Belépés
2020. április 07. kedd | 15. hét | 98. nap | 03:23 | Herman
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Odüsszeusz bolyongásának mondájaPoszeidón, a haragvó tengeristen nem bocsátotta meg Odüsszeusznak, hogy megvakította gyermekét, az egyszemű óriást. Úgy állt bosszút rajta, hogy hatalmas viharokat keltett a tengeren és azok eltérítették a görögök hajóit a hazafelé vivő útról. Odüsszeusz kereken tíz esztendeig bolyongott a háborgó tengereken, míg hőnszeretett otthonába Ithakába visszaérkezhetett. A 11 vitorlásból álló ithakai hajóraj először egy lakatlan szigeten kötött ki, ahol mindig fújt a szél. Itt lakott Aiolosz, a szelek istene. Jó szívvel fogadta és bocsátotta el a görög hajósokat, Odüsszeuszt megajándékozta egy dagadó bőrtömlővel. Egyedül a király tudta csak, hogy viharos szél lakozik a tömlőben. Néhány hajós annyira kíváncsi volt a tartalmára, hogy titokban kinyitotta, amikor Odüsszeusz éppen aludt és már éppen szülőföldjük partjaihoz közeledtek. A tömlőből kiáramló szélvihar távoli vizekre sodorta őket, további céltalan bolyongásra ítélve a harcosokat. Legközelebb a laisztrügónok szigetére sodorta a hajókat, aho l0 hajó ki is kötött, s a legénységét az emberevők mind felfalták, egyedül az óvatos Odüsszeusz hajója és legénysége menekült meg. A következő állomás Kirlé szigete volt, ahol a bűbájos boszorka disznóvá varázsolta a harcosokat. Hermész isten azonban megsegítette Odüsszeuszt, olyan füvet adott neki, ami meggátolta az átváltozást. Kirké ekkor belátta, hogy Odüsszeusz egy isten védelme alatt áll, ezért visszavarázsolta a harcosokat és jó tanácsokkal is ellátta Odüsszeuszt.

Az ithakai királynak szüksége is volt erre, mert szirének szigete mellett haladtak el. A madártestű és leányfejű lények szépséges énekükkel altatták el az arra tévedt hajósokat, akiket a partraszállás után megöltek. Kirké tanácsára Odüsszeusz magát a főárbóchoz köttette, harcosai fülébe pedig viaszt öntetett, hogy ne halljanak semmit se. A szirének éneke valóban annyira bűbájos volt, hogy Odüszeusz könyörgött, hogy kössenek ki és engedjék őt szabadon, de szerencsére a hajósok egy szavát sem hallották és baj nélkül maguk mögött hagyták a szirének szigetét is. Nemsokára két hatalmas tengeri szörny merült fel a vízből, az egyik az orrán kifújt tengervízből hatalmas hullámokat támasztott, s ezek a másik szörnyhöz lökték a hajót. Szküllának hat vérengző kutyafeje volt, egyszerre hat embert ragadott el, de szerencsére innen is továbbhajóztak a görögök. Hüperion napisten viszont barátságosan fogadta a szigetén a vándorló hajósokat. Itt viszont Odüsszeusz emberei követtek el főben járó bűnt: megsütötték és megették a napisten békésen legelésző teheneit. A hat napig tartó lakoma vége az lett, hogy a napisten istentársához, Poszeidónhoz fordult segítségért, aki akkora vihart támasztott, hogy a hullámok a sziklához csapták a hajót. A tragédiát egyedül Odüsszeusz élte túl. Hajóroncsba kapaszkodva, elgyötörten és kifáradva, Odüsszeusz csak napok múlva ért partot egy újabb szigeten. Ennek ura, Kalüpszó nimfa beleszeretett a férfikora teljében lévő királyba, hat évig tartotta szerelmi rabságban, s csak Zeusz határozott parancsára engedte szabadon. Igaz, akkor segített neki tutajt is ácsolni. Odüsszeusz ekkor sem jutott messzire, mert Poszeidón haragja megint felkorbácsolta a tengervizet, a tutaj elsüllyedt, úszva jutott el egy újabb szigetre, ahol Nauszikaá, a phaiák királyának leánya talál rá. Keserves sorsát meghallgatva, a phaiák királya segít neki hazatérni Ithakába.

Húsz év után Odüsszeusz végre visszaérkezik, de ebben sincs köszönet, mert hűséges feleségét, Pénelopét gaz kérők, csábítók ostromolják, a keresésére indult fiát, Télemakhoszt pedig meg akarják ölni. Koldusnak öltözve jut be a királyi palotába, ahol éppen versenyt rendeznek, hogy ki legyen Odüsszeusz utóda a trónon. Az győz, aki egyetlen mozdulattal felajzza Odüsszeusz nyilát. Egyedül a koldus képes erre. Ekkor kiderül, hogy a jó király húsz év után visszatért. A hűséges Pénelopé férje nyakába ugrik, aki fiával együtt lenyilazza a gaz kérőket. Odüsszeusz ezt követően boldogan és békességben él, míg meg nem hal.
cologne53, 2014. október 24. péntek, 18:57
Címkék: haragvó tengeristen, egyszemű óriást, görögök hajóit, hazafelé vivő, háborgó tengereken, lakatlan szigeten,
Kommentek
szeretettel
lépésnyit ha ment ebben az irányban, amikor hirtelen eltűnt előle a fény. Hogy egy közbebukkant sövény rejtette-e el, vagy hogy elunván a várakozást, ráhajtották az ablakra a zsalukat - el sem tudta képzelni. Meaulnes elszántan vágott keresztül a réten, egyenest előre s egy pillanatra sem térült el abból az irányból, ahonnan az imént eléje csillant a fény. Végül, átvetve még egy kerítésen magát, újabb ösvényre bukkant... Így aztán lassankint teljesen áttekinthetetlenek lettek Meaulnes éjszakai bolyongásának nyomai s ezzel az utolsó szál is elszakadt, melynek mentén visszatalált volna oda, ahonnan elindult.

Hihetetlenül elcsüggedve, a végkimerülés határán, minden reményét elveszítve, elhatározta, hogy ha törik, ha szakad, nem tér le már többet erről az ösvényről. Vagy száz lépést mehetett, amikor végül is kiért egy nagy, szürke legelőre. Itt-ott sötétebb árnyékfoltok váltak ki a szürkés sötétből, valószínűleg borókabokrok lehettek, s egy lejtő oldalán egy hodályszerű épülettömb állt, elmosódva.
sayuri, 2012. június 10. vasárnap, 08:26
szeretettel
meglássuk - bólintott egyszerűen. - De üljön csak közelebb a tűzhöz, ifiúr. Ott sose melegszik föl.

Egy perc múlva mindketten ott ültek a tűzhely ajtaja előtt. Az öreg a térdén roppantgatta össze a rőzséket, hogy dobhasson a tűzre. Meaulnes meg egy csésze tejbe aprított kenyeret kanalazott, amit az asszony nyomott a kezébe. Utasunk szinte földöntúli örömet érzett, hogy annyi zűrzavar, annyi szorongás után itt ülhet ebben a kedves, egyszerű hajlékban. Azt hitte, végére ért különös, furcsa bolyongásának és evés közben már affajta terveket kovácsolt, hogy egyszer még eljön ide látogatóba barátaival, ezekhez a derék egyszerű emberekhez. Még csak nem is sejtette, hogy itt csak éppen megpihent s hogy nemsokára tovább folytatódnak kalandjai.

Kis idő múlva megkérte, hogy kalauzolják el őt a La Motte-i országútra. S lassanként már-már nem is kanyarodva el túlságosan az igazságtól, elmesélte, hogy a kocsijával valahogy lemaradt vadásztársaitól s most bizony egyáltalán nem ismeri már ki
sayuri, 2012. június 10. vasárnap, 08:24
Képek, videók
Odüsszeusz.png
maroka
2007. június 07. csütörtök, 19:04
Odüsszeusz.en.jpg
finike
2007. április 16. hétfő, 10:50
Odüsszeusz
joco1
2006. július 25. kedd, 14:15
tengeriso
decotext
2016. január 18. hétfő, 07:07
Tengerisün
csalogany13
2009. október 20. kedd, 19:54
Tengerisün.JPG
gubbancs
2006. július 18. kedd, 20:23
Az egyszemű
barkaszjudit
2009. augusztus 14. péntek, 05:42
egyszemű.jpg
veronika74
2008. szeptember 03. szerda, 21:36
Sm egyszemű1.gif
arthur877
2006. szeptember 23. szombat, 00:09
Sm egyszemü.gif
arthur877
2006. szeptember 23. szombat, 00:09
Mint a régi görögök
csalogany13
2014. április 20. vasárnap, 09:37
Ókori Görögök 20110612-17
sztana45
2011. július 19. kedd, 09:13
Ókori Görögök 20110609-17
sztana45
2011. június 26. vasárnap, 21:06
Ókori Görögök 20110609-16
sztana45
2011. június 26. vasárnap, 21:04
Ókori Görögök 20110609-15
sztana45
2011. június 26. vasárnap, 21:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.