Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 04:04 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Műanyaböjt
Forrás : boscoblogger.de/ecoyou.de/Szaléziak.HU Link

Mit tenne Don Bosco az általunk termelt szemét láttán? Minden velünk kapcsolatos, a vásárlási szokásaikkal és ennek következményeivel függ össze: a szemét, különösen a műanyag hulladék, régóta mindannyiunk számára nagy gonddá vált. A sajtot, de még az uborkát is műanyag fedi, a tusfürdő csak kis flakonokban kapható, a fogkrémet pedig a tubus mellett még egy dobozba is becsomagolják. A krém, a sampon, a rizs, a joghurt, a kávé, a tészta - szinte mindennek, ami a kezünkben kerül, műanyag ,,héja" van, ami a (rövid) használat után a szemetesbe kerül. Mellesleg, egyre több hulladékot gyártunk. Jobb esetben szépen szelektálva, de mégis hulladékot. Nehéz dolgok ezek... Pedig meg lehetne előzni, hogy egyáltalán keletkezzen hulladék.

A keletkezett hulladéknak csak egy töredékét fogják újra felhasználni, pillanatnyilag ez körülbelül 36 százalék. Amióta a tengerek tele vannak műanyaggal, pusztulnak a tengeri emlősök és a halak. A mikroplastika pedig a belvizeket szennyezi.
Mégis, hány Földünk van?

És miért írunk erről? Mert most, a farsangi időszakban még féktelenül bulizunk, de egy hét múlva a nagyböjt mindenkihez ,,bekopogtat", és felteszi a kérdést: mit szándékozunk tenni? Ellentétben azokkal, akik úgy vélekednek, hogy ha kihagyják a farsangot, akkor böjtölés nélkül is megúszhatják a nagyböjtöt, én úgy gondolom, hogy ez a néhány hét tökéletes arra, hogy valami újat kipróbáljunk. Még akkor is, hogy ha esetleg nem megy olyan könnyen. Megfogadhatjuk például azt, hogy a nagyböjt idején ,,műanyagböjtöt" tartunk.

Tippek a műanyagmentes élethez

Miért fontos a műanyag nélküli élet? Mert körülbelül 450 évet vesz igénybe, míg a tengerbe dobott műanyag palack a természetben lebomlik. Mert egy átlagos ember évente mintegy 212 kg hulladékot termel, és ennek a jelentős része műanyag. Függetlenül attól, hogy műanyag flakon, műanyag evőeszköz, vagy műanyag csomagolás - a műanyag ott lappang mindenhol. De vajon lehetséges-e a műanyagmentes élet?
Mutatunk néhány megoldást arra, hogyan kerülhetjük el a műanyagot a hétköznapokban.

Miután felkelünk, az első utunk leggyakrabban a fürdőszobába vezet. Már a fogmosásnál megtörténik az első találkozás a műanyaggal. Az olyan elemeken kívül, amelyek műanyagként azonnal azonosíthatók, műanyag részecskéket találunk magukban a piperecikkekben, mint a sampon vagy a fogkrém. Íme, néhány tipp, hogyan kerüljük el a műanyagot a fürdőszobában:

* Egyetlen egy szappan helyettesíthet néhány műanyag flakont. Kaphatóak olyan, természetes anyagokból készült szappanok, amelyek optimálisan használhatóak fürdéshez, zuhanyozáshoz, valamint kéz- és hajmosáshoz is, és több is van, amelyek helyettesítik a testápolót, így csökken a műanyaghulladék.

* A hagyományos műanyag fogkefe helyett próbáljuk ki a bambuszból készült fogkefét . A bambusz fogkefék ajándékként is ideálisak.

* A fogkrémet magunk is elkészíthetjük, nem nehéz. Az internet számos receptet kínál, amelyek szerint könnyedén készíthetünk természetes összetevőkből (pl. kókuszolaj, szódabikarbóna, kurkuma, menta) fogkrémet. De a hajunk ápolásához is használhatunk természetes anyagokat, mint például a kamilla, levendula, citromfű, csalán, rozmaring, rózsa vagy borsmenta hajvizek.

A konyhában is találkozunk sok műanyaggal. Vajon milyen műanyag-mentes alternatívák állnak rendelkezésre a konyhában?

* Használjunk üres lekváros, vagy befőttesüvegeket a rizs, tészta és egyéb élelmiszer tárolására.

* Cseréljük ki a törött főzőkanalakat, konyhai eszközöket fából vagy bambuszból készült műanyag-mentesekre. Persze, ha a műanyag kanál még jó, használjuk azt.

* A gyümölcs és zöldség tárolásához használjunk újra felhasználható kosarakat, textilzsákokat.

* Ne vásároljunk olyan termékeket, amelyek túlságosan be vannak csomagolva műanyag csomagolásba, vagy kettős csomagolásban vannak. Különösen az édességek esetében gyakran előfordul, hogy a csomagolásban még sok egyedi csomagolás van. Bár pont az édességeknél talán jobb így, de ez is több hulladékot eredményez a kelleténél.

* Vásároljuk a gyümölcsöt és zöldséget frissen a heti piacon vagy a zöldségesben a sarkon, ne az előre csomagoltat a szupermarketben.

* Együnk frissen főzött ételeket, és ne kész ételeket műanyag csomagolásban.

* Igyunk csapvizet vagy saját magunk készítette limondáét, teát az üdítő vagy a víz helyett a műanyag palackból.

Tetszettek ezek a tippek és trükkök egy olyan élethez, amelyben nincs műanyag? Más háztartási ötleteket is felkínálunk:

* Kerüljük a műanyag virágokat, inkább ültessünk élő virágot a kertbe vagy erkélyre.

* Készítsünk magunk légfrissítőt. A műanyag kémiai illatosítók helyett például szúrjunk tele szegfűszeggel egy narancsot. Különösen karácsony táján kölcsönöz a szobánknak kiváló illatot.

* Használjunk újrafelhasználható kulacsot PET palack helyett. Az újrafelhasználható palack kiválasztásakor győződjünk meg róla, hogy BPA-mentes.

* Készítsünk magunknak tízóraira egy szendvicset, gyümölcsöt vagy péksüteményt vigyük magunkkal az iskolába, vagy a munkahelyre.

* Bevásárláskor a műanyag reklámszatyrok helyett használjunk többször felhasználható táskát, papírzacskót vagy textil zsákot.

* Kerüljük a rágógumit. Rágjunk inkább friss mentalevelet, ánizsmagot a friss leheletért. A rágógumik többnyire műanyagból készülnek, és hogy őszinték legyünk: ki az, aki műanyagot akar rágni?

* Vásároljunk műanyag-mentes ruházatot. A ruhák vásárlásakor vegyük figyelembe az alapanyag összetételét: ne tartalmazzon olyan szálakat, mint a poliészter, a polietilén, az elasztán és a lycra, mert nem különösebben jók a környezetre.

Mi szól a műanyagmentes élet mellett?

A műanyag üvegeket, szatyrokat, elviteles dobozokat csak néhány percig használjuk, viszont olyan anyagból készülnek, amelyek örökre megmaradnak. Csökkentsük a használt műanyag mennyiségét, ahol lehetséges és hasznosítsuk újra azt, amit mindenképpen meg kellett vennünk.

A műanyagok széttöredeznek, de nem bomlanak le - emiatt tartósan szennyezik a környezetet, szemétlerakóba kerülnek, vagy újrahasznosítva általában az eredeti állapotukhoz képest csak jóval alacsonyabb minőségű termék állítható elő belőlük. A kukákból, teherautókról, rendezvényekről kikerülve még tovább szennyezik a környezetet, bekerülnek a folyókba, vizekbe, és végül az óceánokban kötnek ki - a tudósok becslése szerint 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal. Bekerül a táplálkozási láncba és végül a tányérunkon végzi. A műanyagipar világszinten a fosszilis üzemanyagok 6%-nak felhasználásáért felelős.

A valaha gyártott összes műanyag még mindig létezik, ennek az évszázadnak az első 10 évében pedig világszinten több műanyagot gyártottak, mint az 1900-as években összesen! Ha a világszerte fölhasznált minden műanyag zacskót felsorakoztatnánk egymás után, 10 000-szer körbeérné a Földet. Az óceánokban jelenleg több mint 100 millió tonna műanyag lebeg.

Mire vársz? Kezdd el most a műanyagmentes életet!
pacsakute, 2018. február 12. hétfő, 11:23
Címkék: általunk termelt, vásárlási szokásaikkal, műanyag hulladék, tusfürdő csak, fogkrémet pedig, tubus mellett,
Kommentek
Jó reggelt Fejér megye !
Látszott , a férfi elégedett , jóllakott
a gárdonyi giroszosnál . Nyolc év körüli
kislányával bandukolt vissza a parkolóba
az autóhoz , mire elfogyott az étek .
A szalvéták , papírtányérok , palackok
azonban kezében maradtak .
Tanácstalanság nem sok volt a férfi
szemében annyit bizonyosan tudott , hogy
a kocsiba be nem teszi a szemetet
( körülötte ne legyen mocsok !) .
Hol látják a legkevésbé ? Hát a vasút
melletti kerítés mögötti füves területen .
Áthajitotta hát az összes hóbeleváncot ,
mindenki szeme láttára , így tanítva
meg a gyereket arra , hogyan is kell
elintézni a dolgokat . Azt nem tudom ,
szemetes hol lett volna a legközelebb a
környéken . Persze nem mentség az sem ,
ha nem túl közel . A férfi ezután beültette
az első ülésre a gyereket , majd a behajtani
tilos tábla ellenére kihajtott az útra .


***** Bédné Marika : 2019 . 05 . 08 .
bedmarika47, 2019. május 08. szerda, 14:15
Az ukrán falvak még mindig szenvednek Csernobil örökségétől
számára megszabott határérték (literenként 40 becquerel) esetében.

A legmagasabb mért adat literenként 500 becquerel volt, ami ötszöröse a felnőttek és több mint tizenkétszerese a gyermeke számára megszabott határértéknek - olvasható az Exeteri Egyetem közleményében.

"Több mint 30 évvel a csernobili katasztrófa után az embereket még mindig mérgezi a radioaktív cézium, amikor helyben termelt élelmiszert, köztük tejet fogyasztanak Ukrajnának a csernobili katasztrófa által érintett területein. Az általunk tanulmányozott területen sokan tartanak tehenet teje miatt, amelynek fő fogyasztói a gyerekek" - mondta Iryna Labunska, az Exeteri Egyetem munkatársa.

"Bár a talaj szennyezettsége a tanulmányozott térségben nem túlságosan magas, a radioaktív cézium még mindig felhalmozódik a tejben és más élelmiszerben oly mértékben, hogy ezen falvak lakói krónikusan kitettek a sugárszennyezésnek, ami egészségi kockázatot jelent az emberi test szinte valamennyi szervére, különösen gyerekek esetében" - tette
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 18:27
Az Opimus Press vette meg a Mediaworks Hungaryt
a Mediaworks azonnali eladása mellett, mert sokan érdeklődtek iránta, és mert a "Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot".

Hozzátették, hogy a vevő, az Opimus Press a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően tett ajánlatot, és végül azért rá esett a választás, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általunk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni.

"Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is" - írták.

A Mediaworks kiadó október 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta,
velemenyezd, 2016. október 25. kedd, 18:53
A húsfogyasztás súlyos következményei
hozzájárul.

- A mezőgazdaságban felhasznált víz kb. 30%-t a húselőállításra fordítják.

- A világon termelt gabona (rozs, zab és kukorica) 40 %-a az állatok takarmányozására használják.

- Az állattartás nagy szerepet játszik a biodiverzitás csökkenésében és a fajkihalásokban, hiszen a Föld felszínének 30 %-át foglalja el, ami egykor a vadvilágnak adott otthont.
Több mint 100 év kellett hozzá, hogy az általunk ismert nyugati étrend elérjen oda, hogy már minden étkezés alkalmával fogyasztunk húst. Ehhez képest Ázsia nagy részén ez a változás már egy generáció alatt végbement. Ez az étkezés pedig világszinten súlyos egészségügyi problémákhoz, többek közt elhízáshoz vezet.

Az előrejelzések aggasztóak. 2025-re 50 %-os növekedést jósolnak a húsfogyasztásban a 2013-as mennyiséghez képest, mind a nyugati országokban, mint a fejlődő országokban, különösen Ázsiában.

Ahhoz,
klementinagidro, 2015. november 20. péntek, 13:22
Ki tudja, hogy miért magas az ózonszint a fővárosban?
is elsülyed akár hol dobod a tengerbe. Na, akkor most majd döntsük el "mi nagy tudósok", hogy hova a fracba is lebeg el ez az ózon?? Mert ha behezebb mint a levegö, akkor bizony a völgyekbe fog elosonni, ha meg könyebb, akkor meg felszáll mint a légbalonok és dusitani fogja az amúgy átjuggatott ózonpajzsunkat!

Na, most akkor mi legyen?
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93zon

A levegö nitrogén tartalma 78%, s kb 20% oxigén. Most már csak azt kell(ene) kisilabizálni hogy az általunk termelt ózon hova a francba megy, ha a levegöbe kerül?? Biztos vagyok kedves Tailor, hogy Te, mint a jó öreg Mengyelejew rokona, erre is frappáns választ tudsz majd adni. (A gond az, hogy vizben jól oldódik igy esö esetén gyakorlatilag megkötödik ami a levegöben van.Mázli hogy a Déli Sarok felett olyan magasságban nincs esö.....)

Aztán ha már ennyire tiltakozunk a városi ózon ellen, követelem, hogy azonnal tiltsunk be minden villámllást és villámcsapást az egész Földön, mert ezeknél irgalmatlan
decotext, 2015. augusztus 08. szombat, 13:39
x
el, hanem tedd a diszno valuja melle, mert szegeny para nem tudja el meselni hogy faj a pocija, vagy meg terhelte a hasat, eszre fogod venni hogy lessz nap mikor az egesz szenet meg eszi, igy nagyon egeszseges disznod lessz, es a gyomra kivaloan fog mukodni
#1311
2008. december 1. 09:16
Válaszolj!

Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Őszintén szólva, én nem is bánom a "bacon" elnevezést, ugyanis egész más az íze, mint az általunk megszokott császárhúsnak, vagy kolozsvári szalonnának. Meg sem közelíti ezeket. Bár manapság már a fóliás hentesáruk sem az igaziak.
#1310
2008. december 1. 09:11
Előzmény korzistka gavrila /gabor/ [g... 2008. december 1. 08:43
Válaszolj!

Gombás Imréné Klári [Klári n...

1308: Nagyszerű! :) Kiváló ötlet! :) Mostmár legalább tudom, hogy kell dióval hízlalni a pulykát! :) Mindig tanul az ember! :D
De hogy
nagyuska, 2014. május 27. kedd, 15:10
A Tátra T 141.
hét végére. Estére már, Temesváron voltunk.
Másnap volt esedékes a csere, vagy is le a buldózert, és fel a draglinát. Másnap délre készen is voltunk. Személyzet nem volt a draglinával,csak ketten bitoroltuk a fülkét, és egész jól éreztük magunkat. Aradon bevásároltunk, majd folytatva utunkat. Déva környékén volt egy vasúti felüljáró, ami 4m magassági korlátozással volt ellátva. Az ilyesmire figyelni kellett, mert a rakományunk szinte érintette a 3,80 m korlátozást. Amúgy is, ez úgy lett megoldva általunk, hogy a túl alacsony drótokat Feri egy farúddal átemelgette. E miatt, aztán a haladási sebességünk is mínuszban nőtt.Egy enyhe völgyben volt ez a felüljáró, s mivel tudtuk, hogy 4m - en simán átmegyünk, nyomtam a gázt, valami lendületet kovácsolva a leejtőből az emelkedőhöz. Sikerült! Mikor a híd alá rongyoltunk kemény 50 km sebességgel, egyszer csak nagy csattanás, zörgés, szóval gyanús hangokra lettünk figyelmesek.Megálltunk, ahogy lehetett, és látjuk ám, hogy a draglina fülkéje nincs meg?! Mondja a
sztankovics, 2014. május 10. szombat, 16:40
Képek, videók
muanyabol.jpg
katicacska
2010. október 14. csütörtök, 10:11
Általunk varrott virágok
pipatch
2009. november 09. hétfő, 12:34
Vásárlás a kínai piacon
sanci81
2017. augusztus 15. kedd, 17:24
Vásárlás közben
sanci81
2016. június 25. szombat, 13:23
olasz vásárlás
orban47
2015. szeptember 04. péntek, 08:35
vicc lufi vásárlás.jpg
kicsoda57
2015. augusztus 11. kedd, 13:53
Frici,Hédi vásárlás.jpg
kicsoda57
2014. augusztus 16. szombat, 22:57
vásárlás a kínai piacon.j
dnemethk
2014. május 14. szerda, 14:11
Vásárlás-Férjmegőrző.j pg
cipello
2013. október 25. péntek, 17:52
vásárláskor
orban47
2013. szeptember 05. csütörtök, 23:26
lufi vásárlás.jpg
kicsoda57
2013. március 07. csütörtök, 21:19
Vásárlás Bali.jpg
mailona
2012. szeptember 18. kedd, 23:48
vasarlas2a..png
simonfai
2011. szeptember 17. szombat, 14:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.