Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 09:14 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mateusz Morawiecki köszönetet mondott a londoni merénylőt megakadályozó lengyel férfinak
A London hídon pénteken két embert megölő és hármat megsebesítő 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték. Korábban járókelők halált megvető bátorsággal a földre teperték a merénylőt,egyikük poroltóval, a másik - akit a brit média Lukasz keresztnevű lengyel szakácsként emleget - pedig egy csaknem kétméteres narválagyarral rontott neki a robbanómellény-utánzatot viselő merénylőnek.

A lengyel férfi teljes nevét a média - feltehetőleg biztonsági okokból - nem közölte, tette azonban széleskörű visszhangot váltott ki a lengyel sajtóban és az internetfelhasználók között.Idézik az egyik szemtanút is, aki szerint a merénylő megvágta Lukasz kezét, komoly sérülést viszont nem okozott neki.

A tettet Mateusz Morawiecki kormányfő is felidézteTwitter-bejegyzésében, és megírta: "Lukasz úr, az Ön magatartása különleges köszönetet és tiszteletet érdemel! Lengyelország büszke Önre".

Az egyik lengyel kormánykoalíciós kispárt szóvivője, Jan Kanthakbejelentette: az igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro a hős férfi számára állami kitüntetés adományozását kezdeményezi a lengyel államfőnél.

Andrzej Duda elnök kabinetfőnök-helyettese, Pawel Mucha miniszter vasárnap a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban "büszkeséget keltő hőstettnek" nevezte a lengyel férfi cselekedetét. Kiemelte: határozott reakcióról volt szó, a férfi hozzájárult más emberéletek megmentéséhez, miközben nem lehetett biztos, hogy ő maga túléli az akciót.

Amennyiben az államfőhöz benyújtják a férfi kitüntetésére vonatkozó indítványt, Andrzej Duda minden bizonnyal fontolóra veszi - reagált Kanthak bejelentésére a lengyel államfői hivatal minisztere.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 17:03
Címkék: Mateusz Morawiecki, Usman Khant, Zbigniew Ziobro, Andrzej Duda, Pawel Mucha, Polsat News,
Kommentek
Lengyelország aláírta a szerződést az F-35-ös amerikai vadászgépek beszerzéséről
A Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter által jegyzett szerződést az Egyesült Államok amerikai nagykövete vette át. A gép bemutatásával összekapcsolt ceremónián jelen volt Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő is.

Beszédében Andrzej Duda kiemelte az ügylet jelentőségét a lengyel és a közép-európai biztonság szempontjából. Rámutatott: ez az egyik legnagyobb beszerzés a lengyel hadsereg történetében.

Az F-35-ösök leendő szerepét a NATO keleti szárnyának védelmében hangsúlyozta felszólalásában Mateusz Morawiecki is.

A Lockheed Martin cég által gyártott csúcstechnológiájú, többfunkciós vadászbombázók eladását tavaly szeptemberben hagyta jóvá az amerikai kongresszus, 6,5 milliárd dollár értékű maximális lehetséges árban. A végleges ár ehhez képest 4,6 milliárd dollárra csökkent. Lengyelország a tárgyalások során lemondott az úgynevezett offset-előnyökről, amelyek révén - Varsó szerint túl magas áron - korszerű technológiákhoz is hozzájutott volna.

Lengyelország
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:47
A lengyel alkotmánybíróság felfüggesztette az új bírák legitimitását kétségbe vonó legfelsőbb bírósági határoza
múlt csütörtökön. A dokumentum szabálytalannak minősített minden olyan jövőbeni pert, amelyben PiS-kormányzat idején kinevezett bírák ítélkeznek. A határozatot azzal indokolták, hogy a bírójelölteket az államfői kinevezést megelőzően véleményező országos igazságügyi tanács (KRS) nem független, mert ennek bírótagjait az igazságügyi reform nyomán a parlament választja meg, nem pedig - mint korábban - bírói szervezetek.

A legfelsőbb bírósági határozat sürgős megvizsgálását múlt pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök indítványozta az alkotmánybíróságnál, úgy érvelve, hogy a dokumentum "óriási, példátlan mértékű káoszt okoz" a lengyel igazságügyben. A határozat hatására ugyanis több esetben döntöttek az új bírák részvételével tartandó bírósági tárgyalás elnapolásáról, amíg a helyzet nem tisztázódik.

A határozat felfüggesztése az alkotmánybíróság szerint azt eredményezi, hogy az új bírák továbbra is legális és érvényes ítéleteket hozhatnak.

A lengyel igazságügyi reform miatt az Európai
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 18:31
Holokauszt-emléknap - Merkel: szembe kell szállni az intoleranciával és a gyűlölettel
rasszizmussal, az antiszemitizmussal és a csoportokra vonatkoztatott emberellenességgel, és gondoskodniuk kell arról, hogy "minden ember biztonságban és otthon érezhesse magát Németországban és Európában".

Különösen fontos a fiatalok "érzékenyítése", ezért az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulójára rendezett hangverseny bevételét az Auschwitz-Birkenau Alapítványnak ajánlják fel, ifjúsági projektek finanszírozására - mondta.

A díszvendég lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki hangsúlyozta, hogy a holokauszt emlékezetének megőrzése azt a kötelezettséget jelenti, hogy a történteket a tényekhez hű módon át kell adni az utókornak.

Ezért a holokauszt történetét nem szabad "átírni" és napi, múló politikai célokra felhasználni - húzta alá a lengyel miniszterelnök.

Hozzátette, hogy a náci mellett a kommunista totalitárius diktatúra áldozatai, Auschwitz mellett a Gulág emlékezetét is meg kell őrizni.

Az operaház világhírű szimfonikus zenekara, a Staatskapelle Berlin
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 21:12
Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosítás miatt
nagyon aggódik a lengyel jogállamiság helyzete miatt. Többször jeleztük már aggodalmunkat, és azon a véleményen vagyunk, hogy sürgősen konstruktív párbeszédet kell kezdeni az ügyben. Nem habozunk, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket" - mondta Christian Wigand illetékes szóvivő a bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő hozzátette, hogy erősen megingott a bizalom a lengyel alkotmánybíróságban, amely a bizottság szerint már nem képes a "hatékony alkotmányos ítélkezésre".

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul annak a határozatnak a sürgős vizsgálatáért, amelyben előző este a legfelsőbb bíróság kétségbe vonta a Jog és Igazságosság párt - 2015 ősze óta tartó - kormányzása idején kinevezett bírák legitimitását.

A legfelsőbb bírósági határozatot röviddel azelőtt adták ki csütörtökön, hogy a lengyel parlament alsóháza ismét megszavazta az új bírák legitimitását védő törvénymódosításokat, amelyeket az ellenzéki többségű felsőház a
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 18:11
Mateusz Morawiecki az alkotmánybíróságtól kéri az új bírák státuszát kétségbe vonó legfelsőbb bírósági döntés v
Piotr Müller sajtótájékoztatóján elmondta: Morawiecki arra reagál, hogy a legfelsőbb bírósági határozat "óriási, példátlan mértékű káoszt okoz".

A szóvivő szerint a bírák kinevezését szabályozó törvények hatályon kívül helyezése kizárólag az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik, a legfelsőbb bíróság ebben nem illetékes. Az utóbbi szerv abban sem illetékes, hogy megállapítsa, ki számít bírónak, és ki nem, ez az alaptörvény szerint az államfőre tartozik - szögezte le Müller.

A legfelsőbb bíróság hatvan, az előző kormányok idején kinevezett tagja csütörtökön - annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság előző nap az ülésüket felfüggesztette - határozatot adott ki, mellyel szabálytalannak minősített minden olyan jövőbeni pert, amelyben a 2015 óta hivatalban lévő PiS-kormányzat idején kinevezett bírók ítélkeznek.

A legfelsőbb bírósági határozat megerősítette egyes kamaráinak korábbi döntéseit, amelyek kétségbe vonták a jelenlegi országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) függetlenségét, és
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 11:52
Varsó felszólította Putyint, hogy ne használja a jeruzsálemi Holokauszt Világfórumot politikai játszmákra
zsidó állampolgára a holokauszt áldozata lett, a megszállt Lengyelország területén a németek végrehajtották az európai zsidók holokausztját, a zsidómentő lengyelek pedig a legnagyobb csoportot képezik a Jad Vashem által a Világ Igaza címmel kitüntetettek közül - hangsúlyozta Szynkowski vel Sek, közölve, hogy adott helyzetben Varsót a jeruzsálemi megemlékezésen Lengyelország izraeli nagykövete képviseli.

Putyin kijelentései kapcsán kedden a Politico hírportálon terjedelmes írást közölt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, szorgalmazva: Európának szembe kell szegülnie a 20. századi történelemhamisítással. A második világháború igaz megítélése szerves része az egyesült Európa örökségének, de Oroszország újból azzal próbálkozik, hogy felszabadítónak tüntesse fel a Szovjetuniót, amely "megkönnyítette a náci rezsim feladatát, és maga is egy sor bűntettet követett el" - írja Morawiecki.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberi nyilatkozatában egyformán a háború kirobbantójaként kezelte a náci
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 14:52
V4 - Babis: a V4 és Ausztria közösen többet tudnak elérni, mint külön-külön
működését és az Európai Unió klíma- és energiapolitikáját, a kitűzött célok elérhetőségét, valamint a migrációs problémák megoldásának lehetőségeit.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint nyilvánvaló, hogy bizonyos feszültség alakult ki az EU keleti és nyugati tagállamai között, s Ausztria harcolni akar ez ellen.

"Olyan Európában szeretnénk élni, amely sokszínű, de ugyanakkor a fő célok tekintetében egységes" - mondta Kurz újságíróknak a találkozó utáni sajtóértekezleten.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nagyon fontosnak minősítette a gazdasági kérdéseket, az Európai Unió versenyképességének a növelését és az illegális migráció megfékezését.

"Ezek rendkívül fontos, európai súlyú ügyek" - szögezte le Morawiecki.

A cseh miniszterelnök szerint a migrációs problémát "rendszerszinten kell megoldani", és a tagállamoknak egyedül kell eldönteniük, "kit fogadunk be, és kit nem". Hasonlóan fogalmazott Peter Pellegrini szlovák kormányfő is. "A migráció kérdésében a visegrádi országok
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 15:51
Visegrádi kormányfői csúcstalálkozó kezdődött Prágában
Andrej Babis cseh miniszterelnök a tanácskozásnak helyet adó, felújított cseh Nemzeti Múzeumban fogadta vendégeit.

A vendéglátó cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő először közösen tárgyalnak, majd csatlakozik hozzájuk Sebastian Kurz osztrák kancellár is.

A cseh kormányhivatal közlése szerint a tárgyalások központi témáját az Európai Unió klíma- és energiapolitikája képezi, amelyet eltérően ítélnek meg a V4-ek és Ausztria. Harmadik fontos témakörként az illegális migráció lesz napirenden.

"Véleményem szerint és számomra a migráció lesz a fő téma. Felállt ugyanis az új Európai Bizottság, és néhány tagállam ismét újabb ötletekkel állt elő a migráció terén. Mi határozottan ellenezzük az illegális migrációt. Európa nem tanult a múltból, továbbra is a kvótákkal foglalkozik, s ezt mi elutasítjuk" - mondta Andrej Babis a CTK hírügynökségnek nyilatkozva. A migrációs probléma megoldását az új osztrák kabinet is kiemelten kívánja
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 10:11
Képek, videók
Mateus Palace1.jpg
ametiszt54
2012. szeptember 22. szombat, 15:57
mateus_palota_portugal .gi
gigi55
2011. február 21. hétfő, 19:43
merénylő1124.png
maroka
2018. november 24. szombat, 14:55
Az öngyilkos merénylő, és
cyrano
2017. március 07. kedd, 17:36
A merénylő.jpg
vojtiera
2012. július 14. szombat, 13:50
önkéntes merénylő.jpg
agica2004
2012. január 14. szombat, 15:12
a kis merénylő
eva6
2009. február 11. szerda, 16:55
ira női merénylő
kasztl11
2007. május 23. szerda, 10:32
bombazo-es-a-rendorok. jpg
menusgabor
2017. március 10. péntek, 22:47
rendőrök-és-a-gyorshaj tó-
menusgabor
2017. március 10. péntek, 22:46
rendőrök.jpg
sz719eszter
2016. június 26. vasárnap, 05:11
rendőrök 8.JPG
feviroza
2015. május 07. csütörtök, 19:13
rendőrök 7.JPG
feviroza
2015. május 07. csütörtök, 19:13
rendőrök 6.JPG
feviroza
2015. május 07. csütörtök, 19:13
rendőrök 58.JPG
feviroza
2015. május 07. csütörtök, 19:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.