Belépés
2019. július 20. szombat | 29. hét | 201. nap | 15:51 | Illés
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Műanyaböjt
Forrás : boscoblogger.de/ecoyou.de/Szaléziak.HU Link

Mit tenne Don Bosco az általunk termelt szemét láttán? Minden velünk kapcsolatos, a vásárlási szokásaikkal és ennek következményeivel függ össze: a szemét, különösen a műanyag hulladék, régóta mindannyiunk számára nagy gonddá vált. A sajtot, de még az uborkát is műanyag fedi, a tusfürdő csak kis flakonokban kapható, a fogkrémet pedig a tubus mellett még egy dobozba is becsomagolják. A krém, a sampon, a rizs, a joghurt, a kávé, a tészta - szinte mindennek, ami a kezünkben kerül, műanyag ,,héja" van, ami a (rövid) használat után a szemetesbe kerül. Mellesleg, egyre több hulladékot gyártunk. Jobb esetben szépen szelektálva, de mégis hulladékot. Nehéz dolgok ezek... Pedig meg lehetne előzni, hogy egyáltalán keletkezzen hulladék.

A keletkezett hulladéknak csak egy töredékét fogják újra felhasználni, pillanatnyilag ez körülbelül 36 százalék. Amióta a tengerek tele vannak műanyaggal, pusztulnak a tengeri emlősök és a halak. A mikroplastika pedig a belvizeket szennyezi.
Mégis, hány Földünk van?

És miért írunk erről? Mert most, a farsangi időszakban még féktelenül bulizunk, de egy hét múlva a nagyböjt mindenkihez ,,bekopogtat", és felteszi a kérdést: mit szándékozunk tenni? Ellentétben azokkal, akik úgy vélekednek, hogy ha kihagyják a farsangot, akkor böjtölés nélkül is megúszhatják a nagyböjtöt, én úgy gondolom, hogy ez a néhány hét tökéletes arra, hogy valami újat kipróbáljunk. Még akkor is, hogy ha esetleg nem megy olyan könnyen. Megfogadhatjuk például azt, hogy a nagyböjt idején ,,műanyagböjtöt" tartunk.

Tippek a műanyagmentes élethez

Miért fontos a műanyag nélküli élet? Mert körülbelül 450 évet vesz igénybe, míg a tengerbe dobott műanyag palack a természetben lebomlik. Mert egy átlagos ember évente mintegy 212 kg hulladékot termel, és ennek a jelentős része műanyag. Függetlenül attól, hogy műanyag flakon, műanyag evőeszköz, vagy műanyag csomagolás - a műanyag ott lappang mindenhol. De vajon lehetséges-e a műanyagmentes élet?
Mutatunk néhány megoldást arra, hogyan kerülhetjük el a műanyagot a hétköznapokban.

Miután felkelünk, az első utunk leggyakrabban a fürdőszobába vezet. Már a fogmosásnál megtörténik az első találkozás a műanyaggal. Az olyan elemeken kívül, amelyek műanyagként azonnal azonosíthatók, műanyag részecskéket találunk magukban a piperecikkekben, mint a sampon vagy a fogkrém. Íme, néhány tipp, hogyan kerüljük el a műanyagot a fürdőszobában:

* Egyetlen egy szappan helyettesíthet néhány műanyag flakont. Kaphatóak olyan, természetes anyagokból készült szappanok, amelyek optimálisan használhatóak fürdéshez, zuhanyozáshoz, valamint kéz- és hajmosáshoz is, és több is van, amelyek helyettesítik a testápolót, így csökken a műanyaghulladék.

* A hagyományos műanyag fogkefe helyett próbáljuk ki a bambuszból készült fogkefét . A bambusz fogkefék ajándékként is ideálisak.

* A fogkrémet magunk is elkészíthetjük, nem nehéz. Az internet számos receptet kínál, amelyek szerint könnyedén készíthetünk természetes összetevőkből (pl. kókuszolaj, szódabikarbóna, kurkuma, menta) fogkrémet. De a hajunk ápolásához is használhatunk természetes anyagokat, mint például a kamilla, levendula, citromfű, csalán, rozmaring, rózsa vagy borsmenta hajvizek.

A konyhában is találkozunk sok műanyaggal. Vajon milyen műanyag-mentes alternatívák állnak rendelkezésre a konyhában?

* Használjunk üres lekváros, vagy befőttesüvegeket a rizs, tészta és egyéb élelmiszer tárolására.

* Cseréljük ki a törött főzőkanalakat, konyhai eszközöket fából vagy bambuszból készült műanyag-mentesekre. Persze, ha a műanyag kanál még jó, használjuk azt.

* A gyümölcs és zöldség tárolásához használjunk újra felhasználható kosarakat, textilzsákokat.

* Ne vásároljunk olyan termékeket, amelyek túlságosan be vannak csomagolva műanyag csomagolásba, vagy kettős csomagolásban vannak. Különösen az édességek esetében gyakran előfordul, hogy a csomagolásban még sok egyedi csomagolás van. Bár pont az édességeknél talán jobb így, de ez is több hulladékot eredményez a kelleténél.

* Vásároljuk a gyümölcsöt és zöldséget frissen a heti piacon vagy a zöldségesben a sarkon, ne az előre csomagoltat a szupermarketben.

* Együnk frissen főzött ételeket, és ne kész ételeket műanyag csomagolásban.

* Igyunk csapvizet vagy saját magunk készítette limondáét, teát az üdítő vagy a víz helyett a műanyag palackból.

Tetszettek ezek a tippek és trükkök egy olyan élethez, amelyben nincs műanyag? Más háztartási ötleteket is felkínálunk:

* Kerüljük a műanyag virágokat, inkább ültessünk élő virágot a kertbe vagy erkélyre.

* Készítsünk magunk légfrissítőt. A műanyag kémiai illatosítók helyett például szúrjunk tele szegfűszeggel egy narancsot. Különösen karácsony táján kölcsönöz a szobánknak kiváló illatot.

* Használjunk újrafelhasználható kulacsot PET palack helyett. Az újrafelhasználható palack kiválasztásakor győződjünk meg róla, hogy BPA-mentes.

* Készítsünk magunknak tízóraira egy szendvicset, gyümölcsöt vagy péksüteményt vigyük magunkkal az iskolába, vagy a munkahelyre.

* Bevásárláskor a műanyag reklámszatyrok helyett használjunk többször felhasználható táskát, papírzacskót vagy textil zsákot.

* Kerüljük a rágógumit. Rágjunk inkább friss mentalevelet, ánizsmagot a friss leheletért. A rágógumik többnyire műanyagból készülnek, és hogy őszinték legyünk: ki az, aki műanyagot akar rágni?

* Vásároljunk műanyag-mentes ruházatot. A ruhák vásárlásakor vegyük figyelembe az alapanyag összetételét: ne tartalmazzon olyan szálakat, mint a poliészter, a polietilén, az elasztán és a lycra, mert nem különösebben jók a környezetre.

Mi szól a műanyagmentes élet mellett?

A műanyag üvegeket, szatyrokat, elviteles dobozokat csak néhány percig használjuk, viszont olyan anyagból készülnek, amelyek örökre megmaradnak. Csökkentsük a használt műanyag mennyiségét, ahol lehetséges és hasznosítsuk újra azt, amit mindenképpen meg kellett vennünk.

A műanyagok széttöredeznek, de nem bomlanak le - emiatt tartósan szennyezik a környezetet, szemétlerakóba kerülnek, vagy újrahasznosítva általában az eredeti állapotukhoz képest csak jóval alacsonyabb minőségű termék állítható elő belőlük. A kukákból, teherautókról, rendezvényekről kikerülve még tovább szennyezik a környezetet, bekerülnek a folyókba, vizekbe, és végül az óceánokban kötnek ki - a tudósok becslése szerint 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal. Bekerül a táplálkozási láncba és végül a tányérunkon végzi. A műanyagipar világszinten a fosszilis üzemanyagok 6%-nak felhasználásáért felelős.

A valaha gyártott összes műanyag még mindig létezik, ennek az évszázadnak az első 10 évében pedig világszinten több műanyagot gyártottak, mint az 1900-as években összesen! Ha a világszerte fölhasznált minden műanyag zacskót felsorakoztatnánk egymás után, 10 000-szer körbeérné a Földet. Az óceánokban jelenleg több mint 100 millió tonna műanyag lebeg.

Mire vársz? Kezdd el most a műanyagmentes életet!
pacsakute, 2018. február 12. hétfő, 11:23
Címkék: általunk termelt, vásárlási szokásaikkal, műanyag hulladék, tusfürdő csak, fogkrémet pedig, tubus mellett,
Kommentek
Az ukrán falvak még mindig szenvednek Csernobil örökségétől
számára megszabott határérték (literenként 40 becquerel) esetében.

A legmagasabb mért adat literenként 500 becquerel volt, ami ötszöröse a felnőttek és több mint tizenkétszerese a gyermeke számára megszabott határértéknek - olvasható az Exeteri Egyetem közleményében.

"Több mint 30 évvel a csernobili katasztrófa után az embereket még mindig mérgezi a radioaktív cézium, amikor helyben termelt élelmiszert, köztük tejet fogyasztanak Ukrajnának a csernobili katasztrófa által érintett területein. Az általunk tanulmányozott területen sokan tartanak tehenet teje miatt, amelynek fő fogyasztói a gyerekek" - mondta Iryna Labunska, az Exeteri Egyetem munkatársa.

"Bár a talaj szennyezettsége a tanulmányozott térségben nem túlságosan magas, a radioaktív cézium még mindig felhalmozódik a tejben és más élelmiszerben oly mértékben, hogy ezen falvak lakói krónikusan kitettek a sugárszennyezésnek, ami egészségi kockázatot jelent az emberi test szinte valamennyi szervére, különösen gyerekek esetében" - tette
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 18:27
Az Opimus Press vette meg a Mediaworks Hungaryt
a Mediaworks azonnali eladása mellett, mert sokan érdeklődtek iránta, és mert a "Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot".

Hozzátették, hogy a vevő, az Opimus Press a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően tett ajánlatot, és végül azért rá esett a választás, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általunk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni.

"Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is" - írták.

A Mediaworks kiadó október 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta,
velemenyezd, 2016. október 25. kedd, 18:53
A húsfogyasztás súlyos következményei
hozzájárul.

- A mezőgazdaságban felhasznált víz kb. 30%-t a húselőállításra fordítják.

- A világon termelt gabona (rozs, zab és kukorica) 40 %-a az állatok takarmányozására használják.

- Az állattartás nagy szerepet játszik a biodiverzitás csökkenésében és a fajkihalásokban, hiszen a Föld felszínének 30 %-át foglalja el, ami egykor a vadvilágnak adott otthont.
Több mint 100 év kellett hozzá, hogy az általunk ismert nyugati étrend elérjen oda, hogy már minden étkezés alkalmával fogyasztunk húst. Ehhez képest Ázsia nagy részén ez a változás már egy generáció alatt végbement. Ez az étkezés pedig világszinten súlyos egészségügyi problémákhoz, többek közt elhízáshoz vezet.

Az előrejelzések aggasztóak. 2025-re 50 %-os növekedést jósolnak a húsfogyasztásban a 2013-as mennyiséghez képest, mind a nyugati országokban, mint a fejlődő országokban, különösen Ázsiában.

Ahhoz,
klementinagidro, 2015. november 20. péntek, 13:22
Ki tudja, hogy miért magas az ózonszint a fővárosban?
is elsülyed akár hol dobod a tengerbe. Na, akkor most majd döntsük el "mi nagy tudósok", hogy hova a fracba is lebeg el ez az ózon?? Mert ha behezebb mint a levegö, akkor bizony a völgyekbe fog elosonni, ha meg könyebb, akkor meg felszáll mint a légbalonok és dusitani fogja az amúgy átjuggatott ózonpajzsunkat!

Na, most akkor mi legyen?
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93zon

A levegö nitrogén tartalma 78%, s kb 20% oxigén. Most már csak azt kell(ene) kisilabizálni hogy az általunk termelt ózon hova a francba megy, ha a levegöbe kerül?? Biztos vagyok kedves Tailor, hogy Te, mint a jó öreg Mengyelejew rokona, erre is frappáns választ tudsz majd adni. (A gond az, hogy vizben jól oldódik igy esö esetén gyakorlatilag megkötödik ami a levegöben van.Mázli hogy a Déli Sarok felett olyan magasságban nincs esö.....)

Aztán ha már ennyire tiltakozunk a városi ózon ellen, követelem, hogy azonnal tiltsunk be minden villámllást és villámcsapást az egész Földön, mert ezeknél irgalmatlan
decotext, 2015. augusztus 08. szombat, 13:39
x
el, hanem tedd a diszno valuja melle, mert szegeny para nem tudja el meselni hogy faj a pocija, vagy meg terhelte a hasat, eszre fogod venni hogy lessz nap mikor az egesz szenet meg eszi, igy nagyon egeszseges disznod lessz, es a gyomra kivaloan fog mukodni
#1311
2008. december 1. 09:16
Válaszolj!

Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Őszintén szólva, én nem is bánom a "bacon" elnevezést, ugyanis egész más az íze, mint az általunk megszokott császárhúsnak, vagy kolozsvári szalonnának. Meg sem közelíti ezeket. Bár manapság már a fóliás hentesáruk sem az igaziak.
#1310
2008. december 1. 09:11
Előzmény korzistka gavrila /gabor/ [g... 2008. december 1. 08:43
Válaszolj!

Gombás Imréné Klári [Klári n...

1308: Nagyszerű! :) Kiváló ötlet! :) Mostmár legalább tudom, hogy kell dióval hízlalni a pulykát! :) Mindig tanul az ember! :D
De hogy
nagyuska, 2014. május 27. kedd, 15:10
A Tátra T 141.
hét végére. Estére már, Temesváron voltunk.
Másnap volt esedékes a csere, vagy is le a buldózert, és fel a draglinát. Másnap délre készen is voltunk. Személyzet nem volt a draglinával,csak ketten bitoroltuk a fülkét, és egész jól éreztük magunkat. Aradon bevásároltunk, majd folytatva utunkat. Déva környékén volt egy vasúti felüljáró, ami 4m magassági korlátozással volt ellátva. Az ilyesmire figyelni kellett, mert a rakományunk szinte érintette a 3,80 m korlátozást. Amúgy is, ez úgy lett megoldva általunk, hogy a túl alacsony drótokat Feri egy farúddal átemelgette. E miatt, aztán a haladási sebességünk is mínuszban nőtt.Egy enyhe völgyben volt ez a felüljáró, s mivel tudtuk, hogy 4m - en simán átmegyünk, nyomtam a gázt, valami lendületet kovácsolva a leejtőből az emelkedőhöz. Sikerült! Mikor a híd alá rongyoltunk kemény 50 km sebességgel, egyszer csak nagy csattanás, zörgés, szóval gyanús hangokra lettünk figyelmesek.Megálltunk, ahogy lehetett, és látjuk ám, hogy a draglina fülkéje nincs meg?! Mondja a
sztankovics, 2014. május 10. szombat, 16:40
Hőre lágyuló szívek… 1.
gázkiváltásra. Kétségtelen, kényelmes a gáz használata, de ha az embernek nincs annyi pénze, hogy kifizetgesse a sárga csekkeket a gázért, akkor rőzsét kell gyűjteni, s azzal is lehet fűteni. Csak éppen jó technikát kell alkalmazni. Ezt kell támogatni. Még egy újdonság a továbblépésben: adott a fűtési szezon, mely általában októbertől áprilisig tart, ezen belül a fűtési, vele együtt a kapacitásigény is változik, s s módosul a tüzelőanyag mennyisége is. De mi van akkor, ha ez a fűtési csúcs leáll? Akkor az általunk kínált fűtési rendszerrel vissza kell menni az áramfejlesztéshez. Valamikor, száz-százötven évvel ezelőtt szinte kizárólag gőzgépekkel működtek a hőerőművek, s csak azokkal termelték az elektromos áramot. Mi úgy gondoltuk, hogy amikor lehetőség van rá, akkor a kis egységek - például a mezőhegyesi fűtőmű -, ha nem is nagyon sokat, de hozzá tudnak járulni az adott település elektromos energiával való ellátásához. Ezzel azt is mondom, hogy energiát termelünk, amikor nem kell fűtenünk. Mi
horvathnemagdi, 2013. november 23. szombat, 14:22
Képek, videók
muanyabol.jpg
katicacska
2010. október 14. csütörtök, 10:11
Általunk varrott virágok
pipatch
2009. november 09. hétfő, 12:34
Vásárlás a kínai piacon
sanci81
2017. augusztus 15. kedd, 17:24
Vásárlás közben
sanci81
2016. június 25. szombat, 13:23
olasz vásárlás
orban47
2015. szeptember 04. péntek, 08:35
vicc lufi vásárlás.jpg
kicsoda57
2015. augusztus 11. kedd, 13:53
Frici,Hédi vásárlás.jpg
kicsoda57
2014. augusztus 16. szombat, 22:57
vásárlás a kínai piacon.j
dnemethk
2014. május 14. szerda, 14:11
Vásárlás-Férjmegőrző.j pg
cipello
2013. október 25. péntek, 17:52
vásárláskor
orban47
2013. szeptember 05. csütörtök, 23:26
lufi vásárlás.jpg
kicsoda57
2013. március 07. csütörtök, 21:19
Vásárlás Bali.jpg
mailona
2012. szeptember 18. kedd, 23:48
vasarlas2a..png
simonfai
2011. szeptember 17. szombat, 14:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.