Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 20:06 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ellenzék: ki kell hirdetni a klímavészhelyzetet
Csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón ellenzéki politikusok arra reagáltak, hogy kedden a parlament tárgysorozatba vette a klímavészhelyzet kihirdetéséről, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó teendőkről szóló, ellenzéki javaslatokat.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke emlékeztetett, hogy frakciója május elején nyújtotta be a parlamentnek a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatot. A fenntartható fejlődés bizottságának elnöke azt mondta, ha a kormánytöbbség már akkor elfogadta volna az indítványt, akkor "nem kerültünk volna szégyenpadra" a madridi klíma-csúcstalálkozón.

Hozzátette, májusban azt is javasolták, hogy Magyarország kezdje el a klímatörvény, valamint a 2050-ig tartó dekarbonizációs útiterv kidolgozását.

Nunkovics Tibor, a Jobbik képviselője azt mondta, mindannyiukat meglepte, hogy a keddi szavazáson a kormánypárti képviselők támogatták a javaslatokat. Az azonban kérdés, hogy a kormánypártok valóban érdemi vitát akarnak folytatni a klímaváltozásról, vagy csak a nemzetközi partnereknek akarják mutatni, hogy fellépnek a klímaváltozás ellen - fogalmazott.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy lakosságarányosan számolva Kína után Magyarországon a legrosszabb a levegő. Hozzátette, a légszennyezettség miatt évente 13 ezer ember hal meg Magyarországon. Hangsúlyozta: az ellenzéknek egységes abban, hogy a kormánynak ki kell hirdetnie a klímavészhelyzetet.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, örömmel látják, hogy a Fidesz is megértette, a klímaváltozás ügyében az utolsó pillanatban vagyunk. Ha nem változtatunk, akkor nem lesz olyan jövő, amit meg lehetne élni - fogalmazott. Azzal érvelt: mivel a klímaváltozás elleni fellépés az élet szinte minden területét érinti, a döntéseket csak a legszélesebb társadalmi egyeztetés után lehet meghozni. Emiatt felszólította a kormányt, hogy indítson társadalmi vitát a klímastratégiáról, majd kezdje el az egyes ágazati klímastratégiák vitáit is.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt sürgette, hogy mondják ki: Magyarországot 2050-re klímasemlegessé kell tenni. Be kell zárni a Mátrai Erőművet, fel kell oldani a szélerőművekre kivetett "létesítési tilalmat", a napelemes rendszerek áfáját 27-ről öt százalékra kell csökkenteni és támogatni kell a lakossági energiatakarékossági beruházásokat - sorolta.

Nem szabad engedni, hogy az átalakulásnak a legszegényebbek és a középosztálybeliek legyenek a vesztesei, ezért igazságos átmenetre van szükség, hogy az átállás árát ne az emberek, hanem a nagyvállalatok, a környezetszennyezők fizessék meg - jelentette ki.

Tordai Bencét más témában kérdezték arról, hogy több kommentelő is bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert amiatt, mert a havazáskor sóval szórták az utakat. Azt felelte, a kiszórt síkosságmentesítő anyag vélhetően már nem só, de továbbra is a közkeletű elnevezést alkalmazzák rá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 14:22
Címkék: Csütörtökön Budapesten, Schmuck Erzsébet, Nunkovics Tibor, Gurmai Zita, Arató Gergely, Tordai Bence,
Kommentek
Orbán: számítani kell rendszeres támadásokra a magyar határkerítésnél
aktivistákat, NGO-kat úgy jellemezte, mint egy "jól szervezett, civil ruhában lévő, de katonai logika alapján mozgatott szervezet, amely jól láthatóan központi kezdeményezésekre hadrendbe áll, témákat vesz fel és kormányokat támad meg".

A kabinet klímavédelmi akciótervéről szólva Orbán Viktor azt mondta: ellenzéki önkormányzatok klímavészhelyzet-kihirdetéséről az jut eszébe, hogy tűz esetén a tűzoltók nem "tűzhelyzetet" hirdetnek, hanem eloltják a tüzet. Fontos ügyről van szó, és nem klímavészhelyzetet kell hirdetni, hanem cselekedni, ezért hozták létre az akciótervet - közölte.

Az EU következő hétéves költségvetéséről - amelyről még nem született megállapodás - úgy nyilatkozott: a tagállami befizetést illetően arról zajlik a vita, hogy 100 forintból 1 forintot vagy 1 forint 30 fillért fizessenek be a közös büdzsébe. "Ez nem az az eget rengető különbség, ami miatt meg kellene bénulnia Európának" - jegyezte meg.

Rámutatott ugyanakkor: ma Magyarország az egy főre jutó nemzeti össztermék
velemenyezd, 2020. február 28. péntek, 09:30
Palkovics: határozott célokat tűzött ki a kormány az energia- és klímapolitikai kérdésekben
dokumentumokkal, illetve célokkal legitimálni kívánja a Paks II. beruházást, amit elfogadhatatlannak nevezett.

A bizottság elnöke szerint alacsony a megújuló energiaforrások tervezett 21 százalékos részaránya is.

Kifejtette azt is, hogy a Mátrai Erőmű bezárására túl távoli a 2029-es dátum, pártja, az LMP továbbra is a 2025-öt javasolja.

Schmuck Erzsébet a kritikák ellenére eredményesnek értékelte a bizottsági ülést.

Palkovics László a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány nem klímavészhelyzetet hirdet, hanem elemzi a helyzetet, levonja a következtetéseket, és meghatározza a teendőket.

Kiemelte azt is: a magyar kormány nem fogadja el, hogy az emberekre terheljék a klímaváltozás következményeinek költségeit, az élelmiszerek és az energia ára nem emelkedhet emiatt. Az uniós tárgyalásokon Magyarország törekszik ennek érvényesítésére - tette hozzá.

A kibocsátás-csökkentéssel kapcsolatban elmondta: Magyarország valóban megközelítette a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékos
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 20:07
Programot hirdetett az ellenzéki polgármesterjelölt Győrben
megválasztása esetén egyik első intézkedése az lesz, hogy a Transparency International Magyarországgal átvizsgálják az önkormányzat és cégei által kötött szerződéseket, emellett rendeletbe foglalják a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az atlatszo.hu oldal által készített "Ez a minimum! - Az önkormányzatokban" című hatpontos átláthatósági javaslatot.

Olyan várost szeretnének - folytatta Pollreisz Balázs -, ahol tiszta a levegő, ezért egyebek mellett bejelentenék Győrben a klímavészhelyzetet és moratóriumot hirdetnének a zöldterületek csökkentésére. Sárás városrészben befejeznék a csatornahálózat építését a győri ivóvízbázis védelme érdekében, a két légszennyezettség-mérő állomás mellé még négyet telepítenének, a dízelüzemű városi buszokat környezetbarátabbra cserélnék - sorolta, és ígéretet tett arra is, hogy polgármesterként zöldrendszámos autót használna.

A közlekedési helyzet javítása érdekében olyan szolgáltató- vagy szolgáltatást megrendelő központot hoznának létre,
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 13:42
Karácsony Gergely: nem retorikai fogás a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten
követően mit is kell majd tenni.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közzétett bejegyzésében a köztársasági elnök szavaira reagálva hangsúlyozta: nem retorikai fogás volt a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten, és furcsának tartja a - mint fogalmazott - "magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfő" megközelítését.

Hozzátette: jelenleg több mint 1250 szervezet - kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament - hirdetett klímavészhelyzetet, ezek a döntések pedig már több mint 800 millió embert érintenek a világban.

"Büszke vagyok arra, hogy sok év semmittevés után Budapest is beállt végre a sorba az új Fővárosi Közgyűlés döntése alapján" - írta, megjegyezve, a klímaváltozás súlyosan érinti a nagyvárosokat, köztük Budapestet is.

Karácsony Gergely szerint nagy hiba bagatellizálni az ügyet, "amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt
velemenyezd, 2020. január 05. vasárnap, 14:11
Áder János: nincs jobboldali vagy baloldali klímaváltozás
nem egy kormányzati vagy önkormányzati ciklus időszakára jelentenek feladatot helyi vagy országos ügyekkel foglalkozó politikusoknak, hanem ciklusokon túlnyúló, a következő generációk jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekről van szó, amelyeknek "mindannyian érintettjei vagyunk".

Miért ne lehetne közmegegyezés, nemzeti minimum, konszenzus, hogy ebben a kérdésben értsünk egyet és közösen dolgozzunk? - tette fel a kérdést az államfő.

A főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetet egy deklarációnak nevezte. Önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás - értékelt Áder János. Rámutatott: amikor vészhelyzet van - például most Ausztráliában a tűzvészek miatt -, akkor evakuálják az embereket és rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt. Az új budapesti városvezetés arról döntött, hogy majd elkészül két tanulmány, amelyekben megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vészhelyzet idején és a vészhelyzetet
velemenyezd, 2020. január 05. vasárnap, 07:40
Az LMP jövőre elkezdi a felkészülést a 2022-es fordulatra
foglalkozik.

Az LMP a fenntartható fejlődést tekinti célnak - hangsúlyozta -, ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány szétszakította a társadalmat kevés gazdagra és egyre több szegényre. Szintén elfogadhatatlan a természetet kizsigerelő gazdasági növekedés hajszolása. Szerinte a kormány környezetpolitikája a semmibe vezet, hiszen a tőke és a nagyberuházások, valamint a saját oligarcháik "vihetnek mindent".

Hangsúlyozta: az LMP számos önkormányzati képviselője érte el, hogy településén klímavészhelyzetet hirdessenek, a párt pedig továbbira is követelni fogja annak országos kihirdetését is, annak ellenére, hogy a kormány egyszer már lesöpörte a javaslatot.

Kendernay János arra mutatott rá, hogy Európa más országaiban a "zöld hullám" akár kormányzati szinten is jelen van, és az Európai Bizottság is úgynevezett zöld megállapodást szorgalmaz.

A téma az idei, két magyarországi választáson is nagy teret kapott, és Budapest új polgármestere számára is fontos a kérdés. A kormány mégis
velemenyezd, 2019. december 20. péntek, 11:21
Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament
Az állásfoglalás szerint az EP-képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslata álljon összhangban azzal a céllal, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a másfél Celsius-fokot. A vészhelyzet az EP szerint Európában és világszerte egyaránt fennáll.

Egy másik klímavédelmi állásfoglalásban az EP arra szólította fel az uniós bizottságot, hogy az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája számára nyújtson be olyan stratégiát, amely alkalmas arra, hogy "a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2050-re" megvalósuljon az "éghajlat-semlegesség". A képviselők az Európai Bizottság új testületének elnökét, Ursula von der Leyent arra kérték, hogy ez a program tartalmazza azt a célértéket, miszerint 2030-ig 55 százalékos kibocsátáscsökkenést kívánnak elérni.

A képviselők szerint a légi közlekedés és a hajózás jelenlegi kibocsátáscsökkentési céljai a szükségesnél kevésbé ambiciózusak. Minden országnak bele kell számolnia nemzeti tervébe a nemzetközi légi
velemenyezd, 2019. november 28. csütörtök, 21:42
Képek, videók
Csütörtökön kaptam
csalogany13
2017. április 29. szombat, 19:10
Csütörtökön Veritől
csalogany13
2011. szeptember 09. péntek, 16:31
Kimi csütörtökön
kimif1
2010. február 14. vasárnap, 17:09
Pályakémlelés csütörtökön
kimif1
2009. október 30. péntek, 09:02
Vonulás-Kimi csütörtökön.
kimif1
2009. október 01. csütörtök, 09:38
Csütörtökön víradóra
csakitibi
2008. augusztus 04. hétfő, 18:07
Erzsébet és fiai.jpg
agica2004
2020. június 21. vasárnap, 12:52
Erzsébet.jpg
agica2004
2020. június 21. vasárnap, 12:52
ima erzsébethez1119_2.jpg
maroka
2019. november 19. kedd, 11:01
ima erzsébethez1119.jpg
maroka
2019. november 19. kedd, 11:00
erzsébet kenyér 1117_6.jp
maroka
2019. november 17. vasárnap, 12:28
erzsébet kenyér 1117_5.jp
maroka
2019. november 17. vasárnap, 12:27
erzsébet kenyér 1117_4.jp
maroka
2019. november 17. vasárnap, 12:25
erzsébet kenyér 1117.jpg
maroka
2019. november 17. vasárnap, 12:24
erzsébet szentmise_4.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.