpompásabb világörökségének számít. A felhőbe burkolódzó karszthegyek között olyan fantasztikus érzés
ametiszt54, 2015. október 28. szerda, 08:40
Lebegő hegyek Kínában
képződményeket szeretnénk látni. Pandora lebegő hegycsoportjának, a ,,flux vortex" fölött úszó, Hallelujah-hegy földi változatának látványáért mindössze csak Kínába kell elutaznunk. Habár digitális trükk hiányában ezek nem lebegnek mégis azt a látszatot keltik.Hogy pontosan hova is utazzunk? Az Avatar mozi láttán a kínaiak a Hallelujah-hegyben egyik természeti csodájukat a Hunan tartománybéli wulingyuani táj hatalmas oszlopait vélték felfedezni. Állítólag ez a vidék ihlette a filmbéli tájat, amikor is évekkel korábban az Avatar későbbi látványtervezői itt jártak. A film hatalmas népszerűségét kihasználva és ezzel felhívva a turisták figyelmét e csodálatos helyre, át is keresztelték Zhangjiajie hegyeit, Avatar Hallelujah-hegyre és "Varázslatos utazás a Pandorára" címmel a rajongóknak túrákat vezetnek.

A csavar a történetben akkor jött amikor James Cameron cáfolta, hogy a
menusgabor, 2013. november 01. péntek, 21:30
Képek, videók
Wulingyuan_Történelmi_ és_
t-i-a
2009. szeptember 28. hétfő, 19:22
planet-planetaris-kod. jpg
agica2004
2016. szeptember 29. csütörtök, 17:34
Planetáris köd.jpg
pacsakute
2014. december 29. hétfő, 22:15
Az NGC 7027 jelű planetár
vargaspace
2012. november 06. kedd, 16:06
london planetárium
lacipecsenye
2012. augusztus 13. hétfő, 19:18
A Csiga-köd nevű planetár
vargaspace
2012. május 01. kedd, 17:21
Az NGC 7009 planetáris kö
vargaspace
2012. május 01. kedd, 15:53
planetárium
lacipecsenye
2011. október 15. szombat, 16:35
Birla Planetarium
csalogany13
2009. november 15. vasárnap, 10:58
Planetáris köd.jpg
dnemethk
2008. július 06. vasárnap, 19:49
planetarium.jpg
agi56
2008. június 10. kedd, 13:51
planetarojo1280x1024.j pg
nosmo
2008. február 08. péntek, 00:18
Planetary.jpg
nimble26
2007. november 26. hétfő, 22:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.