Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 01:57 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hétfőtől lehet jelentkezni az NFI történelmi dokumentumfilmes pályázatára
Az összegzés szerint az NFI a korábbi pályázati rendszer (Mecenatúra Program) alapjaira építve írta ki az archív tartalmak újra felhasználásával, történelmi vagy sporttörténeti eseményeket, személyeket, helyszíneket és évfordulókat feldolgozó, televízióra készülő történelmi dokumentumfilm-pályázatot.

A Nemzeti Filmintézet online televíziós pályázati felületén legalább 42 perc hosszúságú filmtervek szinopszisaival lehet jelentkezni május 21-ig.

A történelmi dokumentumfilmekre idén 200 millió forint támogatási keret áll rendelkezésre, filmtervenként maximum 40 millió forint gyártási támogatásra lehet pályázni. A pályázati eljárás végén a Televíziós Döntőbizottság szavaz a támogatásokról.

A tájékoztatóban emlékeztettek arra, hogy az NFI korábban már meghirdette a televízióra készülő dokumentum-, ismeretterjesztő-, animáció-, tévé- és a kisjátékfilmes pályázatokat, valamint a magyar filmtámogatási rendszer újdonságaként a tévésorozat-pályázatot is. A beérkező pályaművek feldolgozása és értékelése folyamatos.

A teljes pályázati kiírások elérhetők az NFI honlapján.

Mint írják, az NFI elkötelezett abban, hogy az egész estés mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő televíziós alkotások is készüljenek a központi költségvetési támogatásból.

Az intézet elsődleges célja a koronavírus miatt kialakult helyzetben, hogy folyamatos támogatási tevékenysége révén minél több munkalehetőséget biztosítson a filmiparban dolgozóknak.

A tájékoztatóban emlékeztettek arra is, hogy a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére az NFI Filmipari Segélyalapot kezdeményezett, amelyre 50 millió forintot különített el. Az alap célja, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassa a megbízás nélkül maradt filmeseket. A Filmipari Segélyalapot a magyar mozgóképszakmát tömörítő Magyar Filmakadémia működteti, bővebb információ a magyarfilmakademia.hu honlapon érhető el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. április 24. péntek, 11:51
Címkék: Mecenatúra Program, Nemzeti Filmintézet, Televíziós Döntőbizottság, Filmipari Segélyalapot, Magyar Filmakadémia, összegzés szerint,
Kommentek
Oscar-díj - A dokumentumfilmek nevezésén is változtattak az idei díjszezonra
A filmakadémia közleménye hangsúlyozta, hogy a változások csak a 93. Oscardíj szezonjára vonatkoznak.

A The Hollywood Reporter cikke szerint a amerikai filmakadémia a héten "csöndben" aktualizálta a dokumentumfilmes szabályokat. A változást a testület a honlapján tette közzé. A szabálymódosítás alapján a 93. Oscarra akkor is nevezhető egy dokumentumfilm, ha nem vetítették előtte hét napig egy Los Angeles megyei vagy New York-i moziban.

Korábban ahhoz, hogy egy dokumentumfilmes produkció kvalifikálja magát az Oscarra, nem volt elég egy-két filmfesztiválos bemutató, meghatározott filmfesztiválon kellett bizonyos díjat elnyernie. Idén azonban annyi is elég lesz az Oscar-nevezéshez, ha egy produkció igazolja, hogy több mint egy kvalifikáló filmfesztivál válogatásában szerepel.

A kvalifikáló filmfesztiválok között van a Berlinale, a CPH:DOX, a Hot Docs Kanadai Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztivál, a South by Southwest, a Sundance Filmfesztivál, a
velemenyezd, 2020. május 15. péntek, 09:31
Május 31-ig lehet nevezni az idei Verzióra
A szervezők csütörtöki közleménye szerint a nemzetközi kategóriában a világ minden tájáról érkező emberi jogi és társadalmi ügyekre fókuszáló alkotások szállnak versenybe. A magyar kategóriában az elmúlt években teljesen vagy részben Magyarországon gyártott kreatív dokumentumfilmek mérettetnek meg, míg a diák- és elsőfilmes szekcióban az emberi jogi és társadalmi ügyeket bemutató diploma- és elsőfilmek versenyeznek. A kategóriák győztesei pénzdíjjal járó elismerésben részesülnek.

A nevezési lap a www.verzio.org honlapon érhető el. A felhívás szerint nem számít, hogy mikor készült a nevezett dokumentumfilm, viszont korábban már nevezett filmmel nem lehet újra jelentkezni, egy alkotással pedig csak egy kategóriában lehet pályázni.

A 17. Verziót ősszel Budapest mellett Pécsen, Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten és Szombathelyen rendezik meg.

Mint írják, a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm-fesztiválja. Célja,
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 13:43
Újabb 5+1 dokumentumfilm nézhető ingyenesen a MADOKE weboldalán
többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet tett ingyenesen elérhetővé az egyesület honlapján. A filmeket több mint ötvenezren látták az akció ideje alatt - idézte fel az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a MADOKE.

Az egyesület második akciója keretében ismét 5+1 fesztiválkedvenc filmet tesznek ingyenesen nézhetővé egy hétig. A filmek a https://madoke.hu weboldalon keresztül lesznek elérhetők, forgalmazási okokból csak Magyarországon.

A MADOKE tavaszi dokumentumfilmes akciójában A létezés eufóriája (rendező: Szabó Réka, 2019), A monostor gyermekei (Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai, 2017), az Ütős csajok (Nordin Eszter, 2016), a Cooking History/Gulyáságyú (Kerekes Péter, 2009), a Besence Open (Kovács Kristóf, 2013), valamint a Szél viszi (Bartha Máté, 2019) című filmek lesznek láthatók.

A létezés eufóriája a 90 éves Holocaust-túlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő színházi duettjének próbáin keresztül mesél traumákról, nőiségről és az öregedésről. A monostor
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 16:13
Végső búcsút vettek Szentandrássy István festőművésztől a Fiumei úti sírkertben
kereste.

Pályafutását felidézve elmondta, hogy az árvaházból indult fiú 2012-ben vette át a Kossuth-díjat. Mint mondta, vásznain madonnák, délceg hercegek, hercegnők, nemes paripák, kalapos, szőrös emberek, meztelen szépségek és 1956-os hősök is megjelennek.

Csodálatos ember és barát voltál - hangsúlyozta Körtvélyessy Zsolt színész, kiemelve: Szentandrássy István nagy és csodálatos hagyatékot hagyott maga után, az utókor majd eldönti a helyét a magyar kultúrában.

Joka Daróczi János dokumentumfilmes rendező, a Roma Produkciós Iroda Alapítvány vezetője búcsúbeszédében hangsúlyozta: Szentandrássy István folytonos keresésben volt. Kereste a barátságot, a szerelmet, a családját, önmagát és pótolni akarta a szeretet, amiből gyerekként kevés jutott neki.

Szentandrássy István bár költőnek indult, festőművész lett belőle és a roma értelmiségtagjává vált Kovács József "Hontalan" költő, Choli Daróczi József író, Lakatos Menyhért, Fátyol Tivadar zenész és mások mellett. "Vászonra festetted az
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 16:23
Hétfőn indul a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének első akciója
A magyar dokumentumfilmeseket összefogó szakmai és érdekvédelmi szervezet célja népszerűsíteni a minőségi kreatív dokumentumfilmeket, megismertetni azokat a hazai és a nemzetközi közönséggel, valamint párbeszédet kezdeményezni az alkotók és a döntéshozók között.

Józsa László producer, a MADOKE elnöke elmondta, hogy a szervezet jelenleg már mintegy száz tagot számlál. Olyan neves alkotók is csatlakoztak hozzá, mint Almási Tamás, Soós Ágnes, Pálos György, Ferenczi Gábor vagy Buglya Sándor. Kiemelte, hogy a tagok közé nemcsak producerek, rendezők, operatőrök kerülhetnek, hanem forgalmazók és fesztiválszervezők is.

Zurbó Dorottya rendező, a szervezet elnökségi tagja hangsúlyozta: a szakmai egyesület lehetőséget ad arra, hogy a dokumentumfilmesek különböző generációi a fesztiválokon túl is találkozhassanak egymással és megismerhessék egymás munkáit. De céljuk a műfaj népszerűsítése is, ezért indítja útjára a szervezet hétfőn első akcióját, amelynek keretében február 9-ig öt többszörösen
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:42
Sam Mendes 1917 című filmje kapta az amerikai rendezőcéh fődíját
A DGA 72. alkalommal adta át díjait a Ritz-Carlton Hotelben megtartott gálán. Mendes 1917 című filmje az Élősködők, Az ír, a Volt egyszer egy Hollywood és a Jojo nyuszi című produkciók elől vitte el a díjat - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Mendes a mezőnyben szereplő filmek rendezőinek mondott köszönetet. Quentin Tarantinónak, a Volt egyszer egy Hollywood rendezőjének azt köszönte meg, hogy "olyan filmet forgatott, amely tele van szeretettel - a szereplők, a korszak, a filmek és a város iránt". A Jojo nyuszi rendezőjét, Taika Waititit azért dicsérte, mert bebizonyította, hogy "a történelemről szellemesen, gonoszkodva és örömmel is lehet beszélni". Az Élősködőkről, amelyet a dél-koreai Bong Dzsun Ho rendezett "a legjobb szegénységről szóló filmként" beszélt. Martin Scorsesét, Az ír rendezőjét pedig az életművét megkoronázó filmért mesternek nevezte.

A díjat végül mégis lányának ajánlotta, aki mint felidézte, háborús drámája egy érzelmes jelenetét ihlette.

Az első filmes
velemenyezd, 2020. január 26. vasárnap, 17:18
Február elején ismét Finn Filmnapok Budapesten
bepillantást engednek a finn kultúra világába és közelebb visznek a finn emberek mindennapjaihoz.

Az idei filmes kínálat témái között a bevándorlás, a kamaszszerelem, a perverziók, a párkapcsolatok különleges megélései és a vallás játsszák a főbb szerepeket.

Mint írják, a fesztivál rövidfilmes szekciójában az egyik válogatásban a finnországi svéd nemzeti filmes alkotók munkái láthatók, a másik válogatásban hat, egymástól merőben eltérő alkotás képviseli a finn rövidfilmet.

A dokumentumfilmes szekcióban látható a Gods of Molenbeek című darab, amely a brüsszeli Molenbeekben játszódik, ahol két hatéves kisfiú, Aatos és Amine együtt keresik a választ az élet nagy kérdéseire.

A filmnapok során több nemzetközileg is elismert szakember és alkotó látogat el Budapestre: itt lesz Jaana Puskala, a Finn Filmintézet nemzetközi osztályának vezetője; Klas Fransberg rendező, a Finlandssvenk Filmcentrum munkatársa; Aleksi Salmenperä rendező és Rosa Honkanen színésznő, akikkel a nézők találkozhatnak a
velemenyezd, 2020. január 25. szombat, 15:22
Képek, videók
Pályázati nyertesek névso
furaila
2019. július 27. szombat, 19:26
Szociográfiai pályázati d
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:05
Szatíra-pályázat 01.jpg
chillik
2018. január 17. szerda, 05:49
Szatíra-pályázat 02.jpg
chillik
2018. január 17. szerda, 05:48
Szatíra-pályázat 03.jpg
chillik
2018. január 17. szerda, 05:48
Szatíra-pályázat 04.jpg
chillik
2018. január 17. szerda, 05:47
Szatíra-pályázat 05.jpg
chillik
2018. január 17. szerda, 05:47
Szatíra-pályázat 06.jpg
chillik
2018. január 17. szerda, 05:46
Szatíra-pályázat 07.jpg
chillik
2018. január 17. szerda, 05:46
Gyan Thula pályázati hird
chillik
2018. január 01. hétfő, 05:29
Jelentkezési lap
furaila
2019. május 04. szombat, 19:06
Jelentkezett
csalogany13
2017. április 16. vasárnap, 20:07
Klaudia is jelentkezett
csalogany13
2014. november 29. szombat, 09:48
Kati megint jelentkezett
csalogany13
2014. november 23. vasárnap, 09:38
Kati ismét jelentkezett
csalogany13
2014. november 23. vasárnap, 09:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.