Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 02:47 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ízőrzők – Tótkomlós
Ízőrzők - Tótkomlós - receptek

Zöldségleves zabszem tésztával
Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, 1 nagyobb szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem gyökere, fél zellergumó, só, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor zeller és petrezselyem zöldje, 1 kávéskanál őrölt fekete bors.
A zabszem tésztához: 1 tojás, 1 kávéskanál só, liszt.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A sárgarépát is felszeleteljük, és a hagymával együtt a zsírban megpároljuk, ettől lesz szép sárga a levesünk. Közben folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. A petrezselyem gyökerét és a zellergumót is felkockázzuk, és hozzárakjuk. Az egészet felöntjük másfél-két liter vízzel. Ízlés szerint megsózzuk, beledobjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket és a zeller zöldjét. Őrölt fekete borssal fűszerezzük.
Miközben fő a leves, elkészítjük a zabszem tésztát. A tojást felütjük, elkeverjük kevés sóval, és annyi liszttel állítjuk össze, hogy gyúrható, keményebb tésztát kapjunk. Gyúródeszkán szép simára kidolgozzuk, vékonyra kisodorjuk, közben enyhén lisztezzük. Mielőtt felszelnénk, kicsit szikkadni hagyjuk. Nyújtófára tekerjük, kétfelé vágjuk, hosszában felhajtjuk, és metéltre vágjuk, majd pedig ferdén, keresztben, hogy zabszem alakú tésztát kapjunk. A gyúródeszkán szétterítve állni hagyjuk.
Amikor a zöldségek a levesben puhára főttek, belefőzzük a tésztát. A petrezselymet apróra szeleteljük, úgy tesszük a kész levesbe.

Birkakáposzta
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg birkahús csontos és húsos része nagyobb kockákra vágva, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 3,5 dl paradicsomlé, 2 fakanál sertészsír, 1 teáskanál fűszerkömény, 10 szem egész fekete bors.
A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A felhevített zsírban üvegesre pároljuk. Belekeverjük a húst, és addig pirítjuk, míg a hús megfehéredik. Felöntjük egy liter vízzel, és felforraljuk.
A savanyú káposztához fűszerköményt, és egész fekete borsot keverünk, és a birkához tesszük. Legalább két órát főni hagyjuk.
A sertészsírban a lisztet jól megpirítjuk, híg rántás alapot készítünk. Langyosra hűtjük, és összekeverjük az őrölt paprikával. Apránként hozzáadagoljuk a paradicsomlevet.
A megfőtt birkakáposztát a paradicsomos rántással besűrítjük, és összefőzzük.

Leveles lepény
Hozzávalók: (2 sütő tepsihez) 1 kg liszt, 4 dkg élesztő, só, 80 dkg darált tepertő, 10 dkg sertészsír.
A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, és sós vízzel összedagasztjuk. Alaposan kidolgozzuk, mint a kenyértésztát, és letakarva kelni hagyjuk.
A tepsit vastagon kizsírozzuk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, összegyúrjuk, kétfelé vágjuk, és két cipót alakítunk belőle. Ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk. Tetejüket tepertőkrémmel, vagy darált tepertővel megkenjük, ízlés szerint sózzuk, összehajtogatjuk, és tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Belerakjuk a sütőformába, késsel felkockázzuk, és 10 percet pihentetjük. Tetejüket zsírral átkenjük, és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Kolbászos gombóc
Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, só, 20 dkg kolbász, 50 dkg liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír.
A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és kevés vízzel puhára főzzük. A főző lében krumplinyomóval simára összetörjük, enyhén megsózzuk, és hagyjuk kihűlni.
Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, és kis kockákra vágjuk.
A krumplipürét liszttel összegyúrjuk. Lágy tésztát készítünk, amit lisztezett gyúródeszkán kinyújtunk. Csíkokat, majd kisebb négyzeteket vágunk belőle. Középre egy kocka kolbászt teszünk, a tészta sarkait négy oldaláról összefogjuk, és kis gombócot alakítunk belőle. Ezzel a módszerrel az egész tésztát feldolgozzuk.
Nagy fazékban vizet forralunk, ebben főzzük ki a gombócokat. Főzés közben néhányszor óvatosan megkeverjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony laskákra vágjuk, majd zsírban üvegesre pároljuk.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és megszórjuk párolt hagymával. Összerázogatjuk, és máris lehet fogyasztani.

Töltelék
Hozzávalók: fél kg sertésmáj, fél kg vegyes darált sertéshús, 4 tojás, 1 púpos kávéskanál őrölt fekete bors, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csapott evőkanál só, nagy csokornyi petrezselyem zöldje, negyed kg szikkadt kenyér, a tepsi kikenéséhez sertészsír.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselyem zöldjét apróra felvágjuk. A kenyeret felszeleteljük, vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, és szétmorzsoljuk. A májat csíkokra vágjuk, és ledaráljuk.
Mindezeket a darált hússal együtt egy nagyobb tálba tesszük. Beleütjük a tojásokat, fűszerezzük sóval, borssal, és alaposan összegyúrjuk.

Egy kisebb méretű tepsit jó vastagon kizsírozunk, és elegyengetjük benne a tölteléket úgy, hogy a sütőforma ne legyen teljesen tele, mert akkor ki fog folyni. Fóliával letakarva tesszük az előmelegített sütőbe. Tálalás előtt kicsit hűlni hagyjuk, csak utána lehet kockákra vágni, de hidegen is nagyon finom.

Szalalkális tészta
Hozzávalók: (nagy adag süteményhez) 1 kg liszt, 35 dkg kristálycukor, 25 dkg sertészsír, 4 tojás, 3 dl tej, 2 dkg szalalkáli, 10 dkg dió, a sütemények összeragasztásához lekvár.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a szalalkálit, és a liszthez adagoljuk. Beleszórunk 25 dkg cukrot, hozzáütünk 3 tojást, és összegyúrjuk.
Legjobb, ha este elkészítjük a tésztát. Tetejét meglisztezzük, és konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk úgy, hogy egyik fele vékonyabb, a másik vastagabb legyen. A vastag tésztából diós-cukros tészta készül, a vékonyabbat pedig úgy készítjük el, hogy minden formából két egyformát kiszúrunk, és csak az egyiket diózzuk, a másik natúr süteményt kisütés után lekvárral hozzáragasztjuk.
Amikor kinyújtottuk a tésztát, különböző formákkal kiszaggatjuk.
A megmaradt egy tojásunkat villával felverjük, és minden második tészta tetejét bekenjük vele. A durvára vágott diót 10 dkg kristálycukorral összekeverjük, és a tojással átkent süteményeket egyenként megmártjuk benne. A vastagabbra nyújtott tésztákból csak ilyen cukros, diós ízesítésűt készítünk.
A tepsit vékonyan kizsírozzuk. A sütiket úgy helyezzük bele, hogy kicsi hézag legyen köztük, mert sütés közben kicsit megdagadnak. Előmelegített sütőben gyorsan megsülnek. A vastagabbakat azonnal tálalhatjuk, a vékonyabbakból egy diósat és egy natúrt lekvárral összeragasztunk, és úgy kínáljuk. Sokáig elálló, szapora sütemény, keksz helyett is fogyaszthatjuk.
horvathnemagdi, 2011. december 04. vasárnap, 09:34
Címkék: zabszem tésztához, vöröshagymát megtisztítjuk, hagymával együtt, zsírban megpároljuk, petrezselyem gyökerét, egészet felöntjük,
Kommentek
Mustáros, borsos karajszeletek sült hagymával és tükörtojáss
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj csont nélkül
5-6 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál mustár
őrölt fekete bors

étolaj
2-3 gerezd fokhagyma
liszt
4 db tojás
Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk nagyon apróra vágott fokhagymával, mindkét oldalukat megkenjük mustárral és egymásra téve egy órára a hűtőbe tesszük.
Ha tehetjük a pácolást végezzük el előző nap úgy még ízletesebb és puhább lesz a hús. A vöröshagymát megtisztítjuk, felszeleteljük és karikákra szedjük.
A húst serpenyőben szép pirosra sütjük. A hagymakarikákat belisztezzük és bő forró olajba kisütjük.
Egyszerre mindig csak keveset tegyünk az olajba gyorsabban sül, nem ázik el és így marad ropogós.
Szűrőbe vagy papírtörlőre szedjük. A tojásokból tükörtojást sütünk, és mindegyik hússzeletre teszünk egyet. . Párolt rizst készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:27
Csirkemájas zúzapörkölt petrezselymes, fokhagymás lebbenccs
Csirkemájas zúzapörkölt petrezselymes, fokhagymás lebbenccsel
Hozzávalók: 80 dkg kacsa zúza, 3 közepes vöröshagyma, 8 dkg kacsazsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 50 dkg csirkemáj, 1 csokor zöld hagymaszár. Fűszerek: 1 evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál csípős paprikakrém, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A körethez: 40 dkg lebbencstészta, só, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg kacsazsír.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd egy lábasban zsíron üvegesre pároljuk.
Az alaposan megtisztított, átmosott zúzát kisebb darabokban belekeverjük, és fedő alatt fehéredésig sütjük.
Közben a paprikát, paradicsomot, zöldhagymát, és a petrezselyem zöldjét is felaprítjuk.
A száraz lebbencstésztát kisebb darabokra tördeljük.
A zúzát fél evőkanál őrölt paprikával összekeverjük, majd felöntjük két dl vízzel. Őrölt borssal és sóval fűszerezve, lefedve kb. egy órán át főzzük. Közben néha átkeverjük, az elfőtt
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:42
Aratóleves
fűszerpaprika, csipetnyi őrölt bors, 2 babérlevél, csipetnyi egész kömény, 1 teáskanál házi ételízesítő.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és hét deci vízben két babérlevéllel feltesszük főni. Egy másik edényben a füstölt tarjára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és azt is a bab mellé, a tűzre tesszük.
A kolbászt felkarikázzuk. A savanyú káposztát átmossuk, és kisebb szálakra aprítjuk.
A zöldségféléket - sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, fokhagymát - megtisztítjuk. A hagymákat kockákra, a gyökereket karikákra vágjuk.
Közben a bab mellé rakjuk a félbevágott paprikát, paradicsomot, savanyú káposztát és az átmosott árpagyöngyöt is. Ezekkel együtt fedő alatt puhítjuk tovább. Őrölt borssal és köménnyel ízesítjük.
A kaprot felaprítjuk. A megfőtt tarját kivesszük, főzőlevét a babhoz öntjük, majd a sárgarépát és petrezselymet is hozzáadjuk.
A tarját szeletekre, majd kockákra vágjuk.
Amikor a bab megpuhult, beletehetjük a kolbászt és a tarját
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:39
Betyár zöldbableves
Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, 3 paprika, 2 paradicsom, 30 dkg füstölt tarja, 40 dkg tarhonya, 50 dkg zöldbab, 5 teáskanál őrölt paprika, 3 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt bors, 3 babérlevél, 5 dl tejföl, 3 evőkanál liszt.
A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, majd bográcsban kiolvasztjuk a zsírját. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük. A pirosra sült szalonna pörcöket kiszedjük, és félretesszük. A bográcsba teszünk még egy fakanál zsírt, és megpároljuk benne a hagymát.
A többi zöldséget, és a tarját is kockákra vágjuk.
A megsült hagymára rászórjuk a tarhonyát, és együtt aranysárgára pirítjuk.
Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, zöldbabot, majd fűszerezzük őrölt paprikával, sóval, borssal, és dobunk bele 3 babérlevelet is. Felöntjük 2-3 liter vízzel, és összefőzzük. fél óra múlva hozzáadjuk a tarját.
A tejfölben simára keverjük a lisztet, majd a levesből veszünk ki keveset, és átmelegítjük vele. Ezzel a
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 11:45
Paradicsomos cukkinikrém télire, ha ezt megkóstolod, többé n
paprika
5 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom
2,5 teáskanál csípős pirospaprika
100 g cukor
2 evőkanál só
200 ml olaj

Elkészítés:

A paradicsomot daráljuk le a húsdarálón, vagy robotgéppel pépesítsük.


A cukkinit hámozzuk meg és daráljuk le.


A paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk.


A répát meghámozzuk, ledaráljuk és a többi zöldséghez keverjük.


A zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és az olajat hozzáadjuk és jól
menusgabor, 2018. június 28. csütörtök, 16:30
tardi kaszáspecsenye
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka,
20 dkg kenyérszalonna,
2 evőkanál étolaj,
10 dkg vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
15 dkg lángolt kolbász,
5 dkg fűszerpaprika,
2 dkg őrölt feketebors
1 dkg őrölt kömény,
5 dkg só, 1 paprika,
1 paradicsom.

A szalonnából négy szeletet készítünk, ezeket kakastaréjnak felvágjuk, és az olajon szép színesre sütjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra szeljük. A lapockát először érmékre szeleteljük, majd felcsíkozzuk.
A kolbászt keresztben elfelezzük, egyik részét kakastaréjnak felvágjuk, és a szalonna mellett kisütjük. A másikat először hosszában félbe, majd fél karikákra szeljük.
A kolbásztaréjt, és a kisült szalonnákból kettőt kiveszünk, a többire rászórjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, és beleborítjuk. Téli időszakban ezeket lecsóval helyettesíthetjük.
Pár perces sütés után rátesszük a húst. Ízesítjük
ibolya58, 2018. június 03. vasárnap, 08:32
Tallóztam
Nem lehet kihagyni, nyers cseresznye és meggy

Két évig is eláll, nem puhul meg A teljesen érett, de még kemény meggyet vagy cseresznyét na­gyon jól megmossuk, majd szárától megtisztítjuk, de vigyázzunk, nehogy a gyümölcs húsát megsértsük.

Elkészítés

Egy hét decis, csavaros üveget a gyümölccsel félig megtöltünk, az üveg alját óvatosan megveregetjük, hogy minél több férjen bele, majd két evőkanál kristálycukrot szórunk rá.

Ezután az üveget a gyümölccsel tele­töltjük, egy késhegynyi tartósítót és még két kanál kristálycukrot (így összesen négy evőkanál cukor lesz egy üvegben) szórunk rá.

Szódavízzel teletöltjük, és a kupakot az üvegre csavarjuk, vagy csavaros üveg hiányában két réteg celofánnal lekötjük.

Két évig is eláll, nem puhul meg. Íze olyan, mintha rumos gyümölcs lenne.

Hasonlóak:

Ropogós őszibarackbefőtt - Egyszerűen mindent visz!

Az őszibarackot meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és
horvathnemagdi, 2018. május 31. csütörtök, 19:59
9 vendégváró saláta recept!
cukorral, sóval ízesítünk, majd hozzákeverjük a majonézt és végül a burgonyát, vigyázva, hogy ne törjük össze.
----------------------------------------------------
Burgonyasaláta tejföllel
Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, lehámozzuk, fölszeleteljük. Meghintjük apróra metélt vöröshagymával és összekeverjük 2 dl tejföllel, amit ecettel, sóval, esetleg cukorral ízesítünk.
-----------------------------------------------------
Paradicsomsaláta
Fél kg paradicsomot megmosunk, megtisztítjuk (egy pillanatra forróvízbe is márthatjuk, hogy a héja könnyebben lejöjjön) és karikákra szeleteljük. Éles késsel karikázzuk, különben összetörik. Utána megsózzuk. vizes, ecetes, cukros páccal leöntjük, és a tetejére olajat locsolunk, majd meghintjük egy késhegynyi törött borssal.
--------------------------------------------------
Hagymasaláta
Télen készítsük, amikor kevés a vitamin. Negyed kg lila hagymát megtisztítunk, karikára szeljük, megsózzuk, egy kávéskanál pirospaprikával
irmus, 2018. május 19. szombat, 13:18
Képek, videók
tótkomlós
lacipecsenye
2013. november 11. hétfő, 11:44
tótkomlós száraz-ér
lacipecsenye
2012. november 29. csütörtök, 17:42
Tótkomlós.jpg
basikele
2012. október 22. hétfő, 00:28
tótkomlósi bagett
paariza
2011. július 31. vasárnap, 15:35
tótkomlósi bélzete
paariza
2011. március 20. vasárnap, 18:58
tótkomlósi cserepesen
paariza
2011. március 20. vasárnap, 18:57
tótkomlósi lisztből
paariza
2011. március 20. vasárnap, 18:56
Tótkomlós, Pavel Valasky.
blackfeet
2010. november 13. szombat, 09:08
Tótkomlós, Malyinovszky -
blackfeet
2010. november 13. szombat, 09:07
tótkomlósi
bezsa
2007. május 19. szombat, 08:11
tésztahal.png
dnemethk
2012. augusztus 30. csütörtök, 19:50
tésztahíd1.jpg
dnemethk
2011. június 22. szerda, 22:14
tésztahíd2.jpg
dnemethk
2011. június 22. szerda, 22:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.