Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 09:13 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Interjú Székely János püspökkel
Ne száműzzük a sekrestyébe a minőség világáról álmodókat!
................


A teremtett világ védelméről szóló enciklikája közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si'-hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között. A teremtésvédelmi hét alkalmából kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökét.
hirdetés
- Püspök atya, mit tud a magyar egyház ezzel a tematikus héttel kezdeni, amikor a járványveszély miatt nincs lehetőség például közösségi szemétszedésre vagy más, figyelemfelhívó programok megtartására?
- A járvány nehézzé teszi az ilyesfajta megemlékezéseket, ugyanakkor egy nagyon erős felhívás arra, hogy a világunk beteg, hogy másképpen kellene élnünk.
Ferenc pápa mondta a járvány legelején tartott esti imádság során a Szent Péter téren: ,,Azt gondoltuk, hogy örökké egészségesen élhetünk egy beteg világban. Rohantunk a haszon, a dolgok után..., nem hallottuk meg a tönkretett Föld kiáltását és a szegények jajkiáltását."
Ma talán nagyobb az érzékenység arra, hogyan élhetne az emberiség fenntarthatóbb, egészségesebb módon. Nagyon sokat segít a tematikus hét megélésben a Naphimnusz Egyesület által összeállított elmélkedés- és feladatsorozat, amelyet mindenki elérhet a honlapjukon.
- Milyen világot szeretnénk azokra hagyni, akik utánunk jönnek, a felnövekvő generációknak? Ferenc pápa ezzel a kérdéssel hív a Laudato si'-hét megünneplésére. Püspök atya milyen világot szeretne? Mit válaszolhat erre felelősen egy mai keresztény ember?
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember hinni fog a minőség, a szellemi valóságok létében, a művészi szépben, a szeretetben, a világ végső okában és céljában. Ezért nem fogja száműzni a sekrestyébe az ezzel foglalkozó embereket, hanem kíváncsi lesz a filozófusok, bölcsek, művészek, a vallások és különösen is a Biblia szavára. Be fogja engedni ezeket a szavakat a parlamentekbe, a tudományos tanácskozások helyeire, a kultúrába, a közéletbe. A gyerekeket ezekre az értékekre fogja nevelni és tanítani.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember gátat fog vetni a vagyon kevesek kezében való koncentrálódásának. Nyilvánossá teszi a banktitkokat, felső korlátokat állít a birtokolható vagyon elé, és az óriás vagyonokra vonatkozóan vagyonadót vezet be. A bankok pénzteremtő tevékenysége az egyes államok tulajdonában levő jegybankoknak lesz fenntartva. Az államok, a nemzeti és nemzetközi közösségek lassan visszanyerik gazdasági befolyásukat és erejüket.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben nem a GDP növelése lesz a cél, hanem a földön - jelenleg és a jövőben - élő összes ember boldogságának, emberhez méltó és szép életének a lehetővé tétele. A gazdaság olyan fajta ciklikusságban fog működni, amely nem termel szemetet, és nem rombolja a környezetet.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember a szellemi környezetszennyezést is tiltani fogja. A szellemi közös áruház pultjaira, a világhálóra nem tehet majd ki akárki akármit, csakis igazat, szépet, szentet és jót, mint egy normális áruház polcaira.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben mindenkinek lesz munkája. A munka nem elsősorban a haszon termelését fogja célozni, hanem emellett az ember kibontakozását, a világ szépítését.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az emberi élet újra szent lesz a fogantatástól a természetes halálig. Elképzelhetetlen lesz az, hogy bárki egy másik emberi lény életét kioltsa.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az idősek nagyon fontos szereplői lesznek a társadalomnak. A bölcsesség forrásai, az unokák nevelői, a derű és az imádság forrásai. Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember a fenntarthatóságra, a javak igazságos megosztására és lehetőleg kevés fogyasztásra fog törekedni. Mennyiség helyett minőségre.
Rá fog jönni, hogy csak akkor lehet igazán boldog, ha a Földünkön sehol sincs nyomor, éhezés, elnyomás. Természetessé fog válni az, hogy mindenki szívesen segít és ad, és öröm tölti el, ha adhatott. Álmodunk egy olyan világról, amelyben újra érték lesz a család, a közösség, a kultúra, a minőség. Érték lesz a takarékosság és a szerénység, a dolgok megjavítása és újrafelhasználása.
- Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, köztük a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. Hogy látja, mennyire kicsi vagy nagy lépés ez ennek az álmodott világnak a szempontjából?
- Óriási probléma a nagyon nehezen lebomló anyagok szemétként való megjelenése az óceánokban, a termőtalajban és lassanként mindenütt. A Csendes-óceánon jelenleg már több hatalmas - Magyarország méreténél körülbelül tízszer nagyobb alapterületű - szemétsziget úszik. A szemétből keletkező apró műanyagdarabok sok esetben bekerülnek a tengeri állatok szervezetébe, károsítják vagy elpusztítják, emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszik azokat, hatalmas problémát okozva ezzel a halászatból élőknek, a folyók és a tengerek partjain lakóknak. S ők a Föld lakosságának közel felét teszik ki.
Mint megyéspüspök mivel segíti elő azt, hogy az egyházmegyéjében élők számára fontos legyen a teremtett világ, gondoskodjanak a teremtő Jóisten ajándékáról?
- Talán a legfontosabb, amit tehetünk, az a mentalitás alakítása, az ,,ökológiai megtérés" (Laudato si', 216-221) elősegítése. Igyekszünk az egyházi iskoláinkban és a hitoktatáson keresztül ebben a szellemben nevelni a fiatalokat, ezt a szellemiséget közvetítjük minden hívő ember felé.
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és több plébánia is konkrét módon törekszik a teremtett világ megóvására, gyümölcsöskertek létesítésével, gyógynövények, lekvárok, helyi termékek előállításával és forgalmazásával. Törekszünk arra, hogy az épületeink energiatakarékos módon működjenek (hőszigetelés, napelemek), hogy a rendezvényeinken ne legyen műanyag palack, hogy az egyházmegye által fenntartott intézmények konyhái helyi termékekből főzzenek.
- A Magyar Természetvédők Szövetsége ezen a héten indított aláírásgyűjtést az életigenlő társadalom és gazdaság érdekében száz közéleti személyiség aláírásával, akiknek egyike éppen Ön is. A kezdeményezés több pontja nagyon közel áll a Laudato si' enciklika szellemiségéhez. Miért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon ehhez a petícióhoz?
- A járvány a sok nehézség mellett, amivel jár, lehetőséget is hordoz magában. A gazdaság egy jelentős része lelassult vagy szinte megállt.
Lehetséges most egy új, jobb pályán elindítani a gazdasági életet anélkül, hogy ez a pályamódosítás nagyon drasztikus beavatkozásokat kívánna meg.
A petíció ennek a kegyelmi időnek a lehetőségét igyekszik megragadni. Arra tesznek ígéretet az aláírók, hogy igyekeznek a haszon- és fogyasztásközpontú szemlélet helyett a minőséget, emberi értékeket és fenntarthatóságot megcélzó életstílust meghonosítani a saját életükben és az általuk befolyásolható szűkebb körben, és ugyanezt kérjük az állam részéről is. Röviden azt, hogy induljunk el az ,,ökológiai megtérés" útján.

Fotó: Merényi Zita
Agonás Szonja/Magyar Kurír 2020.05.21
maroka, 2020. május 21. csütörtök, 09:53
Címkék: Interjú Székely János, Székely János, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Veritate Bizottsága, Szent Péter, Naphimnusz Egyesület,
Kommentek
Harag György-emlékév indul az MMA szervezésében
részesül és a nagyközönségnek is bemutathatja előadását a Gyulai Várszínház idei összművészeti fesztiválján. Az első három helyezett fellépési lehetőséget kap idén novemberben a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Színpadán a Harag György-vándorkiállítás budapesti megnyitójához kapcsolódva.

Az MMA Kiadó gondozásában Egy Európai Kolozsváron - Harag György színháza címmel jelenik meg egy kétkötetes könyv. Az első kötetben az vándorkiállítás szöveg- és képanyaga, a második kötetben pedig Harag György-írások, interjúk, kritikák és publikációk szerepelnek. Az első kötetet április 22-én mutatják be Szatmárnémetiben, a második kötet bemutatója május 21-én lesz Marosvásárhelyen.

Kucsera Tamás Gergely kiemelte, hogy az MMA portréfilm-sorozatának keretében készülő dokumentumfilmben a korabeli előadásfelvételek, archív anyagok mellett pályatársak visszaemlékezéseiből kaphatnak képet a nézők a rendező munkamódszeréről, színházi mindennapjairól és emberségéről.

Kiss-B. Attila operaénekes, az MMA elnökségi tagja
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 15:21
Székely János szombathelyi megyéspüspök volt a Hír ....
2019.október 16-án Székely János szombathelyi megyéspüspök volt a Hír Tv Terc c. műsorának vendége. A beszélgetés során arról kérdezték Püspök atyát, hogyan tudjuk megvédeni magunkat, szeretteinket a modernnek mondott, de életellenes és keresztényellenes folyamatokkal szemben.
A beszélgetés az alábbi Youtube linken található. A püspök atyával készült interjú az adás második felében látható és hallható, 21'49-nél kezdődik

Videó
maroka, 2019. október 20. vasárnap, 13:27
Rómában köszönte meg a csíksomlyói látogatást a pápának ....
püspök.
,,Nem volt olyan egyszerű a Szentatyának eljönni hozzánk, mert nem szívesen engedték a katolikus magyarokhoz. Szent II. János Pál pápát Bukaresten kívül nem engedték annak idején, de most Ferenc pápa minden nehézség ellenére eljöhetett hozzánk, kisebbségiekhez.
Szeptember 18-án egy gyulafehérvári zarándokcsoport is részt vett a szerda délelőtti általános kihallgatáson. A gyulafehérvári fő egyházmegyei delegációval Rómába érkezett Tamás József segédpüspökkel a Vatikáni Rádió magyar adása készített interjút
..........
A szeptember 18-i általános kihallgatás után Ferenc pápa a személyes köszöntések során találkozott a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyéből érkezett tizenhárom fős küldöttséggel, akik csíksomlyói látogatását köszönték meg neki. A delegáció tagja volt Tamás József segédpüspök, a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő erdélyi bizottság vezetője és Oláh Zoltán teológiai tanár, a
maroka, 2019. szeptember 20. péntek, 10:36
Megköszöntük Ferenc pápának, hogy jelenlétével megtisztelte
Megköszöntük Ferenc pápának, hogy jelenlétével megtisztelte a romániai magyar kisebbséget
Interjú Tamás József gyulafehérvári segédpüspökkel, a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő erdélyi delegáció vezetőjével.
*
Gedő Ágnes - Vatikán
A szerda délelőtti általános kihallgatás után Ferenc pápa a személyes köszöntések során találkozott azzal a 13 fős gyulafehérvári fő egyházmegyés csoporttal - élén Tamás József segédpüspökkel és Oláh Zoltán teológiai tanárral, a pápalátogatás média-felelősével -, akik a Szentatya csíksomlyói látogatását köszönték meg neki.
Isten hozott! - köszönt magyarul a pápa
Az audiencia után a csoport (Oláh Zoltán, Urbán Erik, Veres Stelian, Csont Ede, Bodó Márta, Serbán Mária, Ilyés Zsolt, Kiss Endre, Péterfi Attila, Fábián Róbert, László Attila) fölkereste a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségét, és beszámolt az eseményről. A pápa magyarul szólt hozzájuk: Isten hozott! - így köszöntötte őket. Nagy figyelemmel, szeretettel fogadta az erdélyi
maroka, 2019. szeptember 19. csütörtök, 18:41
Székely János püspök weboldala
Facbook oldalon

Caritas oldalon

Dr. Székely János: A HIT kapuja könyv teljes terjedelmében itt olvasható

- Tévedés az egyház hanyatlásáról beszélni - Székely János szombathelyi püspök a Mandinernek
Bővebben

- Szombathelyi püspöknek nevezte ki Ferenc pápa Székely Jánost 2017. június 18
Bővebben
maroka, 2018. június 21. csütörtök, 10:23
Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli a marosvásárhelyi színház
hajtsanak az intézmény alapítói, egykori vezetői és munkatársai előtt.

A rendezvénysorozat gerincét a társulat mai hét legreprezentatívabb előadásának műsorra tűzése képezi. Ebből az alkalomból összesen ötven színikritikus utazik az erdélyi városba Magyarországról és Románia minden területéről, ugyanis Gáspárik szerint az évforduló jó alkalom felmérni azt is, hogy hol tart jelenleg a marosvásárhelyi színház.

Egykori híres marosvásárhelyi előadásokat is levetítenek, művészekről készült portrékat, interjúkat, beszélgetéseket nézhetnek meg vagy hallgathatnak meg az érdeklődők. Az archív dokumentumok a Román Televízió bukaresti magyar adásának és a Marosvásárhelyi Rádió szalagtárából származnak.

Egykori művészek személyes tárgyaiból készült kisebb kiállítások is lesznek. Többek között Lohinszky Loránd színész, Kőszegi Margit színésznő, Harag György rendező, Tompa Miklós első igazgató személyiségét elevenítik fel. A helyi római katolikus és református temetőben külön emlékhelyet alakítanak ki a
velemenyezd, 2016. március 07. hétfő, 17:35
S akik az ötvenhatba kerültek - Névmutató
magyaróvári temetőben-2012-

Varga Bálint beszéde a Schirilla emlékfutás alkalmából-2012-

Csáky Pál emlékmű avató beszéde Halászin-2012-

Böröndi Lajos ünnepi beszéde Hegyeshalomban- 2012-

Simon Zsuzsanna beszéde a Városházán-2012-

Németh Alajos beszéde a magyaróvári temetőben-2012-

Áder János köztársasági elnök beszéde a Gyásztéren-2012-

Simon Zsuzsanna, Farkas István, Dr.Nagy István búcsúztató beszédeik-2012-

Wittner Mária interjúja-2013-

Székely Kornél üdvözlete a Móra Iskolában-2013-

Dr. Árvay István alpolgármester beszéde-2013-

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár beszéde a Gyásztéren-2013-

Roman Kowalski lengyel nagykövet beszéde a Gulyás Lajos Kollégiumban-2014-

Simon Zsuzsanna kopjafa avató beszéde a Gyásztéren-2014-

Nagy Miklós beszéde az Akadémia emlékművénél-2014-

Beregszászi Balázs beszéde a Városházán-2014-

Dr. Nagy István
azenujsagom, 2016. január 11. hétfő, 12:40
Képek, videók
kristóf interjú.jpg
maroka
2019. július 13. szombat, 23:06
nikola-tesla-interju-1 -34
lilagondolatok
2018. április 21. szombat, 09:05
péterrel interjú1214.jpg
maroka
2017. december 16. szombat, 11:51
interjuk_053.jpg
erika333
2015. szeptember 10. csütörtök, 19:36
20140617interju-gyurcs any
agica2004
2014. december 15. hétfő, 13:35
Film (Interjú a Vámpírral
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 23:22
interjú a vámpíral
elisha24
2014. január 10. péntek, 13:02
Interjúk_Kyra könyve.jpg
katajeva
2013. május 31. péntek, 18:18
Interjú Erőss Zsolttal
sacimama
2013. május 23. csütörtök, 20:17
Interjúk
furaila
2013. január 14. hétfő, 22:58
interjú.jpg
agica2004
2011. szeptember 22. csütörtök, 13:45
0 a a csend világa - víza
lovaszmarika
2019. november 18. hétfő, 11:14
Álmok világában.jpg
liliana01
2019. október 10. csütörtök, 17:54
0 a tenger világa.png
lovaszmarika
2019. július 02. kedd, 17:17
Emberek világa
eva6
2019. február 24. vasárnap, 16:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.