Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 14:08 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Erkel: Bánk bánThan Mór, Barabás Miklós és több nagyszerű festőművész munkásságával egy időben Erkel Ferenc pl a Bánk bán történelmi operáját alkotta.

opera 3 felvonásban
Eredeti cím:Bánk bán
Keletkezés éve:kb. 1850
Ősbemutató időpontja:1861-03-09
Ősbemutató helye:Nemzeti Színház, Budapest

II. Endre a 18. Árpád-házi magyar király volt, 1205 és 1235 között. Az Endre az András névváltozata, királyunk így II. András néven van jegyezve. Első felesége Gertrud volt, VI. Bertold, meráni herceg lánya, akit magyar nemesek gyilkoltak meg 28 éves korában, 1213 őszén. Három fiuk és két lányuk volt, egyikük Szent Erzsébet, Gertrud nővére pedig Szent Hedvig. A királyné merániai rokonainak egész vármegyéket adományozott, ez okozta a fölháborodást és az ellenszenvet iránta. András területeket hódított, keresztes hadjáratot is vezetett, majdnem bevette Jeruzsálemet is. András és Gertrud a valóságban nem nyomorgatták úgy az országot, ahogyan a drámában és az operában van, inkább a királyi hatalmat ásták alá a birtokadományozásokkal. 1222-ben a nemesség kikényszerített Andrásnál egy királyi dekrétumot, az Aranybullát, melyben az uralkodó helyreállította és kibővítette Szent István alkotmányát, mely a XIX. század közepéig érvényben volt. Ebben többek közt azt is rögzítette, hogy nem lehet örökbe ajándékozni birtokot külföldieknek.
Katona József 24 évesen írta meg a Bánk bán első verzióját egy irodalmi pályázatra, ahol nem lelt visszhangra. Négy évvel később készült el a színdarab végleges változata. Az író életében a cenzúra nem engedte játszani a darabot, Katona pedig lemondott az írásról és jogászként dolgozott 39 éves korában bekövetkezett haláláig. A Bánk bánt 1833-tól kezdték különböző színházak műsorukra tűzni - eleinte ritkábban, majd a század közepére egyre méltóbb figyelmet kapott.
Amikor Erkel Ferenc következő operája írásához keresett librettót, Egressy Gábor színész ötlete lehetett, hogy testvére, Egressy Béni szövegkönyvére készüljön a következő történelmi témájú Erkel-opera, mivel a sikeres Hunyadi László librettóját is ő írta. Az opera lassan állt össze, mert a szabadságharctól a cenzúrán át a művészeket akadályozó politikai légkörig sok minden hátráltatta a színpadra állítást. Csak 1861-ben került sor a bemutatóra. A továbbiakban mind zeneileg, mind szövegileg és dramaturgiailag át lett dolgozva a mű a könnyebb előadhatóság miatt - majd az eredeti partitúra rekonstrukciójának igénye is megjelent. Jelenleg nem alapértelmezett színházi gyakorlat, hogy az eredeti verziót játsszák.
Játékidő: eredeti változat esetén kb 3 óra, átdolgozott változat esetén kb 2 és ¼ óra.
Történik 1213-ban, a visegrádi palotában és a Tiszánál. Bővebben a műről: (katt a Link szóra) Link

Komplett mű: Link

Simándy József - Bánk áriája - Erkel: Bánk Bán Link

Ugyanez Placido Domingotol: Link


tunkiss, 2017. július 09. vasárnap, 20:39
Címkék: Than Mór, Barabás Miklós, Erkel Ferenc, Nemzeti Színház, Szent Erzsébet, Szent Hedvig,
Kommentek
Nyolcvan éve nem került árverésre Petőfi dedikációjával ellátott kötet
"Harminc éve dolgozom a szakmában, de pályafutásom során Petőfi-dedikációval még nem találkoztam, ilyen ritkaság legutóbb 1939-ben szerepelt magyarországi árverésén " - hangsúlyozta Bálinger Béla, a Központi Antikvárium boltjának vezetője az MTI-nek.

1848-ban jelent meg a költő összes költeményét tartalmazó kétkötetes könyv, amelynek első kötetét Pákh Albertnek dedikálta a költő a következő szavakkal: Pákh Albertnek őszinte barátja, Petőfi Sándor. A 26 millió forinttól kínált ritkaság egy magángyűjteményből került elő.

Bálinger Béla kifejtette: Pákh Albert közeli barátságot ápolt Petőfivel, és amellett, hogy ügyvédként dolgozott, jelentős irodalomszervező tevékenységet is végzett. Írói vénával rendelkezett, több folyóirat szerkesztésében és alapításában vett részt, ő hozta létre a Vasárnapi Újságot.

"Nincs tudomásom arról, hogy magángyűjteményben őriznének még a köz előtt ismert Petőfi-dedikációt, így csak lappangó dolgok kerülhetnek elő" - hangsúlyozta Bálinger Béla, hozzátéve:
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:19
Megnyílt a budapesti nemzetközi bélyegkiállítás
Napjainkban sokan gondolják, hogy leáldozóban van a bélyeggyűjtés világa. Azonban a felhasznált bélyegeknek csak a száma csökken, a minősége nem - mondta a kiállítást megnyitó Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Hozzátette: mindig lesznek új bélyegek, még akkor is, ha már nem kell majd postai borítékra ragasztani őket.

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) által szervezett bélyegmustrára 12 országból érkeztek kiállítók.

A megnyitón adták át a 2018-as év legszebb bélyegének járó címet. Az elismerést a Kastélyok Magyarországon alkalmi bélyeg nyerte, amelynek alkotója Domi Eszter grafikus, kivitelezője a ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. volt.

Az ünnepélyes megnyitón bocsátották forgalomba a 92. bélyegnapi kétcímletű bélyegsorozatot és bélyegblokkot a hozzájuk tartozó alkalmi borítékkal együtt. Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte: a bélyegek az 1948/49-es szabadságharc kiemelkedő személyiségeinek és vértanúinak állítanak emléket.

A
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 17:32
A 195 éve született Muraközy János festőművészre emlékeznek Kecskeméten
otthonának berendezési tárgyai is láthatók a kiállítótérben.

Az igazgató kiemelte: önarcképei, valamint a magyar kultúra és közélet ismert alakjainak portréi a 19. századi magyar festészet hangulatos-hatásos darabjai. Tájábrázolásban követi a romantika festői módozatait. A Gerillakapitány búcsúja című műve és annak vázlatai pedig egészen kiemelkedő művek - tette hozzá.

A Ráday Múzeum kiállításán szerepel az a Muraközy Jánost lóháton, gerillakapitányként ábrázoló kép is, melyet három festőbarátja: Than Mór, Lotz Károly és Markó András festett róla, de látható Jókai Mór Muraközyről festett arcképe is.

Mint mondta: arra törekedtek, hogy megteremtsék a lehetőségét a "felfedezett-elfeledett-ismét felfedezett" festői pálya minél teljesebb megismerésének. Muraközy János műveinek bemutatása Kecskeméten azért is indokolt és jelentőséggel bíró, mivel a 19. századból, annak első feléből a város nem bővelkedik művészettörténeti jelentőségű emlékanyaggal.

A festészeti kiállítást olyan tárgyi
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 11:31
ooOoo
sounds.

Eurodance often carries a positive, upbeat attitude; the lyrics usually involve issues of love and peace, dancing and partying, or expressing and overcoming difficult emotions. The early to mid-1990s Eurodance vocals were frequently done by a solo vocalist or a mixed rapper-vocalist duet. Sometimes non-rap vocals are used. Almost all Eurodance emphasizes percussion and rhythm. The tempo is typically around 140 beats per minute, but may vary from 110 to 150.

Hardcore is typically faster than hardstyle, ranging from 160 - 200+ BPM. Hardcore songs usually have less distorted and more compressed kicks than hardstyle. Hardcore songs, such as Rock the House and The Pressure, have been mislabeled as Hard Dance when in reality they are actually hardcore.

The color associated with this genre for Monstercat is green. It is important to note that the following sub genres are classified as Hard Dance under Monstercat, for labeling purposes. These
eposz, 2019. január 29. kedd, 08:58
Május 21. – A MAGYAR HONVÉDELEM NAPJA
MÁJUS 21. - A MAGYAR HONVÉDELEM NAPJA


A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik A MAGYAR HONVÉDELEM NAPJÁ-t.

1992-től minden év május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, mely napon Buda várának 1849-es visszavételéről emlékeznek meg. A várnegyed déli részén található Dísz téren emelték 1893-ban a Honvéd-szobrot a budai hősök emlékére. A szobor egy zászlót tartó, harcba rohanó fiatal katonát ábrázol, a talapzaton található
menusgabor, 2018. május 18. péntek, 22:00
1848. március 15.
1848. március 15.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve.
Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált.
Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig.
Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön.
Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.
(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.)


A magyar fősereg visszafoglalja a budai Várat a császáriaktól. Than Mór festménye.
taltos1, 2018. március 15. csütörtök, 00:12
Simicskó: bátorságával, hazaszeretetével példát mutatott Görgei Artúr
A koszorúzáson Simicskó István úgy fogalmazott: megmaradni magyarként, bármilyen viharos idők is vannak; ez volt Görgei Artúr, ez a Magyar Honvédség és minden magyar küldetése.

A honvédelmi miniszter azt mondta: az itt élő nemzetek, az európai népek küldetése és ereje elsősorban abban áll, hogy nem vesznek át mindent, ami a világban áramlik. Számos látható és láthatatlan veszély leselkedik az európai civilizációra és kultúrára. A miniszter szerint az Európai Unió feladata lenne, hogy tegyen ez ellen, "de azt látni, Brüsszel ezt nap mint nap megtagadja". Mindenközben Magyarország védi az országot, a magyar embereket, ezzel együtt pedig "az európai értékek, kultúra őrzője és vigyázója is egyben".

A honvédelmi miniszter kiemelte: ha a magyarság eltűnik a térképről, az óriási veszteséget jelent Európa, a világ számára is. Bármilyen látható vagy láthatatlan veszély fenyeget, más nemzeteknek is példát mutatva "meg kell védenünk magyarságunkat". Ehhez tenni, cselekedni kell, ahogy azt Görgeiék is
velemenyezd, 2018. január 30. kedd, 12:41
Megnyílt a 150 év című nemzeti bélyegkiállítás
született a 19. században. A 20. század végére félárva lett, és napjainkban a korszellem azon dolgozik, nehogy teljesen árván maradjon, ezért létfontosságú a bélyeggyűjtő emberek szeretete - tette hozzá a házelnök.

Kiemelte, hogy szakértők szerint a 150 év alatt több mint hétezer magyar bélyegcímlet látott napvilágot, és minőségük alapján a közízlés a világ legszebb bélyegeinek élvonalába helyezte a magyar bélyeget. Emlékeztetett arra, hogy az első magyar postabélyeget 1848-ban Kossuth Lajos rendelte meg Than Mór festőművésztől, majd az 1867-es kiegyezéssel függetlenné vált magyar posta segítségével megszülethettek a magyar bélyegek. A bélyeggyűjtő közösség át- és túlélte a 20. századot, a bélyeggyűjtés szenvedélye nem hunyt ki Magyarországon - hangsúlyozta Kövér László.

Dunai Péter, a MABÉOSZ elnöke elmondta: az évfordulóra azt a célt tűzték ki, hogy az elmúlt 150 évnek a bélyeggyűjtés szempontjából legjelentősebb termékeit kiállítsák. Felhívta a figyelmet az 1867-es bélyegkibocsátást feldolgozó
velemenyezd, 2017. november 03. péntek, 18:13
Képek, videók
than mór IV.Béla király m
lacipecsenye
2014. február 14. péntek, 10:52
Than Mór festményei -1.jp
farkas1945
2013. július 15. hétfő, 10:31
Than Mór ; Újoncozás.jpg
farkas1945
2013. július 15. hétfő, 10:31
Than Mór ; Imre elfogja l
farkas1945
2013. július 15. hétfő, 10:30
Than Mór ; Honvédtisztek
farkas1945
2013. július 15. hétfő, 10:30
Than Mór ; Az ónodi orszá
farkas1945
2013. július 15. hétfő, 10:29
Than Mór ; Attila lakomáj
farkas1945
2013. július 15. hétfő, 10:29
Than Mór képe
lovaszmarika
2011. december 20. kedd, 16:50
Than Mór:Széchenyi és Deá
csigamalac
2009. április 15. szerda, 13:09
Than Mór:Honvédtisztek tá
csigamalac
2009. április 15. szerda, 13:08
Than Mór:Az ónodi országg
csigamalac
2009. április 15. szerda, 13:07
Than Mór:Attila vacsorája
csigamalac
2009. április 15. szerda, 12:54
Barabás Miklós Önarckép
tunkiss
2016. április 09. szombat, 18:53
Barabas_Miklos__Count_ Ist
tunkiss
2016. április 09. szombat, 18:53
556934_Barabás Miklós A Z
ircsike36
2013. június 26. szerda, 19:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.