Belépés
2019. december 06. péntek | 49. hét | 340. nap | 09:47 | Miklós
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Leányfalu a Dunakanyar legkedveltebb nyaralóhelye
Irodalmi, építészeti különlegességek és még termálfürdő is vár azokra, akik a Pest megyei Leányfalura látogatnak. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit mindenképp érdemes megnézni, ha erre jártok.
A Pest megyei nagyközség kiemelt üdülőterületnek számít. Az itt látható természeti szépségbe egykoron még maga Móricz Zsigmond is beleszeretett. A Pest megyei település számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál az idelátogatóknak. Néhány érdekességet mi is összegyűjtöttünk, ezeket mindenképp érdemes megnézni, ha erre jártok. Leányfalu a Dunakanyar egyik legkedveltebb nyaralóhelye. A dinamikusan fejlődő nagyközség a Visegrádi-hegység lábánál, Szentendre és Tahitótfalu között fekszik. Az üdülőterület autóval és busszal is könnyen megközelíthető, nyáron pedig még hajóval is ellátogathatunk ide. A Pest megyei település számos érdekességgel bír, ezek közül párat mi is összegyűjtöttünk.

- Sorg Villa, a tökéletes rendezvényhelyszín
Az épületnek több tulajdonosa is volt, nevét az építési nagyvállalkozó Sorg családról kapta, amely 1939-tól tulajdonosaI a villának. Sorg Antal fia éveket töltött az argentínai Córdobában. Itt ismerkedett meg a koloniális építészeti stílussal, ez alapján építtette át a neves képző- és iparművésszel, Falus Elekkel a Pest megyei villát. A neokolonialista stíluselemeket hordozó épület egyedi kialakítása mellett történelmi jelentőséggel is bír. A palota a második világháború végén szovjet főhadiszállás volt, majd államosítását követően Tildy Zoltán köztársasági elnöki nyaralója lett, ezután pedig az állampárt vezetőinek a pihenőhelye. Levéltári források szerint 1956. november 16-án titkos tárgyalások folytak a villában. A szovjetek itt ismertették Kádár Jánossal a Nagy Imre-csoport elrablásának és Romániába deportálásának tervét. A rendszerváltás után egy évtizedig Villa Étterem néven működött. Az épület jelenleg műemléki védelem alatt áll, kimagasló építészeti értéke miatt kedvelt esküvői, fotózási és filmforgatási helyszín.

Termálfürdő
A Leányfalui Termálfürdő a település egyik kiemelt turisztikai létesítménye. A nagyközségben az 1960-as években találtak termálvizet, ezt követően került sor a Duna parti létesítmény kialakítására. A gyógyvizes fürdő elsősorban a mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek ajánlott, jótékony hatással van ugyanis az ideg- és izomfájdalmak enyhítésére. A fürdőben hat medence található. A kisebbeket gyermekmedence, számos csúszda és vízköpő delfin, valamint izgalmas játszótér is várja. A termálfürdő a téli időszakban is nyitva tart. Ilyenkor fűthető öltözők és vizesblokkok működnek az épületben, a kültéri meleg vizes medencéket pedig fűthető járdákon lehet megközelíteni.

Móricz Zsigmond nyaralója
Móricz Zsigmond 1911-ben vásárolt szőlőterületet Leányfalun, amelyre egy évvel később édesapja házat is építtetett. Ezt az épületet az évek során tovább bővítették, a mai formáját 1922-ben nyerte el. Az író időközben kivágatta a szőlőt és gyümölcsfákat telepített a kertbe. Kezdetben csak nyaranta járt el a házba, 1936-tól egészen haláláig azonban családjával együtt itt éltek. A nyaralót és a kertet jelenleg is a leszármazottak lakják. Móricz Zsigmondnak a helyi múzeum állandó kiállítása is emléket állít. A tárlat az író életútját és életművét mutatja be, leginkább a leányfalui emlékeket helyezve a fókuszba.

Egyéb látnivalók
Ha Leányfalun jártok, érdemes még megnézni a Szent Anna plébániatemplomot is, amely a település legrégebbi középülete. A természetjáróknak és az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek azt javasoljuk, menjenek fel a Leányfalu felett magasodó, 521 méter magas Vörös-kő csúcsra, ahol Budapesttől kezdve Börzsönyig belátható az egész vidék.

Kép galéria Link
maroka, 2019. július 28. vasárnap, 16:01
Címkék: Móricz Zsigmond, Sorg Villa, Sorg Antal, Falus Elekkel, Tildy Zoltán, Kádár Jánossal,
Kommentek
Borbély Lénárd: az ország legkülönlegesebb jégpályája a Csepeli Jégpark
Hangsúlyozta: minden évben azon dolgoznak, hogy kicsivel jobb, praktikusabb legyen a pálya. Az idei év újdonsága, hogy a 25x30 méteres nagy pálya, a 10x20 méteres kis pálya és az őket összekötő 150 méter hosszú és 2,5 méter széles jégfolyosó mellett egy 10x15 méteres tanulópályát is létesítettek.

Borbély Lénárd arról is beszélt, hogy a hétköznapokon 8 és 14 óra között a csepeli általános iskolásokat fogják az önkormányzat jóvoltából korcsolyázni tanítani. Megjegyezte azt is, hogy a díjakon nem változtattak, korcsolyát 700 forintért lehet bérelni és ennyibe kerül a belépő is. Újdonság azonban, hogy a Nagycsaládosok Országos Szövetsége csepeli csoportjának tagjai számára a jegy és a korcsolyabérlés még kedvezményesebben, 400 forintért vehető igénybe. Ennek feltétele, hogy rendelkezzenek tagsági igazolvánnyal. Így kívánják segíteni azokat, akik három vagy több gyermek felnevelését vállalták - tette hozzá.

A pálya minden nap 8 órától 21 óráig tart nyitva, kivéve karácsony napján, akkor 14 óráig
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 20:10
Advent - A megújult Vörösmarty téren várja az érdeklődőket a Budapesti Téli Fesztivál és Vásár
egy igazodási pont, ahol bárki értékes és minőségi terméket találhat.

Kiemelte: a téren lévő Vörösmarty-szobor eddig az ünnephez és a fővároshoz is méltatlan védelmet kapott a téli időszakban, a Hello Wood progresszív csapatának köszönhetően mostantól már egy innovatív építmény ad oltalmat a szobornak, amely egyúttal felhívja a figyelmet az értékeinkre.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója elmondta: Budapest a négy évszak fővárosa, amely 2019-ben Európa legkedveltebb úti céljává vált.

"Így a főváros téli fesztiválja, az adventi és karácsonyi vásár feladata is, hogy megmutassa kulturális értékeinket, egyedülálló hagyományainkat és példát mutasson a híres magyar vendégszeretetből" - tette hozzá.

Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője igazgatója elmondta többek között azt, hogy a Vörösmarty-szobor védelmére készült pavilon ideiglenes, a téli szezon végén szétszedett elemei a következő télen újra összeállíthatók. A hatalmas, íves szerkezet könnyedségét a
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 20:33
Boléro-remix tánckoncerttel köszöntik az újévet a szolnoki szimfonikusok
közreműködője a kétszáz tagú kórus. Vendégük lesz Nyíregyházáról a Cantemus Vegyeskar és Kecskemétről a Cantus Nobilis Kórus. A szereplők között lesznek szolnoki művész csoportok is: a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, a Szolnoki Kodály-MÁV Vegyeskar, a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola Gyermekkara és Lánykara, illetve a Tiszaparti Gimnázium Kodály Zoltán Leánykara.

Izaki Maszahiro fő-zeneigazgató, a produkció zenei rendezője a sajtótájékoztatón a Bolérót az egyik legismertebb és legkedveltebb klasszikus zenének nevezte, amelyet a közönség szívesen hallgat újra és újra. Ezért is elevenítették fel a 2014-es tánckoncertet és tűzték ismét műsorra a Bolérót, a Poloveci táncokat és a Bacchanáliát.

Hozzátette: igyekeztek olyan zenéket választani, amelyek úgymond "táncolhatóak". Ezért esett a választásuk a Gayane szvitre. A kórusoknak is különleges feladatot szántak a koncerten, Fauré művei vagy Rahmanyinov Vocalise darabja elbűvölő lesz a közönség számára. A Carmen opera ismerős
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 12:01
Árpád-házi Szent Erzsébet 11.19
............
A középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, évszázadok óta nagy tisztelet övezi. Sík Sándor ,,a női eszmény megtestesülésé"-nek nevezte őt. Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezünk liturgikus ünnepén, november 19-én.
Erzsébet 1207. július 7-én született Sárospatakon. Szülei II. András király és merániai Gertrúd voltak. Életének első négy évében a magyar királyi udvarban nevelkedett, majd eljegyezték Türingia leendő grófjával, Lajossal. A kis menyasszony fényes kísérettel és kincstárnyi hozománnyal érkezett a wartburgi várba. Német környezetben akarták nevelni, hogy jól elsajátíthassa új hazájának minden szokását.
...............
A kis Erzsébet jósága és kedvessége hamarosan megnyerte a vár népét. A nála hét évvel idősebb Lajos kezdettől fogva szívből szerette. Leendő anyósa,
maroka, 2019. november 17. vasárnap, 08:19
Csaknem 50 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra az internetezők az idén egy felmérés szerint
A hazai internetező felnőtt lakosság körében végzett felmérés szerint idén átlagosan nyolc ember megajándékozását tervezik a karácsonyra készülődők.

Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint már a rendelés előtti tájékozódásban is megelőzi az internet az olyan hagyományos csatornákat, mint a bolti nézelődés, vagy az akciós újságok és egyéb hirdetések, reklámok böngészése. Újdonság, hogy a világhálón belüli tájékozódási források között idén az ár-összehasonlító oldalak használata lett a legkedveltebb megoldás a vásárlás előtti tájékozódás és termékkeresés során, ezeket a válaszadók 74 százaléka veszi igénybe.

A magyar netezők 80 százaléka ezúttal is tervez belföldi webáruházból rendelni, de 18 százalékuk a külföldi rendelés lehetőségét sem veti el, átlagosan 14 ezer forintot szánva erre. A hagyományos beszerzési módot választók 54 százaléka bevásárlóközpontokban, 29 százaléka szaküzletekben, illetve boltokban vesz ajándékokat. A külföldi rendelésekben élen járnak a férfiak, plázákban viszont
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 07:04
A Balatontourist idei árbevétele 8 százalékkal 2 milliárdra nő
csökkent, de 2021-től új kempingek belépésére számít - mondta Nagy Gábor.

A cég 5 saját (Balatonfüred, Balatonakali, Révfülöp, Balatonszemes, Balatonberény), és 5 franchise rendszerben üzemeltett (Siófok, Zamárdi, Vonyarcvashegy, Zalakaros, Badacsonyörs) szálláshelyén a tavalyihoz közel azonosan alakult a vendégéjszakák száma. A kempingekben több volt a belföldi vendég, de a külföldiek hosszabb ideig maradtak.

Továbbra is a német, a dán, a holland, a cseh és a lengyel vendégek körében a legkedveltebbek a társaság kempingjei. Az előző évekhez viszonyítva a cseh és lengyel vendégszám erőteljesen nőtt, de a német turisták is nagyobb számban érkeztek az idén.

A tapasztalatokról és a tendenciákról szólva elmondta, a mobilházak népszerűsége évről évre nő, így a kínálatot is igyekeznek ehhez igazítani. Továbbra is a vízparti területek és a sátorhelyek a legkeresettebbek, ugyanakkor egyre fontosabb a szolgáltatások választéka és minősége - mondta Nagy Gábor.

Hozzátette, idén mintegy 100 millió
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 08:30
Márton-napi borfesztivál a Gellért Szállóban
A Márton-napi gasztrofesztivál minden évben más-más tematika köré épül fel, idén Karinthy irodalmi paródiája kínálta az ötletet, hogy a bor és az irodalom örökös kapcsolatával adja meg a programok alaphangját - közölték az szervezők az MTI-vel.

Csütörtökön hagyományosan sörfesztivál vezeti be a rendezvénysorozatot, majd pénteken és szombaton több tucatnyi pincészet kínálja borait a Winelovers válogatásában. Mindkét napon afterparty zárja a rendezvényt, előbb a Lóci játszik, majd szombaton a The Biebers fellépésével.

Az Így pezsgőztök ti elnevezésű borvacsorán a Gellért panorámás lakosztályétterme adja a díszletét Barna Ádám, a St. Andrea Restaurant executive séfje által megálmodott menünek, melynek fogásaihoz Varró-Turóczi Anett pezsgőszakértő ajánlja a pezsgősort.

Az Így főztök ti borvacsorán a Gellért Söröző séfje, Vona Róbert és házigazdaként Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész irodalommal "megfűszerezett", kreatív fogásokkal és ezekhez illő borokkal fogadja a terített asztaloknál
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 07:40
Halloween
holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. Stefan Moser szerint aki a salzburgi kelta múzeum igazgatója az a tény, hogy a halloween egy kelta gyökerű szokás, olyan mítosz, amely a Halloween elterjedésével kezdődött, és azóta nem távolították el, azonban nincs komoly kapcsolat a két dolog között.Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a legkedveltebbé halloween ünnepe, az ünnepi fesztiválokon szörnyek, boszorkányok, földönkívüliek, kalózok, rajzfilmek és mesék szereplői, állatok és hírességek maszkjait viselő jelmezesek jelennek meg

A halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is, a bulizós és játékos hangulatú harsány szokásokkal és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpás szimbólumával, amely jellegzetes kellékként az ír népszokás faragott karórépájából az évszázadokig tartó változások során a mai
foldinefehereva, 2019. október 25. péntek, 22:13
Képek, videók
Talán ez a legkedveltebb
cesy
2007. június 30. szombat, 17:28
nyaralóhely
lovaszmarika
2012. július 19. csütörtök, 14:01
Móricz Zsigmond körtér an
eva6
2019. február 18. hétfő, 15:30
Móricz Zsigmond idézet: A
cuppika59
2018. január 23. kedd, 15:43
móricz zsigmond.png
chillik
2017. november 12. vasárnap, 15:17
Móricz Zsigmond
egrilany51
2017. június 29. csütörtök, 19:52
Móricz Zsigmondnak 01.jpg
chillik
2016. március 03. csütörtök, 05:46
Móricz Zsigmondnak 02.jpg
chillik
2016. március 03. csütörtök, 05:45
Móricz Zsigmond portréja
sanci81
2015. november 20. péntek, 15:58
Móricz Zsigmond.jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 16:05
Móricz Zsigmond-Rippl-Rón
eva_gyulai
2014. február 21. péntek, 11:18
Móricz Zsigmond (2).JPG
laczko65
2013. november 16. szombat, 08:52
Móricz Zsigmond (1).JPG
laczko65
2013. november 16. szombat, 08:52
Móricz Zsigmond
1951anna
2013. augusztus 01. csütörtök, 05:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.