Belépés
2019. július 19. péntek | 29. hét | 200. nap | 21:13 | Emília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kétszáz éves fennállását ünnepli a világhírű madridi Prado Múzeum
"A Prado Múzeum a spanyol és az univerzális művészet valódi ikonja" - mondta VI. Fülöp ünnepi köszöntőjében, a képtárat a kreativitás, a kiválóság és a művészi érzékenység "monumentális jelképének" nevezve.

Az ünnepségsorozat a Prado történetét kronológiai sorrendben bemutató tárlattal vette kezdetét.

A kiállított mintegy 200 alkotás között a legnevesebb spanyol művészek, Diego Velázquez, Francisco de Goya, El Greco, Pablo Picasso alkotásai mellett például Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet vagy Jackson Pollock művei is helyet kaptak. Továbbá fényképek, plakátok, könyvek, térképek és audiovizuális installációk is gazdagítják a kiállítást, amelyet Miguel Falomir igazgató a Prado története legfontosabb tárlatának nevezett.Javier Portús kurátor felidézte: a VII. Ferdinánd által alapított királyi múzeum mindössze 311 festménnyel kezdte meg működését. Mára gyűjteménye meghaladja a 35 ezer darabot, amelyből a festmények száma több mint nyolcezer.

A világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, valamint Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye is, tavaly több mint 3 millió látogatót fogadott.

A bicentenáriumi év keretében 2019 tavaszán az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben mutatja be a Velázquez, Rembrandt, a spanyol és holland aranykor című kiállítást, majd a Fra Angelico és a firenzei reneszánsz kezdetei elnevezésű kiállítást.

A Turnén Spanyolországban címmel induló programban pedig a Prado néhány műtárgya más-más spanyol város múzeumában lesz megtekinthető.

A jubileum alkalmából több szakmai konferenciának, koncerteknek is otthont ad a Prado madridi épülete, és olyan filmek bemutatásával is készülnek, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a múzeumhoz. Ilyen például Milos Forman Goya kísértetei című mozija vagy Fernando Trueba A művész és a modell című alkotása.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 19. hétfő, 18:28
Címkék: Prado Múzeum, Diego Velázquez, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet, Jackson Pollock,
Kommentek
Speciális nagyításban látható online az Iparművészeti Múzeum öt műtárgya
Az intézmény tavaly csatlakozott ahhoz az Európai Unió által támogatott projekthez, amelynek célja új, múzeumi környezetben használható technikai eszközök fejlesztése. A Second Canvas platform a multimédiás élmény újragondolása a legújabb technikai fejlesztések, a szuper nagy felbontású képek és az interaktív mesemondás eszközének kombinálásával - áll a múzeum közleményében.

A fejlesztést a képdigitalizációk terén vezető fejlesztő cég, a Madridban 1999-ben alapított Madpixel végzi, amely számos, a kreativitás, a dizájn és a technológia egységesítését célzó innovatív projektben közreműködött már. A nemzetközi projekt résztvevői között olyan intézmények sorakoznak, mint a madridi Museo del Prado, a hágai Mauritshuis vagy a Dán Nemzeti Múzeum.

Az új felbontási technológiának köszönhetően a műtárgyak a legkisebb textúráig nagyíthatóak, így korábban nem látott részletek tárulnak fel a közönség előtt. A szöveges ismertető mellett pedig további interaktív megoldások, például többnyelvű
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 15:19
Negyvenmillió euróból bővül a madridi Prado múzeum
A pályázaton kiválasztott sztárépítészek, Norman Foster és Carlos Rubio tervei alapján a Pradót összekötik egy közelben lévő 17. századi épülettel, így további 2500 négyzetméteres kiállítóteret nyernek, az elképzelések szerint 2022-re.

A spanyol költségvetés a beruházás 75 százalékát (30 millió eurót, mintegy 9,6 milliárd forint) fedezi, a fennmaradó összeget a múzeum teremti elő saját forrásból.

A munkálatok, amelyek kiterjednek a képtár környezetének fejlesztésére is, jövőre kezdődnek - hangsúlyozta a politikus.

A madridi Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely tavaly több mint hárommillió látogatót fogadott.

Az intézmény november közepén kezdi meg bicentenáriumának ünneplését számtalan különleges programmal, kiállításokkal, konferenciákkal.

Eredetileg erre az alkalomra tervezték a múzeum bővítésének befejezését is, ám költségvetési okok miatt eddig nem tudtak hozzákezdeni.
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 20:55
Fennállásának kétszázadik évfordulójára készül a világhírű madridi Prado múzeum
Az évfordulós eseménysorozat 2018. november 19-től 2019. december 31-ig tart majd. "Az elképzelésünk az, hogy elérjük a lehető legszélesebb közönséget" - fogalmazott az igazgató.

Ennek egyik módja, hogy egy-egy hónapra kölcsönadnak gyűjteményükből műtárgyakat más spanyolországi múzeumoknak, még az észak-afrikai spanyol exklávékba, Ceutába és Melillába is visznek majd műremekeket. A program a Turné Spanyolországban címet kapta.

A vándorló Prado elnevezésű akciójuk keretében pedig kamion járja majd az országot, és a múzeumban található egyik leghíresebb festmény, Diego Velázquez Udvarhölgyek című mesterművéről szóló utazótárlatot viszi el a legtávolabbi helyszínekre is.

A hétmillió eurós költségvetésből rendezett évfordulós események között számtalan tárlat szerepel, ezek közül az első a Cirka 1819 nevű kiállítás, amelyen 75 alkotást mutatnak be, körülbelül a múzeum alapításának időszakából. A jövő év novemberétől látható válogatásban mások mellett Goya, Géricault, Turner, Friederich és
velemenyezd, 2017. június 23. péntek, 17:43
Madridban hárommillió embert várnak a World Pride rendezvényekre
"bulikamionnal" készülnek.

Azonban addig is rengeteg program zajlik majd a városban az LMBTQ-közösség világtalálkozójához kapcsolódóan.

A belvárosi tereken felállított szabadtéri színpadokon spanyol és nemzetközi előadók lépnek fel, összesen 250-en. Érkeznek művészek egyebek mellett Argentínából, Kubából, Ausztriából, Belgiumból, lesznek koncertek, revük, táncbemutatók.

A neves Universidad Autonóma de Madrid egyetem ad otthon a Madrid Summit elnevezésű emberi jogi konferenciának, a világhírű Prado múzeum pedig tárlatot rendez az azonos neműek közötti szerelemről szóló műtárgyaiból.

Spanyolországban éppen 40 évvel ezelőtt, 1977-ben tartották az első utcai megmozdulást a melegjogok védelmében, Barcelonában. Ennek az eseménynek fotókiállítás állít emléket.

A szervezők mindemellett készülnek sportversenyekkel, könyvvásárral és filmvetítésekkel is.

A rendezvényt támogatja a spanyol királyi pár, akik levélben tolmácsolták jókívánságaikat a szervezőknek, abban bízva, hogy a madridi
velemenyezd, 2017. június 23. péntek, 15:02
A jövő építészetére koncentrál a Madridban nyíló Norman Foster Alapítvány
korábban török nagykövetség és bank is működött. Foster 2013-ban vásárolta meg és alakította át a műemléképületet, amelyben két emeleten, nyolc teremben lehet megtekinteni az alapítvány kiállítási anyagát.

Az alapítvány székhelyének kiválasztásakor New York, London és Berlin neve is felmerült, de végül Madrid mellett döntöttek, mivel az építész felesége spanyol, és van egy galériája is a városban.

Ráadásul hamarosan Norman Foster és Carlos Rubio tervei alapján kezdődik meg a világhírű madridi Prado múzeum kibővítése is.

A brit építész nevéhez fűződik többek között a berlini Reichstag felújítása és a Commerzbank-Turm néven ismert felhőkarcoló Frankfurt belvárosában. Nagy-Britanniában leghíresebb munkái közé tartozik a Swiss Re viszontbiztosító vállalat uborka néven emlegetett londoni székháza és a Wembley stadion. Az ő tervei alapján épült a dél-franciaországi millau-i völgyhíd és a pekingi repülőtér is.

1990-ben II. Erzsébet nemesi rangra emelte, 1999-ben Pritzker építészeti díjjal is
velemenyezd, 2017. május 29. hétfő, 20:54
Miguel Falomir lesz a madridi Prado múzeum új igazgatója
Az 51 éves művészettörténész és egyetemi tanár 1997 óta igazgató-helyettesi posztot töltött be a múzeumban, amelynek védnöksége javasolta a szakember kinevezését, és azt spanyol kormány pénteki ülésén jóváhagyta.

Miguel Falomir március 21-én veszi át a Prado múzeum vezetését elődjétől, Miguel Zugazatól, aki 15 év után távozik posztjáról, hogy visszatérjen a bilbaói szépművészeti múzeum élére.

A madridi Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely tavaly több mint 3 millió látogatót fogadott.
velemenyezd, 2017. március 17. péntek, 17:27
Több mint 3 millió látogatót fogadott a madridi Prado múzeum 2016-ban
A tájékoztatás szerint több mint 33 ezerrel haladták meg a tervezett 3 milliós célt, ami azt is jelenti, hogy 12,5 százalékkal többen voltak kíváncsiak a múzeum állandó és időszaki kiállításaira, mint 2015-ben.

A növekedés elsősorban a Hieronymus Bosch életművéből rendezett kiállításnak köszönhető, amely a múzeum történetének eddigi legsikeresebb tárlata lett, csaknem 590 ezren látták.

A Prado különböző kiállításaira az elmúlt évben 20,5 millió euró értékben adtak el belépőjegyeket, ami 25 százalékkal több mint 2015-ben - közölte az intézmény, amely a spanyol múzeumok közül a legtöbb látogatót fogadta az elmúlt évben.

A második leglátogatottabb spanyol képtár 2016-ban a bilbaói Guggenheim múzeum volt, ahol 1,16 millióan jártak. Az Andy Warhol műveiből összeállított, Árnyékok című kiállítást több mint 800 ezren nézték meg.

Egymillió hatvanezer látogatójával a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum a harmadik helyen zárta az évet a spanyol múzeumok között.
velemenyezd, 2017. január 03. kedd, 17:33
Képek, videók
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Mezőkövesd Matyó muzeum.j
menusgabor
2018. október 08. hétfő, 20:32
matyo_muzeum.jpg
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 20:34
Repüléstörténeti Múzeum.j
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 20:07
Múzeum+körút-1956+Mond +el
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 18:29
Bányászattörténeti Múzeum
irmus
2018. június 20. szerda, 16:12
Szeged- Múzeum.jpg
agica2004
2018. március 23. péntek, 20:01
Szeged- Móra park múzeum.
agica2004
2018. március 21. szerda, 16:29
Szeged-Múzeum.jpg
agica2004
2018. március 21. szerda, 15:45
Szökőkút-Szeged-Múzeum el
agica2004
2018. március 06. kedd, 20:50
Szeged-Múzeum-anno-.jp g
agica2004
2017. július 14. péntek, 13:42
A világ fennállása óta.jp
pacsakute
2014. április 22. kedd, 15:31
A világ fennállása
irmus
2010. szeptember 23. csütörtök, 07:44
A világ fennállása óta.gi
jakabgasparne
2010. május 28. péntek, 06:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.