Belépés
2018. december 18. kedd | 51. hét | 352. nap | 22:30 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elkészült a kihalt emlősöket is összegző első világtérkép
Bár többen próbálták már feltérképezni az állatok elterjedési területét vagy felállítani a családfájukat, a korábbi tanulmányokból mindig kimaradt az állatok egy döntő csoportja: az emberi tevékenység miatt kihalt állatfajoké.

"Ez az első alkalom, hogy kihalt fajokat is bevonunk egy ilyen nagy adatbázisba, mint például a tasmán tigrist vagy a gyapjas mamutot, illetve a létező fajokat érintő, ember okozta területveszteségeket. Ez valóban megváltoztatja az elképzelésünket arról, mi természetes és mi nem az" - mondta Soren Faurby, a svédországi Göteborgi Egyetem biológusa. A témában végzett kutatást a tudósok az Ecology című tudományos magazinban mutatták be - írja a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatók gyakran használnak az emlősfajok elterjedési területét összegző térképeket a faji sokszínűség (biodiverzitás) mintázatának felvázolására vagy arra, hogy megjósolják a klímaváltozásnak az állatfajokra kifejtett hatásait. Ezek a térképek azonban nem teljesek, mert nem mutatják az egyes fajok természetes elterjedési területét, csak azt, hogy ma hol találhatóak meg. Sok faj előfordulási területét erőteljesen csökkentette az ember például a túlvadászat vagy a területrombolás miatt.

"Alaszka és Oroszország emblematikus állata, a barna medve természetes élettere egykor egészen Mexikótól Észak-Afrikáig terjedt, mielőtt az ember széles körben vadászni nem kezdte. Ha meg akarjuk jósolni, milyen hatása lehet a felmelegedő klímának ezekre a medvékre, nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a természetes élőterületeket sem" - fejtette ki Faurby.

Szintén fontos figyelembe venni a már teljesen kihalt állatokat is.

"Ha a biodiverzitás globális mintázatait tanulmányozzuk, el kell kezdenünk olyan fajokkal is foglalkozni, mint a tasmán tigris, amelyet alig száz év alatt, földtani időben mérve alig egy szempillantás alatt irtottak ki vadászattal - mondta Matt Davis, a dán Aarhusi Egyetem paleontológusa.

A nagy emlősöket, például az oroszlánt és az elefántot manapság Afrikához kapcsoljuk, de az elmúlt 30 millió év nagy részében a nagy emlősök az egész Földön megtalálhatóak voltak. Csak a közelmúltban következett be, hogy az ember a kihalásba kergette ezeket az állatokat.

"Az olyan faj is, mint a gyapjas mamut, melyre prehisztorikus fajként gondolunk, még a gízai nagy piramis építésének idején is élt" - mondta Davis.

A minden kihalt emlőst tartalmazó adatbázis elkészítése nem volt könnyű feladat, a kutatócsoport hónapokat töltött csak azzal, hogy összekapcsolja a létező adatbázisokat és kitöltse a hiányzó adatokkal. Ezután ezeket elhelyezték a régi térképeken és ellenőrizték a múzeumok nyilvántartásait, hogy lássák, hogy vannak-e olyan természetes élőhelyek, amelyek még a modern emberi beavatkozás nélkül létezhetnek.

A kihalt fajoknak az emlősök családfájához és a modern életterületekhez sorolása még nehezebb volt. A kutatók a világ ásatásain talált fosszilis leletekből származó DNS-bizonyítékokat és adatokat kombinálták egy új, erős számítógépes algoritmussal.

A térképet már most az ember okozta biodiverzitás-csökkenés feltérképezésére és meghatározására használjuk. Segíthet annak meghatározásában, hol van lehetőség a világon a helyreállításra - fejtette ki Jens-Christian Svenning, az Aarhusi Egyetem professzora.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 15:57
Címkék: Soren Faurby, Göteborgi Egyetem, Mexikótól Észak-Afrikáig, Matt Davis, Aarhusi Egyetem, Jens-Christian Svenning,
Kommentek
Szűz Mária jelenések: 1958-59, Thurzó-falva, Szlovákia, 1.r
erdőőre egy könnyű felhőn fiatal, komoly tekintetű, parancsoló, mégis mosolygó és szép női alakot látott. Kezét összetette, baljában olvasót tartott. Egész lénye mérhetetlen és magasztos fölséges és kimondhatatlan jóságot sugárzott. Az erdőőr nem félt tőle, teljesen nyugodt maradt tudta, hogy a Szűzanyát látja. A szűzanya egyre méltóságosabb, a ruhája egyre szebb és fehérebb lett, végül úgy ragyogott, mint a hó.
A Szent Szűz nem az ajkaival szólt az erdőőrhöz, hanem a jobb kezével mutatott egy világtérképre, amely három színű volt.
A kék szín jelezte a vizeket, a sárga a síkságokat, a zöld a hegyeket és az erdőket. A világtérképen végbemenő változásokat fekete táblán írás magyarázta. Hét változás közül az első négy és a hetedik az egész világra vonatkozott. Az ötödiket és a hatodikat csak a szentatyának mondhatta el az erdőőr.

Elsőnek a színek jelképes jelentését fogta fel az erdőőr: A zöld jelzi a jónak a határait, a sárga pedig a rosszat. A táblán megjelent szöveg szerint a síkságok
lizawolf, 2018. június 12. kedd, 17:20
Magyarország részvétele stratégiai cél a CeBIT digitális szakkiállításon
hasonlóan 21 magyar vállalkozás vesz részt, közöttük 12 kiállítóként, 9 szakmai előadóként. Ismertetése szerint a magyar részvétel, a kiválasztás nyilvánosan zajlott, a felhasznált összeg egyebek mellett a 400 négyzetméteres stand bérleti díját, gyártatását, szállítását, felállítását tartalmazza. Euró milliókban mérhető a tavalyi megjelenés által generált üzletek értéke, és erre számítanak a 2018-as rendezvényen is - közölte.

Kitért arra, hogy Magyarország ott van a digitális fejlesztések európai és világtérképén, ami a DJP létrehozásának egyik célja volt. Világos üzenetnek nevezte az új kormányzati struktúrában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) létrehozását, mindaz amit eddig tettek, és ezután tesznek, hatékonyabb, az erőforrásokat koncentráló kormányzati szerkezetben tud létrejönni. Jelezte, hogy készül egy előterjesztés, ami a következő 3-5 évre meghatározza azt a legfontosabb 8-10 világrendezvényt, amelyen az ország digitális ország standdal vesz majd részt.

Major Gábor, az
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 14:51
Balog: a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy
hogy tavaly 34-en képviselték a magyar színeket a nemzetközi diákolimpiákon, ahonnan 7 arany, 14 ezüst és 4 bronzéremmel tértek haza. Meggyőző eredménysor, amely mindenkinek örömet szerzett - értékelt a tárcavezető, hozzátéve: egyéni teljesítmény, közös siker. Rámutatott: ezek a diákok a piros-fehér-zöld színeket is képviselték, s egyúttal azt is, amit ennek az országnak az életében a tudomány jelent.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a magyar diákok évről évre elhelyezik Magyarországot a tudomány világtérképén. Jelezve egyúttal, hogy vannak a világ élvonalához tartozó oktatási intézményeink, ahonnan kőkemény munkával a legjobbak közé lehet érni. Kitért arra is, hogy a felsőoktatási kerekasztallal közösen kimunkálták annak feltételeit, hogy a díjazottak a nemzeti kiválóság programban alanyi jogon kutatói ösztöndíjat kapnak felsőoktatási tanulmányaik során.

A miniszter bejelentette: 2019-ben Magyarország rendezi a csillagászati, asztrofizikai és biológiai diákolimpiát.

Beszélt arról is, hogy nem
velemenyezd, 2018. február 26. hétfő, 12:42
A Dal 2018 - Magyar sikerprodukció nyitja az adásokat
showműsor hazánkban, hiszen adásonként több mint egymillió néző várja kíváncsian, melyik lesz a legjobb dal Magyarországon. Ez kiváló alkalom arra, hogy emlékeztessük magunkat, mi magyarok az előadóművészet más ágaiban is nagyot tudunk alkotni, büszkék lehetünk az értékeinkre" - mondta Vági Bence. A Recirquel alapító művészeti vezetője hozzátette: a társulat missziója az, hogy az évszázados tradícióval bíró hazai cirkuszművészetet egy picit újragondolva, más megközelítést alkalmazva újra feltegye a világtérképre.

A Dal 2018 adásait követően a Recirquel tavasszal egyebek mellett Spanyolországban, Norvégiában és Franciaországban is fellép majd, a társulat egész estés produkciói továbbá folyamatosan láthatók a budapesti Müpában.

A Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója - Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve az Adieu! - a bemutatók óta
velemenyezd, 2018. január 28. vasárnap, 21:37
Ha te rendben vagy, a világod is rendben lesz
oldalt. A világ térképe volt rajta.
Kitépte a lapot, szétszaggatta, a darabkákat szétszórta a szoba padlóján és ezt mondta: ,,Johnny, ha össze tudod rakni a térképet, kapsz tőlem egy huszonöt centest."
A lelkész azt hitte, hogy egész délelőttre való munkát adott Johnnynak. De tíz perc múlva kopogtak az ajtón. A kisfia volt, az összerakott térképpel. A lelkész meg volt döbbenve, hogy Johnny ilyen gyorsan végzett a feladattal. Ott voltak a papírdarabkák, gondosan összerakva, és a hibátlan világtérkép.
,,Kisfiam, hogy tudtad ilyen gyorsan összerakni?" - kérdezte a lelkész.
,,Ó! - mondta Johnny - nagyon egyszerű volt. A másik oldalon egy ember képe van. Egy papírt tettem a földre, összeraktam az embert, aztán egy lapot tettem a tetejére, és megfordítottam az egészet. Rájöttem, hogyha rendbe teszem az embert, a világ is rendben lesz. A lelkész mosolygott, és átadta fiának a negyed dollárost. ,,Te pedig megadtad a holnapi prédikációm témáját - mondta. - Ha az ember rendben
lenke1964, 2018. január 07. vasárnap, 13:06
Varga: meg kell újítani a helyi- és helyközi közúti közösségi közlekedés járműparkját
Varga Mihály emlékeztetett: a kormány másfél évvel ezelőtt határozott a magyarországi autóbuszgyártás újjáépítéséről. A nemzeti buszgyártási stratégia hitellel, támogatással és piacokkal segíti azokat a belföldi autóbuszgyártókat, amelyek magas minőségben állítják elő a járműveket - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a közlekedési vállalatok figyelmét az ilyen gyártású buszok beszerzésére hívják fel.

A stratégiában a kormány vállalta, hogy az első három évben 30-35 milliárd forinttal támogatják az ágazat szereplőit - tette hozzá a miniszter.

A debreceni beruházásról elmondta, a fejlesztésnek köszönhetően a város a belföldi buszgyártás egyik központja lesz, hiszen felépült egy modern oktatási, fejlesztési központ és kísérleti üzem, amely egyszerre szolgálja a gyártást, a technológiai fejlesztést és a duális képzést is. A beruházás elősegíti a tavaly elfogadott nemzeti buszgyártási stratégia megvalósítását, amelyben a kormány azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra évente legalább 1000 új belföldi gyártású
velemenyezd, 2017. december 14. csütörtök, 14:53
Bornemisza Attila: Egy sisakroncs vallomásai
veszik az
Évek. Korrózió - lepte csonka teste
Mintha jajongna: - Nézzétek alakom,
A formát. amely valaha voltam:
Védelemnek viselt a harcos, már
Nem tudom, milyen nemzetiségű,
Szálas, szép fiatal, vagy tömzsi,
Konok? Már nem határoz.
Gazdátlanul, egy üres konzerves doboz
Társaságában - zúzottan heverek itt,
Elhatároztam, maradok. A fejsebet
(nem úgy, mint ő) rég kihevertem,
Lassan szétmar a rozsda-idő, de addig
Hirdethetem átszakított, világtérképnyi
Hiányom. Higgyék el, nem vagyok jó
Semmire sem, csak egyetlen szót jelentek
Immár: ezt fejezi ki bennem, ami vagyok,
A torzó. Jó, hogy mondhatok még valamit
Itt, a szeméten, egy üde gesztenyefa illatos
Árnyán, annyit csupán, hogy NEM! Létem az
Titokzatos, az anyaföld felszínén hordott
Ennyi évig, mit mondhatok a mindentudó
Emberiségnek? Védjétek a földet, a barázdákat,
hogy teremjen búza, rozs, kukorica,
ne a löveg tarolja le a
cserhat3, 2017. október 02. hétfő, 14:17
Képek, videók
világtérkép
megyerimihaly
2015. június 17. szerda, 16:29
vilagterkep_280x280.jp g
leonard22
2009. február 10. kedd, 14:45
Ptoleimaosz világtérképe
orsi1
2008. szeptember 24. szerda, 18:29
FaUR8Q45455401.jpg
edesanya
2009. április 15. szerda, 21:00
FaUR8Q454554-01.jpg
brozsika
2009. január 18. vasárnap, 00:32
A göteborgi operaház
zlako
2009. május 17. vasárnap, 18:19
Svéd-Göteborgi állatpark.
huncutka69
2007. április 30. hétfő, 13:32
Mexikói bambuszpálma.jpg
pacsakute
2018. október 04. csütörtök, 17:52
Mexikói gyalogos hal
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:48
híd-Mexiko.jpg
agica2004
2016. november 30. szerda, 18:53
ház-mexiko.jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:02
Mexikói piramis
szicu
2016. június 12. vasárnap, 23:52
Mexikói margaréta.jpg
pacsakute
2016. május 31. kedd, 17:48
Mexikó.jpg
pacsakute
2016. április 05. kedd, 20:17
Új-Mexikó déli részén
sanci81
2015. október 15. csütörtök, 16:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.