Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 02:16 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Szlovákiában enyhítettek a korlátozásokon, de meghosszabbították a határellenőrzést
Az osztrák, magyar, cseh és lengyel határon bevezetett ellenőrzések meghosszabbításáról szerdai ülésén határozott a kormány, amely a döntést a kór terjedésének visszafogásával indokolta. Egyelőre nem tudni, hogy Szlovákia mikor készül határainak megnyitására, vagyis annak a korlátozásnak a feloldására, amely alapján az ország területére egyelőre csak saját hazatérő állampolgárai léphetnek be. Újságírói kérdésre válaszolva Igor Matovic kormányfő nem erősítette meg, hogy erre június 15-én kerülhetne sor.

Ugyanakkor április végétől folyamatosan enyhítik a kormány által márciusban bevezetett, a kór terjedésével indokolt korlátozásokat. A negyedik szakasz szerdán kezdődött, elindítását már hétfőn bejelentette Igor Matovic. A korábbi szakaszokban az üzletek és szolgáltatások, a sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, illetve az éttermek teraszai nyithattak meg.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) listája szerint ezekhez szerdán csatlakozhattak a bevásárlóközpontok és távolságtartási megkötésekkel az éttermek belső helyiségei is. Engedélyezték a száznál kevesebb létszámú tömegrendezvényeket, így ekkora közönséggel már üzemelhetnek a mozik és színházak, és részben az uszodák is. Enyhültek az üzletek alapterülete alapján az egyidejűleg ott tartózkodó vásárlókra vonatkozó korlátozások, viszont fennmaradtak a kötelező távolságtartásra vonatkozó megkötések. Az enyhítések további pontja, hogy nyílt közterületen kötelezőből önkéntessé vált a védőmaszkok viselése, feltéve, ha az emberek ötméteres védőtávolságot tudnak egymástól tartani.

A kormányfő bejelentése szerint már péntektől bevezetik az úgynevezett "intelligens karantén" intézményét. Eszerint egy mobilapplikáció önkéntes használatának feltétele mellett lehetővé válik, hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet a korlátozó intézkedések részeként jelenleg állami karanténintézményekben kell tölteniük. Egyidejűleg csütörtöktől enyhülnek a külföldről hazatérőkre vonatkozó karanténelőírások. Nyolc ország - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Németország és Svájc - esetében a kéthetes karantén már csak azoknak a hazatérőknek lesz kötelező, akik több mint 24 órát töltöttek külföldön.

Közben a legújabb adatok alapján úgy tűnik, hogy Szlovákiában az elmúlt három héthez hasonlóan ezen a héten is átlagban napi öt alatt maradhat a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma. A központi válságstáb honlapján szerdán közölt adatok szerint kedden egy, az elmúlt négy napban pedig együttvéve három személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így jelenleg - a korábbiakkal együtt - 1496 fertőzöttet tartanak nyilván. Közülük hivatalosan 1239-et nyilvánítottak gyógyultnak, és a gyógyultnak nyilvánítottak száma mintegy három hete minden nap meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már közel 149 ezer vírustesztet végeztek el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 15:38
Címkék: Igor Matovic, Közegészségügyi Hivatal, ország területére, kormány által, negyedik szakasz, korábbi szakaszokban,
Kommentek
Az Európai Unió Tanácsa hat hónappal meghosszabbította az ukrán válság nyomán bevezetett Oroszország elleni sza
facto államok, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság, illetve Ukrajna között tűzszünetet előirányzó minszki megállapodás végrehajtásában.

Az úgynevezett normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország 2015 februárjában újabb megállapodásokat hoztak tető alá, és az EU azóta ezek végrehajtásától teszi függővé a szankciók sorsát. Mivel a megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az uniós vezetőkazóta többször is hat hónapra meghosszabbították a szankciókat. Az EU eredetileg 2014-ben, az Ukrajnát destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be a szankciókat, amelyek a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

A szankciók korlátozzák az elsődleges és másodlagos uniós tőkepiaci forráshoz jutást bizonyos orosz bankok és vállalatok esetében, valamint nem engedélyezik a pénzügyi támogatás bizonyos formáit, és a brókertevékenységet az orosz pénzügyi intézmények
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 18:53
ITM-államtitkár: kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon
Kiemelte, hogy a márciusi, áprilisi és májusi adatokat összevetve a 4,1 százalékos magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legjobb mutató az Európai Unióban.

Májusban a munkanélküliek áltagos létszáma 28 ezerrel nőtt. A növekedés az államtitkár ismertetése szerint abból adódott, hogy májusban az inaktívak száma 59 ezerrel csökkent, azaz ennyien tértek vissza a veszélyhelyzeti intézkedések enyhültével a munkaerőpiacra, közülük 31 ezren elkezdtek dolgozni, 28 ezren pedig munkanélküliként jelentek meg a statisztikában.

György László rámutatott: második hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma. Öt hét alatt, a munkahelyteremtő bértámogatás meghirdetése óta 24 ezer új munkahely létrehozásához járult hozzá a kormány, azaz 24 ezer magyar állampolgárnak segít munkához jutni.

Kifejtette: a munkaerőpiaci fordulatra utal az is, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma jelentősen nőtt, a megelőző héten rendelkezésre álló 4833 álláshelyhez képest a június 22-i héten 6136
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 15:22
AM: meghosszabbították az öntözésfejlesztési pályázatok beadási határidejét
A tárca az MTI-vel pénteken tudatta, hogy az öntözött területek növelését célzó beruházások eredményes megvalósítása érdekében módosította a Vidékfejlesztési Program Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázatot.

Az öntözés feltételeinek javítása, az öntözött területek növelése és az ehhez szükséges feltételrendszer javítása társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt kulcskérdés, ezért az Agrárminisztérium a pályázati lehetőség meghosszabbításáról döntött. A gazdálkodók a maximálisan elnyerhető 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási összegre több szakaszban, akár 2021. június 4-ig is pályázhatnak. A módosított pályázati felhívás a www.szechenyi2020.hu oldalon érhető el.

A gazdálkodók 2016 óta pályázhatnak a Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztési pályázatára, amelynek keretében mintegy 49,5 milliárd forint áll rendelkezésre többek között a vízvisszatartás, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodás, valamint takarékos öntözési technológiák
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 11:32
Koronavírus - Újabb helyi kijárási korlátozásokkal próbálják megállítani a vírus terjedését Izraelben
A Tel-Avivtól északra eső tengerparti Bat Jamot és Asdód három lakónegyedét "korlátozott övezetnek" minősítette a kormány, ahol péntektől tilos a tízfősnél nagyobb gyülekezés. Bat Jamban az ötödik osztálytól felfelé, Asdódban pedig teljesen bezárták az iskolákat.

A Negev sivatagban található, beduinok lakta Ararában meghosszabbították a helyi zárlatot, de Jaffó Adzsami negyedében és Rahat beduin városban feloldották a korlátozásokat, miközben növelték az általános óvintézkedések, a maszkviselés és a távolságtartás ellenőrzését.

A fertőzések száma az óvintézkedések és a megemelt bírságok ellenére tovább nő, az egészségügyi minisztérium adatai szerint ez előző 24 órában 668 izraeliről derült ki, hogy vírushordozó. Ez a szám egyre jobban megközelíti a március 31-én mért rekordot, a 729 új fertőzöttet az Iszrael Hajom, vagyis Izrael ma című napilap szerint.

Az egészségügyi minisztérium a hadsereg további segítségét kérte, mert a laboratóriumok nem képesek megbirkózni a sok teszttel. Az
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 11:22
Koronavírus - Moszkva megkönnyíti a beutazást a magasan kvalifikált külföldi szakemberek számára
A kormány honlapján megjelent dokumentum értelmében az érintettek különleges lista alapján egyszeri beutazási engedélyt kaphatnak.

A listát a külföldi szakemberek munkáltatójának vagy a szolgáltatásait megrendelőknek a kérelme alapján a végrehajtó hatalom illetékes szövetségi szervei kell elküldjék az orosz belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) számára. A kérelemnek tartalmaznia kell a tervezett határátlépés helyét és időpontját. Az érintetteknek útlevél mellett érvényes munkaszerződéssel, avagy munkavégzésre vagy szolgáltatásra szóló szerződéssel kell rendelkezniük.

Oroszországban a Covid-19-járvány miatt március 18-tól erősen korlátozták a külföldiek beutazását. Az intézkedés enyhítéséről diplomáciai képviseletek, üzleti egyesületek valamint orosz és külföldi cégek kérésének mérlegelése alapján döntött most az orosz kormány. Korábban Misusztyin az Oroszországban gyógykezelt, vagy az ott betegeskedő közeli rokonaik ápolásához nélkülözhetetlen külföldiek beutazását
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 19:32
Meghosszabbították a Deák téri kettősgyilkosság gyanúsítottjainak letartóztatását
A megalapozott gyanú szerint a három férfi május 22-én hajnalban összeverekedett egy másik társasággal a Deák téren. Az összetűzés során az egyik gyanúsított több alkalommal megszúrt egy férfit, akit - miután a földre került - egy másik gyanúsított többször fejbe is rúgott. A harmadik gyanúsított jelenlétével biztosított társai cselekményét. Ezután a késelő férfi egy, a helyszínről távozó férfi után ment és őt is megszúrta. Mindkét sértett a helyszínen életét vesztette.

A késeléssel gyanúsított férfi cselekménye több ember sérelmére elkövetett emberölés, míg a másik két gyanúsított cselekménye csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság megállapítására lehet alkalmas. A minősített emberölés tíztől akár életfogytig tartó, a minősített garázdaság pedig három évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

A gyanúsítottak egzisztenciális és személyi körülményei rendezetlenek, ketten kábítószerfogyasztók, az emberöléssel gyanúsított férfi állandó bejelentett lakcímén nem tartózkodott, más
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 12:22
Észak-Macedóniában megkezdődött az előrehozott parlamenti választások kampánya
szerdán tartják, hanem abban is, hogy voltaképpen három napon át szavazhatnak a választópolgárok. Július 13-án a koronavírussal fertőzöttek és a karanténra kötelezettek voksolhatnak, egy nappal később a beteg és mozgássérült állampolgárok, valamint a börtönbüntetésüket töltők adhatják le szavazatukat, míg július 15-én, szerdán lesz a szavazás fő napja, amikor mindenki mást várnak az urnák elé. A korábbi évekkel ellentétben, a szavazóhelyeken feltorlódó tömeg elkerülése érdekében két órával meghosszabbították a szavazásra használható időt, így az állampolgárok 7 és 21 óra között adhatják le voksaikat a 15 párt és koalíció listájának valamelyikére.

A szkopjei parlament februárban oszlott fel, miután Zoran Zaev miniszterelnök lemondott, mert az Európai Unió a korábbi ígéretek ellenére nem kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával. Azóta ügyvezető kormány vezeti a nyugat-balkáni országot.

Ez lesz az első választást azóta, hogy az ország tavaly a NATO-tagjává vált.

Noha a
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 10:51
Koronavírus - Meghaladta a 13 ezret a fertőzöttek száma Szerbiában, újra korlátozásokat vezettek be
a koronavírus-járvány kezeléséért felelős válságstábot, amely úgy döntött, kötelezővé teszi a maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön az egész országban.

Zárt térben nem kötelező, de ajánlott a maszk viselése, és az embereknek mindenhol be kell tartaniuk a legalább másfél méteres távolságot egymástól. A válságstáb kilátásba helyezte, hogy ha nem javul a helyzet, akkor a bevásárlóközpontokban, a piacokon és az élelmiszerüzletekben is kötelező lesz a szájmaszk viselése. Emellett meghosszabbították a látogatási tilalmat a kórházakban.

Koszovóban keddről szerdára 2216-ról 2268-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek a kis balkáni államban, eddig 38-an haltak bele a betegségbe. Vasárnaptól Koszovó újra megnyitja a nemzetközi repülőtereit, az országba lépőknek 96 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztre lesz szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a karantént.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 5196-ról 5311-re
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 10:52
Képek, videók
Meghosszabbitott f.kar ??
raczandris
2007. január 29. hétfő, 20:07
havazás Szlovákiában 2
taltos1
2017. október 31. kedd, 13:19
havazás Szlovákiában 1
taltos1
2017. október 31. kedd, 13:18
Szlovákiában
irmus
2017. október 15. vasárnap, 09:34
Szlovákiában
orban47
2016. november 02. szerda, 08:46
Szlovákiában 003.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:27
Szlovákiában 006.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 007.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 008.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 009.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 011.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:24
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
Matola Magdalena Terezia
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:35
Matola Magdalena Terezia-
jucinenadov
2017. január 03. kedd, 21:19
Terezia Matola Jo ejt Juc
jucinenadov
2016. április 15. péntek, 00:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.