Belépés
2019. augusztus 17. szombat | 33. hét | 229. nap | 19:43 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Leányfalu a Dunakanyar legkedveltebb nyaralóhelye
Irodalmi, építészeti különlegességek és még termálfürdő is vár azokra, akik a Pest megyei Leányfalura látogatnak. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit mindenképp érdemes megnézni, ha erre jártok.
A Pest megyei nagyközség kiemelt üdülőterületnek számít. Az itt látható természeti szépségbe egykoron még maga Móricz Zsigmond is beleszeretett. A Pest megyei település számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál az idelátogatóknak. Néhány érdekességet mi is összegyűjtöttünk, ezeket mindenképp érdemes megnézni, ha erre jártok. Leányfalu a Dunakanyar egyik legkedveltebb nyaralóhelye. A dinamikusan fejlődő nagyközség a Visegrádi-hegység lábánál, Szentendre és Tahitótfalu között fekszik. Az üdülőterület autóval és busszal is könnyen megközelíthető, nyáron pedig még hajóval is ellátogathatunk ide. A Pest megyei település számos érdekességgel bír, ezek közül párat mi is összegyűjtöttünk.

- Sorg Villa, a tökéletes rendezvényhelyszín
Az épületnek több tulajdonosa is volt, nevét az építési nagyvállalkozó Sorg családról kapta, amely 1939-tól tulajdonosaI a villának. Sorg Antal fia éveket töltött az argentínai Córdobában. Itt ismerkedett meg a koloniális építészeti stílussal, ez alapján építtette át a neves képző- és iparművésszel, Falus Elekkel a Pest megyei villát. A neokolonialista stíluselemeket hordozó épület egyedi kialakítása mellett történelmi jelentőséggel is bír. A palota a második világháború végén szovjet főhadiszállás volt, majd államosítását követően Tildy Zoltán köztársasági elnöki nyaralója lett, ezután pedig az állampárt vezetőinek a pihenőhelye. Levéltári források szerint 1956. november 16-án titkos tárgyalások folytak a villában. A szovjetek itt ismertették Kádár Jánossal a Nagy Imre-csoport elrablásának és Romániába deportálásának tervét. A rendszerváltás után egy évtizedig Villa Étterem néven működött. Az épület jelenleg műemléki védelem alatt áll, kimagasló építészeti értéke miatt kedvelt esküvői, fotózási és filmforgatási helyszín.

ermálfürdő
A Leányfalui Termálfürdő a település egyik kiemelt turisztikai létesítménye. A nagyközségben az 1960-as években találtak termálvizet, ezt követően került sor a Duna parti létesítmény kialakítására. A gyógyvizes fürdő elsősorban a mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek ajánlott, jótékony hatással van ugyanis az ideg- és izomfájdalmak enyhítésére. A fürdőben hat medence található. A kisebbeket gyermekmedence, számos csúszda és vízköpő delfin, valamint izgalmas játszótér is várja. A termálfürdő a téli időszakban is nyitva tart. Ilyenkor fűthető öltözők és vizesblokkok működnek az épületben, a kültéri meleg vizes medencéket pedig fűthető járdákon lehet megközelíteni.

Móricz Zsigmond nyaralója
Móricz Zsigmond 1911-ben vásárolt szőlőterületet Leányfalun, amelyre egy évvel később édesapja házat is építtetett. Ezt az épületet az évek során tovább bővítették, a mai formáját 1922-ben nyerte el. Az író időközben kivágatta a szőlőt és gyümölcsfákat telepített a kertbe. Kezdetben csak nyaranta járt el a házba, 1936-tól egészen haláláig azonban családjával együtt itt éltek. A nyaralót és a kertet jelenleg is a leszármazottak lakják. Móricz Zsigmondnak a helyi múzeum állandó kiállítása is emléket állít. A tárlat az író életútját és életművét mutatja be, leginkább a leányfalui emlékeket helyezve a fókuszba.

Egyéb látnivalók
Ha Leányfalun jártok, érdemes még megnézni a Szent Anna plébániatemplomot is, amely a település legrégebbi középülete. A természetjáróknak és az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek azt javasoljuk, menjenek fel a Leányfalu felett magasodó, 521 méter magas Vörös-kő csúcsra, ahol Budapesttől kezdve Börzsönyig belátható az egész vidék.

Kép galéria Link
maroka, 2019. július 28. vasárnap, 16:01
Címkék: Móricz Zsigmond, Sorg Villa, Sorg Antal, Falus Elekkel, Tildy Zoltán, Kádár Jánossal,
Kommentek
Alkonyattól pirkadatig tartó Jógafesztivál a Citadellán
hazánkba. Pár évtizeddel később Budapesten nyílt meg Európában az első jógaiskola is.

A két világháború közti töretlen fejlődés után a szocializmus évtizedei alatt is sikerült megteremteni a jógázás feltételeit. Elsősorban a fővárosban, ahol 1968-tól már folyamatosan lehetett újra foglalkozásokat tartani, köszönhetően az elkötelezett oktatóknak, köztük Lehményi Zoltánnak, illetve Dely Károlynak. A rendszerváltás után a jógázás ismét visszanyerte korábbi elismertségét, népszerűségét. Mára az egyik legkedveltebb sporttá vált Budapesten is, aminek köszönhetően a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozatban is kiemelt figyelmet kapott.

A közlemény idézi Kégler Ádámot, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki szerint a városszerte működő több tucatnyi stúdió bizonyítéka annak, hogy óriási az érdeklődés a jógázás iránt. Korosztálytól függetlenül sokan gyakorolják ennek a mozgásformának valamely irányzatát. "Épp ezért mindenképpen szerettünk volna a több ezer fős budapesti
velemenyezd, 2019. július 30. kedd, 10:39
KSH: külföldre és belföldre is többet utaztak a magyarok tavaly
Budapesten és Pest régióban, illetve a Közép- és Nyugat-Dunántúlon élők turizmusban való részvétele meghaladta az 50 százalékot, az ország más területein élők esetében azonban annak ellenére is elmaradt attól, hogy az Észak-Magyarországon és az Alföldön élők is nagyobb arányban indultak útnak, mint a megelőző évben.

A magyar lakosság 2018-ban az előző évit 12 százalékkal túlszárnyalva 23 millió külföldi utazást tett. Az eltöltött idő 8,7 százalékkal 62 millió napra nőtt. A többnapos utazások legkedveltebb célpontjai a szomszédos országok, valamint Németország, Csehország, illetve a mediterrán országok, Olaszország, Görögország voltak.

A KSH ismertetése szerint folyamatosan nő a külföldi beutazások száma, 2018-ban a külföldiek az előző évhez mérten 4,9 százalékkal több, 58 millió utazást tettek Magyarországra. A tartózkodási idő szintén nőtt 4,5 százalékkal, az átlagos tartózkodási idő 2,3 nap körül ingadozik.

Az utazások számának növekedése együtt járt az utazási kiadások bővülésével. A magyar
velemenyezd, 2019. július 20. szombat, 07:04
Debrecenben tartja 38. országos találkozóját a Város- és Faluvédők Szövetsége
Példaként említette a debreceni nagyerdei parkerdő felújítását, a Nagyerdei Stadion környezetének kialakítását, amelyben nagymértékben támaszkodtak a helyi városvédők álláspontjára.

Utóbbit emelte ki Karácsonyi György, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnöke, megjegyezve, hogy 15 civil szervezettel összefogva hívták fel a figyelmet néhány évvel ezelőtt az eltúlzott nagyerdei beruházási tervekre, amelyet az önkormányzat figyelembe is vett, így ma már a Nagyerdő az egyik legszebb és legkedveltebb pihenőövezete a városnak.

Ezen túl a helyi városvédők munkájának eredményeként menekült meg a felszámolástól a most felújítás alatt álló Zsuzsi erdei kisvasút Debrecenben, de kezdeményezésükre kapta vissza eredeti állapotát a belvárosi Déri tér is - sorolta a városvédő.

Karácsonyi György, aki egyben a Város- és Faluvédők Szövetségének alelnöke, kiemelte: a négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel,
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 12:52
A lengyelek többsége belföldi nyaralást tervez
A szóvivő az Ipsos Polska által végzett korábbi felmérésre hivatkozott, amely szerint a tavalyi évhez képest kétmillióval több lengyel készül nyaralni az idén.

Az utazások legkedveltebb célpontja hagyományosan a balti tengerpart, emellett jelentős turistaforgalmat jegyeznek a dél-lengyelországi hegyi központokban is - mondta a szóvivő.

A nyaralók 48 százaléka kisebb panziókat és kiadó szobákat választ. Egyre kedveltebb az igényes luxusszállás, valamint az aktív üdülési formák, a tematikus utazások, az agroturizmus, utóbbi különösen a gyermekes családok körében népszerű.

Az Ipsos felmérése szerint a lengyelek több mint fele önállóan szervezi nyári szabadságát, az utazási irodák szolgálatait 49 százalékuk veszi igénybe.

A külföldi nyaralásra készülő lengyelek a leggyakrabban Horvátországot, Görögországot és Spanyolországot választották úti célként.
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 16:01
Július 12-ig várják a jelentkezőket az Anna-bál prímásversenyére
balatonfüredi önkormányzat és a Hagyományok Háza Anna-bál prímásversenyén minden jelentkezőnek két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként öt-öt percben.

A kötelező műsorszáma Lavotta János,Lavotta első szerelme című műve. Emellett a jelentkezőknek a következő művekből kell még egyet választaniuk öt perc időtartamban: Reményi Ede Repülj fecském, Vittorio Monti Csárdás, Pablo de Sarasate Cigányosan. A szabadon választott műsorszámban a jelentkezők az általuk legkedveltebb magyar nótacsokrot adhatják elő öt-hat percben. Kísérőzenekarról a verseny szervezői gondoskodnak.

Az első helyezett nettó 1 millió forint díjazásban részesül, a második 500 ezer, a harmadik 300 ezer forintot kap. A nyertes ezen kívül felléphet a 195. Anna-bálon is. Különdíj lesz a Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott hegedű.

Július 24-én este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncert lesz a Gyógy téren felállított nagyszínpadon.

A
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 13:51
Önkormányzat 2019 - Századvég: az előválasztáson nem a budapestiek által legkedveltebb ellenzéki jelölt, Kálmán
előválasztási procedúra csak fokozta a baloldal kaotikus viszonyait, illetve még az ellenzéki választók jelentős hányada is megkérdőjelezi a baloldali jelöltek alkalmasságát" - fogalmaz közleményében a Századvég.

A kutatási eredmények az alapítvány szerint arra is rámutattak, hogy a Tarlós István személyes kedveltsége messze meghaladja riválisaiét: a válaszadók 51 százalékának pozitív véleménye van a kormánypártok jelöltjéről. Külön érdekességnek nevezik, hogy az előválasztások alkalmával nem a legkedveltebb ellenzéki jelölt győzött, hiszen Kálmán Olgáról a budapestiek 43, míg Karácsony Gergelyről 38 százaléka vélekedik kedvezően. A jelenség hátterében a Századvég értékelése szerint az áll, hogy a szocialista szavazók - bár szimpatikusnak tartották a DK-jelöltjét -, inkább a saját pártjuk jelöltjét támogatták a voksoláson. Puzsér Róbertről a megkérdezettek 21, a Momentum jelöltjéről, Kerpel-Fronius Gáborról pedig 20 százalékuk alkotott pozitív képet - állapította meg a kutatás.

A Századvég június
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 11:51
Kevesebb lesz idén a meggy, nőhet az ára
A NAK szerdai közleménye szerint a korai magyar meggy a piacokon és az üzletekben jövő héttől lesz kapható.

Az idei tavasz hektikus időjárása, a száraz és hűvös napok váltakozása, az erős szél és a csapadékos idő miatt a megtermékenyülés nem volt olyan mértékű, mint az előző évben, illetve "megfáztak" a terméskezdemények.

A terméskiesés legnagyobb mértékben az ország keleti térségét érinti, a meggyfajták közül elsősorban a Kántorjánosit, míg az Újfehértói fürtösnél átlagos termésmennyiség várható. Információik szerint az EU legnagyobb termelője, Lengyelország meggyültetvényeiben 40 százalékos kárt okoztak a tavaszi fagyok, ezért belföldön és külföldön is várhatóan keresleti piaca lesz a magyar meggynek - fejtette ki a NAK.

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. Az országban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés - évjárati hatásoktól függően - 60-90 ezer tonna között ingadozik.

A
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 09:31
Képek, videók
Talán ez a legkedveltebb
cesy
2007. június 30. szombat, 17:28
nyaralóhely
lovaszmarika
2012. július 19. csütörtök, 14:01
Móricz Zsigmond körtér an
eva6
2019. február 18. hétfő, 15:30
Móricz Zsigmond idézet: A
cuppika59
2018. január 23. kedd, 15:43
móricz zsigmond.png
chillik
2017. november 12. vasárnap, 15:17
Móricz Zsigmond
egrilany51
2017. június 29. csütörtök, 19:52
Móricz Zsigmondnak 01.jpg
chillik
2016. március 03. csütörtök, 05:46
Móricz Zsigmondnak 02.jpg
chillik
2016. március 03. csütörtök, 05:45
Móricz Zsigmond portréja
sanci81
2015. november 20. péntek, 15:58
Móricz Zsigmond.jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 16:05
Móricz Zsigmond-Rippl-Rón
eva_gyulai
2014. február 21. péntek, 11:18
Móricz Zsigmond (2).JPG
laczko65
2013. november 16. szombat, 08:52
Móricz Zsigmond (1).JPG
laczko65
2013. november 16. szombat, 08:52
Móricz Zsigmond
1951anna
2013. augusztus 01. csütörtök, 05:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.