Belépés
2019. augusztus 22. csütörtök | 34. hét | 234. nap | 20:19 | Menyhért, Mirjam
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ismét a brokkoliról


A brokkoli már jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Elsősorban a rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, és mára sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen ezért felelős. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyagösszetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag. Jelentős mértékben tartalmaz: A-vitamint, thiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), B6-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, folsavat, K-vitamint, pantoténsavat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, cinket és egyebeket. A közelmúltban egy új tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a brokkoli szerepet játszhat az idősebb korban tapasztalható immungyengeség leküzdésében.
A tanulmány kimutatta, hogy van egy hatóanyag a brokkoliban, névszerint a sulforaphane aktivál néhány olyan enzimet a szervezetben, amiknek erős antioxidáns tulajdonságuk van és emiatt eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel. A szabad gyökök olyan kémiailag instabil molekulák, amik károsítják azokat a sejteket, amikkel kapcsolatban kerülnek és emiatt elsődleges szerepük van az öregedési folyamatokban és az ezzel együtt járó krónikus betegségek kifejlődésében. A kutatást vezető Dr. Andre Nel azt mondta: “az oxidative stresszel szembeni védekező képességünk fogja meghatározni az öregedésünk gyorsaságát, valamint azt, hogy ez az öregedés miként fog megtörténni. Kutatásunk kimutatta, hogy a brokkoliban található vegyület több módon is fokozza az antioxidánsok elleni immunharcot és lassítja ennek öregedéssel arányos hanyatlását.

A Los-Angeles-i egyetem kutatói öreg egereknek adtak brokkoliból kinyert sulforaphanet, és ezzel megállították és visszafordították a csökkenő sejtszintű immunfunkcióikat. Hasonló eredményre jutottak akkor, amikor immunsejteket távolítottak el az egerekből, majd kezelték őket sulforaphane-al, és ezután visszaültették a sejteket az egerekbe. Hyon Jeen kutató, aki elsőnek publikálta az eredményt kijelentette, hogy “Úgy találtuk, hogy a sulforaphane-al kezelt öreg egerek immunválasza felfejlődött az egészséges, fiatal egerek szintjére." Dr. Andre Nel azt mondta, hogy a következő lépés lehet az eredmények embereken történő ellenőrzése. Addig azt ajánlja, hogy mindenki tegyen brokkolit a napi diétájába.

Azok a szülők, akik természetes és veszélytelen megoldásokat keresnek gyermekük immunrendszerének megerősítésére, inkább brokkolival etessék őket, mint halált, bénulást és autizmust okozó védőoltásokkal. Azt ugyanis nagy biztonsággal állíthatom, hogy egy nagy tál brokkolikrém levestől még egyetlen gyermek sem halt meg.

Létezik brokkoli kivonat kapszulázott étrendkiegészítő formájában is. A Swanson választékában kapható olyan is, ami kimondottan a sulforaphane-ra van standardizálva és a nyers brokkolinál 20x többet tartalmaz ebből a hatóanyagból.
faciendum, 2011. március 19. szombat, 13:00
Címkék: Jonny Bowden, Andre Nel, Hyon Jeen, tudomány látóterébe, első tízben, eredményt hozta,
Kommentek
Kérdésed van?
alat­ti ré­sze­ket is.
Elég a gyümölcsmosó oldatában megmosni a gyü­möl­csö­ket és zöld­sé­ge­ket; mivel ter­mészetes és biológiailag lebomló anya­gok­ból készült, nem viszünk fel újabb mér­geket, és nem feltétlenül szükséges utá­na tiszta vízzel le­öblíteni magát a gyü­mölcs­mosó folyadékot.
Ha vásárlás, illetve saját termésből történő szedés után közvetlenül meg­mossuk ve­le a gyümölcsöket és zöldségeket, majd megszárítjuk őket, sokkal tovább meg­őr­zik frissességüket.
A szőlőről, a brokkoliról és más növényekről, gyümölcsökről is látványosan eltávolítja a vi­a­szos fe­dőréteget, amit egyszerű vizes mosással lehetetlen lemosni.

Saját testünkön közvetlenül a kívánt területeken töményen alkalmazva ta­pasztalatok sze­rint rendkívül hatékony a bőr-, láb- és körömgomba el­len.
Vérző seb fertőtlenítésére is kiválóan alkalmas. Ilyenkor habzik és kicsit csíp is; ez az oxigéntermeléssel járó intenzív oxidációs folyamatokat jelzi.
Hígítva szájöblítésre, töményen pedig fogkefe,
horvathnemagdi, 2015. május 22. péntek, 12:20
A brokkoliról tudtad?
Gondoltad volna, hogy a brokkoli mennyi nélkülözhetetlen ásványi anyagot, vitamint tartalmaz?
.............................................
1. Mi is a brokkoli?

A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát egy káposztafélével van dolgunk. A brokkolinak mintegy harminc fajtája ismert. A tavasszal vetett zöldségnövény élénk, haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák, de vannak világos, sőt fehéres változatai is. Akárcsak a karfiolnak, a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.
A brokkoli szezonja őszre és a tél elejére esik.

2. Honnan származik?

Ősének egy kaukázusi őskáposztát tartanak, mások egy krétai vadkáposztát feltételeznek felmenői
nagyiful, 2011. november 28. hétfő, 05:38
Brokkoliról bővebben...
ért el.

A főzést a könnyebb emészthetőség miatt "találtuk fel". A sulforaphane felszívódása a testben mégis lassabban történik meg, ha a brokkolit megfőzzük. Ha nyers brokkolit fogyasztunk, akkor másfél óra múlva már
megfelelő mennyiségben található meg szervezetünkben ez a vegyület, főtt brokkoli után még hat óra múlva sem tapasztalható a kielégítő fulforaphane szint.

A keresztes virágú zöldségek csoportjáról általánosságban elmodható az a sok kiváló tulajdonság, ami a brokkoliról. Ilyen növények a káposzta, karfiol, kelkáposzta, karalábé, fehérrépa.
Nem újkeletű megfigyelés, hogy ezek fogyasztása segít a rák elleni küzdelemben. Egy Buffalo-i rákkutató intézet megfigyelése szerint a keresztes virágú zöldségek rendszeres fogyasztása 40%-al csökkenti a hólyagrák kockázatát.

Hogyan fogyasszuk nyersen?

Tekintsd meg brokkolikrémleves receptünket!

Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
1 brokkoli
1 gerezd fokhagyma
1-2 kanál étkezési
gabfe, 2011. január 20. csütörtök, 12:55
Brokkoli tésztával
makaróni, illetve bármilyen nagyobb tészta, 1 közepes fej hagyma, 10-25 dkg apró, érett paradicsom, só. A mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fehérbors, 35 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

A tésztát lobogó forró vízben kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A rózsáira szedett brokkoli szárát levágjuk, vékonyan meghámozzuk, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd hozzátesszük 2-3 percre a rózsákat is. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl. A brokkoliról leöntjük a főzővizet és félretesszük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, egészen kis tűzön, folyton kevergetve fokozatosan beleöntjük a tejet. Addig főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a főtt tésztával és a brokkolival, az egészben hagyott vagy félbevágott, apró paradicsomokkal, öntsünk egy keveset hozzá a brokkoli főzővizéből, s az egészet kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük. Meghintjük
bubszi, 2010. december 11. szombat, 05:27
Fűben-fában orvosság......
Fűben-fában.....

Ízületi gyulladás? Egy zöldségfélével megelőzhető
A University of East Anglia munkatársai úttörő felfedezést tettek a közelmúltban.

Brokkoli ízületi gyulladásra - bíztató eredmények
Kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a brokkoliban található egyik vegyület képes megakadályozni az osteoarthritis, az ízületi gyulladások egyik leggyakoribb formájának kialakulását. A szóban forgó kutatások egyelőre kezdeti stádiumban vannak, az eredmények azonban így is biztatóak.

A tudósok ugyanis felfedezték, hogy a brokkoliban található szulforafán nevű anyag gátolja azoknak az enzimeknek a működését, amelyek az ízületek károsodását okozzák - írja a Medical News TODAY.

A brokkoliról korábban az orvosok már feltételezték azt is, hogy segíthet a daganatos betegségek elleni
maca23, 2010. szeptember 26. vasárnap, 22:58
Töltött brokkolirolád
hozzávalók 4 főre

* 1/2 kg brokkoli
* 4 tojás
* 1ek liszt
* 10 dkg sajt
* 10 dkg szeletelt füstölt sonka
* 1 csipet szerecsendió
* só
* bors
* vaj
* cukor

elkészítés

1. Felteszünk egy közepes lábasnyi vizet, 2 tk vajjal, 4 ek sóval, 2 ek cukorral. A brokkolit rózsáira szedve puhára főzzük benne, majd leszűrjük és botmixerrel pépesítjük.
2. Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét egy-két csepp citromlével kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a brokkolipéppel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (nem kell sok, maximum 2-3 csipet só). Szerecsendióval ízesítjük.
3. Hozzáadjuk az 1 ek lisztet (a tojástól függően, ha többet kíván meg, akkor természetesen többet). Végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérjehabot.
4. Egy tepsibe sütőpapírt simítunk, majd eloszlatjuk benne a
bubszi, 2010. július 29. csütörtök, 21:22
Brokkolis csirke
Hozzávalók:

1 közepes fej brokkoli (500g)
egy egész csirkemell filé (400g-500g)
2 tojás
1 bögre natúr joghurt
2 ek. (olíva)olaj
só, ételízesítő, ízlés szerint bors és egyéb

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira bontva felteszem forró, jó sós vízben főni.
Közben apróra vágom a csirkét,előveszek egy nagyobb serpenyőt (pl. wok-ot) és kevéske olajon elkezdem sütni.
Amíg át nem sül szépen, a 2 tojást és a joghurtot homogén állapotúvá keverem egy villa segítségével, és teszek bele 1-2 táskanál ételízesítőt
(ki mennyire szereti sósan a kaját)
Ha megpuhult a hús, és a brokkoli is nagyjából, leöntöm a vizet a brokkoliról, és ráborítom a husira.
2-3 percig összesütöm őket, de vigyázni kell a kavarással, mert nagyon könynen cafatokra bomlik a brokkoli, az úgy már nem olyan szép látvány...
Ezután ráöntöm egyenletesen a joghurtos tojást, összekavarom picit, jól összerottyantom, és már kész is!
1vargaildyko, 2010. július 09. péntek, 12:47
Képek, videók
Rántott brokkoli
irmus
2017. március 07. kedd, 07:21
Rántott brokkoli - Rántot
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:50
brokkoli
szicu
2017. január 15. vasárnap, 08:12
ház-brokkoli.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:44
Rakott brokkoli csirkemel
irmus
2016. május 15. vasárnap, 10:32
Brokkoli tekercs indiai s
borcsamama
2016. március 04. péntek, 16:44
Brokkoli krémleves
sarkadykati
2016. március 02. szerda, 15:10
Rakott brokkoli
irmus
2015. december 04. péntek, 16:37
bowden_haz.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 09:02
andrea...jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:05
andrea névnj.jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:04
andrea névgh.jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:04
andrea névc.jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:03
andrea név.jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:03
Andrea
terezia1951
2018. április 19. csütörtök, 21:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.