Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 14:58 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Érdekesség
A lőcsei fehér asszony

Korponay Jánosné, született: Garamszegi Géczy Julianna neve nem mond sokat az átlag magyarnak, de ha azt mondom: lőcsei fehér asszony, akkor már sokan felkapják a fejüket, különösen azok, akik szeretik a történelmet és szeretnek olvasni. Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony című regénye közismert történet a magyar szépirodalomban.

Garamszegi Géczy Julianna 1680-ban látta meg a napvilágot Osgyánban Garamszegi Géczy Zsigmond és Bakos Judit leányaként. Később Korponay János felesége lett, akitől egy fia született.

Miután kitört a Rákóczi-szabadságharc, faramuci helyzetbe került, tekintve, hogy apja kuruc ezredes lett, míg férje eleinte császárpárti volt. Később átpártolt a kurucok oldalára.

1709-1710 fordulóján Julianna a császáriak által ostromolt Lőcsére került, s ott Andrássy István kuruc generális szeretője lett. Juliannát később azzal vádolták meg, hogy elárulta a várost, mert a császári csapatokat beengedte Lőcsére. Valójában azonban üzeneteket és leveleket közvetített a császári csapatokhoz, melynek következtében szabályszerű kapituláció történt. Ettől kezdve rásütötték a vádat, hogy áruló, bár mindezen vád sosem bizonyosodott be.

A szatmári béke megkötése után Korponayné kérelmekkel ostromolta az udvart, hogy visszakaphassák földjeiket és egyre jobb viszonyba is került több császár közeli főnemessel. Az asszony ezután ismét két tűz közé került, birtokába kerültek ugyanis olyan levelek, amelyeket a felkelés korábbi szereplői írtak egymásnak azért, hogy felélesszék a szabadságharcot. Kérdés, hogy miért adták át ezeket a leveleket Korponaynénak, akinek Lőcse elvesztésében való szerepe köztudomású volt. Talán jobban bíztak abban, hogy egy nőnél nem keresnek ilyen terhelő bizonyítékokat? Mindenesetre Korponayné megkereste Pálffy János császári főparancsnokot ezekkel, aki fel is jegyezte az összeesküvők neveit, de a leveleket kérésre sem kapta meg.

Ezután terjedt el a hír 1712-ben arról, hogy Rákóczi hazatér és kegyelmet kap, ez nagyon megijesztette az asszonyt, hiszen komoly bajba került volna, ha újabb árulása kiderül. Ezért inkább visszatáncolt a Rákóczi-pártiakhoz, húzta az időt, a levelek jó részét elégette és nem akarta átadni. Ráadásul apja is belefolyt a szervezkedésbe, mivel az ő házát jelölték meg találkozási pontnak, így az asszony időhúzása apja védelmében is történhetett.

A "lőcsei fehér asszony" köré ezután számos legenda épült, kiemelve Andrássyhoz fűződő szerelmi viszonyát, a vár feladását és a kettős ügynöki szerepet, amit sikertelenül próbált állandó helyezkedéssel a maga javára fordítani.


kirscha, 2018. december 11. kedd, 21:20
Címkék: Korponay Jánosné, Garamszegi Géczy Julianna, Jókai Mór, Osgyánban Garamszegi Géczy Zsigmond, Bakos Judit, Később Korponay János,
Kommentek
A fény győzelmének ünnepe...
Szent Iván éj - A fény győzelmének ünnepe...
Népszokások és érdekességek:

A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.
Bod Péter a ,,Históriára utat mutató magyar lecsicon"-ban részletesen leír három ilyen népszokást, amelyet ezen a napon szokás cselekedni.
A Szent Iván éjszakához kapcsolódó leghíresebb alkotás a Szentivánéji álom című vígjáték, amelyet 1595-ben William Shakespeare írt. A művet 1863-ban Arany János fordította magyarra.
liliana01, 2020. június 23. kedd, 23:29
Megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok Akárki című előadásának próbafolyamata
A készülő produkció az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ. A darab érdekessége, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok előképének számító, salzburgi dóm előtti játékok műsorában minden évben ezt a produkciót állítják színre, így a fesztivál mintegy 90 éves "adósságát" törleszti - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A címszereplő, Akárki egy élete végéhez érkező ember, akinek ideje számadást készítenie eddigi életéről. Hogy a mennybe jusson, végső elkeseredésében bármit képes megtenni. A közleményben idézik Bodolay Géza rendezőt, aki szerint a főszereplő "neve" is jól mutatja, hogy személye lényegtelen: Akárki mi magunk vagyunk, minden ember. A darabban a legkülönbözőbb emberi tulajdonságok, erények és bűnök nyernek megszemélyesítést - ám végül kiderül: egyikük sem megfelelő társa az embernek a túlvilágra.

Mint írják, a humortól sem mentes előadásban a főszerepekben két Kossuth-díjas művész látható: a címszereplőt Zsótér Sándor, míg a Halál és a Bölcs szerepét Hegedűs D.
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 22:04
Idén online rendezik meg a Múzeumok éjszakáját
közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az idei online rendezvény fő eleme a muzej.hu oldalon található kvízjáték, amelyben a múzeumok szerelmesei játékos formában tehetnek virtuális sétát hazai közgyűjteményeinkben. A résztvevők minél több helyes választ adnak a tizenöt kérdéses kvízjátékban, annál nagyobb eséllyel pályázhatnak az értékes nyeremények egyikére.

A múzeumok éjszakája Facebook-oldalán már a hétvégét megelőző napokban elérhetőek lesznek a magyar múzeumok lenyűgöző kincseit, érdekességeit bemutató kisfilmek, kulisszatitkokat eláruló posztok, valamint a múzeumok egyénileg szervezett programjait népszerűsítő bejegyzések. Szintén a június 27-i kvízt megelőzően indult el a programsorozat hivatalos Facebook-oldalán az a nyereményjáték, amelybe mindenki az elmúlt évek valamelyik Múzeumok éjszakáján készült helyszíni fotójával vehet részt.

A kvíz-, illetve a fotókomment-játék nyertesei múzeumi belépőkkel, értékes élménycsomaggal, sporttörténeti relikviával gazdagodhatnak.

A közlemény
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 21:53
Az év legrövidebb éjszakája
Az év legrövidebb éjszakája vár ránk szombaton: itt a nyári napforduló. A naphoz sokféle csillagászati érdekesség és hagyományos népszokás kapcsolódik. De vajon miért esik idén 20-ára, amikor tavaly 21-én volt? És miért Szent Iván éjjelét tartják a legrövidebbnek, ha arra csak napokkal később kerül sor?

Amióta az emberiség figyeli a csillagokat és a nap járását, azóta ismerjük a csillagászati év két sarokpontját, a nyári és a téli napfordulókat. Ilyenkor változik a napszakok hosszabbodásának a trendje: míg karácsony után egyre több időt tölthetünk világosban, június végétől rendre egy kicsivel később kel, és korábban nyugszik le a nap. De mi az oka, hogy évente más napra eshet a napforduló?A naptári és a csillagászati év különbsége- A hétköznapi életben használt naptári év alapesetben pontosan 365 napig tart. A csillagászati év - vagyis az az idő, ami alatt a Föld egyszer megkerüli a Napot - ennél valamivel hosszabb, 365 nap és körülbelül 6 óra. A különbséget négyévente a szökőnapok
foldinefehereva, 2020. június 20. szombat, 19:42
Nyilt levél a TVN részére 6
TÖRÖLVE
2010.06.29: Egy csokornyi inyencfalat TÖRÖLVE
2010.06.29: Néhány világmegváltó mondás TÖRÖLVE
2010.06.29: Arany igazságok TÖRÖLVE
2010.06.29: Gondolatok... TÖRÖLVE
2010.06.29: Gondolatok... - ADY-TÓL ROWLENG-IG TÖRÖLVE
2010.07.22: Nők - férfiak ELTÜNT
2010.07.22: Nők ELTÜNT
2010.07.22: Ahogy idősödöm.. TÖRÖLVE
2010.07.22: Idézetek szeretetről... ELTÜNT!
2010.07.24: Férfi szabályok TÖRÖLVE
2010.07.24: Érdekességek Törölve
2010.08.14: Idézetek a szerelemről I. ELTÜNT
2010.08.21: Idézetek Churchill ELTÜNT
2010.08.30: Nemes Gondolatok TÖRÖLVE

2010.12.27: ...kicsit másképp TÖRÖLVE
2011.02.22: Korondi templomkert felirat TÖRÖLVE
2011.03.03: Szólások TÖRÖLVE
2011.03.06: Nőkről szóló idézetek ELTÜNT
2011.03.19: Férfiak - Nők TÖRÖLVE
2011.06.22: Kedvenc idézetek Törölve
2011.10.23: Megfontolandó
menusgabor, 2020. június 19. péntek, 22:30
Deák Ernő, a megunhatatlan
Még május 31-én írtam Deák Ernő Útkeresés a jövőbe c. 908 oldalas gyűjteményes kötetéről, mely munkássága során, az elmúlt fél évszázad ( vagy több) alatt megírt, megjelent, elhangzott, tanulmányait, értekezéseit, értékeléseit tartalmazza. A vaskos könyvet a Mosonvármegye Kiadó, 2019-ben adta ki. A könyv megunhatatlan. Pontosabban, Deák Ernő, a megunhatatlan, hisz az Ő munkái ezek. Nézzük a fő fejezeteket az Előszó és a Magyarságunk európai szembesítése tanulmány vázlat után

I. Magyarok Ausztriában: megfigyelések, mérlegelések
II. Történelmi útbaigazítás
III. Extra Hungariam
IV. Arccal Magyarország felé
V. Az irodalom köréből

Jelenleg az első fejezetből Az 1956-os menekülthullám Ausztriában, a Magyar középiskolák, egyetemisták, főiskolások Ausztriában valamint az Önazonosság és fennmaradás - Az 1956-ban létesített középiskolák öröksége - Néhány felmérési adat . c. tanulmányokat olvasom. A munkák tartalmi érdekessége,egyedisége, újdonsága mellett remek
azenujsagom, 2020. június 12. péntek, 07:02
Szabadtéri előadással nyit csütörtökön a szombathelyi Weöres Sándor Színház
Az iráni szerző 54 országban már sikerrel bemutatott színpadi játékának érdekessége, hogy a darabnak nincs se próbája, se díszlete, nincs jelmeze, de még rendezője sem, sőt annak szövegét a színész is csak a színpadon ismerheti meg, az előadás pedig a közönség aktív bevonásával alakul ki megismételhetetlenül - mondta Németh Károly, a színház produkciós menedzsere.

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója a következő évad terveit ismertetve úgy fogalmazott: sok függ attól, hogy június 16-án hogyan határoz majd az Országgyűlés a koronavírus-járvány elleni védekezésről: mikortól és milyen körülmények között engedik, hogy a közönség visszatérjen a színházakba.

Hozzátette: ő az óvatosság híve, noha nagyon szeretnének már színpadon állni, pótolni az elmaradt előadásokat és időben megkezdeni a következő évad tervezett programját.

A 2020-2021-es évadra tervezett bérletes előadásokról szólva elmondta: októberben mutatják be Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 14:05
Kylian Mbappé a világ legértékesebb labdarúgója
A 21 éves játékos a Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) közleménye szerint 259,2 millió eurót ér, míg a második helyen Raheem Sterling, a Manchester City angol válogatott támadója áll 194,7 millió euróval. A harmadik Jadon Sancho, a Borussia Dortmund fiatal futballistája, akiért jelenleg is sorban állnak a nagy klubok, értéke pedig 179,1 millió euró.

Érdekesség, hogy a Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpool három játékost ad az első tízbe, a védő Trent-Alexander Arnold a negyedik, két támadó, Mohamed Szalah és Sadio Mané pedig a hatodik és hetedik helyet foglalja el.

A hatszoros aranylabdás, 32 éves Lionel Messi a 22., míg a 35 esztendős, ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo a 61. a listán.
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 20:13
Képek, videók
41_erdekesseg_a_husvet rol
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:31
Érdekesség
sanci81
2018. április 06. péntek, 16:58
Érdekességek a csakrákról
sanci81
2016. augusztus 19. péntek, 19:02
érdekesség a kertből3.jpg
borigit
2016. február 24. szerda, 10:05
érdekességek 9.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 8.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 7.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 69.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 68.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 67.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
korpona325.jpg
brozsika
2008. szeptember 08. hétfő, 13:26
korpona051.jpg
brozsika
2008. augusztus 06. szerda, 22:06
korpona város erődités.jp
solanum
2006. május 28. vasárnap, 15:46
korpona tarisznya vár.jpg
solanum
2006. május 28. vasárnap, 15:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.