Belépés
2019. május 25. szombat | 21. hét | 145. nap | 01:36 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Legalább 17 évig véd a kolorektális daganatokkal szemben egy egyszeri részleges béltükrözés
A brit Medical Research Council, a brit Országos Egészségügyi Szolgálat Kutatóintézete (NIHR) és a Cancer Research UK brit rákkutató intézet által támogatott vizsgálat készítői több mint 170 ezer ember egészségi állapotát követték nyomon átlagosan 17 éven keresztül - írta a medicalxpress.com honlap.

Az alanyokat véletlenszerűen sorolták be egy kontrollcsoportba (több mint 112 ezer fő) és egy intervenciós csoportba (több mint 57 ezer fő), akiknek végül a 71 százaléka esett át részleges béltükrözésen, amely a végbéltől számított legalsó vastagbélszakaszt vizsgálja.

A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közölt eredmények szerint a részleges béltükrözés az esetek több mint felében hatékonynak bizonyult a rák kialakulásának megelőzésében az érintett területen, és kétharmadával csökkentette a bélrák okozta halálozás arányát.

Összességében a kolorektális daganatok előfordulásának aránya 35 százalékkal, a vastag- és végbélrák okozta halálozások aránya 41 százalékkal volt alacsonyabb a tükrözésen átesettek csoportjában, mint a kontrollcsoportban.

Béltükrözéskor a vastagbelek belső falát egy hosszú, hajlékony, csőszerű kamerával, a kolonoszkóppal nézik meg. Ennek segítségével a vizsgálatot végző orvos időben észre tudja venni az esetleges rendellenességeket, elváltozásokat, amelyekből, ha szükséges, szövetmintát is vesz.

Az így felfedezett polipot idejében el lehet távolítani, tehát nem alakul ki belőle daganat. Ha daganatot diagnosztizálnak, az is idejében kezelhető.

"Habár egyetlen szűrés sem tökéletes, tanulmányunk kimutatta, hogy a béltükrözéssel legalább 17 évre kiküszöbölhető a rák okozta halálozás kockázata" - húzta alá a vizsgálatot vezető Wendy Atkin, az Imperial College London munkatársa.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. február 23. csütörtök, 17:42
Címkék: Medical Research Council, Országos Egészségügyi Szolgálat Kutatóintézete, Cancer Research UK, Wendy Atkin, Imperial College London, kolorektális daganatokkal,
Kommentek
A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig védettek bizonyos daganatos betegségektől
A tanulmány szerint a valaha fogamzásgátló tablettát szedett nők esetében kisebb az esélye a kolorektális (vastag- és végbélrák), méhnyálkahártya- vagy petefészekrák kialakulásának, mint azoknál a nőknél, akik soha nem szedtek ilyen pirulát.

A fogamzásgátló pirulák hatását vizsgáló eddigi leghosszabb távú kutatás eredményeit a tudósok az American Journal of Obstetrics and Gynaecology folyóiratban publikálták - ismertette az egyetem honlapja.

A tanulmány a rák minden típusának kockázatát felmérte a fogamzásgátlót szedő nők körében. Az eredmények azt mutatták, hogy a termékeny időszakban szedett pirulák miatt az élet későbbi szakaszában - amikor a legtöbb daganatos betegség kezdődik - sem alakul ki új rákkockázat.

A brit Háziorvosok Királyi Kollégiuma 1968-ban indította el a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos kutatást, amelynek elsődleges célja a szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták hosszú távú hatásainak vizsgálata volt.

A most közölt tanulmány vezető kutatója, Lisa
velemenyezd, 2017. március 23. csütörtök, 18:12
Az életmód nagyobb hatással van a bélrák kockázatára, mint a genetika
Az IDIBELL kutatóintézet Víctor Moreno vezette bélrákkutató csoportja spanyol adatok alapján kidolgozta a kolorektális rák kialakulásának kockázati modelljét.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban 10 106 résztvevő genetikai és életmódbeli adatait használták fel. Valamennyiüket kikérdezték az összes kockázati tényezőről, mint például az étrend, a testmozgás, a testtömegindex, az alkoholfogyasztás, és a rákbetegség a családban. Rákbetegek egy 1336 fős alcsoportjában és egy 2744 fős kontrollcsoportban vérvizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák a genetikai hajlamot a vastag- és végbélrák kialakulására.

Az összes adatot egybevetve állapították meg a szakemberek, hogy az életmód nagyobb hatással van a bélrák kialakulására, mint a genetika. Azt is kiszámolták, hogy ha az egyén változtat a kockázatos életmódon - például ha egészséges testsúlyt ér el - az kompenzálhat 4 genetikai kockázati allélt.

"Ez fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a genetikával
velemenyezd, 2017. március 07. kedd, 16:43
Miért mozogjunk? - A testmozgás előnyös hatásai
szívinfarktushoz vezethet, illetve az agyat ellátó artériákban, amely pedig stroke-ot okozhat.9. Diabétesz

Rendszeresen végzett testmozgással megelőzhető, illetve kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség. Ha mozgunk, az inzulin - az a hormon, amelynek kulcsszerepe van a vércukorszint szabályozásában - jobban ki tudja fejteni a hatását, így a vércukorszint ellenőrzés alatt tartható.

10. Vastagbél

Csökken a kolorektális daganatok kialakulásának esélye, megszűnik a székrekedés. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a felgyorsul a táplálék áthaladása a bélcsatornán.11. Csontok

A gravitáció ellen ható mozgások és gyakorlatok, mint a futás, lépcsőzés, súlyzózás, segítenek a csonttömeg megtartásában, így megelőzhető, illetve mérsékelhető a csontritkulás.12. Izomzat

A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok
klementinagidro, 2015. szeptember 27. vasárnap, 08:54
A D vitamin csökkenti a .....
összefüggés van a D-vitaminszint és a rákra való immunválasz között, így a ,,napfény vitaminja" bizony rákmegelőző szereppel - is - bír. A kutatás vezetője, dr. Shuji Ogino elárulta, hogy a véráramban lévő magas D-vitaminszint a vizsgálatok alapján csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát, ugyanis erősíti az immunrendszert, méghozzá úgy, hogy ezzel aktiválja az úgynevezett T-sejteket, melyek megtámadják a rákos sejteket.

Hogy az összefüggésről megbizonyosodjanak, a kutatók 318 kolorektális, azaz vastag- és végbéldaganattal diagnosztizált beteget, valamint 624 egészséges embert vizsgáltak. Mind a 942 résztvevőnél még a rák kialakulása előtt vérvizsgálatot végeztek, azon belül is a 25 hydroxyvitamin-D szintjére voltak kíváncsiak, mely a D-vitamin képződéséért felelős. A kutatás végeztével megfigyelték, hogy azoknál a pacienseknél, akiknél nagyobb szintet mértek, kisebb eséllyel alakult ki vég- illetve vastagbél tumor.

Az eredmények alapján tehát kijelenthetjük, hogy a
klementinagidro, 2015. június 13. szombat, 18:27
A D vitamin csökkenti a .....
D-vitaminszint és a rákra való immunválasz között, így a ,,napfény vitaminja" bizony rákmegelőző szereppel - is - bír. A kutatás vezetője, dr. Shuji Ogino elárulta, hogy a véráramban lévő magas D-vitaminszint a vizsgálatok alapján csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát, ugyanis erősíti az immunrendszert, méghozzá úgy, hogy ezzel aktiválja az úgynevezett T-sejteket, melyek megtámadják a rákos sejteket.

Hogy az összefüggésről megbizonyosodjanak, a kutatók 318 kolorektális, azaz vastag- és végbéldaganattal diagnosztizált beteget, valamint 624 egészséges embert vizsgáltak. Mind a 942 résztvevőnél még a rák kialakulása előtt vérvizsgálatot végeztek, azon belül is a 25 hydroxyvitamin-D szintjére voltak kíváncsiak, mely a D-vitamin képződéséért felelős. A kutatás végeztével megfigyelték, hogy azoknál a pacienseknél, akiknél nagyobb szintet mértek, kisebb eséllyel alakult ki vég- illetve vastagbél tumor.

Az eredmények alapján tehát kijelenthetjük, hogy a
gabfe, 2015. március 02. hétfő, 18:26
Életmentő lehet a genetikai teszt az örökletes vastagbélrákban szenvedőknél
A Lynch-szindróma néven ismert betegség által érintett családokban halmozottan fordulnak elő kolorektális daganatok (vastag- és végbélbélrák), emellett gyakori a gyomorrák, a nőknél a méhtest- és a petefészek-tumorok. Az ok valamely DNS-hibajavító gén mutációjában keresendő. Az 50 évnél fiatalabb vastagbélrákos betegek esetében minden tizenkettedik páciens szenved Lynch-szindrómában. Megelőzés hiányában a mutáns gének hordozóinak harmadánál 70 éves korukra kifejlődhet a betegség - olvasható a BBC hírei között.

Némely brit kórházban már bevezették a Lynch-szindrómában szenvedők genetikai tesztelését. A vizsgálat azonban, mint az Exeteri Egyetem és a Cardiffi Egyetem kutatói hangsúlyozzák, nem terjedt el általánosan a szigetországban, holott Európa több országában az eljárás szerepel az általánosan elfogadott ellátási protokollban. Célszerű szűrni a Lynch-szindrómában szenvedők családtagjait is, akiknek akár 50 százaléka is hordozhatja a hibás gént.

Deborah Alsina, a kolorektális daganatos
velemenyezd, 2014. október 01. szerda, 16:54
A kemoterápiánál tízszer hatékonyabb módszert találtak
A kemoterápiánál tízszer hatékonyabb módszert találtak
Életmentő beavatkozás lehet a májátültetés

Partner: HáziPatika.com

Életmentő megoldás lehet a transzplantáció azoknak a vastagbélrákban szenvedő betegeknek, akiknek a tumorja átterjedt a májára is. Ez a módszer a kemoterápiánál tízszer hatékonyabb lehet egy friss kutatás szerint.

Címkék: kolorektális rák, májátültetés, áttétes rákbeteg, rákbeteg
A májmetasztázissal, azaz áttétes májtumorral küzdő kolorektális rákbetegek (vastag- és végbéldaganatokról van szó) közül tízből hat túlélte a betegséget, ha szervátültetést alkalmaztak nála. Ez tízszerese a hasonló diagnózis esetén használt kemoterápiás kezelés hatékonyságának - írja a Science Nordic tudományos weboldal.

A módszert az Oslói Egyetemi Klinika transzplantációs sebésze, Aksel Foss alkalmazta. 2004-ben gondolt erre, miután látta, hogy milyen rossz kilátásaik vannak a májáttéttel küszködő vastag- és végbélrákos betegeknek. Öt évvel a diagnózis után
horvathnemagdi, 2014. május 28. szerda, 17:09
Képek, videók
Daganatok-fizikaja-rak os-
anci-ani
2013. július 23. kedd, 23:04
wilson audio research.jpg
hitecheng
2007. szeptember 12. szerda, 13:42
kutatóintezet
csirkepogo
2007. március 19. hétfő, 15:12
WendyP-Designs-Delicio us-
zskadi
2016. február 09. kedd, 16:37
Wendy és Marc
sanci81
2015. május 20. szerda, 17:21
Goldie / Wendy and Nancy
vinnie
2012. december 08. szombat, 23:53
Wendy Salin - Wave Dancer
szalai0913
2010. március 07. vasárnap, 19:04
1-gargoyle-wendy-frosh ay.
gizellalapu
2009. szeptember 02. szerda, 00:02
wendy.gif
eviant
2009. január 22. csütörtök, 10:23
wendy.jpg
viktoria02
2008. november 12. szerda, 22:27
wendy800.jpg
konoksag
2008. október 20. hétfő, 00:05
HM19Wendy.jpg
csipike1
2008. április 15. kedd, 22:24
wendy.gif
takacsandrea3
2008. április 11. péntek, 21:06
wendy71115.jpg
charlotteani
2007. december 01. szombat, 02:26
15o_ikon_wendyi12.jpg
daybreak
2007. október 15. hétfő, 16:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.